[BIZTPOL] Észak-Korea

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Az elit csapatot nem úgy értettem, hogy mennek 6-an és szétlőnek 1000 iráni katonát, 20 tankot meg a kivezényelt helikoptereket, s amikor ez megvan akkor lemennek szétcseszni mindent. Hanem szépen csendbe és szabotázs útján. Egy szabotőr nem tud levinni annyi robbanóanyagot, ami 90 méter mélyen a föld alatt felrobbanva 5 km-re megrengeti a házakat. Eredetileg kellett ott lennie nagy mennyiségben robbanószernek, csak nem értem, hogy minek lenne az nekik odalent.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Uraim, az iráni diskurzust legyenek szívesek az <a title="iráni topik" href="http://htka.hu/kerekasztal/tema/iran/#post-46242">iráni topik</a> alatt folytatni (elvégre azért van).
 

beren

New Member
2013. január 7.
8
0
1
Első Hozzászólásomat írom ezennel, bér nagyon régi olvasója vagyok a lapnak. :)

Sokan lebecsülik az esetleges háborút Észak Koreával. Tény, hogy valószínűleg nagyon hamar összeomlana szövetségesei nélkül. Fegyverzetük reménytelenül elavult, taktikai szemléletük ideje múlt....DE! Nem szabad lebecsülni a megtévesztett, elvakított szerencsétlen emberek millióinak a fanatizmusát. Rengetegen dezertálnának, de mégsem elegen. Plusz rendelkeznek elégé potens tűzerővel, országuk terepe alkalmas a gerilla harchoz is. Egy háború nagyon rövid lenne ellenük, de nagyon véres is. Hamar végeznének vele, de a győzelem nem hiszem, hogy édes lenne: a két Korea újraegyesítése nagyon költséges és fájdalmas vállalkozás.

http://lemil.blog.hu/2008/01/21/kulonlegesek_eszak_koreai_kulonleges_ero
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 466
113
Szerintem inkább az utóbbi ami miatt aggódnak délen. Mármint az egyesülés költségei. Lehet fegyverek nélkül is le lehet győzni ÉK hadseregét. Elég egy csomó kajával töltött kamion:)

ÉK-nak a környéken egy szövvetségese van akinek úgy tűnik, hogy egyre inkább kolonc a nyakán. Egyre több az ÉK-t bíráló híradás a Kínai sajtóban. Nem értem a rezsimet, hogy miért szegül szembe az egyetlen pártfogójával?
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A kurucon írták, Jappán 2 műholdat is fellőtt: 1 radarosat, és egy optikait. Eddig 4 ilyen műholdjuk volt, de már csak egy működött.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Na igen, fegyvert mindenáron, bármibe kerül is. :(

http://hvg.hu/vilag/20130128_Brutalis_kannibalizmus_mi_tortenik_Eszak#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
http://www.origo.hu/nagyvilag/20130212-eszakkorea-atomot-robbantott.html

Na csak összejött nekik, vagy nagyon jó időben rengett a föld náluk és összeszarta magát az egész ENSZ tőle :) 6-7 kilótonna nem sokra elég egy háború indításán kívül, esetleg kiüthetnek vele némi elektrónikát ha "jó" helyen robbantják fel. Ez akkor csak a működőképesség tesztje volt és lesznek később nagyobbak szerintetek?
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Észak Koreai stratégiába szerintem a támadós seregek beengedése saját területre és a területen való semlegesítése a főcél. Amennyiben jól tudom külön hadosztályokat képeztek partizán akciókra , ami azt jelenti hogy az ellenséget beengedik és elvágják vagy megnehezítik a létüket az ellenséges területen. Ugyan ez érvényes a MINI atombombákra, szerintem itt is az elektronika kiütése a cél ahogy mondod.
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Na Észak- Koreát már nem lehet olyan kockázatmentesen megtámadni mint Líbiát vagy belülről bomlasztani mint Szíriát fenyegetni mint Iránt! Ha elegük lesz odacsaphatnak ha akarnak , bár öngyilkos akció lenne de ha sarokba vannak szorítva....

 
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
omg... ezt komolyan is gondoljátok egyébként? :))

Majd a saját területükön fognak atomot robbantani?mert rakétára még nem nagyon tudják felheftelni. A másik rész, hogy ha mint EMP-t szeretnék alkalmazni, akkor leginkább egy magaslégköri robbantás lenne ideális...

A hadsereg állapotát inkább nem jellemezném, az atomot azért erőltetik (szerintem) mert tudják hogy egy hagyományos háborúban nem nyerhetnek. Ez a gerillahadviselés poénnak jó... csak épp az a helyzet, hogy nincs az az agyament Aki el akarná foglalni azt a szarfészket :D
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Az EMP-t egyértelműen akkor érdemes alkalmazni, ha a másik fölött jó magasan tudják felrobbantani. Egy ilyen pl 6 kilótonnásnak mekkora hatása lenne? Gondolok itt olyanra, hogyha 100 km magasan felrobbantják, akkor látóhatárig minden védelem nélküli finomelektrónikának annyi?
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Ki mondja hogy nem tudnak rakétára szerelni egy atomrobbanófejet? A 7 kt pont az a kategória ami elég kicsi ehhez.....

Az EMP-hez viszont sztem nagyon kisfiúk még!
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/eszak-korea/page-2/" rel="nofollow">duckdodgers</a>: Őszinte szólva Én kinézném belőlük, elég elvetemült népségnek tűnik.  Nézzük csak a szél áramlást szerintem a Japánok kapnák a legtöbbet ha jól csinálják. 
http://www.meteoblue.com/en_GB/weather/map/wind/asia
Maradjunk Csernobilnál , Svédeknél akadt ki elöször geiger müller számláló, de előtte gondolom az Észtek és többiek kaptak nagyot, persze Ukránok a legnagyobbat, de az földön történt.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
@Chimera:

Ezt már kiveséztük egy párszor :))) az hogy  mekkora hatóerejű volt becslés. Megjegyzem az sem kizárt hogy valójában nem így tervezték, ezt nem tudhatjuk. De egyébként az hogy a hatóereje "csak" 7 kT nem feltétlenül jelenti azt hogy kicsi és könnyű... Anno a Fat Man kb 5 tonna volt 20kT hatóerő mellett. É-K pedig most tart kb azon a szinten. Persze nyilván valamivel könnyebb dolguk van, de jelenleg kb ott tartanak hogy többhetes melóval és előkészületekkel képesek elindítani egy nukleáris láncreakciót. Attól nagyon messze vannak hogy mindezt egy rakétába építsék. És ennek nem csak a méret vagy a tömeg az oka, hanem az hogy egy olyan töltetet úgy kell az alapoktól megtervezni és megépíteni, hogy kibírja azokat az erőket amelyek a repülés során érik.

Egyébként az atombomba egy hatalmas EMP... jelenleg ez a leghatásosabb módja.

@desertfox :

Természetesen minden atomfegyver robbanásakor létrejön az elektromágneses impulzus, azonban ha a fő cél az ellenfél elektronikai eszközeinek/rendszereinek a blokkolása/kiütése akkor a legideálisabb egy magaslégköri robbantás mert akkor ideális a hullámok terjedése. Ezt konkrétan egy amerikai REH specialista ezredestől hallottam az első Öbölháború után egy előadáson. Konkrétan azt mondta hogy a Sivatagi Vihar tervezésekor felmerült lehetőségként hogy egy magaslégköri atomrobbantással üssék ki Szaddam védelmi és kommunikációs rendszereit.

Sztem először Pripjatyban akadt ki az a számláló ;)  De a tréfát félretéve, ez sztem eléggé vad feltételezés. Sugárfertőzött területet csinálni a fél országból? Ezt nincs Aki bevállalja.

Vegyük sorra egy atomfegyver felrobbantásának hatásait nagy vonalakban : lökéshullám, elektromágneses impulzus és radioaktív sugárzás. Ezek közül a lökéshullám ott a helyszínen pusztít, az elekromágneses impulzus szintén. A radioaktív sugárzás és szennyezés is ott a helyszínen lenne a legerősebb. Persze veszélyt jelentene a kiszóródás, de ez nem okozna nagy kárt Japánban...

@joker :

Ahogy én tudom még egy kis hatóerejű töltet robbantása is kiütné fél Ázsiát, anno épp ezért vetették el Irak esetében is.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
http://nuclearsecrecy.com/nukemap/

Itt a link, ha valaki atomrobbantósat akarna játszani a kedvec vagy gyűlölt városán. Ez a 7kt közel sem akkora, mint a hiszti körülötte, népírtásra max akkor lenne alkalmas, ha egy nagyváros központjában vetnék be, és még mindig kevesebb civil halottal járna, mint az iraki háború. Nem szivesen lennék a környéken egy ilyennél, de lapos terepen ettől 10-15 km-re max összesz@rnám magam ijedtemben, de az egómon kívül más nem sérülne. Ennek a fegyvernek bevethető állapotban is csak EMP formában van komoly elrettentőereje, viszont azzal egy országot lazán le tud nullázni ha <a title="Profile" rel="nofollow">duckdodgers</a> kolléga számításai helyesek.
 

darklord

New Member
2012. október 1.
2
0
1
Nos az a 7 Kt tényleg nem sokra elég, igaza van @jokernek de, mint tudjuk ÉK-nak ez volt a 3. kísérlete az első besült a 2. egy hangyafing volt (1-2 Kt), persze tudom én ez már sikerült de egy következő megint simán besülhet, ők nagyából szerintem (remélem) úgy 20év múlva lesznek olyan szinten hogy ki tudjanak nyírni egy várost (pl. Los Angeles)
sf-cool.gif
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Jó lenne tudni, hogy mik voltak a számításaik. Hogy ez csak a gyújtószerkezet tesztje volt-e, mert akkor teljes a siker. Vagy akartak egy 1-2 megatonnásat, mert akkor rohadt nagy kudarc és jelenleg nagyon megy a fejtörés, hogy kivégzés legyen, vagy hagyják a tudósokat élni és tovább fejleszteni. Az is lehet, hogy sok "kiserejű" atombombában gondolkoznak, pl ekkorákban, mert DK vagy Japán vagy az USA számára nagyobb kárt okozna egy ekkora a fejük fölött 10-50-100 km-rel, mintha egy 100x akkorát ledobnának a felszínre.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Na ezt nem fogjuk megtudni... 1-2 MT-t biztos nem akarnak, azt egyfázisúként megépíteni iszonyat lenne méreteiben is és nyersanyagban is. Nem tudom mennyi lehet az ideális magasság de abból kiindulva hogy a Starfish Prime során 400 km magasságban robbantottak ~1.5MT hatóerejű töltetet, majd az oroszok 300 kT-val kísérletezve nagyobb hatást értek el, azt gondolom hogy a magasság (ez esetben is)  nagyon fontos a pusztítóerő maximalizálása szempontjából.Egyébként én nem gondolom hogy kis bombában gondolkoznak, annak nem sok értelme lenne mivel Ők elrettentésnek szánják. Szerintem inkább az van a háttérben hogy nem akarják elpazarolni a hasadóanyagot, mivel elég nehézkes és lassú az előállítás.