1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Irán

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez nem csak szerinted van így azt kell hogy mondjam, hanem minden olyan ember szerint aki nem elvakult/elfogult. Egy többpólusú világra lenne szükség, ahol adsz-kapsz, kompromisszumos egyezkedések vannak több résztvevő által elfogadott egyezmények. Tökéletes világ nincs és nem is volt, nem is lesz, viszont az azért számomra egyértelmű hogy csak egy amerikai hiheti azt őszintén, hogy az a legjobb a világnak ha az USA-ban majd mindenki helyett jobban tudnak mindent, és majd ők vigyáznak a mi érdekeinkre akkor is ha szerintünk az pl. nem jó nekünk.

  Pöttyet szánalmas ez a világnézet szerintem.
   
  fip7, tindalos, KoviUbi and 4 others like this.
 2. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Én egy európai pólust szeretnék. De az amerikaiktól és az amerikai exceptionalizmustól olyan szinten hányingerem van, hogy közben már kína is szimpatikusabb. (a szíria háborúnak az első évben vége lett volna ha nem fegyverezik fel a "demokratikus ellenzéket".
   
  tindalos, fishbed, vilmoci and 5 others like this.
 4. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  En is orulnek egy egyseges es eross EU nak es ennek nem az USA a legnagyobb visszatarto ereje hanem az europai orszagok. A sajat onzosegukkel uralkodasi vagyukkal kapzsisagukkal. Pontosan ugyanazokat kovetik el amiert azUSA-t biraljak.
  Kina meg addig szimpatikus ameddig videon nezed. Ha mar ott es ugy kellene elned maslenne a velemenyed kezdve azzal hogy temindig is egy idegen lennel. Nem egy befogadoorszag. A komunista politikat "ertekrendet" meg mar ismered a magyar tortenelembol. Az is gyonyorunek tunt anno. A munkasok paradicsoma. Aztan kiderult hogy megsem ugy van. Jo volna ha lenne jobb mint az USA en is orulnek neki mert igen rankferne ugy globalisan. De sajnos en nem latok ilyet, pedig evekig kerestem sokat utazva.
  Van meg egy kit "beke szigete" orszag de ezek ugyanugy fuggnek a nemzetkozi helyzettol mint barki mas.
   
 5. sandman

  sandman Member

  Trump nem akar háborút. Pár ember nyomja a témát, Bolton nemzbizt tanácsadó elsősorban. Az elnök fogja vissza a saját tanácsadóját... "Trump has joked with other officials and foreign leaders that Bolton wanted to get him into a war. “I actually temper John, which is pretty amazing,” the president told reporters last Thursday.

  Itt van két jó cikk Boltonról, hogyan provokálja Iránt, és próbálja belerángatni az USÁ-t egy háborúba.

  https://www.theguardian.com/us-news/2019/may/17/john-bolton-iran-north-korea-venezuela-trump
  https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2019/06/bolton-keeps-trying-goad-iran-war/592108/

  Azért van egy olyan érzésem, hogy kb. senki nem szurkol az USÁ-nak ebben a kérdésben, még a saját szövetségesei sem. Bolton most utazik Izraelbe, majd ott megmondják neki, mi a helyes álláspont Iránról...
   
  gergo55, fip7 and dragonette like this.
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én is azt gondolom, hogy egy EU-USA-Kína és katonai vonalon még Oo. közti normális viszony, kompromisszumos megegyezésen alapuló világrend sokkal jobb lenne a világ számára, ahol nincs egyetlen fél sem erőfölényben annyira, hogy gazdasági/katonai fenyegetéssel ráerőszakolhassa magát és a véleményét az egész világra.
   
  fip7, KoviUbi, emel and 4 others like this.
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nem akarok, a kínai értékrend szerint élni, mondjuk az is tuti, hogy az USA-ból jelenleg kiözönlő ideológiai szennyek köszönhetően ők inkább fennmaradnak mint civilizáció mint a nyugati. Ne legyen egyik félnek sem túl nagy befolyása a világ monetáris rendszereire.
   
  zsolti likes this.
 8. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Azért van egy olyan érzésem, hogy kb. senki nem szurkol az USÁ-nak ebben a kérdésben, még a saját szövetségesei sem. Bolton most utazik Izraelbe, majd ott megmondják neki, mi a helyes álláspont Iránról...

  Normális ember nem szurkol háborúért. Trump nem olyan hülye mint sokan gondolják, ennyni mindenkibe beleállva nagy pofáraesés lenne egy Iráni kaland. Ha nem jól sül el, amire megvan az esély nagyon sokat veszthet vele az Usa. (Izrael még többet...)
   
  zsolti likes this.
 9. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ez jol hangzik csak sajnos ilyen opcio nincs a kinalatban. Abbol kell valasztni ami van, es azzal is kell dolgozni hogy jobblegyen. Ha kinyirod a legkisebb rosszat azzal nem konnyited meg a sajat dolgodat.
   
 10. plushun

  plushun Well-Known Member

  A választásról meg ugye ne is beszéljünk. Jövőre indulni fog és egy iráni blama nem tenne jót az esélyeinek. Az is lehetséges, hogy addig nem is lesz semmi komoly, utána meg ki tudja.
   
  hunter85 likes this.
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ne legyen kinyírva, legyen helyretéve.
   
  zsolti likes this.
 12. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Es hogygondolod ezt?
   
 13. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Lattal mar olyan farkas vagy oroszlanfalkat ahol nem volt vezerhim ? Szerintem kb ekkora a realitasa a nemzetkozi nagypolitikaban is. Valaki mindig number one.
   
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  Érjék olyan mértékű kül és belpolitikai kudarcok, hogy további teret veszítsen a világpolitikában, hogy inkább legyen hajlandó értelmes kompromisszumra akár Iránnal akár bárki mással fejezze be egész régiók totális politikai káoszba borítását. Jah meg dobjon atomot a saját bölcsészkaros egyetemeire, mert azok a nyugati civilizáció halálát okozzák belülről....
   
  borisz, anonim999, fip7 and 6 others like this.
 15. emel

  emel Well-Known Member

  Én elég vén vagyok, úgyhogy pontosan emlékszem hogy a kommunisták is ugyanezt mondták, persze ellenkező előjellel: "Tudjuk, vannak még hibák elvtársak, de még mindig ez a legjobb megoldás!" - mármint amit ők mondtak, persze annak úgy is kellett lenni! És nem "az oroszok", hanem a szovjetek, a kommunisták, akik NEMCSAK oroszok voltak!! Sőt, a legnagyobb szovjet elvtárs az éppen grúz volt, aki elküldte hozzánk legöregebb szovjet/magyar társát, Rábasznyikov elvtársat!! Nem tudom észrevetted-e, de Szergejék maguktól hazamentek, most meg itt van helyettük Mr. Rábasztat, aki ugyanúgy jobban tud mindent, és ugyanúgy tud parancsolgatni és ugyanúgy megvéd bennünket mindenkitől a pénzünk és életünk árán ha akarjuk ha nem - kivéve persze valódi ellenségeinktől és saját magától!! Köszi, de nekem évtizedeken át elegem volt az önjelölt messiásokból és nem kell a melledet döngetni hogy "ő a kisebbik rossz", mikor UTASSZÁLLÍTÓT rakétáz le az égből ugyanott, ahol az állítólag "nagyobbik rossz" csak pilótanélküli KATONAI gépekre lövöldöz!!
   
  borisz, gergo55, fip7 and 5 others like this.
 16. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Jo terv. Egyetertek. Azonban ne gondold hogy irannal lehet tenylegesen eredmenyt elerni. Ha megalalpodnak az az egesz rendszeruk alapjait vonja ketsegbe. Nekik kuldetesuk van.
   
 17. emel

  emel Well-Known Member

  Senki se mondta itt hogy ki kellene nyírni az USA-t, de nekünk Európában biztos jobb lenne ha kissé hátrább tolatna a HAZAI partjai irányába, és nem akarná megmondani mindenkinek hogy mi a jobb mindenki másnak. Úgyis egyre kevesebben hiszik el neki mert egyre feltűnőbben hasonlít a viselkedése az egykori Szovjetúnióhoz ...
   
  fip7, zsolti and KoviUbi like this.
 18. krisss

  krisss Well-Known Member

  Szerintem az utóbbi pár évtizedben azért elég sokat szelídültek, és a iráni fiatalok akik a jövő nemzedékét adják korántsem hisznek annyira a nagy iszlám forradalomban. Meg főleg addig nem kéne iránt olyan dolgok miatt basztatni amit a jó szövetségesük megcsinál folyamatosan és sajnos azóta is tudja mindenki, hogy a szír háború demokratikus ellenzékének nagy része a szaudiak által fizetett zsoldos. Gondolj bele abba, ha a bász pártok maradnak hatalmon a közel keleten, stabil rendszerek voltak, stabil diktátorokkal, egy olyan népnek akinek kellenek a diktátorok egyelőre mert különben tribalista barbarizmusba süllyed pillanatok alatt.
   
  plushun, fip7, zeal and 1 other person like this.
 19. vendeg2

  vendeg2 Well-Known Member

  Te már megint miről beszélsz? Nem Irán rugta fel az egyezményt hanem az USA, Irán mindvégig betartotta, sőt még az után is, hogy az USA felrugta azt. Ennyi nem volt elég Trumpnak hanem még az európai aláírókat is zsarolja, hogy ne tartsák be a megállapodást.
   
  borisz, fip7, szuvorov and 5 others like this.
 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Miért logikus számodra, hogy Irán robbantotta a hajókat?
  Az irániak épp a japánokkal tárgyaltak, amikor felrobbant az egyik hajó, ami épp japán volt. Számomra ez egyáltalán nem logikus.
  Ha amerikai vagy szaudi hajó lett volna, akkor igen, de egyik sem volt az.
   

Ezen oldal megosztása