Nekem nincs okostelefonom, csak olyan buta, amivel telefonálni lehet. De ha lenne, akkor sem intézném rajta pénzügyeimet, mert egyrészt nem tartom biztonságosnak, másrészt követhetővé válik minden pénzmozgásom, harmadrészt lemerülhet/meghibásodhat/vírusos lehet/stb... nem csak a telefon, hanem a fizetési rendszer bármely eleme. Van online banki szolgáltatásom, de a legbiztonságosabb fajtából. A szükséges minimális számban használom, akkor is otthonról alig, és kártevőirtás után, többszörös tűzfal és elszigetelt banki üzemmódú böngésző használatával. Inkább a cég extra biztonságos rendszerén keresztül megyek be (szerencsére olyan helyen dolgozok, hogy ez nem gond). Nem szoktam neten kártyával fizetni (még az online vásárlásnál is inkább átutalással, de alapvetően szeretem megnézni, hogy mit veszek). Van bankkártyám, de fizetésre alig használom és akkor is nagyon megválogatom, hogy hol. Készpénzzel szoktam fizetni. A piacon, vagy a kedvenc kínai kajáldámban, vagy a kínai ruhaárusnál nem is nagyon tudnék mással. Pedig ők kínaiak, de valahogy nem szívügyük a mobilos fizetés, sőt még a bankkártyás sem.
Most essek pánikba, hogy be fog darálni a szép új jövő?
Az ilyen jóslatokkal, hogy mi fog történni az elektronikus kütyüknek "köszönhetően" az a gond, hogy aki jósolgat, az is általában több évtizednyi időtávra teszi a bekövetkeztét, amitől komolytalanná válik az egész jósolgatás. Ne temessük el a készpénzt azért, mert van olyan, aki úgy gondolja, hogy 2050-re, '60.ra, '70-re majd kikopik. A svédeknél is lesz készpénz 2030 után is. Az ilyen álmodozásszerű terveknek se szeri se száma az EU-ban. Szinte soha nem valósulnak meg.
Abból, hogy van egy réteg, amely szeret az elektronikus kütyüjével játszadozva fizetni (és megfizeti mennek költségét), tehát az ilyen fizetési mód lehetősége elterjed, még nem következik, hogy minden más lehetőség meg fog szűnni és a készpénz eltűnik.
Talán nem véletlen, hogy a POS terminálok telepítését most leginkább a NAV nyomatja az online pénztárgépek mellé.
Na meg persze a bankok, amelyeknek a kártya kibocsátásból és használatból bevétele származik. Ez a bevétel pedig közvetlenül, vagy közvetve a vásárlók megvámolását jelenti. Fizetünk a kártyáért, a tranzakciókért és természetesen fizetnek a boltok is, amit beépítenek az árba. A mobilos fizetéssel is ugyanez a helyzet. A lehúzás egy fajtája. Márpedig én például nem szeretem, ha lehúznak.