Attól tartok, hogy nem is akkora hülyeség minden része, attól még, hogy propaganda. Persze most lehet, hogy engem is hülyének néztek, de pár hónapja azon pörög az agyam elnézve az események folyását, hogy az USA elhiszi, hogy a rakétavédelmi rendszerei védelmében úgy tud első csapást bevinni, hogy minimális válaszcsapást kap. Elkezdtem megírni ezt, de egyéb rengtegeteg tennivalómmal párhuzamosan, baromira lassan haladok sajnos. A tömör lényege, hogy a hidegháború lezárulásával volt ugye egy status quo, egy megállapodás, hogy a NATO nem megy kelet felé. (Mellesleg már a II. VH lezárásával hasonló volt a dolog, csak még nem NATO). GYakorlatilag azonnal került megszegésre ideológiával, tapogatózással, az EU és nyomában a NATO kiterjesztésével. Ez az egész ukrán és közel-keleti balhé most a lezáró fejezet, mert amíg itt araszolt előre az USA, nyugati irányban gyakorlatilag bezsákolt többmilliárd embert ázsiában és itt csak beköti a zsák száját. Szépen lassan végignéztük a világ valaha volt legnagyobb bekerítő hadműveletét és pontosan az jutott eszembe, amit ladagranttól olvashattunk, hogy a védelmi pajzs mögött lesz esély a túlélésre, mert ezek az állatok elhiszik, hogy meg tudják nyerni. A háború megnyerésének az elsődleges feltétele nem a pénz, pénz, még több pénz, hanem, hogy elhiggyék az adott erő tagjai, hogy megnyerhetik a háborút. Ha végignézzük a kommunikációt és tetteket, én arra jutottam, hogy nem is tehetnek már mást, elhiszik, hogy végig tudják csinálni, mert akkora terhet jelent a fenntartása ennek a zsáknak, hogy más értelme nem lehet. Ki nem vonulhatnak ebből a teljes morális megsemmisülésük nélkül, ami felbontaná az államalakulatot és a bukott birodalmak újabb tagjává alázná. Mivel a történelem eddigi leggátlástalanabb, legridegebb hatalmáról beszélünk, az erkölcsi megfontolásoknak egyszerűen nincsen szerepe ebben a forgatókönyvben. És ha elhiszik, hogy meg tudják csinálni, akkor meg is fogják. Én is néztem hülyének magamat ezért a gondolatmenetért, nem fogok haragudni, ha simán leidiótáztok. Csak azért írom ezt most így tömörítve ide, mert ladagranttól gyakorlatilag az önmegerősítést olvashattam kérés nélkül és ezek szerint már megy a propagálása ennek az opciónak. A hatásait tekintve egy ilyen támadás kivitelezhető, az USA szempontjából teljesen elfogadható ha a szövetségesnek nevezett védelmi zónája kap pár, vagy pár tucat a védelmi rendszeren átcsusszant nukit. A vizeken ők a főhatalom, megint csak van még esélyük elkapkodni az ellencsapás eszközeit, pár becsusszant atomgfegyver még otthon is elfogadható nekik. Amit ők okozhatnak, az is elfogadható, hiszen kit fog zavarni a nem ott lakók közül 2-3 millió km2 sivatag, ha egyszer amúgy sem jár ott? A közel-keleti térség őstörténete egy hirtelen elsivatagosodásban csúcsosodott ki cirka 4k éve, kataklizmikus becsapódás, vagy ha a vallások és történeti feljegyzések szerinti történetet nézzük, az istenek háborúja miatt. Tökmindegy miért. Hatalmas volt a kiürült térség, csúnyán elhalt a terület, de ma százmilliós léptékű a népesség mégis. Szóval a kutyát nem fogja zavarni egy hatalmas léptékű, de mégis lokálissá szorított atomháború hatása. Pusztán a hatásai miatt és hogy nézegessék, hogy milyen faszán robban, már le lett szórva egy brutális atomháborúnyi mennyiség a nukikból, a föld mégis lakható még ha szarabb is tőle, szóval azt hiszem kevéssé aggódnak a jövő miatt, mert a moralitás nem a számítás része. Lehet a nagy színjáték újabb félelemkeltő felvonása a nyáj kordában tartására, de attól tartok, hogy túl sok ehhez a befektetett több évtizedes anyagi és ideológiai befektetés.