[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
"A fő vallási vezető ekkora mérnök, hogy megmondja mi a tuti?"
Hát nem tudom, el tudom képzelni a gondolatmenetet. Elé tették az alternatívákat hogy stirling és tüzelőanyag cella a lehetséges választék. Közölték vele hogy a stirling holnapra mert egyszerűbb, a tüzelőanyag cella pedig a jobb, mert akár Izrael partjai előtt is fel és alá lehet hajókázni, de elég nehéz ügy. Erre automatikusan egy vallási vezető csak a tüzelőanyagcellát választja és belengeti a 2 ösztönzőt. A pénzt és az örök üdvösség lehetőségét. Másrészt szerintem jól döntött. Egy dízel elektromos teknőn nincs más alternatíva. Úgy halottam valami folyékony üzemanyag az egyik összetevő. (lehet hogy gázolaj? - csak tipp)
http://en.wikipedia.org/wiki/Solid_oxide_fuel_cell


A japok Stirlinget hasznalnak a tengoikon es nem csak ok elegedettek vele.

A Stirlingnek kisebb a hatotavja ugyanakkor egyszerubb a rendszer felepitesben es uzemeltetesben is.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Az Irani radar nem egy csucstechnika.

Eloszor is hogy mukodik. ( csak tippelni tudok a felepitese alapjan de nagy csoda lenne ha mashogy mukodne )


A radar egy 3D-s nagyhatosugaru feo radar. Nem aktiv hanem passziv fazisvezerelt radar. Vizszintesen a sugarnyalab mozgatasat a legegyszerubben oldottak meg egy motor hajtja korbe korbe. Ez nem valami primitiv megoldas mert sokan hasznaljak ezt ma is az oroszoktol a Britek at pl Typ 45 Daring class.
Ha megnezitek a fotot ami hatulrol keszult az antennarol akkor lathatjatok hogy vizszintesen csovekbol epul fel. Ezekben a csovekben jon az RF ( Radio Frequency ) a kozponti RF generatortor ( Klystron vagy Magnetron ) Az az egy kozponti ado van azonos frekivel. A kulonbozo faziseltolasok altal erik el hogy a feltehetoen tobb sugarnyalabot fuggolegesen iranyitani tudjak. A kerdes az hogy hany sugarnyalabot tudnak letrehozni es iranyitani es milyen hatekonysaggal megbizhatosaggal.

A hardver resze akar a helyi Praktikerbol is beszerezheto kis tulzassal az igazi kerdes az a szoftver.

Majd az EW-s sracok megfaggatjak a masinat es bekerul ez is a konyvtarba.


:)


Ilyen radarok a haditengereszetnel amugy mar a 80 as evekben megjelentek .
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
A hardver resze akar a helyi Praktikerbol is beszerezheto kis tulzassal az igazi kerdes az a szoftver.
Akkor viszont a tömeggyártásával nem lesz gond. Valószínűleg ez a jó irányvonal a fejlesztésekben, olcsó, könnyen kifejleszthető, egyszerű harver, a mögötte levő bonyolult szofttal. Persze azt meg is kell írni, de mostanában mindenhez bonyolult szoftver kell, tehát a gyors és olcsó tömeggyártás egy jó irány.
Pl belegondolok abba, hogy a PAK-FA radajait gyárósor hiányában a fejlesztő(?) intézet gyártja le csigatempóban, ami nem egy jó dolog, mert nekik fejleszteniük kellene, és a gyártást egy sokkal kevésbé képzett mérnökcsapat kellene végezze egy erre létrehozott gyártósoron.
Az ilyen radarok szoftvereinek milyen számítási kapacitás kell? Pl digitális óra / mobiltelefon / /okostelefon / pc / szerver / szuperszámítógép kategória? Ha jól emlékszem valaki itt azt írta, hogy az F-16-os levegőben tartását egy néhány MHz-es procival oldották meg. A radarok, tűzvezetők, repülők, saját- és légvédelmi eszközök, CIWS rendszerek, célzószoftverek stb is relatív kevés számítási kapacitást igényelnek?
 

hunter

Member
2013. május 7.
126
0
16
joker ! Az első Apolló űrhajók számítási kapacitása egy commodor 64 - ha valaki még emlékszik rá ! - gépnek felelt meg!
A nagy teljesítményű radarnak persze kell a számítástechnikai kapacitás de ez nem lehet gond ! Lényeg az olcsóság és az,hogy sok legyen belőle !
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
joker ! Az első Apolló űrhajók számítási kapacitása egy commodor 64 - ha valaki még emlékszik rá ! - gépnek felelt meg!
A nagy teljesítményű radarnak persze kell a számítástechnikai kapacitás de ez nem lehet gond ! Lényeg az olcsóság és az,hogy sok legyen belőle !


Hunter


Egy radarnal elsodleges szempont az alacsony "missdetection" es "false detection" valamint a nagy hatotav es zavarvedettseg es, es, es, es.......

Hiaba van olcso tomegtermeked ha eles helyzetbe ugyanigy tomegevel sulnek fel.

Mondok egy poeldat. Kerdes hogy szoftveresen megtudtak el oldani a stabil celkovetest nagy radialis es tavolsagi felbontassal, es szetvallo celok eseten.
Zavarvedelem pl a hullamokkal kapcsolatban ( egyik legnagyobb kihivas a tengeren )

Ezek mind mind szoftveres dolgok ( nagyreszt ) es nem egyemberes es egyhonapos melok mig a rendszer tenyelg tudni fogja azt amit elvarnak tole.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 015
113
Nos most olvasott hozzászólásokban úgy említik, hogy a berendezésnek nincs központi frekvenciakeltője, és hogy egymástól függetlenül is működnek, valamint minden egyes " csőnek" külön tranzisztoros rendszere van. Állításuk szerint ha az egyik működésképtelenné válik maga a radar még tovább tud dolgozni.
A másik! Pár héttel ezelőtt meg lett említve hogy a " Lavan "" destorey"" " felújításra kerül. És volt egyébként egy keveredés egy átadott hajó a Damavand miatt. Egyébként azon jelent meg először ehhez hasonló antenna, csak az valamivel kisebb volt, és mintha más is lenne a kialakítása. Ott az antenna háta mögött nincs zárt doboz, teljesen üres, csak tartók vannak.
Damavand (jamaran 2) Kaszpi-tenger.
http://youtu.be/AkFokvVgRGM

Viszont itt van a videó az ellátó hajó átadásáról. Csak felújítás radar, és apróságok, tehát szimpla felújítás és modernizálás.
http://youtu.be/kNJPlIBf3Ig

Viszont ami érdekes az a SINA-7 osztáju rakétás hajó készülődése.
Érdekes videó közben a hátteret erősen figyelni mert néha beszúrnak itt és ott érdekes részleteket pár képkocka erejéig.

http://www.youtube.com/watch?v=e4A5-hVdR2c
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 015
113
A másik ! Ha az elektronika beszerezhető és az elméletet tudják akkor a programot is megtudják írni. A tudásanyagot a NASA szolgáltatja az Irániaknak:
Csak egy példa a fórumokról:
http://www.grss-ieee.org/wp-content/uploads/2010/06/
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 015
113
Neyzeh és Tabarzin rakétás hajók felujítás után visszatérnek a flottához. Úgy látszik az általános felújításon kívül a rakétafegyverzetet módosították, radar tűzvezető eszközök, és talán a hátsó torony fegyverzetét. Ami kirívó viszont a légvédelem látszólagos teljes hiánya, ami a mai világban szinte érthetetlen. Bár a hátsó löveg használható erre, de ez inkább csak jelképes. Ennek lehet hogy az az oka hogy létezik egy a harci helikoptereken lévő 3 csövű 20 milliméteres gatling ágyúra hajazó csőelrendezésű 23 mm verziója amit már bemutattak az elöljárónak. Feltételezem a tárazása is hasonló. Valószínűleg abból akarnak egy CWIS rendszert farigcsálni.
http://youtu.be/i_zR6A_-Xjs
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 015
113
Meg szeretném jelezni hogy a genfi változások komoly változásokat generálnak. Kérdésem hogy a keleti nyitást szajkózó magyar kormány hol van amikor roham léptékben cselekedni kéne, illetve nyitni Irán irányában. Ugyanis most vagy soha. Még olyan országok is akik a legvéresebben támogatták az Irán elleni szankciókat most teljesen 180 fokos fordulattal próbálják pofátlanul visszaküzdeni magukat a piacra. Csak néhány címsor:

A külföldi autógyártók Quest Befektetési Irán Auto Industry
Francia Renault Előkészítve Renew iráni export
a francia Total, shell vissza Iránba
A külföldi légitársaságok művelet folytatásához Iránban
Oroszország Lukoil Tervezi vissza Iránba
repülőgép alkatrészek Irán ismét szállítható
Irán Aseman légitársaságok bővítsék utasszállító repülőgép flotta
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
De folytatom a civill szferaba egeszen par evvel ezelottig em volt semmilyen embargo iran ellen olyan civil tereket vittel ki es adta el amienre piacot tudtal taalni. Az autogyarak iranba nagyszamban vannak licensealapjangyartanak peugeotot mercedest e toyotat /amugy iran a regio legnagyobb autogyartoja a vilag top 10 eben is bennevan/ a shel nemmegy iraba mert kitermelesi jogot ugysekapna a benzinkutakon meg minimaliis lene a nyereseg az olcso irani uzemanyagarak miatt....
Ami ellen embargovolt es van azt csak szeretnenk gyartai.. A komodort es az abv kontenert viztisztitot meg siman eladhatnan neki most is mert azokra az embargo nem vonatkozik es soha nem is vonattkozott
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Ha gondolod fogodagad veszel egy jegyet teheranba felmarkolsz egy kis surotmegdolart amit nagyo szeretnek ithon bevasarolsz importokent vagynagykereskedokent valami termmekert kimesz es megproalod eladi...
Ithon em fognak lecsukni erte.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 015
113
Minden esetre csak a vastag bőr esetére akartam példákat mutatni. Egyébként Barackos elnök Teheránba készül. Nos urak senkinek ne legyenek kétségei, változások várhatók. Lehet hogy a nyugat és az USA jobban kezd félni Izraeltől mint Irán nemlétező atomfegyvereitől. Minden esetre valami oka van ezeknek a diplomáciai változásoknak. Most hogy az Iráni vezetés megváltozott, ürügyet találtak. Én úgy gondolom az EU az izraeli telepépítéseknél kezdett bekeményíteni. Valamint az utána kibontakozó szóváltás után. Ráadásul valami történt az USA jelenlegi vezetése és Izrael között. Talán a választásokkor. Lehet hogy Izrael jobb utakra térítése Irán megerősítésén keresztül lehetséges. Vagy talán Kínának és az oroszoknak akarnak betenni azzal hogy iránt magukhoz térítik. Érdemes ezeken elgondolkodni. Nyilván az Izraeli lobbi még próbálkozik, de az eddigi kísérleteik nem kaptak akkora hangot mint szokott.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Előbb lövik- vagy mondatják le a barackos elnököt, minthogy Iránba menjen. Lehet ha a Moszad pont ott nyírja ki a CIA-val együtt.
Az meg lehet, hogy már rég ki akartak békülni, csak az előéletük miatt a táragylásos módszer nem felelt volna meg egyik oszrág közvéleményének sem. Aztán kitalálták, hogy Ahmenidezsádból egy igazi makacs öszvért csinálnak aki fenyegetőzik és akivel nem lehet tárgyalni, majd a ciklus után betesznek a helyébe egy jóval engedékenyebb emberkét aki az ég és fölg különbséget fogja jelenteni.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Ez egy politikai jatek. Most hogy. usa fokozta az olajkitermelest nagyobb ellenseg iran mint elotte volt. /elotte nem ellensege volt hanem eszkoze/
A
Plane hogy a gazdasag szarban es a dollarnyomda bezarasa a kuszobon /ami egy haboruval tolhato ki// inkabb log a pallos iran felye folott mint eddig /eddig csak mumus volt egy haboru/
<a jatek celja hogy mi targyalni akartunk de a gonosz iraniak nem hajlandok pedig mi mindent elkovettun /kozbe teljesithetetlen kereseket adnak/... A lenyeg a kozvelemeny szemeben a jogossag
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 301
76 877
113
http://www.origo.hu/nagyvilag/20131126-iran-es-az-egyesult-allamok-kozeledese-es-a-genfi-atomtargyalasok.html
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
"Ha az elektronika beszerezhető és az elméletet tudják akkor a programot is megtudják írni."

Kérdés mihez, milyen szinten.
Egy pl: Az APG81et 9éve!!! fejlesztik, 4-5éve a HW kvázi kész van, csak az SW hiányzik. Az APG77en alapul, olyanok dolgoznak rajta akik már az APG77 fejlesztésében, programozásában is dolgoztak. A HWt ők tervezték, gyártják, nem beszerezték hiányos/visszafejtett doksival. Büdzsé szintjén is más dimenzióban járnak.
Remélem szemléletes volt a pldám... :)

Amúgy meg nem kell túllihegni ezt az első lépés Iráni békülést.
Iránt ~NTP szerint ellenőrizhetik, ami 5% felett van azt "visszabutítja", Ashrak építése leáll.
Cserébe olajból, egyebekből lesz Iránnak 7b$ bevétele. Ez Magyar viszonylatba helyezve ~1700bHUF. Viszonyítás képp a Magyar állam éves bevétele ~16000bhuf.

Szerintem ez egy jó üzlet volt a "NY"nak nem ad sokat, csak egy nagy lélegzetet de a legföbb sarokpontokat megkapta. A kérdés az izgi, az "áttörés" amit sokan "holnapra" vizionálnak 6hónap múlva lehetséges amikor mindkét fél látja az üzlet működik. És bár most még nehezen elképzelhető, de az út végén ott a ha tetszik NYat barát Irán amely F akármit rendel az UStől és meg is kapja.

Ésmert Izrael is "felmerült" Izraelnek egy legföbb célja van. Irán (és a kken) ne terjedjen el az atomfegyver. Ezt imo katonai csapással csak késleltetni tudta volna így meg megkapja. Ennyi.
Hosszabb távon egy bedölő Irán, hogy nincs a KKen a szuníta SzA vonalnak ellenpolus Izraelnek nem érdeke!
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 042
113
"Vagy talán Kínának és az oroszoknak akarnak betenni azzal hogy iránt magukhoz térítik"

Ennyi! mehet ott bármi minden csak jenkiken múlik .
Max pár éven belül Irán beint az oroszoknak amiért nem kaptak semmit tőlük.
Gondoljunk csak bele egy olyan fegyverkezési versenyben ahol SZA és Irán versenyes egymás ellen és mind a két félt Amerika fegyverzi + a környékbeli országokat! még 100 milliárd dolláros üzletek lehetnek ebből.
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
715
113
http://iho.hu/hir/eletre-kel-az-irani-rezervatum-131206?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Ronihoz csatlakozva... 240 utasszállító,,, ha azt csak el is felezik az Airbus meg a Boeing között,,, már megérte békülgetni Iránnal...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Nagyon érdekes ez az USA-Iráni kozelédés.... A minap irán olajugyi minisztere kijelentette, hogy Irán kész akár 20 USD/barel -val csokkenteni az olaj világpiaci árát. A szankciok eltorlésével a mostani napi 1 millio barel olaj termelést jovore akár 4 millio barel-ra is novelheti.. . Az OPEC és Oo.emiatt nyugtalan, hétfon járt Moszkvában Bandar bin Sultan SZA- titkos szolgálat vezetoje és Putyinnal egyeztetett, emellett Lavrov kulugyminiszter hirtelen Teheránba látogatott, hogy lebeszélje az irániakat az olaj árának csokkentésérol. Megkezdodott a nagy sakkjátszma szerintem. A cél Oo. A 70 USD olajár katasztrofális kovetkezményekkel lenne az orosz gazdaságra. A nyugat célja a legyengult( gazdaságilag és politikailag) Oo, akinek ismét diktálhatnak, mint Jelcin idejében.