[BIZTPOL] Fehérorosz helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 055
2 761
113
Oroszországnak hangoztatnia kellene, hogy a két ország közti uniós szerződés és a CSTO alapján avatkozik be, ha beavatkozik. Magyarországon is sokan nem tudják mi ez a kettő. Azt hiszik, Oo.-nak semmi köze nincs Belaruszhoz, hogy Belarusz úgy független állam Oo.-tól, mint mondjuk Portugália. Holott ez nem igaz. Nincs tudatosítva az emberekben, hogy az uniós szerződés =kb. EU, a CSTO =kb. NATO. EU/NATO tagság esetén senki nem vitatná, hogy a többi EU/NATO tagnak mi köze lenne Belaruszhoz, de ugyanakkor vitatják, hogy Oo.-nak mi köze van Belaruszhoz, mert nem tudnak a két ország között fenálló unióról ill. a CSTO-ról.

Ezt nem gondoltad át. A te logikád alapján ha nem tetszik a nato/eu -nak a portugál kormányzat (természetesen a magyarra célzok) akkor jogosan odamegy és elintézi a dolgokat. Ez egy igen veszélyes gyakorlat lenne, legalább ne mondjuk rá h oké!
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 055
2 761
113
Sajnos azért a dolog nem "mission impossible". Most nem az ukrán példát hoznám fel - mert egyrészt nem klappolna másrészt azért a 2014 utáni fordulat azért ott sem mindenkit tölt el boldogsággal - hanem inkább a Kaukázusból ...

Grúzia, mint a térség egyik keresztény állama - ugye itt is láttunk puccso(ka)t és kemény oroszellenes fordulatokat. Még háborúba is sikeredett keveredniük (aggresszorként) Oroszországgal. A "de facto" -k (Abházia, Dél-Oszétia) mellett Adzsária is ott van, mint puskaporos hordó, de továbbra is "full -ba tolják a kretént". Ugye az előbbi kettő mellett eredetileg Adzsária is kikiáltotta a függetlenségét, de Őket még lenyomták katonai erővel a grúzok ... A nép meg kb. le van sz@rva ...

No de nem is igazán a "puccs hátán puccs" Grúziával szerettem volna példálózni ... Örményország, a másik keresztény ország. CSTO tagok két orosz katonai bázissal is, a gazdaságuk meg kb. orosz lélegeztetőgépen van, mert semelyik szomszéduk nem áll szóba velük ... 2018 után Pasinjan hatalomrakerülését követően ott is full -ba tolják a "nyugati közeledést" - és ezáltal az orosz nyelv és kultúra visszaszorítását továbbá a kicsit is oroszbarát ellenzéki politikusok bebörtönzését. Persze, ha van egy kicsi "adok-kapok" az azeriekkel, akkor az oroszoknál verik az asztalt, hogy segítsenek ... Amúgy a "baráti" muszlim országok (Törökország, Azerbajdzsán) ölelésében - ugye nagy barátai az örményeknek mind a kettő ... :) Ugye egy balhé esetén a grúzok nem segítenének - egyfelől megvannak a saját bajuk másfelől Ők a térség iszlám országaival keresik a kapcsolatot. Az oroszokkal most próbálják meg összerúgni a port. Akkor marad az "örökbarátság" Azerbajdzsánnal :) vagy ... Avagy ott az örményeknél gyorsan felejtenek, hogy a törökök, ha az örményekről van szó, akkor "nem szívbajosak" ... Gondolhatnánk, hogy ennyire hülyék, hogy az Ő szemszögükből a "nyugati közeledés" illetve szó legszorosabb értelmében a NYUGAT = Törökország ...

De mégsem. Ők most az oroszokkal emberkednek. Szó nélkül kiveszik a hivatalos nyelvek közül az oroszt, az oroszbarátokat bebörtönzik, "Ukrajna-típusú" nyelvtörvényük lesz és akkor képzeljük el, hogy mi lenne velük meg milyen gyorsan, ha kipenderülnének a CSTO -ból (és az oroszok elhúznának haza), ha "agyő olcsó nyersanyagok" meg "agyő orosz felvevőpiac a késztermékeiknek" (másnak nem kell semmi Tőlük) lenne. Vajon milyen gyorsan kapnák szét a szomszédaik, mint "foxi a lábtörlőt"?

Mégis csinálják. A nép itt is kb. lesz@rva. Úgyhogy nincsenek illúzióim, hogy amennyiben Fehéroroszországban az ellenzék kerülne hatalomra, akkor mi lenne. Amennyiben a népharag nem söpörné el Őket rögtön, akkor Nekik reszeltek. Akkor megtapasztalnák hamar milyen a rendőrterror ("ójrópai értékek mentén") - nem lenne ilyen "finom" Lukasenkó féle válságkezelés (tisztában vagyok vele, hogy az sem "finom") ...



Szerintem amire Te gondolsz az a 180 fokos fordulat ... :) A 360 fokos azt jelentené, hogy "kicsi forgolódás után" visszaállnának az eredeti irányba ...

Bár, ha úgy értetted, hogy Tyihanovszkaja hamarosan megbukna, ha hatalomra kerülne és ilyenformán állna be az eredeti irány, akkor végülis a 360 fok is stimmelhet ... :)

Igazából a "magyar példát" bátran előhozhattad volna! Kgst/vsz tag, katonai bázisok, oroszokra kötött gazdaság, '90-es váltás után "ojrópai értékek", emberkedés az oroszokkal, de még a "360 fokos fordulat" is megvolt, mert (ugye) '94-ben a volt bolsi külügyér nyerte a választást.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Igazából a "magyar példát" bátran előhozhattad volna! Kgst/vsz tag, katonai bázisok, oroszokra kötött gazdaság, '90-es váltás után "ojrópai értékek", emberkedés az oroszokkal, de még a "360 fokos fordulat" is megvolt, mert (ugye) '94-ben a volt bolsi külügyér nyerte a választást.

Igen? Nem éreztem volna annyira relevánsnak ...

Én példának a 3 (+1) országot tekintve nem volt "Kgst/vsz tag" országokat hoztam. Mind a négy konkrétan ex-Szovjet tagállam. A 4 -ből 3 jelenleg is határos Oroszországgal (ránk ez sem áll ugye). A maradék egynek meg kb. a léte függ az oroszoktól - jobban, mint a többinek együttvéve. Ezek közül nem egy ezek közül igen "pikáns" környezettel is megáldva ... Mi meg a KGST/VSZ alatt is már a nyugattal voltunk határosak ...
 

ProPatria

Active Member
2019. június 30.
116
68
28
Elég egyértelmű volt az, de akár rá is kérdezhettél volna, hogy hogy értettem, hogy igazad van.

Tehát, nézhetett volna ki így is a beszélgetés:

1) "Ilyen megközelítéssel nácizzák a történelmi Árpád-sávot is."
2) "Igen, ilyen szempontból igazad van."
3) Hogy érted, milyen szempontból van igazam?

De mondom, a puszta logika is elég lett volna, mert az alábbi két állítás

1) "Ilyen megközelítéssel nácizzák a történelmi Árpád-sávot is."
2) "Igen, ilyen szempontból igazad van."

azt jelenti, hogy

Haubagoi szerint igazad van abban, hogy ilyen megközelítéssel nácizzák a történelmi Árpád-sávot is.

Namármost, ha csak egy picit is feltételezted volna rólam, hogy szerintem a történelmi Árpád-sáv nem náci, akkor rájöttél volna, hogy részemről az "ilyen szempontból igazad van" kijelentés azt jelenti, hogy én most azt mondom, hogy ugyanezen alapon a Belarusz fehér-piros-fehér sem nevezhető nácinak.

Főleg, hogy ugye az egész téma előzménye az, hogy néhányan alapból nácizták a Belarusz fehér-piros-fehér zászlót.

Ami után - hiszen neked adtam igazat - és nem a fehér-piros-fehér zászlót nácizóknak,
gondolhattad volna, hogy szerintem nem nácik ezek a zászlók.

Ehelyett folytattad, és az ellenkezőjét adtad a számba, hogy

2) "Igen, ilyen szempontból igazad van."
3) "Tehát az Árpád-sávban is a jelenkorban a nácizmus manifesztálódik?"

De mondom, mindez azért fordulhatott elő, mert eleve ellenségként kezeltél, és meglepett, váratlanul ért, hogy igazat adtam neked.
És rögtön azt kerested, hogy mégis, hol lehet ebben a támadás a részemről és arra kérdezdtél vissza.

(Én meg nem vagyok sértődött, csak sajnálom az elbaszott időt, amit ezzel a vitával kellett tölteni. Tanulság: soha ne adj igazad az ellenséges oldalnak. Abban is a támadást fogják keresni úgyis.)
Na látod, erről beszéltem. Nevetséges rendre az "elvakít a gyűlölet" frázist olvasni, miközben ilyen őrült, eszement dolgokat írsz. Nekem eszembe nem jutna ellenséges oldalként hivatkozni rád. Pontosan erre utaltam...
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Na látod, erről beszéltem. Nevetséges rendre az "elvakít a gyűlölet" frázist olvasni, miközben ilyen őrült, eszement dolgokat írsz. Nekem eszembe nem jutna ellenséges oldalként hivatkozni rád. Pontosan erre utaltam...

Nézd, phaidros-szal vitatkoztál. Ő azon a véleményen volt, (sarkítva) hogy a Belarusz zászló náci, te meg azon, hogy nem az, mert ilyen alapon nácizzák a történelmi Árpád-sávos zászlót is.

Az érvelésed a reductio ad absurdum módszert követte (amely során az érvelő megmutatja, hogy az állításból valamilyen képtelenség következik, és ebből arra jut, hogy az állítás mégse volt igaz), és én erre azt mondtam, hogy igen, ebből a szempontból igazad van.

És Neked, erre, hihetőbb volt rólam azt gondolni, hogy én mint magyar, a saját (!) történelmi zászlómat nácinak gondolom,
mint azt elhinni, hogy igazat adtam neked az érvelésedben.

Szóval akinek az hihetőbb, hogy nácinak tartom a saját történelmi zászlómat, hát az nekem minimum nem barátom!
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ezt nem gondoltad át. A te logikád alapján ha nem tetszik a nato/eu -nak a portugál kormányzat (természetesen a magyarra célzok) akkor jogosan odamegy és elintézi a dolgokat. Ez egy igen veszélyes gyakorlat lenne, legalább ne mondjuk rá h oké!

Szerintem inkább mi nem gondoltuk ezt végig, amikor beléptünk az EU-ba. Ha az EU szövetségi állami szintre erősödik, akkor igen, egészen biztosan úgy fogják gondolni, hogy jogosan idejöhetnek és elintézhetik a dolgokat.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 141
12 100
113

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 786
25 338
113

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 518
15 016
113
Semmit,de szerintem a mozgósítást azt jelentheti jelenleg arrafele hogyha a svéd bakák betolnak az arcukba egy adag surströmminget(erjesztett hering)na az aztán mozgósít minden tekintetben:):)

Svédország szép szőke katonáit mozgósítja, közben otthon az arabok halálra kefélik asszonyaikat! Hacsak...... nem otthon kívánják bevetni őket :)
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
a day ago - 55°20′N 19°34′E
Kaliningrad/Balti Sea: USAF RC-135U Combat Sent BONY71; NATO AWACS NATO10; Swedish Air Force Gulfstream S102B Korpen SVF622; 3x USAF F16 "Wild Weasels"; 2x US Army RC-12X Guardrail YANKY01/02
https://belarus.liveuamap.com/en/2020/28-august-kaliningradbalti-sea-usaf-rc135u-combat-sent-bony71

22057888_0.jpg


Ezeket egyébként hol nézik? Flightradar? Vagy valami más oldal?
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
a day ago - 53°55′N 27°31′E
Lukashenka warned that West should think about what Europe could turn into, "if it breaks out in Belarus,"
https://belarus.liveuamap.com/en/2020/28-august-lukashenka-warned-that-west-should-think-about

a day ago - 52°31′N 13°22′E
Merkel says that she tried to speak with Lukashenka on phone, but he declined
https://belarus.liveuamap.com/en/2020/28-august-merkel-says-that-she-tried-to-speak-with-lukashenka

a day ago - 53°54′N 27°33′E
Lukashenka said that he and Putin agree that the situation in Belarus could be used to "attack Russia," BelTA informs.
https://belarus.liveuamap.com/en/2020/28-august-lukashenka-said-that-he-and-putin-agree-that-the

a day ago - 53°55′N 27°31′E
Lukashenka said that NATO has transferred 18 American F-16s to the border of Belarus.
https://belarus.liveuamap.com/en/20...ka-said-that-nato-has-transferred-18-american

"Russian president and I understand what can be if we miss the moment" :eek:

a day ago - 53°55′N 27°31′E
Lukashenka on the power reserve of the Russian Federation for Belarus. "Russian president and I understand what can be if we miss the moment" "They don't need Belarus. Belarus is a springboard, as usual, to Russia."
https://belarus.liveuamap.com/en/2020/28-august-lukashenka-on-the-power-reserve-of-the-russian

a day ago - 53°55′N 27°31′E
"The President of Russia, defending Belarus, first of all defends Russia," Lukashenka said.
https://belarus.liveuamap.com/en/2020/28-august-the-president-of-russia-defending-belarus-first
 
Status
Not open for further replies.