[BIZTPOL] Észak-Korea

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Pedig a kis bombának is van értelme. Elsősorban az, hogy kisebb, így könnyebb (hordozhatóság), kevesebb anyag kell hozza (olcsóbb) és több gyártható belőle ugyanannyi nyersanyagból. Ha EMP-re utaznak, akkor az infóid alapján nem lesz különbség ez és egy 100x ekkora hatása között. Emellett felfele már tudnak lőni és célozni is, mert felküldtek egy műholdat (vagy egy konzervlevest, amit elneveztek műholdnak) onnan meg az EMP már működik, ha a földre akarják célbajuttatni, akkor a lefele célzást is meg kell oldani. Ez már problémásabb a szakértők és önjelölt szakértők szerint is.

Szerintem ha Brooklynba célba juttatnának egyet és meghalnának egy rakásan, akkor lenne nagy riadalom meg a válaszcsapás és nagy elnöki beszédek és bla bla bla, de kb akkora lenne a kár, mint az éves hurrikánjaik miatt, plusz egy kis radioaktivitás. Viszont ha fent pukkan a cucc, akkor nincs műhold, nincs kocsi amivel elmenjen a mekdonáccba, nincs facebook, nincs mobiltelefon, nincs semmi ami tranzisztorokra épül, a bankoknak / tőzsdéknek talán van fémdobozos copy-juk a dolgokról, viszont nem lesz amivel kinyeni az adatot, mert a pc-k szarráégtek, stb. Az EMP-s változat szerintem egyszerűbben kivitelezhető, olcsóbb, nagyságrendekkel nagyobb kárt tud okozni, szóval jobb.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
nem egészen értem a gondolatmenetet... Miért gondolja mindenki hogy ha Korea vagy Irán atomfegyverhez jut akkor azon nyomban be is akarja vetni? Szerintem max legutolsó megtorlócsapásként tekintenének rá, akkor pedig nem az anyagi kár lényeges hanem hogy hulljon a férgese...
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Egy nagyon okos ember mondta hogy nem attól fél akinek 1000 atombombája van hanem attól akinek csak 1 !
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
@dockdodgers remélem nem az jött le a szavaimból, hogy szerintem másnap be is vetik, ahogy meglesz a hordozható változat és a hordozó. Persze, hogy megtorlásra kell nekik, de EMP-vel nagyobbat ütnek, mint egy Manhattan közepébe robbantottal. Ott meg amúgyis annyi a férges, hogy Cárban kell gondolkodni, ha azt akarják, hogy tényleg hulljon a férgese.

@chimera - gondolom annak az okos embernek volt némi kötődése vagy szimpátiája azokhoz, akiknek 1000 atombombájuk van. És miért is volt ő olyan qrvaokos, ha az olyantó nem tart, aki már bevetett (civilek ellen) atomfegyvert, rengeteg atomfegyvere van és folyamatosan háborúkat indít? Az elmélete alapján a hidegháborúban sem volt amitől tartani...
 
M

molnibalage

Guest
Az EMP hatása ennek konvergál a 0-hoz. A hidegháború alatt az EMP-s blokkolás magaslégkörben (400+km) robbantással számoltak és 10-20 Mt hatóerővel. Még ez is csak néhány órás zavart okoz elvileg a kommunikációban.
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Szerintem is túl van misztifikálva az EMP hatása! Ezenkívűl az EMP-re kihegyezett atomfegyver használata is ugyanolyan válaszcsapást generálna mintha csapatokat vagy civil célpontokat támadnának vele....
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Észak-Korea végrehajtotta újabb kísérleti atomrobbantását
Ezt azért így nem jelenteném ki. Az USA Starfish Prime tesztje során használták a legnagyobb töltetet (1.4MT) 400 Km magasságban , ami még 1400 km-re is okozott károkat, nem beszélve arról hogy egy sugárzási övet hozott létre a légkörben aminek következtében 7 műhold hibásodott meg. Nem tudom hogy a közvetlen impulzusok ellen mennyire védettek az elektronikák, de sztem polgári vonalon egészen biztosan nagy kárt okozna. Az orosz tesztek viszont sokkal kisebb hatóerejű töltetekkel történtek a szakértők szerint mégis jóval nagyobb kárt okoztak...
http://www.futurescience.com/emp/test184.html
Egyébként én nem gondolom hogy Korea EMP-t akarna készíteni, szerintem Ők megelégednének a jó öreg atombombával és a brutális pusztítással, nekik sokkal jobban áll a kegyetlen tömegmészáros szerepe.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="void(null)" rel="nofollow">duckdodgers</a>: A képed jelemzi a tudásod írányát :)  Azeddigi kommentekből asszem te kened vágod itt a legjobban Atomos témát :D
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Szóval egyik oldal szerint 20Mt se okozna kb szart se és túl van misztifikálva az egész EMP dolog, a másik oldal szerint meg egy jóval kisebb is kib@sz mindent egy fél kontinensen. Éljen az egyetértés. A wiki is csak annyit ír, hogy földön robbantva 10 mérföldes körzetben lesz az EMP-nek hatása, mondjuk nem beszél 1,4 Mt-nál nagyobb bombáról, inkább kisebbekről, a magas légköri robbantásról meg csak annyit ír, hogy sokkal nagyobb területen fejti ki az EMP a hatását.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Észak-Korea végrehajtotta újabb kísérleti atomrobbantását
@joker szerintem olvasd el amit linkeltem az orosz kísérletekről meg olvass utána a Starfish Prime kísérletnek. Katonai vonalon a legtöbb eszköznek van valamilyen védelme (pl az érzékeny elektronikai eszközök zárt dobozban "farraday kalitkában" vannak és a bemenő vezetékekekt biztosítékokkal védik stb.. ) De ugyanakkor a gond azzal lenne hogy polgári vonalon rengeteg eszköz menne tönkre egyszerre. Egy csomó kommunikációs csatorna, az áramellátás stb. Sok transzformátorállomás vagy kommunikációs átjátszóadó esne ki egyszerre és ennek helyreállítása rengeteg idő.
Az 1989-es napkitörés során ami után 11 hónapig tartott az elektromos hálózat teljes helyreállítása Quebecben, 480 nT/min mágneses térerősséget mértek a vezetékekben, ehhez képest az orosz kísérletek 1300 nT/min-t okoztak. Az is le van írva hogy ha az oroszok a W49essel csinálták volna ugyanezt az 5000 nT/min-t gerjesztett volna...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Szerintem mindenképpen számolnunk kell EMP -vel  , Tuti hogy a nagyok mikor összecsapnak a mai elektronikai világba , az egyik befogja próbálni. Tényleg EMP , csak a bekapcsolt készülékekre hat ? 
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
 Bekapcsolja az magának. Ez benne a lényeg. Az összes félvezetős cuccot taccsra vágja.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Észak-Korea végrehajtotta újabb kísérleti atomrobbantását
Szerintem ez a távolságtól és a fegyver hatóerejétól függ. A jelenséget a rendkívül nagy energiával rendelkező elektronok felszabadulása okozza amelyek a vezetőkben elnyelődve energiájukat leadják és így abban áramot gerjesztenek. Amennyiben a forrás nagy erejű vagy közeli akkor az is tönkremehet ami épp nincs bekapcsolva.
 

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Észak-Korea végrehajtotta újabb kísérleti atomrobbantását
Az EMI vagy EMP fegyver realitás ! Nem kell hozzá atomtöltet, anélkül is nagyobb távolságon belül tönkretesz minden - nem védett elektronikát !
Nem véletlen,hogy az USA elnökét szállító gép " orosz szintű " elektronikával van felszerelve, így nem hat rá az EMP !
Izrael egy esetleges Irán elleni támadást E-bombával kezdené. A bomba felrobban és jelentősebb távolságban tönkreteszi a nem védett elektronikai - főleg memóriákat - elemeket.
A hatás EM generátorral is előállítható, ekkor irányítani is lehet és sokszor felhasználható !
A hatás nagysága a magasságtól függ !
Amit találtam, a szerint kb. 1 000 km magasan robbantott több megatonnás nukleáris töltet egy földrészen képes kiütni minden elektronikát, akár 50 évvel visszavetve a gazdaságot !
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
"Izrael egy esetleges Irán elleni támadást E-bombával kezdené." - Nem hiszem, hogy az alternatív EMP fegyverek csak egyáltalán megközelítenék egy atomboma által gerjesztett EMP hatást. Szóval akkor Izrael atomfegyverrel indítana? Hm... kb a halálos ítéletüket írnák alá azzal. Attól a ponttól nincsenek nemzetközi egyezmények, nincs civil és katona, férfi, nő, gyerek, öreg vagy fiatal, csak zsidó van amit el kell pusztítani bármi áron, mert elmebeteg, mivel atomfegyverhez nyúl.
 
M

molnibalage

Guest
Nem véletlen,hogy az USA elnökét szállító gép " orosz szintű " elektronikával van felszerelve, így nem hat rá az EMP

Ezt a marhaságot hol olvastad?
 
G

Guest

Guest
repülőre raknak hordozható emp-t, nagyon nagy teljesítményt vesznek fel pár kilométerre korlátozott hatósugár mellett. a nukleáris emp felhasználásának legpraktikusabb módja, ha földkörüli pályán veted be: a műholdaknak annyi. kémkedésnek, kommunikációnak, gpsnek bájbáj.

erre már szedhet védelmi pénzt északkorea.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Észak-Korea végrehajtotta újabb kísérleti atomrobbantását
@omega :
Ennyi sületlenséget utoljára vagy egy hónapja láttam itt egy hsz-ben szóval gratula...
"Az EMI vagy EMP fegyver realitás ! Nem kell hozzá atomtöltet, anélkül is nagyobb távolságon belül tönkretesz minden – nem védett elektronikát !"
Folynak ilyen jellegű kísérletek igen, csak épp a gondot az okozza hogy jelenleg csak igen korlátozott hatósugarú nem nukleáris EMP létezik.
Nem tudom hallottál e már arról hogy a mi ismereteink alapján energiát nem lehet létrehozni vagy elpusztítani... Ezzel arra akarok kilyukadni hogy minden fegyver az energián alapul. Amit beleteszel azt tudod kivenni. Ahhoz hogy egy EMP fegyver hatásos legyen valahogyan bele is kéne tölteni azt a hatalmas mennyiségű energiát , és nem mellékesen gombnyomásra egy pillanat alatt le is kéne adnia ugyebár... Esetleg olvasgass még egy kicsit hogy a jelenleg létező "EM generátoroknak" mekkora az energiaigénye... Megsúgom hogy a legnagyobb hatású eszközök robbanóanyaggal működnek.
Az AF-1 pedig nem "orosz szintű" , hanem árnyékolt elektronikai rendszerekkel van szerelve és minden egyes vezeték is külön árnyékolva van.és persze a főbb rendszerek többszörözve vannak. De egyébként az sem teljes védelem.
@fotelmarsall
Hogy mit raknak repülőre? Amire Te gondolsz az szerintem az F-35 radarjának az a képessége lesz, hogy IED-ket tud majd felrobbantani. Ahogy én olvastam ez gyakorlatban úgy valósul majd meg hogy mikrohullámú sugárzást fókuszál a célra és így felrobbantja vagy működésképtelenné teszi azt.
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
<div>
"repülőre raknak hordozható emp-t, nagyon nagy teljesítményt vesznek fel pár kilométerre korlátozott hatósugár mellett. a nukleáris emp felhasználásának legpraktikusabb módja, ha földkörüli pályán veted be: a műholdaknak annyi. kémkedésnek, kommunikációnak, gpsnek bájbáj.

erre már szedhet védelmi pénzt északkorea."

Nézzük:

Kémkedés: itt ha szerencséje van a bombának elkaphat pár műholdat, de hát a Föld másik oldalán tartózkodó műholdakat nem érinti. Előrejelző rendszerek inkább geoszinkron pálya környékén vannak.

Kommunikáció: a civil kommunikációt odaverheti, itt is azt a részét amit a Föld nem árnyékol. De: a civil kommunikáció nem csak LEO holdakkal történik hanem GEO holdakkal is, így nem lenne nagyon veszélyes. Egyébként is elég döglődő ágazat a LEO kommunikáció, szóval még szívességet is tennének a koreaiak. Katonai kommunikáció geoszinkron holdakkal történik, őket nem érintené az EMP.

GPS: Esélytelen, hogy sérüljenek túl magasan vannak az EMP-hez.

 

LEO pálya: 0-2000km

GPS pálya: ~20000km

GEO pálya: 36000km


</div>
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Ja még annyi: Ha Észak Korea huncutkodna az atomos EMP-vel LEO környékén és rosszkor, rossz időben, akkor magára vonná a haragját az ISS-t üzemeltető oroszoknak és amcsiknak továbbá egy sor olyan országnak akikkel nem tartana szívesen haragot semmilyen épeszű kormány.

Ha meg a TG-1-et üzemeltető kínaiknak okoznak kárt akkor köthetik is fel magukat.

Az ISS-en állandóan vannak emberek, a TG-1-en meg időszakosan.