Na, most kaptak az északiak a pofájukra:
http://nol.hu/kulfold/lesujtottak_eszak-koreara
Három - valószínűleg egy kicsit sem korrupt - északi diplomata és két ügyvezető nem utazhat majd sehova. És ha ez sem elég, akkor Észak-Korea nem kap több francia pezsgőt, orosz kaviárt és Avon kozmetikumot. És még Kína sem vétózott! A viccet félretéve én megértem, hogy a Biztonsági Tanács sem mert messzebb menni a Féreg legjobb haverjával szemben.
És valóban komolyra fordítva a szót: tavaly orosz katonai szakértők reálisnak ítéltek egy atomháborút a koreai-félszigeten, Oroszország komoly katonai erőket vont össze a térségben, Kínáról nem is beszélve. A Távol-Kelet eme hadszínterén a közvetlen kínai és orosz katonai "túlsúly" nagyjából olyan, mint a Közel-Keleten az Amerikai. Azért írtam, hogy nagyjából, mert arányaiban az orosz kisebb, a kínai viszont brutálisan nagyobb, mint az amerikai. Azaz Kína hatalmasat tud odavágni bárkinek, miközben Moszkva térségbeli ereje az eleve elrettentésre elég, de ahhoz bőven.
Azt azért ne feledjük, hogy az ifjú Kim egyvalami egészen biztosan nem: komplett őrült. Nem hinném, hogy a svájci bentlakásos elitiskolában valójában egy rejtett frímintézet (gyogyósuli) működött volna az ő idejében. És mivel valószínűleg nem őrült meg teljesen, így kizárt, hogy a lépéseit ne egyeztesse Kínával és az oroszokkal. Ugyanakkor Észak-Korea belső stabilitásának megbontása azonnali kínai intervenciót jelenthet, amit senki sem tudna megállítani - sem az oroszok, sem az USA.
Ha a Nagy Sakktáblán elérkezettnek látják az időt, akkor ezt a lapot akarják kijátszani - a belülről bedőlő rezsim "atomfegyverei miatt" a kínai haderő egyoldalúan nyomuljon be Észak-Koreába. Ez az a pont, ahol Oroszország és Kína geostratégiai érdekei közvetlenül ütközhetnek.Minden ettől eltérő szkenárió Pekinget és Moszkvát közös oldalra állíthatja egy háborús helyzetben, ami lássuk be, nem feltétlenül a Pentagon vágyálma.
A kérdés csak az, hogy az amerikai geopolitikában vajon azok hozzák-e meg a végső döntést, akik Amerika javát akarják, vagy azok, akik a sajátjukat?