[BIZTPOL] Irán

Az araboknak eladott legújabb cuccokból meg tuti hiányzik ez-az.

Nem biztos, mert ami pl SZA-ban van, azt a szaudiak (mivel ők fizették a beszerzést és ők fizetik a fenntartást) azt hiszik, hogy az övék. A valóságban meg az amcsiké a cucc, csak kaptak egy pénzes hülyét, aki helyettük kifizette.

Nagyon egyszerű. Van egy sima TV adód ami folyamatosan sugárorra a jeleket. Mint nálunk a mindig tv adótornyai. Megfelelő távolság esetén más országé is lehet, mondjuk felénk az osztrák adó. A rendszer ennek a jeleit használja fel a detektáláshoz. Tehát nem ad jelet, csak veszi az ismert adó visszaverődő jeleit. De hogy legyen mihez viszonyítani egy antennáját szinkronizáció miatt az adótoronyra irányítja, a másikat a felügyelt terület felé. Nézd a link képeit. Az egész kulcsa nem a vevő és az adó, hanem a szoftver rész és a szűrők. Mivel az ellen oldalon csak a TV adót látják, ezért nem tudják hogy éppen megfigyelés alatt vannak, és a rendszer jellege miatt a vevő helyét sem tudják. Ez a rendszer radarrendszerek esetén is előfordul de itt a lényeg az hogy olyan forrást használnak mik a polgári használatban vannak. De ha nem lennének akkor olcsón rejtetten is fel lehet ilyen állítani mondjuk egy zászlótartó oszlop belsejében.
Nem értem ezt a passzív radart. Most ez mit mér?
Merthogy a link képein úgy láttam, olyasmiket mér, amit egy átlagos tengeri radar szokott.

Ugye senki sem hiszi hogy orosz radar soha sem mért be gépeket (radarkersztmetszet ) vagy hallgatott le (frekvenciák)
Persze oda-vissza igaz ez...

Erről (vagy nem pont erről, de valami nagyon hasonlóról) a passzív módszerről volt már szó itt a fórumon. Mobilhálózat-antennák, rádióantennák, tévéantennák jelei segítségével, az abban zavart okozó alacsony észlelhetőségű gépeket hogy be lehet mérni. Ha jól emlékszem 50-100 m-es pontosságot említett valaki, ami már bőven megfelelő, ha tűzvezetésre nem is biztosan alkalmas.

<blockquote rel="gacsat"> Az araboknak eladott legújabb cuccokból meg tuti hiányzik ez-az.

Nem biztos, mert ami pl SZA-ban van, azt a szaudiak (mivel ők fizették a beszerzést és ők fizetik a fenntartást) azt hiszik, hogy az övék. A valóságban meg az amcsiké a cucc, csak kaptak egy pénzes hülyét, aki helyettük kifizette.

</blockquote>

Ilyenkor nem értem azt, hogy minek jársz te ide...

Az araboknak eladott legújabb cuccokból meg tuti hiányzik ez-az

Nem csak arabokból. Az említett ALQ-128 soha egyetlen exportgépen sem volt.

" alacsony észlelhetőségű gépeket"
Azt nem tudom de a frekvencia a UHF, VHF tartományban van, illetve a mobilhálózatok is szóba jöhetnek. Talán ez jelent valamit. A legtöbb radar ami ezek ellen a gépek ellen készül valahol itt dolgozik. Régebben is voltak radarok alacsony frekvencián, de a számítástechnika és a jelfeldolgozás azóta nagyot változott. Az érdekesség hogy az egész rendszer alapjaihoz nekünk magyaroknak is van közünk:Kálmán-szűrők
És lényeges hogy a detektálás irányában az USA is tette erre felé lépéseket.

Ilyenkor nem értem azt, hogy minek jársz te ide...

Viszont én tudom, hogy te miért jársz ide. Nagyrészt azért, hgy az internet védelme mögött másokkal parasztkodhatss, mert normális hangnemű hosszászólást - ahol nem kioktató módban dumálsz, nem lekezelően, nem egy igazi seggfejként - tőled még nem olvastam. Na de erre (is) jó az internet, hogy kiélhesd a perverzióidat meg a kis komplexusos életedet boldogabbá tegyed.

Viszont én tudom, hogy te miért jársz ide. Nagyrészt azért, hgy az internet védelme

Ezen a részen röhögök. Mindenki tudja az igazi nevem és azt, hogy hol lakom. Mindenhol ezzel a nickel vagyokfent. Neked csak a nickneved van itt öcsi...

normális hangnemű hosszászólást - ahol nem kioktató módban dumálsz, nem lekezelően, nem egy igazi seggfejként - tőled még nem olvastam.

Milyen szép is a szelektív memória barokkos túlzással körítve...

Szerintem inkább mindketten nyugizzatok le... :) Itt már amúgy is ki lesz majd gondolom már vagdosva, úgyhogy már csak ezért is fölösleges folytatni. :)

"És ez teszi hiteltelenné. "
Az az igazság hogy az információt helyén kell kezelni. A lényeg az hogy az új tengó tüzelőanyag cellás kiegészítő hajtást kap, amely olyan rendszerben dolgozik hogy nincs hőkibocsátás.

Itt van az egyik új radarjuk:
http://theaviationist.com/2013/09/22/irans-air-defense-radar/#.UkmwCIbJT9s
Mintha a cikkben lenne némi ellentmondás. Ha jól fejtem vissza, először PESA radarként említik, majd azt mondják, nem bocsájt ki semmilyen kisugárzást.

http://theaviationist.com/2013/09/26/farouk-missile/#.Ukm2K4bJT9s
Az lessz majd a szép, ha a Tomcatet kezdik gyártani...

Sok értelme nem lenne, az F-14 egy mára elavult koncepció elavult sárkánnyal. A variaszárnynak sokkal több hátránya van, mint előnye.

http://theaviationist.com/2013/09/26/farouk-missile/#.Ukm2K4bJT9s
Az lessz majd a szép, ha a Tomcatet kezdik gyártani...

Ahoz a rakétához kell is az F-14, de szerintem elvannak a jelenlegi flotta szintentartásával. Valószínűleg hozzaférnek ennél újabb repülőgép-technológiákhoz, talán fejlesztenek is valami sajátot vagy szétszednek valami modernebb gépet amit klónozhatnak a jövőben.

Igen ezt ők is tudják, ráadásul a sárkány olyan ötvözetből van hogy bár miféle gyártás értelmetlen. Erről máshol is sok minden elhangzott már. Az új anyagok alkalmazása miatt ez értelmetlen is lenne. Ma a kompozitoké a jövő. Az f5 gyártása pedig már folyik kis szériában, és több félé verzióban. Ott gyanítóm hogy egy két részen alkalmazzák is a korszerűbb anyagokat.
Sok értelme nem lenne, az F-14 egy mára elavult koncepció elavult sárkánnyal. A variaszárnynak sokkal több hátránya van, mint előnye.