• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Ebből jól látszik kb melyik polcon helyezkedik el Magyarország Kína szemében.......


Peking be akarta fenyíteni Magyarországot, aztán hirtelen rájött, hogy baráti ország.....​


K XIN20181106016




Alaposan berágott Peking Litvániára, miután Tajvan saját nevén nyitott külképviseleti irodát Vilniusban, lényegében elismerve a sziget függetlenségét Kínától. Legalábbis a kínai kormány így értelmezte, hiszen Tajvant saját részének tekinti, hiába van a szigetnek saját kormánya és a népköztársaságétól a kínai polgárháború vége óta önrendelkezése.
A kínai megtorló intézkedésektől tartva Tajvan nagykövetségei szerte a világon, így Magyarországon sem az ország, hanem a főváros nevét viselik, Tajpej Képviseleti Iroda néven működnek.
Mint ahogy arról már többször írtunk, Peking egyre érzékenyebben reagál arra, ha Tajvant még csak véletlenül is önálló entitásnak nevezik a nemzetközi porondon, és egyre több jelét adja annak, hogy mindenképpen egyesíteni akarja a szárazföldi Kínával.

Megtorlásként Peking ügyvezetői szintre minősítette le litvániai képviseletét, aminek az az üzenete, hogy Kína álláspontját csak úgy lehet elfogadtatni a nemzetközi közösséggel, ha az olyan „provokatív országok”, mint Litvánia lépéseire „kemény és kölcsönös” választ adnak.
„EGY ILYEN LÉPÉS PEDIG ELRETTENTÉSKÉNT SZOLGÁL OLYAN APRÓ EURÓPAI ORSZÁGOK SZÁMÁRA, MINT A CSEH KÖZTÁRSASÁG, MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG, FIGYELMEZTETVE ŐKET, HOGY NE PROVOKÁLJÁK KÍNÁT OLYAN KÉRDÉSEKBEN, MINT PÉLDÁUL TAJVAN”
– olvasható a Kínai Kommunista Párt (KKP) szócsövének, a Global Timesnak a hasábjain.
„Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot” el kell rettenteni. Az eredeti szöveg a Global Times interjújában, amelyet azóta már korrigáltak, de nem sikerült mindenhol

„Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot” el kell rettenteni. Az eredeti szöveg a Global Times interjújában, amelyet azóta már korrigáltak, de nem sikerült mindenhol.

Azaz míg a szerkesztők észbe nem kaptak, olvasható volt a lap online felületén, hogy Magyarország elvégre baráti ország. Előfordulhat, hogy a Fudan Egyetem körüli vita kapcsán összekeverték a budapesti főpolgármestert a magyar kormányfővel, és egy pillanatra elfelejtették, hogy az Orbán-kormány kifejezetten Kína-barát külpolitikát folytat.

Nem követik a magyarországi politikai helyzetet.
Az Index forrásai szerint a nyomtatott lapban nem sikerült már korrigálni Magyarország besorolását a „kis európai országok” közé, és több más lapon, amelyek átvették az anyagot, az eredeti tartalom maradt. Máshol korrigálták. Itt például még Magyarországot is be kell fenyíteni a V4-ek másik két tagjával, itt viszont már csak a cseheket és a lengyeleket kell elrettenteni attól, hogy bizonyos kérdésekben konfrontálódjanak Kínával.

Maga az a megfogalmazás, hogy „kis európai országok” is jól szemlélteti, Peking mennyire nem kezeli egyenrangú félként azokat az országokat, amelyeknek lakossága egy-két nagyobb kínai településével ér fel, hát még a GDP-je. Kínának épphogy akad olyan tartománya, amely kisebb Magyarországnál.
Nem véletlen, hogy Peking egy kalap alá veszi egész Közép- és Kelet-Európát, az úgynevezett 17+1 együttműködés formájában tárgyal a kínai népességgel és gazdasági teljesítménnyel fel sem érő országegyüttessel. Igaz, Litvánia és Kína elhidegülése már idén láthatóvá vált: Észtországgal együtt úgy döntöttek, hogy csak külügyminiszteri szinten képviseltetik magukat a konferencián.


 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
tan igy jobb lesz...


a csodalatos kinai feljodes, vilag csoda epiteszet stb..

Nem sikerült néhány anyagot legyártani a minimális minőségben sem. Csodálatos az a kézzel törhető betonacél vagy a nyomokban sem működő cementnek nevezett valami, de a belül nyers nullás szilárdságú tégla is egy szép termék. Ez után már nem csoda ha dől össze minden magától.

De nézzük a kommunista irányból. Csodálatos termelési mennyiségeket ért el a kommunista párt, és még az energiafelhasználást is drasztikusan lecsökkentették mindeközben ! A tizede energia kellett a belül totál nyers téglához és az égetés nélküli cementhez. További előny, hogy később bontani sem kell semmit, mert maguktól összedőlnek az épületek.

Azt a csudálatos "acélt" nem tudom hogy tudták előállítani, mert csodaszámba megy. Pedig rengeteg igen részletes fém anyagismeretet tanultam, mivel a szakmáim alapjaiiban a fémek tökéletes ismereteit követeli meg. Szóval nem pár órában hanem évekig tanultam (fém) anyagismeretetet, az összes létező technológiai fém ismerettel együtt. De hogy hogyan tudták ennyire elbacni azt a betonacélt az egy rejtély a számomra. A sok kénnel vagy foszforral salakanyaggaggal valóban ilyen xar lesz, és melegen megmunkálva nem hullik darabjaira, tehát melegen hajlítva (egyébként előnyös is mert töredéke a hajlítógépek igénybevétele és az anyagban feszültség sem keletkezik, én is imádom izzón megdolgozni a fémeket, akkor olyanok mint egy puha tészta), de ez valami katasztrófa ami ezen a videon van. Úgy törik mint az üveg, mint egy szürkeöntvény, tartása szakítószilárdsága az nulla.

Szóval most hogy ezt láttam, még véletlenül vagy ingyen sem kellene nekem kínai autó. Megjegyeztem egy életre hogy a fém anyaggyártásuk az teljesen próba szerencse alapon működik. Ha egy ilyen xar salakos / szennyezett fémből készítenek autót, az egy garázsba állítva 3 év alatt magától szétporlad. Víz meg só sem kell hozzá. (a xar anyagminőség miatt estek szét a fiatok is, nem a gyártásal volt a probléma, és bármivel kenhetted védelemnek, az csak halottnak a csók volt, anyagában porlott szét)
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Nem sikerült néhány anyagot legyártani a minimális minőségben sem. Csodálatos az a kézzel törhető betonacél vagy a nyomokban sem működő cementnek nevezett valami, de a belül nyers nullás szilárdságú tégla is egy szép termék. Ez után már nem csoda ha dől össze minden magától.

De nézzük a kommunista irányból. Csodálatos termelési mennyiségeket ért el a kommunista párt, és még az energiafelhasználást is drasztikusan lecsökkentették mindeközben ! A tizede energia kellett a belül totál nyers téglához és az égetés nélküli cementhez. További előny, hogy később bontani sem kell semmit, mert maguktól összedőlnek az épületek.

Azt a csudálatos "acélt" nem tudom hogy tudták előállítani, mert csodaszámba megy. Pedig rengeteg igen részletes fém anyagismeretet tanultam, mivel a szakmáim alapjaiiban a fémek tökéletes ismereteit követeli meg. Szóval nem pár órában hanem évekig tanultam (fém) anyagismeretetet, az összes létező technológiai fém ismerettel együtt. De hogy hogyan tudták ennyire elbacni azt a betonacélt az egy rejtély a számomra. A sok kénnel vagy foszforral salakanyaggaggal valóban ilyen xar lesz, és melegen megmunkálva nem hullik darabjaira, tehát melegen hajlítva (egyébként előnyös is mert töredéke a hajlítógépek igénybevétele és az anyagban feszültség sem keletkezik, én is imádom izzón megdolgozni a fémeket, akkor olyanok mint egy puha tészta), de ez valami katasztrófa ami ezen a videon van. Úgy törik mint az üveg, mint egy szürkeöntvény, tartása szakítószilárdsága az nulla.

Szóval most hogy ezt láttam, még véletlenül vagy ingyen sem kellene nekem kínai autó. Megjegyeztem egy életre hogy a fém anyaggyártásuk az teljesen próba szerencse alapon működik. Ha egy ilyen xar salakos / szennyezett fémből készítenek autót, az egy garázsba állítva 3 év alatt magától szétporlad. Víz meg só sem kell hozzá. (a xar anyagminőség miatt estek szét a fiatok is, nem a gyártásal volt a probléma, és bármivel kenhetted védelemnek, az csak halottnak a csók volt, anyagában porlott szét)
Jó hogy mondod a Kínai nagyfal is összeomlott pár éven belül, ja nem! A Kínai ürhajók is folyton szét esnek az űrben vagy ki sem jutnak oda Ja nem. Te kurva okos kohász!
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Az meg baromság, hogy "magyarok csinálták az atombombát". Vagy 100 ezer ember dolgozott ezen a projekten több éven át!
Érdekes, hogy csak az amerikaiaknak sikerült, ám a fizikus zsenikkel teli Németországnak nem jött össze. se Japánnak vagy bárki másnak.
Az USA-nak nehéz ellenfél lenne/lesz Kína, de nagyon nagy hiba temetni őket! Pláne hogy végre elkezdték komolyan venni a kínai fenyegetsét és rákészülni az érdekeik megvédésére. Most már az amerikaiak sem ülnek a babérjaikon: érdemes megnézni az új flottafejlesztési tervüket! Drón hajók és drón tengeralattjáróké lesz a főszerep...
A wikipedia Manhattan projekt cikkje elég jól leírja a ráfordított erőforrások mértékét. A teljes azüst készlet pl., hogy jobb mágnesek legyenek! Ahogy írtad, hány ember dolgozott rajta... Másnak nem volt ekkora gazdasága.
Nem csoda, hogy az USA-nak sikerült, enkik volt a legnagyobb kapacitásuk erre, valamint a helyzeti előnyükkel élve (előbb azonosítottak pár kulcs információt) többieket jól vágták el kritikus erőforrásoktól, lassítva a haladásuk.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
T

Törölt tag 4082

Guest
nos, konnyec az ugandai repternek is.
felvettek a kinai kolcsont, nem fizettek ki, es most a kinaiakke lett.

szepen terjeszkednek a kinaiak.

es ez mint 200milla$ miat? ennyit sem birtak kifizetni?
Az uzsora kölcsön, uzsora kölcsön. Lásd még Pireusz.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Szép, szép, de ameddig Kína nem tud lemenni a 8-10nm-es chipgyártásra, ráadásul nagyon nagy tömegű termeléssel, addig nagyon le vannak maradva. Ott a grafikon amit mutattak ha valaki így nem érti miröl van itt szó. Ráadásul a gyártási volumen is nagyon lényeges.

A TSMC (Tajvan) már 5nm-en is gyárt volumenben, és már kóstolgatják a 3 és 2nm-es nagy volumenű gyártást. Azért arról nem árt tudni, hogy akár már 80nm-en is nagyon precíz gépekről beszélünk. Ott is olyan tisztaságnak kell lenni a levegőben lebegő részecskéknél, hogy a gépek mellet is bárhol bármikor el lehetne kezdeni műteni bármit, mert teljesen steril a környezet. Nem véletlenül vannak beöltözve teljesen az ilyen képeken dolgozók hermetikusan, még a légcseréjüket is folyamatosan szűrik a ruhában, és többszörös zsilipeléssel jutnak be a termelő egységekbe,

A világ fejlett chiptermelését ma Tajvan készíti, azért is kéne Kínának annyira Tajvan, és a gyártói tudás és technológia is náluk van, amivel el lehet érni az 5-8nm-es litográfiát. (egy rakás szabadalommal együtt persze)

Másik probléma Kína számára a chipek tervezése, amiben fényéveket lellene előre lépniük, saját tulajdonú processzor architektúrákat kifejlesztve.

Szóval vannak problémái kínának a fejlett chipek gyártásával. Ezért is csábítottak át a TSMC-től aranyárban fizetett szakembereket mint arról korábban többször is írtam. De az kevés akit sikerült megszerezniük.
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
A "szílíciumvölgyben" van egy rakás chip szabadalom, a japánoknál, és még a TSMC-nél, meg talán a Samsungnál délkoreában. Csak az utolsó kettő képes az 5nm-es volumen gyártásra, de a Samsung abból is csak korlátozottabb mennyiségben. A többiek nem. Szabadalom nélkül nincs 8 nm alatt gyártás, ezért meg kellett hogy csinálják, ugyanis előtte nem létezett. Itt a klisé, a vonalhálózat szélessége a fény hullámhossza körül van, ezért még 15 éve is azt mondák, hogy nem lehet majd lemenni erre a felbontásra. Aztán megoldották.

40 éve vagyok az elektronikában, nem amatőr szinten, de holland chipgyártási licencekről én még nem hallottam az életben, pedig aztán ismerem a gyártókat és a piacokat. Szóval számomra a holland chipgyártás szabadalmak és licencek az hihetetlen kategória. Kizárt dolog hogy a 40 év alatt ne futottam volna bele ja létezne.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
A "szílíciumvölgyben" van egy rakás chip szabadalom, a japánoknál, és még a TSMC-nél, meg talán a Samsungnál délkoreában. Csak az utolsó kettő képes az 5nm-es volumen gyártásra, de a Samsung abból is csak korlátozottabb mennyiségben. A többiek nem. Szabadalom nélkül nincs 8 nm alatt gyártás, ezért meg kellett hogy csinálják, ugyanis előtte nem létezett. Itt a klisé, a vonalhálózat szélessége a fény hullámhossza körül van, ezért még 15 éve is azt mondák, hogy nem lehet majd lemenni erre a felbontásra. Aztán megoldották.

40 éve vagyok az elektronikában, nem amatőr szinten, de holland chipgyártási licencekről én még nem hallottam az életben, pedig aztán ismerem a gyártókat és a piacokat. Szóval számomra a holland chipgyártás szabadalmak és licencek az hihetetlen kategória. Kizárt dolog hogy a 40 év alatt ne futottam volna bele ja létezne.
"ASML has 67 percent of the worldwide sales of lithography machines,[3] with the competition consisting of Ultratech, Canon and Nikon. "
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
nos, konnyec az ugandai repternek is.
felvettek a kinai kolcsont, nem fizettek ki, es most a kinaiakke lett.

szepen terjeszkednek a kinaiak.

es ez mint 200milla$ miat? ennyit sem birtak kifizetni?

Pont, mint az IMF. Ezt a "sikermodellt" is lemásolták a kínaiak ...

A "szílíciumvölgyben" van egy rakás chip szabadalom, a japánoknál, és még a TSMC-nél, meg talán a Samsungnál délkoreában. Csak az utolsó kettő képes az 5nm-es volumen gyártásra, de a Samsung abból is csak korlátozottabb mennyiségben. A többiek nem. Szabadalom nélkül nincs 8 nm alatt gyártás, ezért meg kellett hogy csinálják, ugyanis előtte nem létezett. Itt a klisé, a vonalhálózat szélessége a fény hullámhossza körül van, ezért még 15 éve is azt mondák, hogy nem lehet majd lemenni erre a felbontásra. Aztán megoldották.

40 éve vagyok az elektronikában, nem amatőr szinten, de holland chipgyártási licencekről én még nem hallottam az életben, pedig aztán ismerem a gyártókat és a piacokat. Szóval számomra a holland chipgyártás szabadalmak és licencek az hihetetlen kategória. Kizárt dolog hogy a 40 év alatt ne futottam volna bele ja létezne.

Szerintem pl. az angolokra gondolhatott a "költő" ... Illetve még pontosabban az ARM -ra ...