• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 437
10 197
113
Nem egy rossz cikk, de a 100 milliós férfi többletet még nem halottam, a 40 gyakrabban fordul elő, és ennek is ha mától nézzük a dolgot és előző generációt nem akkor is főleg a családalapítási korban van jelentősége.
Az összegzésben nagyon helyesen megemlíti hogy Kína mennyire másként látja egy ország felemelkedését. Egy olyan rendszernek mint a Kínai a 10% diplomás arány kezelhetőbb, kényelmesebb, megtudják szelektálni kik kerülnek a magasabb rétegbe illetve nem tolnak felfelé feleslegesen olyanokat akik lehet nem is oda valóak. A büfészakok luxusát ők még nem engedhetik meg maguknak és nem is hiszem hogy céljuk.

Illetve ott van a demográfiai kérdés, ami hátrány az lehet előny is. A több milliós férfitöbbletnek van egy olyan hozadéka hogy könnyebben mozdulhatnak mondjuk az afrikai gyarmatokra ezek a férfiak, főleg ha az alsóbb rétegekből kerülnek ki, ugye a több millió bányász Afrikában mint példa, van pénz, nem egy barlangban élnek, nő is van mert kiugrási lehetőség nekik a helyi férfiakhoz képest a kínai férfi, ha pedig utódok vannak akkor ugye meg kerülhető volt régebben is az egykepolitika ezzel, de most is hasznos mert félig kínai gyerekek, de helyi állampolgárok, kinek fognak kedvezni ha mondjuk Kínában képzik ki őket és vezető beosztásba jutnak majd a gyarmatokon? Ezzel szorosan összefügg az is hogy stratégiai ágazatokat vásárolnak meg Afrikában, Zambiában pl a média, távközlés stb a kezükbe került szép lassan, ezzel a hatalommal és a Kínához hű jövőbeni hivatalnokréteggel évtizedes tervezési távlatokban nagyon jól állhatnak.

A másik dolog amiért jó az hogy nincs ennyi diplomásuk, ugye alapból nem egy individualista társadalom, és minél több lenne a magasan képzett annál inkább az lenne, de így, mi van akkor ha az állam azt mondja a nőknek hogy ezentúl szülni kell és azt is hogy hogyan, mikor mennyit, jó azért ez nem ennyire gépiesen, de úgy hogy még megoldható, a kínai társadalom nagy része ezt el fogja fogadni. Náluk nem lesz az mint itt hogy "húszmillióért sem szülök", ami saját döntése a nőnek, de náluk ez nem lesz.

Mindezek ellenére én is aggódok a demográfiai helyzetük miatt hosszútávon, de valószínűleg vannak a kínai stratégiai tervezésnek olyan részei amit mi nem ismerünk, és lehet még nincsenek azon a szinten az elképzeléseik amikor váltaniuk kell módszert.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Valójában a telefonjukon nincs profit. Az csak a "névjegykártya", hogy mindenki ismerje őket. A marketing költség. De ha onnan eltünnek süllyesztőbe kerülnek a nyugati piacon, mert nem lesz presztizsük.
Csak hát a világ nem kizárólag nyugati piacból áll. Európában is alig látni kínai kocsikat, közben meg az arab világban, Afrikában is terjeszkednek; Latin-Amerikában is jelen vannak (Argentínában 2018 első negyedévében 3575 db kínai autót adtak el, de több cég csak 2018-ban jelent meg a piacon; Chile, azonos időszak 5800 autó, az autópiac 16%-a; Chery-nek Brazíliában van üzeme, Lifannak Uruguayban). Nem is biztos, hogy sok termék esetében a nyugati piacon van a legnagyobb haszon. Akkora és annyira változékony az előírások, megkötések, megfelelések, hogy egyrészt drágább a piac előírásainak megfelelő terméket fejleszteni, másrészt valószínűleg drágább is folyamatosa változtatgatni, még a világ más részein ugyan azok a termékek sokkal tovább kereskedelemben tudnak maradni.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
A diplomaták fontos feladata, hogy információt szerezzenek a fogadó országról. Ennek nagy része egyébként legális.
A hírszerzési információk gyűjtésének legnagyobb része egyébként is nyílt forrásból történik.

Az, hogy a diplomata kém-e, vagy sem, az így, ebben a formában nem helytálló kifejezés; szerencsésebb ha azt mondjuk, hogy hírszerző. Pont annyira hírszerző, mint az, aki a Duna vízállását hallgatta. :)
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 023
30 935
113
A hírszerzési információk gyűjtésének legnagyobb része egyébként is nyílt forrásból történik.

Az, hogy a diplomata kém-e, vagy sem, az így, ebben a formában nem helytálló kifejezés; szerencsésebb ha azt mondjuk, hogy hírszerző. Pont annyira hírszerző, mint az, aki a Duna vízállását hallgatta. :)
A diplomata NEM hirszerző.Viszont sok hirszerző van diplomáciai státusban és rendelkezik diplomata utlevéllel.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Xi Jinping kínai államelnök egy 2014-es beszédében "varázsfegyvernek" nevezte a kínai befolyás nem konvencionális módszerekkel való kiterjesztését. A stratégia három pilléren alapul:

  • A kivándorló kínaiak, például diákok, politikai és gazdasági célú megszervezése, aminek alapja elsősorban a megfélemlítés és a KKP amerikai és egyéb nyugati kampuszokon való jelenléte.
  • A klasszikus értelemben vett korrupció és lobbitevékenységek, melyekkel befolyásos nyugati személyeket bírnak rá, hogy a kínai érdekek szerint tevékenykedjenek. Egyesek szerint az Út öv kezdeményezés (BRI) is hasonló célt szolgál, ahogy a projektekkel kifizetik az adott ország elitjét (a BRI-ben Magyarország a Belgrád-Budapest vasúttal vesz részt).
  • Harmadrészt az intézményeknek, például egyetemeknek, think-tankeknek nyújtott kínai támogatás politikai alapú kritériumai, ilyen a Kína számára érzékeny témák - Tiennamen, Tajvan, Tibet, ujgurok stb - kerülése.
nahát, kínai egyetem...

Pesten is.
Igazából ezek nem újdonsült dolgok, hanem tradicionális kínai kulturális elemek.
Nem részletezem nagyon, de:
1; Kínában nem a család van az egyénért, hanem az egyén a családért. A kivándorló kínaiak ugyan úgy a család, a közösség részesei. Gyakran egy egy falu dobja össze, hogy valaki kijusson külföldre és ott vállalkozzon, tanuljon, de a haszon végsősoron a falu vagy családi közösséget is gyarapítja, így az államot is gyarapítja. Tehát nem kell megfélemlítést használni.
2; Kuanhszi: "a kínai üzleti kultúrára is befolyással bír. A szó jelentése: kapcsolat, összeköttetés.A kapcsolati hálónak Kínában igen nagy jelentősége van, mind a hétköznapi, mind az üzleti életben elengedhetetlen szerepet játszik. A kínai kultúra ismerete nélkül könnyen korrupciónak bélyegezhetnénk ezt a jelenséget, ez esetben azonban nem a haszon- és pénzszerzés az elsődleges cél, jóval inkább a konfuciánus érték-rendben megjelenő „segítsük egymást” elv van a jelenség hátterében. Valójában a kínai kultúrára egyébként is nagyon jellemző hosszú távra való gondolkodásról és a kapcsolatokba való invesztálásról szól a kuanhszi, mintsem a korrupcióról. Sokszor egymást is úgy hívják: „ő az én kuanhszim”.A kuanhszi elsősorban viselkedési normáknak való megfelelést foglal magában, alapelvei a kínai kultúra értékeit tükrözik: kölcsönös bizalom, segítségnyújtás és viszonosság, egymás iránti hosszú távú elkötelezettség, általános egyetértés, lojalitás."
 
  • Tetszik
Reactions: milagro and laiki
T

Törölt tag 008

Guest
ha pedig utódok vannak akkor ugye meg kerülhető volt régebben is az egykepolitika ezzel, de most is hasznos mert félig kínai gyerekek, de helyi állampolgárok, kinek fognak kedvezni ha mondjuk Kínában képzik ki őket és vezető beosztásba jutnak majd a gyarmatokon
Hát a jelenség az, hogy a kínai egyedülálló pasik ha afrikában vannak kiküldetésben összejönnek a néger lányokkal, felcsinálják őket, majd ha letelik a kiküldetés hazamennek.... egyedül. Rengeteg néger nőt hagytak ott a félvér gyerekkel.
Ezek nem fognak kínában diplomázni.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
A diplomata NEM hirszerző.Viszont sok hirszerző van diplomáciai státusban és rendelkezik diplomata utlevéllel.
Hírekhez, információkhoz jut. Akár csak emberi kapcsolatokban tök triviális dolgokban. Tehát információt szerez, amit aztán az országa javára fordíthat.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 437
10 197
113
Hát a jelenség az, hogy a kínai egyedülálló pasik ha afrikában vannak kiküldetésben összejönnek a néger lányokkal, felcsinálják őket, majd ha letelik a kiküldetés hazamennek.... egyedül. Rengeteg néger nőt hagytak ott a félvér gyerekkel.
Ezek nem fognak kínában diplomázni.
Hát akit otthagynak az tényleg nem, dél afrikában sem úgy van 6 millió coloured ember hogy a vegyes kapcsolatok tiltásának eltörlése után ennyire elterjedt dolog lenne, hanem a fehér férfiak ezt csinálták. Viszont ez azért más. Te is tudod én is tudom, nincs szükség ezekre a félvér gyerekekre és félvér párokra az anyaországban, mint ahogy a guangzhou african town lakosságát is megnegyedelték tavaly. Nem akarnak amerikai problémákat okozni maguknak, a társadalmuk, családjaik ezeknek a férfiaknak nem is fogadnák el ezeket a fekete lányokat, mint ahogy ők sem bírnák legtöbben Kínát, pont azért amit egy kínai férfi feleségeként tradicionálisan tűrniük kéne a család részéről.

Én ismerek példát bőven arra hogy Afrikában marad a kínai férfi és ott alapít családot, illetve vállalkozik, gyakorlatilag a kontinens egy kincsesbánya azoknak akiknek vannak elképzeléseik. Otthonhoz képest, egy csóró vidéki srác úgy élhet ott mint egy király, és vannak sokan akik ezt az utat választják. Minek menjen haza, hogy egy lyukban recskázzon élete végéig? Ha csak 1-2% aki ezt az utat választja a kint dolgozók közül az is több százezer, akkor is oldódik a hazai feszültség, plusz ha nem is mennek haza az anyaországba tanulni a gyerekeik, akkor is lesz munkájuk bőven tolmácsként és bármi feladatkörben amiben a birodalom hasznára válhatnak majd, ahogy mondtam akár politikusként is.

Nem azt mondom ez lesz a gyakoribb, nem is néznék jó szemmel, főleg ha a családot hazahurcolgatnák, de hasznára lesz a birodalomnak és több legyet egy csapásra.

 
  • Tetszik
Reactions: enzo

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"A kínai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett 2020-ban, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre az első negyedévben regisztrált visszaesésből - derült ki a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból."
..
"A kínai GDP a múlt év utolsó negyedévében a várakozásokat meghaladva, 6,5 százalékkal bővült éves összevetésben. Elemzők 6,1 százalékos növekedésre számítottak a harmadik negyedévben regisztrált 4,9 százalékos erősödés után. A járvány hatására 2020 első három hónapjában 6,8 százalékos visszaesést regisztráltak, a kínai GDP ezzel először csökkent azóta, hogy 1992-ben elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat."
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...gen-nekik-mar-csak-rossz-alom-a-valsag-465680
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
A nyugati világ nagy pechje viszont, hogy ami Kínában csak lappang, az a mi fertájunkon már rögvalóság!
Pláne, ha a nyugat-európai országok termékenységi mutatóiból leválasztanánk a nagyszámú idegen, muszlim populációt, ami felfelé húzza ezt az értéket!
Ha eléri a népességcsökkenés Kínát, és teszem azt a jelenlegi 1,4 milliárdról 1 milliárdra esik majd vissza a népesség pár évtized múlva, az akkor is 1 milliárd embert jelent!
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz and enzo

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 712
15 495
113
"A kínai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett 2020-ban, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre az első negyedévben regisztrált visszaesésből - derült ki a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból."
..
"A kínai GDP a múlt év utolsó negyedévében a várakozásokat meghaladva, 6,5 százalékkal bővült éves összevetésben. Elemzők 6,1 százalékos növekedésre számítottak a harmadik negyedévben regisztrált 4,9 százalékos erősödés után. A járvány hatására 2020 első három hónapjában 6,8 százalékos visszaesést regisztráltak, a kínai GDP ezzel először csökkent azóta, hogy 1992-ben elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat."
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...gen-nekik-mar-csak-rossz-alom-a-valsag-465680
És van jó pár EU-s ország, amelyik "békeidőben" sem tud már így növekedni...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 821
65 368
113
Mivel senki sem ir rola hat csendben megjegyzem hogy elokerult Jack Ma.

Meg ha minden igaz Kina beszankciozott egy halom jenki nagyembert,
Pompeot, Boltont, stb.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 437
10 197
113

8% az durva
Nem is az a megdöbbentő ebben hogy első helyre kerül,még amerikai számítás szerint is, ugye dollár hatását leszámítva...de mindegy az is a csomag része.
Hanem az hogy pár évtized alatt egy végletekig széttagolt, kifosztott, megerőszakolt, Mao tombolását megélt országból ilyen gyorsan ránőtt és jóval túlnő azon az usa-n ami két világháborúból és egy hidegháborúból is a legnagyobb győztesként került ki.
"Hagyjuk Kínát aludni, mert ha felébred, meg fogja rázni az egész világot."
Hát felébredt.