Hát nem is tudtam ekkora szakértő vagyok, pedig átkozottul nem, max van véleményem, de ha love, akkor love
Szóval - 9/11 esetén nem ICBMet használtak, hanem polgári repülőgépeket leadott reptervel - amik letértek az útvonalról. Mit tettek volna? Lőjék szét a kiinduló repterüket? Összevetsz egy eltérített saját polgári eszközt felhasználó támadást egy más ország haderejének meglévő stratégiai fegyverekkel végrehajtott eszközzel? Utóbbira egész sor érzékelő van, tudják nagyjából honnan jönne - a terroristák éppen emiatt választották a gépeket (az egész terrorizmus arról szól, hogy olyan módon támadsz, ami ellen nem készülnek). A NORAD meg kissé másra készült - ezért kerülték meg ezzel.
Most ha nem haragszol nem vadászok össze ezzel kapcsolatos cikkeket (pótolom majd, tényleg), de a lényeg, hogy a lényeges célpontok védettek. Persze a robbanásnak lenne hatása, de gyak. csak az oroszoknak van akkora nuki ereje, hogy a dologból legyen is valami - a föld görbületét figyelembe kell venni, valamint a légkör is remekül tompítja a hatás. Summa - a dolog jó, de a hatókör korlátozott. Tényleg nem emlékszem már a részletekre, de előkerítem akkor is

Hogy problémákat okozna? Tuti! Nagyokat, jó eséllyel katasztrofálisakat, rengetegen meghalnának a rövid és hosszútvú hatásokban. De... ez kb. annyira lenne jó, hogy se**be rúgod az oroszlánt. A stratégiai, hadvezetési célok védettek, vagyis ha más nem is, az ellencsapásra készült rendszerek megmaradnak. És ajjaj, mert akkora raksit, ami egy ekkora/több ekkora töltetet oda felvisz, azt bizony letrackelik és akkor muszály visszavágni - mert ha nem, akkor azt látja mindeki, hogy lőheted az USAt. Ez ekkor már nem bosszú/ellencsapás, hanem önvédelem a további támadás ellen is.
Hogy miért "szugerálom", hogy így támadnák meg? Mégis ki és hogyan küld fel a sztratoszférától fölfelé egy ekkora tömeget az USA légterébe? Muskttól vesz indítást? Ez jókora teher, ráadásul az említett föld görbület miatt több sem ártana...
Én honnan tudom mennyi ICBMjük van? Sehonnan, nincs saját CIAm, se műholdas felderítésem, se ELINT/HUMINT hálózatom, nem figyelem É korea külföldi beszerzéseit, létesítményeit, etc... de mások igen. Ezeket az eszközöket telepíteni kell, a kezelésükhöz emberek kellenek, a felkészítésük némi időt (főleg amit ezek használnak). Nyilván nem látják az összeset, ki látná? Szovjet arzenált is alig látták annó...
Gyorsban hadernbe álítják a tengókat? Értem, nyilván az USA, Oroszország, EU és más államok alapvetően gyökerek, hiszen nekik eszetlen mennyiségű pénz és energia a fejlett rendszereket hadrendbe állítani. Persze fejlett eszközökről beszélünk, a kevésébé fejletteket nyilván egyszerűbb - azokkal meg sok sikert a nyilván emiatt ott lévő Los Angeles/ Virginia/P-8/ istentudja mi vonalon átmászni azokkal a kannákkal

Komolyan a régi szovjet idők misztikus képességű orosz fegyverrendszereire tekintettek így, mint ezekre az É koreai tengókra....