[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Ez érdekes...​

A Kreml elismerte, hogy Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerint nagyon sok hamis információ terjed világszerte az Ukrajnában folyó orosz hadműveletekről. Dmitrij Peszkov a Sky News brit hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban mindenekelőtt a Kijevhez közeli Bucsa település civil lakossága elleni atrocitásokról szóló beszámolókat nevezte álhíreknek, elismerte ugyanakkor, hogy az orosz hadsereg komoly veszteségeket szenvedett a háború kezdete óta – számolt be az MTI.
Peszkov – aki az interjúban végig a hivatalos orosz szóhasználatban szereplő „különleges hadműveletnek” nevezte a háborút – kijelentette: lehetséges a fegyveres konfliktus belátható időn belüli befejezése.
Reméljük, hogy a következő napokban ez a hadművelet eléri a kitűzött célokat, vagy az orosz és az ukrán küldöttségek közötti tárgyalásokon sikerül véget vetni (a harci cselekményeknek)
– fogalmazott.
Peszkov határozott igennel válaszolt arra kérdésre, hogy a háborút tárgyalásos úton le lehet-e zárni, hozzátéve: ez erőteljesen függ attól is, hogy az ukrán fél milyen mértékben hajlandó teljesíteni az orosz feltételeket.
 

ronis

Well-Known Member
2022. március 23.
173
1 020
93

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 351
9 938
113

Kiemelések tőlem:
A magyar kormánypárt az országgyűlési választásokon folytatott kampánya a magyarok megfélelmlítésére alapult - írja Oleh Nyikolenko, ukrán külügyi szóvivő csütörtökön kiadott közleményében. Nyikolenko azzal vádolta meg Magyarországot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt segíti az Ukrajna elleni háborúban, és álláspontjával "tönkreteszi az Európai Unió egységét".

Oleh Nyikolenko elítélte továbbá, hogy "a magyar vezetők vonakodnak elismerni Oroszország felelősségét a Bucsa, Irpiny és Hosztomel városokban elkövetett atrocitásokért". Ez a hozzáállás "megerősítheti Oroszországban a büntetlenség érzetét, és akár bátoríthatja is az orosz erőket arra, hogy további atrocitásokat kövessenek el" - tette hozzá a szóvivő. Ezeken a településeken az utóbbi napokban több száz civil holttestére bukkantak, akiket az ukrán hatóságok állítása szerint a megszálló orosz katonák gyilkoltak meg. Oroszország tagadja ezeket a vádakat, és azt állítja, hogy az ukránok "megrendezték" ezeket a tömeggyilkosságokat. A gyilkosságokat a világ számos országa elítélte, Orbán Viktor viszont szerdán újságírói kérdésre úgy reagált, meg kell várni a vizsgálatok végét.

A szóvivő Orbán Viktor kormányfő szerdai nemzetközi sajtótájékoztatójára is reagált, amelyen a miniszterelnök többek között azt mondta, hogy Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért Oroszországnak, ha az oroszok ezt kérik. Kijev ezt az ukrán "állammal szemben barátságtalan álláspontnak tekinti" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy "médiafelhajtásnak" tartják azt a magyar felvetést, hogy az oroszok és az ukránok Budapesten tarthatnának béketárgyalásokat, mondván, az ilyesfajta javaslatokra megvannak a hivatalos diplomáciai csatornák.

"Ha Magyarország igazán véget akar vetni a háborúnak, akkor a következőket kell tennie: hagyjon fel az Európai Unió egységének megroppantásával, támogassa az Oroszország elleni új szankciókat, és nyújtson katonai támogatást Ukrajnának ahelyett, hogy forrásokat bocsájtana rendelkezésre az orosz katonai gépezet pénzelésére" - jelentette ki a szóvivő.
Oszt' mégis mi a jó eget kellene még tennie a magyar kormánynak?
Na akkor zárjuk rövidre:

1. Fegyvereket adni NEM TUDUNK, mert nincs. Tessenek felfogni (gondolom az ukrán nagykövetségről, vagy annak valamilyen megbízásából írsz)!
2. Nem vonakodnak, hanem konkrétan még nem történt olyan vizsgálat ami alapján el lehetne ítélni bárkit is. A kormány meg fogja várni azt az alátámasztott, közös álláspontot amit nem lesz kockázatos elfogadni, nem fog később kiderülni, hogy "jah bocs mégis a másik oldal tette". Az, hogy országok kb. másnap már az oroszokat tették felelőssé az érthető (az ő szempontjukból) de közel sem megszokott eljárás. Egy elítélő nyilatkozat továbbá nem befolyásolja az orosz katonák morálját a civilekkel való bánásmód tekintetében, de az, hogy van kajátok és gázolajatok Magyarországról, az számít. Nektek.
3. Nem kurvára tökmindegy, hogy ki miben fizet az oroszoknak? Az még egy logikus (bár elrugaszkodott) álláspont, hogy ne kereskedjen velük senki, ne vegyen tőlük senki gázt. De ha vesz, mit kell belepofázni, hogy miben fizet érte? Teljesen lényegtelen.
4. A budapesti béketárgyalás egy diplomáciai gesztus volt a kormány részéről, erre "médiafelhajtás". Nonszensz.
5. A) Milyen európai egységet roppant meg? Ugyanazt teszi Magyarország mint több más európai ország. Németország is vesz gázt, meg mások is. Elítéltük az orosz agressziót, szankcionáltuk a Sberbankot is. Tehát ezzel megvagyunk, európai egység pipa.
B) Támogat a kormány minden olyan szankciót, amely nem veszélyezteti Magyarország fizikai biztonságát és energiaellátását. Ez is teljesítve.
Tudod ha energiahiány miatt megáll az országban az élet azzal nektek is csak rosszabb lesz. Nehéz felfogni?
Katonai támogatást nyújtunk, ugyanis jelentős mennyiségű gázolajat és élelmet küldtünk, ezzel tovább marad talpon az ukrán állam.
Milyen forrásokat nyújtunk az orosz hadigépezetnek? A háború kitörése óta Magyarország nem fizetett Oroszországnak energiahordozókért ha jól emlékszem a külügyminiszter szavaira.

Szóval?
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 836
35 407
113
Legfeljebb 3,5 ezer militáns marad az Azovstalban
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Azt mondja, Mariupolban még több ezer védő van. Boki egy hete mondott 700at.
eddig 7000-ről szólt a fáma és nem 700-ról. Hogy 700-at írt volna bárki is, azt nem láttam.
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Új bizonyíték került elő arról, hogy az orosz megszállás idején végeztek a Bucsában meggyilkolt polgárokkal​

Újabb felvételek bizonyítják, hogy Bucsában még az orosz megszállás idején, az orosz csapatok jelenlétében gyilkoltak meg, illetve hát ne köntörfalazzunk, végeztek ki fegyvertelen polgárokat. A Meduza birtokába került jó minőségű drónfelvételek március 23-30 között készültek, vagyis még azelőtt, hogy az oroszok kivonultak volna a Kijevhez közeli kisvárosból. Ez a korábban közölt műhöldfelvételekkel együtt minden kétséget kizáróan cáfolja a Kreml és az orosz védelmi minisztérium hivatalos álláspontját, miszerint a bucsai mészárlás "megrendezett", "ukrán provokáció", a halottakat csak az oroszok kivonulása után rendezték el az utcákon.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Eltelt immár 6 hét, íme a szokásos heti progresszió animálva, előtte a kötelező trigger warning-al, nehogy valakinek sérüljön a világról alkotott képe.
Forrás: Wikipedia

Trigger warning putyinista hópihéknek: bármit is olvastál a ruszofil safe space buborékodban, egyelőre nem írtak ki népszavazást Lisszabon Leningrádra történő átnevezéséről és nem lett kötelező nyelv az orosz az izlandi általános iskolákban se, mert minden ellenkező híresztelés ellenére az oroszoknak továbbra sem sikerült az Atlanti-óceánba tolniuk Ukrajnát Európástól.

Trigger warning ukránpárti hópihéknek: bármit is olvastál az ukránbarát safe space buborékodban, egyelőre nem törtek ki ukrán-japán határvillongások a Kuril-szigetek birtoklása felett, mert minden ellenkező híresztelés ellenére az ukránoknak továbbra sem sikerült Vlagyivosztokig (lánykori nevén Haishenwai) visszaverni a fejvesztve menekülő orosz seregek maradékát.

Szóval az alábbi térképet csak akkor nézd meg, ha arra felkészültnek és erősnek érzed magad!

ANIMGIF-Ukraine-Weekly.gif
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 076
113
Nyisd meg Ukrajnát| Ukrajna
Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok Fegyveres Erők Vezérkari Vezérkarának elnöke azt mondta, hogy a Pentagon már 60 000 ATGM-et és 25 000 MANPADS-t szállított át Ukrajnának

, de nem küldtek új ukránokat a halottak helyére?

@OpenUkraine
Nekem ezek a számok már korábban is furcsák voltak. Mintha egy bürokratikus nagyotmondóverseny zajlana a számok tekintetében.
Kicsit olyan ez, mint a "hányat ellett a disznó" Hofitól. Minden nyugati megmondóembernek politikalag jól hangzó, amolyan "áramvonalas" számokkal kell kifejeznie az ügy iránti elhivatottságát és lojalitását, de a fogadó oldalon meglévő káosz miatt én azon se lennék meglepve, ha ezek csak számok lennének, nem pedig valóságban megérkezett, fizikailag is létező eszközök.
Egyszerűen horribilis mennyiségű, könnyen mobilizálható, akár visszafelé is veszélyes eszközt mozgatnak át egy válsággócba, ami korábban nem volt jellemző.
Honnan van ennyi eszköz, miért vált hirtelen feleslegessé és mi végre merik odaadni egy teljesen zavaros harci övezetbe?
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nekem ezek a számok már korábban is furcsák voltak. Mintha egy bürokratikus nagyotmondóverseny zajlana a számok tekintetében.
Kicsit olyan ez, mint a "hányat ellett a disznó" Hofitól. Minden nyugati megmondóembernek politikalag jól hangzó, amolyan "áramvonalas" számokkal kell kifejeznie az ügy iránti elhivatottságát és lojalitását, de a fogadó oldalon meglévő káosz miatt én azon se lennék meglepve, ha ezek csak számok lennének, nem pedig valóságban megérkezett, fizikailag is létező eszközök.
Egyszerűen horribilis mennyiségű, könnyen mobilizálható, akár visszafelé is veszélyes eszközt mozgatnak át egy válsággócba, ami korábban nem volt jellemző.
Honnan van ennyi eszköz, miért vált hirtelen feleslegessé és mi végre merik odaadni egy teljesen zavaros harci övezetbe?
Ja. Szerntem se volt ennyi az egész világon összesen.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 265
113
Majd ha menne pár tucatnyi tu95ös, folyamatosan gyújtóbombákkal, akkor szerintem itt is hamarabb menne.
elég lenne 2 db FOAB .. meg megszórni PION-nal,Tos-1-el,Uragan, stb + VKSZ .. de még mindig nem esik le a bolondoknak hogy az állításukkal megegyezően tényleg nem ez a cél .. pedig el tudnák rendezni maximum 3 nap alatt
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Az Energoatom szakértői szerint a magukat Csernobilban beásó oroszok lényegében már halottak​

Az ukrán atomipari vállalat szakértői az orosz csapatok visszavonulása után feltérképezték az orosz csapatok lövészárkainak heylét, és összevetették 30 kilométeres zóna 2011-ben készült részletes felmérésének adataival. Mint írják, ezeket az árkokat a podzolban ásták, márpedig a korábbi felmérés alapján pont ebben a talajrétegben a legerősebb a radioaktivitás. Ez alapján arra jutottak, hogy azok az orosz katonák, akik itt szolgáltak, lényegében már halottak, és még azok is súlyos sugárfertőzést szenvedtek, akik közvetlenül érintkeztek velük, írták az Energoatom Telegram-csatornáján.
7jaVp3o57kalIaASs-md.png