A cikk - azzal együtt, hogy hol jelent meg - igazi érdekessége igazából, hogy hiba nélkül írja le, hogy mi lehetne a nyugati stratégia. Igen, Kínát illetve Indiát "visszaédesgetni" az akolba. Azonban a Kína nézőpontja némileg háttérbe szorul avagy néhol téves konzekvenciák kerülnek levonásra illetve Kína geopolitikai érdekei úgy kompletten figyelmen kívül lettek hagyva. Sőt továbbmegyek, ha ebbe az utcába betévednének, akkor lehet újra eltűnnének a porondról párszáz évre.
Lehet egy kép többet mond, mint 1000 szó:
Kicsit bővebben:
A Simpliciusos mai írásban volt egy hír holmi zöld fényről. Ez lenne az? https://archive.md/TI881
forum.htka.hu
ok ok....értelek...nem gondoltam ennyire bele...valószínű kicsit naív vagyok... :( Magyarán még sem annyira érdekli az ukrán vezetést a saját városai, állampolgárai, katonái, még ha Azovosak voltak is....A nackók sztem most eléggé nagyot cslódtak a vezetésben...nehogy a maradék majd visszaüssön...
forum.htka.hu
Mi is az a kép fentebb? Kína főbb kereskedelmi útvonalai. Ugye jelen esetben Kína kiegyezne USA -val és betartana az orosznak. Akkor az orosz befelé fordulna, nyitna Közép-Ázsia felé vagy éppen "
elnyugatasodna" idővel. Akár ebben a sorrendben mindegyik ...
Vegyük észre a térképen, hogy az összes létező kereskedelmi útvonalát bukná egyszerre - igazi "hardcore" land-locked ország lenne:
- Jeges-tenger. Orosz-USA-Japán a kulcs (Kuril-szigetek, Bering-szoros). Főleg az előbbi a jégtörő (meg haditengerészetével itt) flottájával és az EU felé is irányuló útvonalakkal ...
- Szárazföld: Orosz és Közép-Ázsia a kulcs. A medve az utóbbin is rajta tartja a mancsát (Irán -al is van érdekközösség).
- Dél-Kínai tengeren keresztül. USA, Tajvan, Dél-Korea, Japán, AUKUS, Szingapúr és Malajzia (India), ilyesmi.
Persze plusszban buknák az orosz piacot, energiahordozókat és nyersanyagokat és nem mellesleg immáron felsorakozva ellenük a világ legnagyobb nukleáris csapásmérő arzenáljával rendelkező entitás is északról is ... Meg persze az összes befolyási övezetét buknák (pl. Afrika stb.).
Ugye a jelenlegi nyugati stratégia Kínával szemben: változó intenzitású kereskedelmi háború (vámháború, embargók stb.), próbálják a termelésüket haza vagy legalább környékbeli országokba vinni, AUKUS, feszültségkeltés (pl. Tajvan) a tekintetben, hogy Kínát belerángassák valamilyen fegyveres konfliktusba (ahol vesztenének). Meg persze próbálják bedönteni az oroszokat, hogy e segítségével be tudják keríteni Kínát. Tulajdonképpen mondhatjuk úgy, hogy ez az ukrán "haddelhadd" a nyugat "az út Kínába" projektjének része ...
Namost az előző bekezdés alapján tényleg úgy gondoljuk, hogy Kína közép- és hosszú távon Oroszország oldalváltásában lenne érdekelt? Én nem vagyok ebben biztos. Ráadásul úgy, hogy tudhatják, hogy ugyanolyan "mondvacsinált" indokokkal a következő szankciós célország Ők lennének ... Csak immáron tényleg az egész világ benne lenne. Ugye, ha az USA Kínát (és Indiát) a legutolsó legalja csicskásává tudná tenni, akkor a környéken is mindenki dőlne nyugati irányba (azaz Kína ellenes lehetne). Hiányzik ez Nekik?
Ezen forgatókönyv "pozitív serpenyőjébe" milyen lehetséges dolgok kerülhetnének? Hát a nagy semmi. Így meg különösen nem csábító Kínának ...
Mi lehetne az alternatíva? Mondjuk Kína a másik irányba kezdené döntené a dominósort: Orosz mellett India-Pakisztán-Irán és kb. a Perzsa-öböl feletti ellenőrzést is átvehetné (ami az USA -nak és a nyugati világnak nagyon fájna). Ezek mellett mivel Kelet-Afrikában (pl. Eritrea) is nagyon erős pozíciója van ezért kb. a Vörös-tenger is meglehetne előbb-utóbb.
Még egy gondolat a "nyugati együttműködésről". Igen élénk emlékeik vannak pl. az Ópium-háborúk koráról illetve a közvetlenül ezt követő korszakról. Emlegetik is gyakran - főleg a mostani ukrán események kapcsán is ...
Tajvan igen hasznos lenne Kína számára - pl. a félvezető gyártása miatt is. Ugyanakkor Kína valóban tud várni - az idő Nekik dolgozik. Ugyanakkor mire enged ez rávilágítani? Hát pl. arra, hogy amúgy Kína tud hosszú távon (akár több generáción át is) stratégiai távlatokban gondolkodni. Persze nem kizárt, hogy hirtelen megőrülnének (mint Putyin
) és a nyugat karjaiba omlanának, de ahogy írtam is én nem hiszek ebben ...
A "sok kínai marad éhen" kérdéskörhöz: Mianmar (OK, ez még folyamatban levő projekt) + baráti Oroszország (meg Fehéroroszország stb.). Na, itt meg is állhatunk -
problem solved.
Ukrajna lenne
létkérdés Kínának mondjuk a kereskedelmi útvonalaik tekintetében? Nézzünk a fentebbi térképre - milyen nyilat is látunk ami keresztülmenne Ukrajnán? Na ugye ...
Persze jöhet arra
is, de
nem létkérdés. Pláne nem, ha egy baráti Oroszország tartja rajta "atyai tekintetét" a jó részén valamilyen formában ...
Földkérdés. Szerinted pont egy baráti Oroszországgal vesznének össze "rongyos" 3 millió hektár földön? Na, ne már. Egy
7 Magyarországnyi területből? Meg aztán a "B terv" az lenne, hogy az USA (esetleg EU valamennyire) teszi rá a mancsát az érintett földekre. Nem is tudom Kína melyik forgatókönyvet választaná pláne, ha ez esetben: "sok kínai marad éhen" ... Apróság - ha már nem szeretjük az ilyen földbérleteket, akkor azért ha az USA "bérli" Ukrajnában az nem is akkora gond mi?
"nem szállít Kína az Oroszországi Föderációnak fegyvert, alkatrészt, lőszert, de még katonai fejadagokat sem" - mert nem is kell. Egyébként, ha enni akarnak az idei ukrán termésből, akkor e tekintetben az oroszokkal tudnak erről egyeztetni ...