Nem vagyok szakértő, de pár éve eltöltöttem kis időt Azerbajdzsánban, ismerősöm is van Bakuban (akivel egyelőre sajnos csak pár szót tudtam beszélni). Emiatt természetesen kicsit elfogult vagyok velük szemben. Ez egy szubjektív vélemény, úgy általánosságban róluk.
Azeriekről tudni érdemes, hogy nekik Karabah a saját Trianonjuk. Bárkivel beszéltem 10 perc után már ez volt a téma. Olyan mélyen benne van a társadalomban az igény a visszaszerzésére, hogy a háború borítékolható. Kalasnyikovokkal ékesített "Free Karabah" pólókban mászkálnak a fiatalok, és ez totál elfogadott. Ismerősöm speciel azt mondogatta, hogy ha a nagyhatalmak engednék, már régen visszavették volna. Szóval nagyon erős érzelmek vannak ott, annak meg ugye mindig csúnya vége van.
Az orosz vonal náluk is nagyon erős. Rengeteg orosz kéttannyelvű iskola van, az emberek nagy része beszél oroszul, sok a turista, kedvelik is őket. Szerintem ezért is van Oroszország részéről a békítési kísérlet, nem akarnak senkit sem tarkón vágni - legalábbis ha nem muszáj.
Törökök a legnagyobb spanjaik, ez kétségtelen. Az azeri és a török nyelv 95%-ban ugyanaz. Részben történelmi okokból, részben mert türk népek. Őket kedvelik nagyon.
Az iszlám vonalba sokat nem kell belegondolni, nem vallásosak. Kulturális szempontból persze a muszlim vonal a domináns, de teljesen világi ország, a mindennapokban annyira van jelen a vallás, mint pl nálunk. Az arabokat meg konkrétan utálják. Megtűrik őket a pénzük miatt, de igénytelen taplóknak tartják őket. Ráadásul van egy gyönyörűen karbantartott I. századi keresztény templomuk is (Sheki mellett), nem puszítják iszlám módra más vallások helyeit / jelképeit.
Voltam a karabahi határ közelében, a Göygöl tónál (gyönyörű hely!). Több katonai ellenőrző ponton kellett átmennünk, mindenhol útlevél ellenőrzés, hatalmas kerítések, rengeteg katona mindenfele. És ez egy átlag hétköznap volt, minden feszültség nélkül.
Érdekes amúgy, minket magyarokat nagyon szeretnek. És nem csak a baltás ügy miatt, hanem mert szerintünk türk nép vagyunk, és Attilán keresztül rokonok.