1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Irán

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Neduddgi
   
  emel and Parapitecus like this.
 2. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Mint már írták, ők nem arabok, hanem perzsák (részben).
   
 3. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Laptoppal... leginkább... ;) (pláne az utóbbi 20 évben:))

  Itt a fórumon ! :) Nekem is sikerült novemberben, pedig még arról sem tudtam, hogy erre jelentkeztem...:eek::D:D
   
 4. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Kíváncsi voltam mivel sasolhatták meg az oroszok az állítólag észlelt 5 db F-35-öt, és a nagy hatótávolságú korai radar előrejelző rendszerükből van egy Krasznodarban, ami 3000km-re van Bagdadtól, de ellát még a Perzsa öbölbe is. Mivel ezek hosszúhullámokkal dolgoznak, így átlátnak a horizont alá is, tehát ezekkel akár a Kaukázus hegyein keresztül is észlelhették az F-35-ösöket.
   
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Aki unatkozik, keresse vissza itt a topikban hogy az iráni rakétázás után mikor voltak az első bejegyzések arról hogy F-35-ösök szálltak fel a közel-keleti amerikai bázisokról. (Szaud-Arábiából és/vagy a kis arab államokból.) Valakik ott voltak a bázisoknál és látták gépeket felszállni, aztán megírta twitteren, facebookon stb. Hogy a radaron valójában ki és mit látott, azt sosem fogjuk megtudni...
   
  gergo55 and antigonosz like this.
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Legalább 12 F-35-öst láttak felszállni a bázisokról.
   
 7. comandante

  comandante Well-Known Member

  Azért a 10-11-12 méteres radar sávban nincs lopakodó.
   
  Leonidas likes this.
 8. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Nos ebben igazad van, hogy sosem fogjuk megtudni ki és mit látott a radarokon, de jó-néhány orosz tv adásban is bemutatták már ezt a technológiát, amivel észlelhetőek nagy távolságból is a lopakodó gépek is. Semmi új nincs ebben. Van ilyen technológiájuk az amerikaiaknak (már az 1980-as évektől), az oroszoknak, a kínaiaknak, talán még indiának, pakisztánnak, kanadának, ausztráliának és kanadának is van, netán angoloknak, franciáknak, németeknek is. Ezek nem hajszálpontos célkövető radarok, de a fontosabb adatokat simán látják a működtető országban. Így nem kizárt, hogy az oroszok is látták az F-35 levegőbe emelését, helyzetüket, repülésüket. Átlátnak a hegyeken is. Néhány orosz adásban a vezérlő géptermekből is voltak videok és beszélgetések, mutatták a hatalmas mozivászon méretű képernyőket, ahol több ezer km távolságra a mozgó gépek is kiválóan látszottak a videon, mutatták egy ideig, hogy a képernyő valóban online mutatja a követett gépeket.

  Itt egy rövid cikk a technológiáról, nem, nem az oroszoktól, sőt nem is a kínaiaktól, hanem amerikaiaktól. Persze ezzel is lehet vitatkozni. Még-egyszer mondom én is - a büdös életben nem tudjuk meg, valójában mit látnak a radarjaikon az amik, oroszok, kinaiak, németek, angolok, franciák, stb. stb. stb., vagy mit látnak az AVACS gépek (mindegyiknek vannak ilyenek is) Szóval... EZ VAN !!! :eek::D:D
  https://www.militaryaerospace.com/rf-analog/article/14034798/radar-stealth-longrange

  Én a továbbiakban kiszálltam ebből a radar témából. :):cool:
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  Nem azt mondtam, hogy lehetetlen észlelni a "lopakodó" gépeket.... ha tudod hogy mikor szálltak fel és hová mennek, akkor észlelés nélkül is elég könnyen ki tudod számolni hogy leghamarabb hová és mikor érhetnek oda. Azt is nagy valószínűséggel ki lehet találni hogy hol van a várakozási légtér, ha Teheránig mennek. A hatásos ellentevékenységhez nem elég csak valahogy észlelni. Arra már tényleg sok elmélet és próbálkozás van.
   
 10. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Volt szó műholdakról merőlegesen dolgozó radarhálózat rendszerbeállításáról nem olyan rég még.
   
  Parapitecus likes this.
 11. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Az remélem megvan, hogy ezek a radarok ballisztikus rakéták felderítésére szolgálnak. ínem elképzelhetetlen, hogy valami pacát láttak a monitoron, de azt, hogy F-35 repcsivel azonosítsák, azt kizártnak tartom. A hosszú hullámú radarok nem erre szolgálnak.
   
  Bleroka likes this.
 12. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A ruszkik valószínűleg erre hivatkoztak.
   
 13. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Olvass bele az orosz radaros topikba.;)
  https://forum.htka.hu/threads/szovjet-orosz-korai-előrejelző-radarhálózatok.409/page-5

  Idézet laiki fórumtárstól:

  "Rakéták nagy távolságú észlelésére elsősorban a Voronyezs radarhálózat (és korábban a Dnyepr, Dnyesztr és Darjal radarok) valók és nem ez a radar. A két radar típus nagyban különbözik.
  A Voronyezsek a hullámhosszuk és a szög miatt átlátnak az ionoszférán. Alkalmasak arra, hogy a rakétát végig kövessék a röppályán. Pontosabbak. Képesek a röppályát olyan pontossággal meghatározni, ami a várható becsapódási pont és idő, valamint az elhárító rakéták indítási ablakának kiszámításához szükséges. Képesek meredek emelkedési szögön is a követésre (ezért van döntve az antennarács a vízszinteshez képest).
  Európát és a Közel-Keletet 3 Voronyezs fedi le Armavirban, Lehtusziban és Kalinyingrádnál. Talán még üzemel pár a korábbi radar rendszerekből is, de folyamatosan kiváltják őket Voronyezsekkel.
  Ezzel szemben a Konténer pont nem jó rakéták követésére. Mivel az ionoszférán nem lát át, legfeljebb az indítást érzékelheti, de rövid úton el fogja veszíteni a jelet és nem tudja követni a pálya mentén. Abból amit a Konténer láthat, a röppálya kezdeti, rövid szakaszából, amikor még a hajtómű működik, nehéz meghatározni a teljes röppályát (nem ismert az égésvégi sebesség, égésvégi szög). Túl pontatlan is lenne a pálya meghatározásához. Csak 2 dimenziós. A függőlegesen álló oszlopok (antennamező) csak nagyon lapos szögtartományt fed le. A függőelegesen minimális számú antenna az oszlopokon nem igazán alkalmas az emelkedési szög pontos meghatározására. A szűk 3000 km hatótáv (ami az orosz határtól átlagosan inkább csak bő 2000 km, hiszen a valódi rakétakövető radarokkal ellentétben a Konténert nem a határhoz, hanem Oroszország belsejébe telepítették.) elég sovány, tekintettel arra, hogy a fő fenyegetést az interkontinentális rakéták jelentik, akár amcsi, angol és francia tengóról indítva. Amely tengók fő járőrözési/indítási zónájára rá se lát a Konténer radar.
  Egyébként a Duga (harkály) is horizonton túli radar volt. A rakéták követésére szintén nem a Duga szolgált (az hogy része volt a korai előrejelző hálózatnak nem jelenti, hogy rakéta röppálya követésre használták). Legfeljebb az indítást érzékelhette.
  Amúgy az INF szerződés hatálya alatt, a '80-as évek végétől idáig Európában nem volt közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta. Az Irániak pedig nem az oroszok ellen tartják a rakétáikat, Oroszország területének csak igen kis részét tudnák elérni és nincs nuki robabnófejük. Ezért a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta indításának érzékelésére pont nem lett volna sürgető radart építeni.
  Szóval a Konténer radar elsősorban repülőgépek ellen való."
   
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  És ha ott végeztél, olvasd tovább "Légvédelemi radarokról általában" topikot... ;)

  https://forum.htka.hu/threads/légvédelemi-radarokról-általában.973/page-23


  (És utána el lehet kezdeni azon gondolkodni, hogy az amerikaiak téynleg hülyék-e hogy belekezdtek a B-21 kifejlesztésébe és 80-100 db-ot akarnak belőle rendszeresíteni. Nyilván lehet észlelni a csökkentett észlelhetőségű gépeket is, csak az a kérdés hogy milyen messziről és az mire elég.)
   
 15. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  A kettő szerintem nem zárja ki egymást.
  Az amerikaiak eddig sem és valószínűleg ezután sem terveznek orosz területekre berepülni bombázni.
  Akik ellen meg a B-21-et szánják használni, azok ellen már használták a B-2-őt és az F-117-et is, nekik nincs és nem is lesz ilyen radarjuk.
   
 16. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Hát nem ezt írtam? Ballisztikusra jó, vadászbombira nem megfelelő.
   
  Bleroka likes this.
 17. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Ez egy jó ötlet lenne, csak erre nem használható. Miért ? Mert abban sávban, ahol um. "világítanának" ezek a lopakodó gépek felülről, azt nem lehet műholdról megcsinálni, mert az ionoszféra azt még véletlenül sem engedi át. Épp most írtam erről egy általános ismertettőt, hogy okosodjanak aki olvassa és nincs képben, könnyebben megértik majd, miről van szó, hogy működik, mik a nehézségek, stb. A 10 - 70 méteres sáv lenne érdekes a lopakodók jól láthatóvá tételére. Ezen kívül majd a quantum radar lehet rá még jó eszköz, de az egyenlőre mindenhol fejlesztés alatt van. Azt használhatnák elvileg műholdakról is.
  Itt a postom a témában, amivel ezt a radar kérdést igyekszem minél világosabbá tenni mindenki számára. Egyenlőre ezek a radarok használhatók, bár igen "melódiás" a működtetésük, de legalább mutatják a lopakodó gépeket is.
  https://forum.htka.hu/threads/szovjet-orosz-korai-előrejelző-radarhálózatok.409/page-5#post-633628

  Igen, nem tudjuk mit látnak a radarjaikon, egyiknél sem, se az amiknál, se az oroszoknák, se kínánál, se bárki másnál, mert ha elárulják az igazat, akkor mindenki tudja, hol tart a technológiájuk. Ez lehet előny, azonos fejlettség, vagy fényévekre lemaradás, de onnantól hogy ez nem titok, igen nagy stratégiai pöcegödörbe kerülhetnek. Szóval az "igazságról" mindegyik mélyen hallgatni fog !!! Ha ez rá nézve jó, ha rossz, ez MINDEGY !!!! :D:D:D Ez van... :)

  Öööö... szóval... nem ez lenne az első eset, sem a második vagy harmadik, hogy egy rakás pénzt kiszórnak az ablakon fejlesztésre, amiről később kiderül, hogy SEMMI ÉRTELME nem volt...:rolleyes::D:D Mindenesetre van hova tenni a gépeket, mert a B-52-esek üzemidejét sem lehet a végtelenségig nyújtani, és a hajózási mondás után miszerint "
  Navigare necesse est, vivere non est necesse
  szóval "repülni szükséges", ha megmarad a lopakodó képesség, ha nem, akkor is !!! A gépeket meg muszáj váltani, vagy repülő koporsók lesznek belőlük idővel. (mert kirepülték az idejüket, az anyagfáradást is) Szóval van helye bővan az új stratégiai bombázó gépeknek, az oroszoknál, kínaiaknál, meg amerikaiaknál is... :rolleyes::D:D Amúgy meg az oroszok IS rajzolgatják az új stratégiai bombázójukat... :)
   
  Pogány likes this.
 18. laiki

  laiki Well-Known Member

  Valamit rosszul értelmezel. Épp az ellenkezőjét írtam. Az OTH radar rakéta követésre nem jó, hanem repülőgép és hajó követésre gyúrnak velük. A szovjet-orosz-korai-előrejelző-radarhálózatok topicban válaszoltam.
   
 19. comandante

  comandante Well-Known Member

  Az első a perzsa öböl közelében van és már mőködik. A másik már régen működik és az első ilyen volt. A nagy kérdés melyik ilyen van Irán nak


   
 20. jani22

  jani22 Well-Known Member

  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása