• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

clpeter2020

Member
2020. március 26.
24
60
13
公安 (gōng'ān) a helyes, rendőrséget jelent, de a jelmezen pedig azt van írva, hogy 公支 (gōng zhī) egy fajta metrikus szálasanyag mértékegysége. Itt csúnyan elírták vagy elgépelték, a fickó és a jelmezkészítője valószinűleg nem is ismeri a kínai irást.

 
T

Törölt tag 4082

Guest
A mese szerint a csóka Európában él "menekültként". De azért beöltöztették valami kölcsönzőből, vagy AliExpressről szerzett rendőr jelmezbe. Holott elég valószínűtlen, hogy Kínából egyenruhában "szökött" volna el és Európában a kínai rendőr egyenruháját hordaná. (Csak megjegyzem, hogy nem sikerült tökéletesre a jelmez, mert a felvarrón ez szerepel: 公安 (gōng'ān). A helyes pedig ez lenne: 公支 (gōng zhī).
Valószínűleg tényleg Aliexpresses jelmez, hiszen ez kell a népnek. De ez miért zárja ki, hogy Kínából szökött?
Egy kínai rendőr aztán végképp tudhatná, hogy egy sima FFP2-es maszk és egy gagyi, félig átlátszó napszemüveg a legkevésbé sem akadálya annak, hogy azonosítsák. Már ha valódi disszidált kínai rendőr lenne.
És csak annyi van rajta? Vagy kicsit átszabták azért a képét digitálisan?
Ha ennek az állítólagos rendőrnek tényleg lennének Kínában hagyott rokonai, eszébe ne jutna azokat veszélybe sodorni, még direkt fel is hívva rájuk a figyelmet.
Igen, ezt meg lehetett figyelni a magyar disszidensek esetében is... Oh wait...
Ha ez az állítólagos rendőr tényleg válogatott kínzásokat követett volna el, akkor vajon ezt nyilvánosan beismerné? Ez nem bűncselekmény? Nem fél attól, hogy ezek után nem csak az iszonytatóan szörnyűséges kínai hatalom, de még az ujgurok is elvágják a torkát? Ha valaki ilyet tesz, akkor azt nem fogja közreadni a médiában. Ezt be ne nyaljuk már!
Miért ne tenné? Ha ez a vádalku, ha a lelkiismerete kínozza stb... Volt ilyenre már példa a történelemben...
A 150 ezer átvezényelt egyszerű rendőrről szóló mese is elég nevetséges. "Átnevelőtáborokba" nem sima rendőröket küldenek, pláne nem forgó rendszerben.
És a wermacht se őrizte Auswitzot. Pláne nem forgó rendszerben... És a Népköztársaság rendészete se az internálótáborokat. Néha el kéne menni mondjuk Recskre... Van ott egy remek kiállítás.
Általában a parancsok valamilyen ésszerűnek gondolt cél elérése érdekében születnek és nem pusztán az esztelen, céltalan állati szadista hajlamok kiélése érdekében.
Hmm, a Recski kiállításon, de amúgy talán a Terror Házában is van egy leirat arról, hogy olyanok, akik a rendszer ellenségeiként vitettek el a nyilasok és az ávó által is pont azt hozták fel különbségnek a két szerv között, hogy az egyiknél legalább valami halvány célt láttak, hogy miért kínozzák őket, a másik pusztán a kínzás miatt kínzott... Hogy melyik melyik volt? Házi feladat ;)
A 2 millió táborba zárt ujgur megható története is abszolút irreális.
A Krími tatárok Szibériába szállítása is abszolút irreális... A Japánok internáló táborokba zárása is abszolút irreális. A Búrok koncentrációs táborba zárása is abszolút irreális. Hogy ne a holokausztot hozzuk...
Még a tizede is totál megvalósíthatatlan
A Generallisszimusz szerint: Magyar kérdés, vagon kérdés... De látom amikor ezekről tanultatok lógtál az iskolából.
Mitől lenne alkalmas módszer az esztelen kínzás az átnevelésre?
Van egy remek magyar film. Segítek rákeresni, és egyben felteszem a fő kérdést: Tomoceusz Katatiki vagy Gyugyu lennél?
Az ötödik pecsét
Annyira el vannak nyomva, hogy szép karriert futottak be.
Helene Mayer likolja ezt...
De a millió bebörtönzött, megkínott ártatlan ujgurról szóló meséket érdemes a helyükön kezelni.
Tudom, a Pax Sovietika millió elhurcoltja, a gulágok, mind mind csak az imeprialista ármány agyszüleményei. És egyébként is, hogy gondolhatjuk azt, hogy olyan felvilágosult népek mint a németekről feltételezhető, hogy elhurcolják és táborokba zárják a zsidókat. Ez csak a III. Birodalom ellenes politikai lejáratókampány része...
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 646
3 238
113
De szép dajkamese. Csak sajnos üvölt róla, hogy nettó hazugság. Pont mint a fehér sisakosok történetei és lebombázott kórházak százai Szíriában. Tipikus CNN színvonal.
  • A mese szerint a csóka Európában él "menekültként". De azért beöltöztették valami kölcsönzőből, vagy AliExpressről szerzett rendőr jelmezbe. Holott elég valószínűtlen, hogy Kínából egyenruhában "szökött" volna el és Európában a kínai rendőr egyenruháját hordaná. (Csak megjegyzem, hogy nem sikerült tökéletesre a jelmez, mert a felvarrón ez szerepel: 公安 (gōng'ān). A helyes pedig ez lenne: 公支 (gōng zhī).
  • Egy kínai rendőr aztán végképp tudhatná, hogy egy sima FFP2-es maszk és egy gagyi, félig átlátszó napszemüveg a legkevésbé sem akadálya annak, hogy azonosítsák. Már ha valódi disszidált kínai rendőr lenne.
  • Ha ennek az állítólagos rendőrnek tényleg lennének Kínában hagyott rokonai, eszébe ne jutna azokat veszélybe sodorni, még direkt fel is hívva rájuk a figyelmet.
  • Ha ez az állítólagos rendőr tényleg válogatott kínzásokat követett volna el, akkor vajon ezt nyilvánosan beismerné? Ez nem bűncselekmény? Nem fél attól, hogy ezek után nem csak az iszonytatóan szörnyűséges kínai hatalom, de még az ujgurok is elvágják a torkát? Ha valaki ilyet tesz, akkor azt nem fogja közreadni a médiában. Ezt be ne nyaljuk már!
  • A 150 ezer átvezényelt egyszerű rendőrről szóló mese is elég nevetséges. "Átnevelőtáborokba" nem sima rendőröket küldenek, pláne nem forgó rendszerben. (Állítása szerint 3-szor, vagy 4-szer küldték oda, csak azt nem értem nem tud elszámolni 3-ig, vagy 4-ig, hogy nem tudja pontosan?) Fordított helyzetben ki venné komolyan, ha névtelen XY azt állítaná magáról, hogy ő Detroit külsőn volt közlekedési rendőr és átvezényelték Guantánamóra terrorista foglyokat kínozni. Már csak az információ szerzéshez, vagy az "átneveléshez" szükséges szakértelem, a lelki alkalmasság és titoktartás okán sem jutna értelmes vezető eszébe ilyesmi.
  • KiI az a parancsnok, aki olyan parancsot ad 150 ezer rendőrnek, teljesen ártatlan és a rendszer szempontjából ártalmatlan emberekre vonatkozóan, hogy "rúgd és üsd őket, amíg térdelve nem sírnak", vagy hogy "meg kell ölnünk mindet"? Általában a parancsok valamilyen ésszerűnek gondolt cél elérése érdekében születnek és nem pusztán az esztelen, céltalan állati szadista hajlamok kiélése érdekében. Ez a mese a hollywoodi filmek szintjén van, amelyekben a főgonosz ok nélkül, értelmetlenül gonosz és ez a legtöbbször hozzá is járul ahhoz, hogy legyőzzék.
  • A 2 millió táborba zárt ujgur megható története is abszolút irreális. Az ujgurok összesen vannak 8-13 millióan. Csecsemőtől az aggastyánig, nők és férfiak. Ebből a munkaképes korú és egyben az államhatalomnak való fizikai ellenállásra, vagy terrorkodásra egyáltalán alkalmas korú és állapotú férfi kb. 2,5-4 millió lehet. Ezekből táborba lenne zárva 2 millió? És akkor vajon ki működteti azt a tartományt? Egy Magyarországnyi lakosságról beszélünk. Magyarországon a köztörvényes fogvatartottak száma 16-17 ezer körüli. Gondoljunk bele, hogy most valaki kitalálja, hogy 2 millió magyart kell bebörtönözni! Még a tizede is totál megvalósíthatatlan, teljesen irreális lenne. Olyan elvadult számokkal dobálóknak, hogy az ember nem tudja, hogy sírjon, vagy nevessen rajta.
  • Nem is beszélve arról, hogy bármilyen lázongó népességben a tényleges, aktív terrorsiták/szabadságharcosok/forradalmárok/balhés csőcselék aránya legfeljebb ezrelékekben mérhető (vagy még egy nagyságrenddel kevesebb). Mi értelme lenne bebörtönözni 50, vagy 100 embert úgy, hogy közülük maximum 1 az aktív felforgató. A többi legfeljebb csak passzív elégedetlen és magában dörmög?
  • Mi értelme lenne olyanokat tömegével bevinni és megkínozni, akik ténylegesen nem tesznek semmit a hatalom ellen, mint ahogy ez az állítólagos rendőr mondja? Ha valakitől információt sem lehet szerezni és átnevelni sem kell, akkor minek vinnék el? Tiszta erőforrás pazarlás. Ráadásul ez csak arra lenne jó, hogy nagyságrenddel több izzó gyűlöletű rendszer ellenest gyártsanak, mint amennyi addig volt. Mert akit ártatlanul elvisznek és megkínoznak az ritkán szokott a vele ezt cselekvő hatalom feltétlen hívévé válni.
  • Mitől lenne alkalmas módszer az esztelen kínzás az átnevelésre? Agyat mosni nem úgy szokás, hogy összerugossák, elektrosokkolják és megerőszakolják az illetőt. Az információ szerzésre még csak-csak alkalmas, de csak ha olyat visznek be, aki tényleg benne van az ujgur ellenállásban (terrorszervezetben).
  • Ha terroristának minősítenek valakit, akkor miért engedik el egy kis kínzás után? Nem lenne egyszerűbb, véglegesebb, költséghatékonyabb, elrettentőbb simán lelőni?
  • Ha Kína annyira be akarná darálni etnikai alapon az egész ujgur népességet, akkor miért van nekik autonóm tartományuk? Miért vezetik Ujgurok Xīnjiāng tartományt?
  • Nemrég tettem be képet az egyik legnépszerűbb kínai színésznőről (Dilraba Dilmurat), aki ujgur. Nem ő az egyetlen. Több híres ujgur színész, színésznő, énekes, TV bemondó, idol, stb... van, mint amennyit a Kínán belüli számarányuk indokolna (Dilraba Dilmurat, Madina Memet, Gülnezer Bextiyar, Omar Hankiz, Mahire Emet, DIilber Yunus, Nëghmet Raxman, Erkin Abdulla, Perhat Kaliq, Merxat Yalkun, Bahargul Rehmtull, stb...) Annyira el vannak nyomva, hogy szép karriert futottak be. Bárcsak lenne több tucat kortárs magyar előadóművész, akinek a nevét Európa szerte ismerik! Pedig az EU csak harmad akkora népességű, mint Kína, szóval a mi számarányunk kb. 3-szor nagyobb az EU-n belül, mint az ujguroké Kínában.
  • Van vagy egy tucat ujgur származású politikus a kínai pártvezetésben. Még a központi bizottságban is (pl: Shohrat Zakir). De Ismail Tiliwaldi, vagy Nur Bekri sem volt kispályás.
A valóságban az ujgurok kb. annyira vannak elnyomva Kínában, mint mondjuk a katalánok, vagy a baszkok Spanyolországban. Ugyanúgy vannak az ujgurok közt is állami szemszögből terroristák, a saját szemszögükből szabadságharcosok, mint ahogy a ETA is léteik Spanyolországban. Ahogy az ETA tagokkal sem bánt kesztyűs kézzel a spanyol hatalom, úgy az ujgur szeparatistákkal sem a kínai hatalom.
De a millió bebörtönzött, megkínott ártatlan ujgurról szóló meséket érdemes a helyükön kezelni. Nettó Kína ellenes propaganda. Van egy kevés tényleges valóságalapja, nagyon sokszorosára felnagyítva és egy nagy csomó hazugsággal megtoldva.

Megnyugtató, hogy ugyanezek mondják meg, hogy mi számít fake news-nak, meg mi nem.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
A CNN-nek nyilatkozó kínai rendőr, aki egy meg nem nevezett európai országban él menekültként, és akinek nevét, arcát nem hozták nyilvánosságra, hogy megvédjék Kínában élő rokonait az állami szervek zaklatásaitól, közölte a hírtelevízióval, hogy soha többet nem mehet haza, mert ott rögtön letartóztatnák, és félholtra vernék. És ez még csak a kezdet lenne. Biztos benne, hogy terrorizmussal vádolnák meg, csak azért, mert felszólalt az ujgurok védelmében.

Csak nekem lóg ki erősen a lóláb ezzel a sztorival kapcsolatban? Van a mi kis rendőrünk ő annyira kikészült hogy külföldre menekült, oké, de ez nem tűnt fel senkinek abban az országban ahol állítólag totális megfigyelés van, mindenki internetes tevékenységét megfigyelik, stb. Még ha azt elfogadnám hogy egy volt rendőr semmilyen hivatalos értesítőt vagy bármit ami miatt meg kéne jelennie valahol nem vesz át, és nem kerül azért valahogy csak feltűnik valakinek hogy évek óta nincs ott ahol eddig. Ez esetben pedig a kiterjedt megfigyelésnek köszönhetően, tevékenysége, ideológiája, beazonosítható és a családját elkaphatják, és meg is tennék hogy hazamenjen, de ehhez teljesülnie kell annak az alapfeltételnek hogy léteznie kell.
Mert az hogy az amerikaikat kivágják mint macskát szarni az országból, és mindenféle dolgokat vesznek észre ezután amit 10 év alatt nem tűnt fel nekik, és kalandos szökések amiben a pártkáder após adott infót hogy jön a fekete autó menekülj, és ezután mikor nyíltan ezt előadja nem viszik el apósékat.... háááát, akkor vagy mégse olyan az a diktatúra, vagy nem így történt.

Leszarom őszintén szólva mi történik az ujgurokkal, vagy mit csinál Kína a saját népével, ha elviselhetetlen lenne vagy lesz majd változtatnak. Viszont jól látszik hogy mikortól kapta meg az amerikai média az utasítást hogy mostantól nem ámuló és bámuló csodálkozó cikkek kellenek hanem lejáratás, Magyarországról is sorra születnek a cikkek amik olyanokat állítanak hogy ember esze megáll, de héé hát nem látom ezeket a dolgokat soha, ennyire vakon tart rendszer? :D

Amúgy ez nekem nem logikus és nem tradicionális kelet ázsiai módszer, általában ott az volt a bevett szokás hogy a lázadó nemes vagy bárki egész családját de még környezetét faluját is kiirtották, de ez hogy összeszedünk embereket jól megutáltatjuk magunka aztán szabadon engedjük és bízunk benne hogy nem derül ki , hát nem tudom, bár Biden papát is fitt nagypapinak adta el ugyan ez a CNN mikor már akkor látszott rajta hogy vannak bajok, most meg már tagadni sem lehet.

Szerintem elég lenne elvenni a gyerekeiket és han kínaiként felnevelni, illetve a nőket szétszórni az ország területén hogy ne szülessenek ujgurok csak félig han félig ujgurok akik han környezetben han kínaiakká válnak. Logikusabb mint agyba főbe verni őket és ezután visszaengedni a környezetükbe, ráadásul amúgy is nőhiány van. Szóval miért ezt a logikátlan módszert alkalmazzák a felszámolásukra ami csak viszi az erőforrást, mikor lehetne vele részben orvosolni egy másikat?

Szóval tényleg nem érdekelnek az ujgurok és a többi, én abban bízok hogy a kínaiak és angolszászok rivalizálása tudományos áttöréseket fog hozni. A nyugatnak is jót tesz az ellenfél, mert az elhülyülés felől vagy észhez tér vagy legyőzik őket. Nekünk magyaroknak meg a zavaros lenne az ideális hogy a céljainkat elérjük, mert a jelen világrendben csak fogyunk a kárpát medencében, ehhez meg kell egy kihívó a régi nagyoknak.
Én vagy 10 éve csináltam egyszer interjút ujgur származású kínai üzletemberrel, aki annyira vigyázott minden szavára, hogy kb. használhatatlan lett az anyag. Csak a hivatalos propagandát szajkózta szinte. Aztán privátban elmondta, hogy nagyon durván kapnak a fejükre az otthonmaradott rokonok, ha csak egy minimális hibát is vét bármilyen témában.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 223
67 138
113
Én nagyjából leszarom a propagandákat ebben a kérdésben, mert kisebbítheti a kínai(akiknek azán soha nincsenek bűneik), nagyíthatja az amerikai(akiknek aztán soha nincsenek bűneik), ujgurnak lenni ujguriában(igen ez a neve, nem xinjiang) ölég szar lehet azzal a pár millió kici ócó árussal. Tekintve, hogy a Tárim-medence a történeti szempontjainkból nem elhanyagolható hely, ahogy talán az ott élő népek sem, tekintve, hogy hogy testvérnek tartanak, talán nem oktalanul. Ha lenne némi értelem a kínai gazdasági előnyökkel szemben ezirányban, akkor szerintem elgondolkodtató lehetne, hogy nemlétezőnek tekintitek-e sokan őket, vagy kínainak(ez a legfelháborítóbb, mintha titeket románoznának), vagy kulturális és genetikai rokon népeknek. Ujgurok, jugarok, lehetne mit keresni arrafelé, ha lehetne keresni arrafelé.
 

atek

Well-Known Member
2013. június 14.
199
569
93

Szerintem így, vagy úgy ,de meg fogják állítani vagy akár fordítani a trendet, hogy milyen áron az más kérdés. Csak egy példa a múltból, hogy bármit megcsinálnak, ha azt látják, hogy ez az érdekük https://www.origo.hu/kornyezet/2014...na-nagy-ugras-ehinseg-le-a-verebekkel-es.html

Másik, a muzulmánok egyik demokráciába se tudnak integrálódni, ha egy tömbben élnek és számuk már elér egy bizonyos kritikus százalékot és egy demokrácia nem is tud velük mit kezdeni. A tekintély elvű Oroszországban is csak nő a számuk és a felszín alatt ott gyűlnek a problémák, megoldást egyenlőre ők sem mutattak fel. Még Kína, mint orwelli diktatúra, 21 századi megoldásokkal, egy brutális módszerrel megoldja, ami mégsem egy végső megoldás.

Ha ezt kérdést egy ország szempontjából nézzük, akkor az érdeke szerint jár el, ha az egyének szempontjából, akkor tragédia. Ha egy országot a viselkedése alapján jellemeznénk akkor tipikus pszichopata jellemzői pont rá illenének, felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait, idegeskedés hiánya, őszinteség hiánya, a megbánás és szégyenérzet hiánya, kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség, empátia teljes hiánya, gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya, felelőtlenség stb.

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 223
67 138
113
Konstruktívnak minősítette csütörtökön Kína a Jang Csie-csi, a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezető külügyi tisztségviselője és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közötti előző napi találkozót Svájcban.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/234541/
 

clpeter2020

Member
2020. március 26.
24
60
13

clpeter2020

Member
2020. március 26.
24
60
13
The Chinese government announced on Monday that it would seek to reduce abortions for “non-medical reasons” – a move seen as being in line with its attempts to accelerate birthrates.

Köszönöm, elolvastam a Guardian cikket, de ebben nem látom semmilyen abortuszt betiltásról, illetve a 24.hu cikkben írt "új törvény"-ről.

Itt egy fejlesztési programról van szó, az egyik fejezetben a betegség szűrés és biztonságosabb fogamzásgátlás lehetőség fejlesztésben kutat az egyik célja hogy csökkenti a nem kívánt terhességeket és abortuszt rátát.

Előző kiadást angolra lefordítva

Az ottani politikai és társadalmi fejlődéshez nem értek hozzá.
De itthon Európában egy félmondatból „would seek to reduce” kiindulva „limitálás”, „új törvény”, végül azt lett, hogy „A héten betiltják az abortuszt”. Ez valami eszméletlen.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 029
32 469
113
Én nagyjából leszarom a propagandákat ebben a kérdésben, mert kisebbítheti a kínai(akiknek azán soha nincsenek bűneik), nagyíthatja az amerikai(akiknek aztán soha nincsenek bűneik), ujgurnak lenni ujguriában(igen ez a neve, nem xinjiang) ölég szar lehet azzal a pár millió kici ócó árussal. Tekintve, hogy a Tárim-medence a történeti szempontjainkból nem elhanyagolható hely, ahogy talán az ott élő népek sem, tekintve, hogy hogy testvérnek tartanak, talán nem oktalanul. Ha lenne némi értelem a kínai gazdasági előnyökkel szemben ezirányban, akkor szerintem elgondolkodtató lehetne, hogy nemlétezőnek tekintitek-e sokan őket, vagy kínainak(ez a legfelháborítóbb, mintha titeket románoznának), vagy kulturális és genetikai rokon népeknek. Ujgurok, jugarok, lehetne mit keresni arrafelé, ha lehetne keresni arrafelé.

Jó, hát végül is megpróbálhatjuk elkezdeni a felszabadításukat, első lépésként talán kalasnyikovokat küldhetnénk, vagy kiképezhetnénk pár ujgur szabadságharcost mi is. Az utcaátnevezéseket nem mondom, azokat már meglépte egy-két bátor demokrata. :D
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Szerintem így, vagy úgy ,de meg fogják állítani vagy akár fordítani a trendet, hogy milyen áron az más kérdés.
És főleg milyen időtávon... A demográfiában emberöltők alatt láthatjuk a sikert és kudarcot. Ha meg is fordítják a trendet, közben muszáj lesz elszenvedniük a nehéz időket is. Hacsak nem kezdenek el munkaerőt klónozni nagy léptékekben.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 439
10 231
113

Köszönöm, elolvastam a Guardian cikket, de ebben nem látom semmilyen abortuszt betiltásról, illetve a 24.hu cikkben írt "új törvény"-ről.

Itt egy fejlesztési programról van szó, az egyik fejezetben a betegség szűrés és biztonságosabb fogamzásgátlás lehetőség fejlesztésben kutat az egyik célja hogy csökkenti a nem kívánt terhességeket és abortuszt rátát.

Előző kiadást angolra lefordítva


Az ottani politikai és társadalmi fejlődéshez nem értek hozzá.
De itthon Európában egy félmondatból „would seek to reduce” kiindulva „limitálás”, „új törvény”, végül azt lett, hogy „A héten betiltják az abortuszt”. Ez valami eszméletlen.
Hát igen, szeretnek szép történeteket írni ezek a derék médiamunkások, ahelyett hogy leírnák a tényeket és arról véleményt, na de hát az nem tudja befolyásolni úgy a közvéleményt.

Amúgy akár szigoríthatnak is a szabályokon, viszont ha csak útmutatás szinten szabályoznak akkor csomóan megkerülik, ha szigorúan akkor be lesz tartatva.
Van egy nagyon komoly terv arra hogy 2025 re hogyan teremtsék meg a hátterét annak hogy megérje 2-3 gyereket nevelni egy családnak.
Azt tudni kell hogy az Y generáció 70% Kínában lakástulajdonos, de aki nem azt szociális lakással fogják támogatni. adó-visszatérítések, rugalmas szülői szabadság, és egyéb dolgok amiket nyugaton már kipróbáltak és nem működött igazából.
Illetve 42 millió 3 év alatti gyereknek mindössze 5% jár óvodába ( nevezhetjük bölcsődének is) miközben az igény az 40% körül lenne, de ez most drága, na ezt orvosolni akarják teljes egészében.
Ugye a kínai társadalom más mint a nyugati, más ösztönzők más hatásfokkal bírnak, de én eltudom képzelni, mivel hogy a fogadtatása az új politikának vegyes volt, lévén nincs hozzá kiépült rendszer, előbb kiépítik az ösztönző és ellátó rendszert aztán hoznak olyan intézkedéseket amiért nyugaton már tüntetnének az emberek.
A hivatalos kínai médiában viszont nem láttam a betiltásról konkrétan hírt.