1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Biztpol] Kína

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - weasel007 által indítva @ 2012. január 14..

 1. misinator

  misinator Well-Known Member

  tonyo and Python like this.
 2. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Nem vagyok szakértő, de azért egy megjegyzés: ha egy 22 milliárd m3-es gátra rázúdul 250 milliárd m3, akkor a gát alatti szakaszokon mindenképp ihaj-csuhaj lesz, a gát összeomlásától függetlenül is.
   
  tonyo, misinator and Veér István like this.
 3. Horizon

  Horizon Well-Known Member

 4. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Nyilván lehetnek gondok a gáttal, ahogy a cikkben is van, de ez eléggé Photoshop gyanús.
   
 5. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Érdekesen működik a blogmotor, mert nem tudom hogy idéztél egy hozzászólást, amit 30 másodperccel később töröltem és láthatóan nincs is. :)
  Nekem is gyanús volt, szóval ránéztem a Google Maps-ra és a gát most egyenes. Jobban utána nézve kiderült, hogy kiadott Kína (CASC) egy saját műholdképet a kérdésről, amin szintén egyenes. Valószínűleg csak az algoritmus hajlította el átmenetileg az egyenes vonalakat a Google-nél ahogy különféle forrásokból összeillesztette a végső kompozit képet.
  [​IMG]
   
  b4l4g3 likes this.
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hm... Lelassitotta bolygo forgasat is...
  Annyira xar gat nem lehet ha 86 ota kitart.
   
 7. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Volt már ott ilyen, százezer ember meghalt. Csak nem nagyon kerülnek be ilyen hírek a nyugati szférába.
   
 8. dkes

  dkes Well-Known Member

  Amennyiben 250 milliárd m3 jön, akkor kb. "kalap-kabát". Azért van némi "játszótér" e tekintetben - pl. elkezdhetik már előre leengedni a víz egy részét (csak nem teljesen felkészületlenül a "semmiből" toppan be 250 milliárd m3) illetve az ár alatt is fokozatosan egyre többet engedni le, ami még nem veszélyes. Persze a gát telik, de amennyiben szerencséjük is van, akkor kitarthat addig, amíg tetőzik az ár. Persze rosszabb esetben a túlfolyón megy ami megy - ha nem tart túl sokáig. Akkor valamennyire kezelhető a dolog (biztos lenne sok halott meg sok kár). Az igazi nagy katasztrófa a gát összeomlása lenne - akkor nem 250 milliárd m3 indulna meg, az igazi soha nem látott katasztrófa lenne.

  Az is a baj, hogy bár rengeteg további gát van még feljebb - köztük igazán nagy "dögökkel" - amik elméletben valamennyit tudhatnának "pufferelni", de mivel a legközelebbi is 600 km -re van, így valójában ilyen hatással nem tudunk érdemben számolni. Az alábbi képen a 'Three Gorges Dam' az érintett (utolsó előtti):

  [​IMG]

  További gond, hogy törésvonalon fekszik a gát (komoly földrengések veszélye). Továbbá az üledékezés és ebből eredő gigászi földcsuszamlások (ilyenek voltak is) - ezek nagyon komoly "vízlengéseket" okoznak a tározóban. Ne feledjük a tározóban 22 milliárd köbméter víz van. Azért, ha ez elkezd "fodrozódni" (brutál módon belengeni) - hát nem lennék a közelben az biztos ...

  1986 -ban indult hivatalosan a projekt (nem azóta áll a gát). 2008. október 30-án adták át. Az utolsó turbinák 2012. július 4-én váltak üzemképessé. Ekkortól él a 22,5 GW összteljesítmény (viszonyításul ez egy nagyságrenddel több, mint a Paks2). Ez még aránylag friss dolog ...

  Sajnos túl optimista "becslés". Gátszakadás (akár a fentebb említett 250 milliárd m3 ár nélkül is) - többszázmillió halott (csak a nagyvárosok közül: Jicsang és Vuhan teljesen elpusztulna - Sanghaj igen komoly károk). Százmillió halott biztos. Végülis "csak" három nagyságrend ment mellé ... (most nem rakok mosolygós szmájlit)
   
 9. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Látványkép: Nimitz&Reagan a Dél-Kínai tengeren.
  [​IMG]
   
  fishbed, dkes and Lord Gazember like this.
 10. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Úgy értem volt már gátszakadásos eset. Ez nagyságrendekkel lenne rosszabb.
   
 11. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Nyugaton nagyon sokan drukkolnak a gátszakadásnak. Azt remélik a 100 millió halott akkora elégedettlenséget szül majd ami véget vet a ccp hatalmának. Eszméletlenül undorító emberek élnek ezen a bolygón. :(
   
  vata, tonyo, Roni and 6 others like this.
 12. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Kína fenyegetőzni kezdett hordozó elleni rakétáival, de a Navy-t nem hatotta meg.
   
 13. dkes

  dkes Well-Known Member

  Én egészen egyszerűen nem hiszem (még pontosabban nagyon minimálisnak tartom az esélyét), hogy ekkora nagyságrendű katasztrófa megtörténjen. Gyakorlatilag nagyon erős rendkívüli földrengés (a gát pontos gyakorlati határait nem ismerjük) és esetleg egy nagyobb földcsuszamlás időbeni egybeesése kellene.

  Az ár okozta problémákra feltételezem azért a felszín alatt felkészültek. Mármint előrejelző rendszerek (esőzések a vízgyűjtő területen, meteorológia stb.) terén valamint komplex forgatókönyvek beleértve a felsőbb szakaszon levő gátakkal egyetemben (összesakkozni, hogy sehol ne essenek egybe a tetőzések - akár ezen tározóra optimalizálva). Amennyiben vész lenne, akkor a Kínában jóval fegyelmezettebbek népek - egy komplett kitelepítés (akár 400 millió embert érintene) is "zökkenőmentesebb" lenne, mint kb. bárhol máshol. Tényleg az lehet a gond, ha pont nem mernék megtenni és tovább húznák az időt, mint kellene.

  Azon elgondolkodtam, hogy mi lenne egy ilyennek a hatása. Persze egybekötve némi külföldről jövő aknamunkával is. A gazdaságban is van jónéhány buborék, ami ilyenkor történő kipukkadása is lehetne katalizátor. Mi lenne, ha sokan szeretnék megélni egyszerre az "amerikai álmot" vagy éppen a "ojrópai értékek" -et? Lehetséges lenne? Egy ilyen komoly társadalmi átalakítással egybekötött leépülés - hát komoly disztópia lenne belőle. Node, hagyjuk ezt a dolgot - túl komoly Sci-Fi is lehetne belőle ...
   
 14. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Kár, hogy ilyen szenzáció-hajhász cím, mert egyébként jó téma, jó cikk -szerintem- :  ...én ebbe a kategóriába soroltam a rep-gép-gyár vásárlást is, remélem nincs vége a sornak ;)
   
  zeal and emel like this.
 15. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Részlet a cikkből:
  "Kína északi partjainál 73 millió hordó fekete aranyat hordozó 59 olajtanker, vagyis egy gigantikus, víz felett lebegő flotta várakozik arra, hogy megszabaduljon rakományától"
  Víz felett lebegő??? Az komoly, nem is tudtam, hogy a kínaiak már antigravitációs hajtóművet is használnak, tényleg jól elhúztak a világ mellet.
  "Hogy még kézzelfoghatóbbá tegyük, milyen hatalmas mennyiségről van szó, elegendő, ha azt említjük: ez a volumen háromnegyed évre fedezné bolygónk teljes olajfelhasználását."
  Jelenleg naponta 97.000.000 hordót használ fel a világ (https://www.worldometers.info/oil/) , tehát nem háromnegyed év, hanem nap.
  Eddig olvastam ezt az igazi minőségi munkát.
   
 16. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member  ...én nem vesztem el a (z újságírói) részletekben, a kínai ötletet a hangsúlyos nekem: a rossz helyzetben, jót lépni, jól kijönni belőle!

  ...mint követendő példa, "mostanában" nekünk is egyre többször sikerül ez a "huszár-vágás"

  Kedvelem az "ilyet" [​IMG]


  ..."egoista" vagyok, "magunknak szurkolok" :rolleyes:
   
 17. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Nem igazából drukkolás ez, hanem a legtöbb háborús forgatókönyvben szerepel ezeknek a szétbombázása, kína hátországának támadása során (mind amerikai, mind orosz katonai forgatókönyvekben megtalálható).
   
  Heim likes this.
 18. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

 19. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Ezzel a technológiával ma ennyit tudsz elérni, kipukkantani egy lufit, pár méterről átlukasztani néhány kartonlapot vagy elhajlítani egy vékony alumínium lemezt. A hiszterézis miatt abban sem vagyok biztos, hogy ki lehet belőle hozni többet. Nem véletlenül mindenki a railgun-ra gyúr.

   
 20. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Tajvan újabb Patriotokat kap.
   

Ezen oldal megosztása