Nos elsőre úgy tűnik örmények lényegében kapituláltak, szerintem inkább csak lerövidítették az elkerülhetetlent. Az azeriek 94 óta készültek erre a háborúra és az évek során messze többet fektettek a hadseregükbe, mint ami az örményeknek vagy karabahiaknak bármikor is lehetséges lett volna. Ehhez még vegyük hozzá a létszám és technikai fölényt illetve ahogy a mostani veszteségeiket sikerült elfogadtatni/eltitkolni a hátországgal. A korábbi konfliktusok alapján szeptember végén én sem gondoltam volna, hogy ilyen előrehaladásra képesek, ez egy hosszan előkészített és megtervezett hadművelet volt, ami kb a legrosszabbkor érte az örményeket. Susa elestével az azeriek már Sztyepanakert kapujában voltak és Putyin kvázi mentőövként dobta be a békefenntartók lehetőségét, utolsó pillanatban kimentve amit még lehet. Pasinjan alatt eléggé megromlott a két ország viszonya, valószínűleg ezért sem léptek annyira korán az oroszok. Továbbá egyszerűen annyira a nemzeti identitás részévé vált mindkét oldalt Karabah kérdése, hogy lehet itt békés rendezést meg minszki csoportot emlegetni a háborút max eltolni lehetett későbbre na meg az oroszoknak nagyon is elege kezdett lenni Karabahból. Örmény részről a mostani megállapodás egyfajta Trianonként fog a népben lecsapódni, valószínűleg Pasinjan is belebukik, de jelen helyzetben ebből már kedvezőbbet nagyon nehezen lehetne kihozni. Ami nagyobb probléma, hogy ezzel az azeriek precedenst teremtettek, avagy lám-lám a befagyott konfliktusokat lehet erővel rendezni és kérdés hogyan fog ez a jövőben akár a posztszovjet térségben, akár tágabb értelmezésben lecsapódni.