2. Ruszinok és Kárpátalja.
A ruszinok támgatása szerintem is alapvető történelmi-erkölcsi kötelessége a magyarságnak, ezt évek óta szajkózom. PLusz az ottani magyarság érdeke is szolgálja. Mindig az jut az eszembe, amikor ukrajnában ott voltam 1-2x és a ruszinok úgy fogadták a magyart mint testvért.
Az ország fejlesztéséről az én megoldásom a következő lenne.
Nem geográfus vagy véletlenül?

1-2 ótán halottam hasonlókat részletekben
Megjegyzések:
D-T csatorna kiépítésének szükségességéről referáltam annó msc-n 1 órán, végülis arra jutottam hosszú fejtegetés után hogy kiválló lenne a Homokhátság vízellátásának megoldására. Hajózási szerepe korlátozottabb (kevés az árú ami mondjuk Szolnokról hajón szállítandó Pest felé), de árvíz-szabályozó szerepe nem lenne, mert magas vezetésű csatorna építése értelmes csak (homok, talajvíz, stb).
Dunakotrással, gázzal egyetértek bár ott a csekély befektetés irreális gondolat, súlyos milliárdok, főleg a kompersszortelepek, elosztók, stb igénye miatt.
- Bős egy "atombatasztrófa" különösen ökológiai értelemben, szóval a csatornás ötleted nem rossz

- Közvilágítás: egyszerűbb lenne 10 után minden 2. lámpát kilőni mert a legkisebb szeles időben (győrben ez az év 99%-a) folyton égne.
- Geotermikus energia: ez M.O. kitörési pontja, rajtam múlna alaphangon 3-500MW kapacitás kiépítésének állnák neki mint elsődleges prioritás az országban. (ammónia asszem a használt folyadék). Bár nem dőleg áramot termelnék, hanem a gázt váltanám ki a fűtésnél. Összeségében a 60 fokos források erre a célra effektívebbek és hatalmas mennyiségű gáz-függést ki lehetne váltani. Minden 2. panel már rég mehetne termálról. Az elhasznált víz meg ivóvíznek jó, nem kellene visszasajtolni mind, így az áramköltség se lenne brutális.
-A szénbányák újboli megnyitása már nem új öltet csak még nem volt 1x se elég akarat egyszerre.