Amint azt irtam, az elso kalifa Abu Bakr rendelte el az allitolagos "profeta halala" utan, hogy rakjak ossze egy gyujtemenybe az okossagait - o ugye ugy lett kalifa, hogy o volt Mohamed mostohaapja vagy nagybatyja, nem emlekszem.
Mohamed allitolag 632-ben hal meg - "veletlenul" pont abban az evben, amikor a rokonat, Abu Bakr-t kalifava valasztjak es megalakul a birodalom (persze volt ellene lazadas stb, szokasos ciganytempo.)
Mindossze 2 ev mulva meghal, de 'veletlenul' pont addigra elkeszul az elso Koran is.
Micsoda veletlenek!
Eltelik ~20 ev, es Uthman alatt (harmadik kalifa) veglegesitik is a Korant, 650 korul.
Ez megint "veletlenul" egybeesik a kalifatus expanzios haborujaval, az Arab-felszigeten tul elfoglaljak a kozel-keleti teruleteket, Iranba terjeszkednek stb - es persze mindenhova viszik az ujdonsult Korant.
Mindekozben meg mindig senki sehol nem irt egyetlen szot sem errol a Mohamedrol rajtuk kivul. Csodalatos modon semmi nyoma.
Sem kereszteny, sem romai, sem zsido, sem gorog, sem egyiptomi forrasokban.
Az altalad idezett Hissam csak majd a 9. szazad kornyeken bukkan fel, de o meg mindig nem kulso, fuggetlen forras.
Dehogy fogja. A jelenlegi rabbinikus judaizmus a leggyengebben osszerakott katyvasz az osszes kozul; szerintem keves koze lehet az eredeti judaicahoz, amibol Jezus ugy kiabrandult mar az elejen.
Eleg konnyen. Egyreszt vannak a tortenelmi hianyossagaik, a zsidoknal peldaul a Talmudbol semmifele irott valtozat nem letezett Jezus utan meg vagy 400-500 evig, meg a Mishnabol is csak a szobeli Torah szovegek alapjan valamikor 200 korul produkalnak irott verziot, amikor a keresztenyseg mar az egesz Romai Birodalomban regen elterjedt.
Az egyetlen eredeti dokumentum, ami az eredeti, irott Torah (=a Mozes-fele konyvek) resze lehetett, azok a Holt-tengeri tekercsek, amelyek Kr. elott 250-tol irtak AD 70-ig, ha jol emlekszem (300+ evig). Megjegyzem, a zsidoknal szandekosan tartottak a koznepet irastudatlansagban a rabbik, igy nem is igazan volt egyseges szobeli anyag.
A muzulmanok BS sztorijat feljebb kiveseztem.
Ezek annyira ingatag sztorik, hogy meg a keresztenyseg Jezus halala es feltamadasa utan 20-30 evvel keletkezo elso irott anyagai (Pal apostol) is bombabiztosnak tekinthetoek hozzajuk kepest.
Raadasul az elso hullam utan a keresztenyek szervezetten foglalkoztak dokumentacioval, mert kozben ok adtak mar a birodalom irastudionak is a gerincet, az allami alkalmazottakat stb.
Kifejezetten jol nyomon kovetheto a fejlodes, mind irasban is dokumentalva, ahogyan az a mai egyhaztorteneti elnevezesekben is megmutatkozik:
Apostoli (Apostolok magyarul) - logikusan AD 30-tol kb 100-ig, az eredeti tanitvanyok plusz Pal, tipikusan akik kozvetlenul talalkoztak meg Jezussal (Pal pont sosem); ekkor keszul el az Ujszovetseg is
Patres Apostolici (kb Apostoli Atyak) - kovetkezo 50-60 ev, akik meg a fentiektol tanultak vagy azok tanitvanyaitol, ok szilarditjak meg a dogmakat es tartjak eletben a korai egyhazat, legtobbjuk vertanuhalalt hal; pl antiochiai Szt. Ignac, Szmirna puspoke Polikarp (Janos tanitvanyai) stb.
Patres Ecclesiae (Egyhazatyak) - ez nekem eleg zavaros, meddig szamitjak, mert 160-tol elvileg meg a 600-as eveket is ide szoktak venni, de ugyanakkor meg a Niceai Zsinat meg 325 AD...? Ekkor veglegesitik a Bibliat is (karthagoi zsinat, 419-ig).
Patres Concilii (Zsinati Atyak) - ezek az elozovel osszecsusznak, 300-400 korultol szamolhato ; elvileg itt szilardulnak meg a dogmak, a doktrinalis kerdesek tobbsege; lasd Szt Leo papat, Eusebiust (remek egyhaztorteneti konyve van 400 korulrol, erdemes elolvasni) alexandriai Szt Cirillt stb.
Lasd fenn. Attol, hogy esetleg nem tanultad oket, attol meg ezek tortenelmi, dokumentalt dolgok.
Hat ebbe be is menj bele, mert hulyeseg az egesz, amint azt az iment bizonyitottam.