[BIZTPOL] Közép- és Dél-Amerika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Chavez semmit nem szedett össze. Az ország kb. egyetlen bevételi forrása, az olajipar már akkor kezdett leromlani. A hülye komcsiknak annyi esze nem volt, hogy az aranytojást tojó tyúkot etessék.
vagy nem.
Dx7yzGyXcAc7mBl.jpg
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113
Ha lecserélnék egy amerikai bábra, azonnal javulna a helyzet. Igen, például Ukrajnában is lecserélték Janukovicsot egy jenki bábra, aztán úgy megjavult a helyzet, hogy már a fővárosban is problémák vannak a vízellátással. Az tényleg nagy fejlődés lenne. Most nincs WC-papírjuk a venezuelaiaknak, ha jönne egy amcsi báb akkor már lehúzni se tudnák. Micsoda fejlődés lenne :D :D Pinochet meg egy tömeggyilkos volt, csak ugye az USA érdekében dolgozott.
Ha vérkomcsi gazdaságpolitikát lecserélnék, csak egy átlagnormálisra, már attól javulna a helyzet. Egy amcsi báb ezt nyilván megtenné. Pinochet lehet, hogy tömeggyilkos volt, de megcsinálta Dél-Amerika egyetlen államát, ahol jólét van.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113
hagyjuk már ezt a szövegértelmezős baromságot,tudod jól mire írtam max nem akarod érteni és ha már bedobtad hol írtam én azt ,hogy olyan veszélyes?!
Ezt a demokrácia bullshit-et is hanyagoljuk se Délamerikára se a Közel keletre meg Afrikára is felesleges ilyen szavak pazarolni.
Mégis miféle demokrácia az ahol valaki kikiáltja magát elnöknek majd azt elismeri a fejlett nyug. demokráciák egy része?!
Megmondjam! Semmilyen.;)
Vagy szerinted ez demokratikus? Komolyan kérdezem!
Na, akkor. Az utolsó demokratikus választás során Maduró pártját úgy elpics**ták, hogy
még Chávez is felsírt a síron túlról. Ez egy parlamenti választás volt. Ezután
Maduro mindenféle jogi alapot nélkülözve teljesen ellehetetlenítette a parlamentet,
mert tudta, hogy életveszély a hatalmára. Magyarul már Maduro hatalma is illegális
ilyen szempontból nézve. Utána csalással újraválasztatta magát. Ez a Juan Guaidó
ennek a demokratikusan megválasztott parlamentnek az elnöke. Szóval kérdésedre válaszolva,
mivel Maduró illegitim, így az országgyűlés elnökének van bizonyos jogi alapja magát elnöknek kikiáltani.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113
A 30-as évek náci birodalmában is jólét volt ;) (te dobtad fel én csak lecsaptam)
Igen, pár évnyi állami beavatkozás során elértek egy átmeneti jólétet. Ami aztán fenntarthatatlanná vált, részben ezért robbant ki a háború. A chilei gazdaság viszont fenntartható.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Embargózás, szankciózás ( "Pár százezer iraki gyermek halála,a demokráciáért cserébe olyan ár, ami megéri"- medeline albriht egykori jenki külügyminiszter) majd nagy kegyesen "felajálnják" a saját emberük segítségét. Ha ez sem megy akkor nyílt háború(az említett Irak esete) akár kamu indok alapján is.vagy proxy (pl.Szíria) háború Így dolgozik az USA, ha nagyon meg akar szerezni egy országot/ területet. Venezuelában ott a saját elbaszás is játszik, mert Maduronak nem ment az, amit Chavez sikerrel csinált. Maduro gyakorlatilag felélte azt, amit Chavez "összeszedett". Hagyott rengeteg mindent lepusztulni. Most ez az eredménye, hogy lehet, hogy "némi" amerikai segítséggel elhajtják. Chavez alatt működött az ország, volt minden, most meg,ahogy hallani, már a WC papírból is hiány van. Tehát ebben benne van Maduro saját elcseszése is, de vastagon benne van az amerikai szarkeverés is. Értem én,hogy nem tetszik az USA-nak a "hátsó udvarban" egy orosz bázis, de akkor talán nem kéne ilyesmi megjelenésétől tartani, ha például elhúznának Ukrajnából...

Első körben koncentrálunk Venezuelára különben lesz itt még 2.vh is.

Röviden:
A Venezuelai gazdaság nem Maduro miatt omlott össze hanem a Chavismo hatására. pl míg 2000ben /főre vetítve Venezuelában gyártották a legtöbb autót dél amerikában addigra 2014re lényegében megszünt az autógyártás Venezuelában. Nem Maduro hatása, toyotat pl már 2009ben befenyítették államosítással nem csoda nem akart fejleszteni, aztán persze államosították is.
Itt egy kissebb lista mi lett államosítva. https://www.reuters.com/article/us-...alizations-under-chavez-idUSBRE89701X20121008
A probléma evvel annyi volt, hogy senki se akart innen tőkét vinni Venezuelába vagy befektetni. Az ellátási láncok meg összeomlottak. Nem toyota... nem fog motort szállítani a Venezuelai volt gyárába. És igaz ez mindenre. Szépen nekiállt összeomlani minden.
Erre még rárakott egy nagy lapáttal az, hogy kik kapták a gyárakat? Saját oligarchák. És nagyon nem tudták, hogy kell egy gyárat, bankot... vezetni. 10+év alatt elment a levesbe Dél Amerika egyik legfejlettebb gazdasága.
Félreértés ne essék Maduro se érti mit csinál de ez nagyon nem nála kezdődött. Madura kb folytatta a Chavismot.
Ennek az lett a következménye, hogy 2014re Venezuela exportjának 90%+ az olaj lett és kb semmire nem volt pénz. Ráadásul a PVDSA volt az állam fejőstehene de karbantartásra pénz nem jutott. Szépen a kitermelés a 2009es 3.5mbarelről leesett 3ra, majd 2.5re majd 2re, aztán tovább. Mára már annyit se termel ki mint amennyit felhasznál. Ez ugye probléma, mert ezzel kellett volna Oroszoknak, Kínának törleszteni ha ez sincs Putyin, Kína támogatása se lesz a régi. Adalékként a PVDSA létszáma ebben a 2009->2017es időszakban 2.5*nött. Fel kellett venni mindenkit Chavismo van....
és persze rre jön rá az, hogy nem 120$ egy hordó olaj hanem 55$. Miközben az export 90% olaj. Sok sikert.

WC papír meg már évek óta nincs, nem mostanában. Én 2013ban akartam utoljára menni de akkor már nagyon lebeszélt mindenki, nem is a gazdaság az engem mint turistát nem érdekel, hanem elképesztően elharapózott az emerrablások, gyilkosságok száma. Jah igen evvel a turizmus is összeomlott. Pedig így télen el tudnám képzelni. :)
Hát röviden.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113

Ez az ábra semmit se mond el arról, mennyi volt Chavez alatt az olajkitermelés. 3-3.5mbarell. Ez ment le utolsó éveire 2.4re. Tehát de már ott is.

Az államosítás, külföldi szakemberek elkergetése, hozzá nem értő oligarchákat, ne adj isten katonákat rakni managment pozicióba pedig nem nagy ötlet. És erre persze rájönnek a fiszkális szankciók és, hogy senki nem akar utolsó lenni. Egy jó éve már mindenki aki tud menekül.

Tényleg nagyon sajnálom ezt az országot. Elképesztően gazdag és nem csak olajban. És ezt tette vele a túl sok szocializmus/kommunizmus...= Chavizmo.

És nagyon vérpisi lesz innen felálni. Az a gyár ami elment és Dél Amerikában akart maradni már máshol gyárt. Nagyon nehéz lesz visszacsábítani. És persze amíg marad a Maduro/Chavizmo vagy enek vmi folyamánya addig a kutya nem fog oda pénzt vinni.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
R

rejsz felügyelő

Guest
ahogy szoktam volt mondani, ha kérhetném kövnek mint anno NYEUt, ROKot az US szálljon meg, ők jöjjenek. És ne Oroszok/Szovjetek "segítsenek" mint ahogy tették KEUval és DPRKval.
Ez az igazi rabszolgalelkűség, az ilyenek váltak anno 4-5 év leforgása alatt horthystából kitűnő nyilas hívekké majd hithű kommunistákká.
Lehetőleg többet senki se szálljon meg, elegen raboltak le minket és ritkítottak eddig, mostmár hagyjanak élni.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 816
47 143
113
Ez az igazi rabszolgalelkűség, az ilyenek váltak anno 4-5 év leforgása alatt horthystából kitűnő nyilas hívekké majd hithű kommunistákká.
Lehetőleg többet senki se szálljon meg, elegen raboltak le minket és ritkítottak eddig, mostmár hagyjanak élni.
így van, aki megszállásért rimánkodik, az inkább költözzön oda a kívánt megszálló országába, legyen az Oroszország, Kína, vagy az Usa! Kiváló példa amúgy Fade listája arra is, hogy akiket felsorolt mint megszállt országok az Usa által ROK, Japán, NSZK bár anyagilag valóban jól jártak, valami megroppant a fejekben. Maguk döntenek úgy hogy eltűnnek a világ színéről, egy raklap lelkibeteg megroppant ember mindenhol. Szóval én ebből azt látom, hosszabb távon a megszállás, az identitásodnak a teljes elvesztése ha pénz van, még akkor is katasztrófa!

Ne szálljon meg senki, még Svájc se, ennyi a kényeg!
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
így van, aki megszállásért rimánkodik, az inkább költözzön oda a kívánt megszálló országába, legyen az Oroszország, Kína, vagy az Usa! Kiváló példa amúgy Fade listája arra is, hogy akiket felsorolt mint megszállt országok az Usa által ROK, Japán, NSZK bár anyagilag valóban jól jártak, valami megroppant a fejekben. Maguk döntenek úgy hogy eltűnnek a világ színéről, egy raklap lelkibeteg megroppant ember mindenhol. Szóval én ebből azt látom, hosszabb távon a megszállás, az identitásodnak a teljes elvesztése ha pénz van, még akkor is katasztrófa!

Ne szálljon meg senki, még Svájc se, ennyi a kényeg!

Sztem itt senki se rimánkodott megszállásért. Részemről annyi volt, hogy ha választani kell akkor inkább NSZK mint NDK.

Hogy melyik volt a megroppant nemzet NSZK vagy NDK, vagy melyik inkább az Ausztria vagy MO, ROK vagy DPRK... és mért tünik el szted az egyik a másik meg nem hát azt nem tudom. Az biztos, hogy anyagilag, EÜ, oktatás... szempontból jobb volt élni NSZKban mint NDKban, vagy jobb volt élni Ausztriában mint MOon, vagy jobb élni ROKban mint DPRKban.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 816
47 143
113
Sztem itt senki se rimánkodott megszállásért. Részemről annyi volt, hogy ha választani kell akkor inkább NSZK mint NDK.

Hogy melyik volt a megroppant nemzet NSZK vagy NDK, vagy melyik inkább az Ausztria vagy MO, ROK vagy DPRK... és mért tünik el szted az egyik a másik meg nem hát azt nem tudom. Az biztos, hogy anyagilag, EÜ, oktatás... szempontból jobb volt élni NSZKban mint NDKban, vagy jobb volt élni Ausztriában mint MOon, vagy jobb élni ROKban mint DPRKban.
Szerintem meg megszállt országnak, annak lakosának lenni sehol sem jó.
Az egyértelmű hogy anyagilag jobban járt mindenki akit a nyugat szállt meg, mint akit a kelet. De akkor is ára volt a legyőzöttségnek, meg kell nézni pl. hogy mentálisan mi történt a fejekben az eltelt évek alatt, s az NSZK NDK párhuzam már nem is ennyire egyértelmű hogy melyik a jobb - rosszabb. Mostanra pl. nekem nagyon úgy tűnik, hogy a józanul gondolkozó németek nagy része NDK-s, nem véletlen hogy az AFD onnan jön, az a bázis. Japán is egy büszke szamuráj hagyományokkal rendelkező országból mostanra egy olyan ország lett, ahol a vezetőjük lemegy bármikor kutyába, vagy Elvis imitátorként omegásat játszik,bármikor megragadva az alkalmat hogy alázhassa saját magát. A világ legelöregedőbb országai.


Bejött a nyugati megszállás az NDK-nak, Japánnak valóban, anyagilag. Máshogy nézve: lassú méreg.

Szóval köszi, nem kérek egy amerikai helytartóból sem.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 362
14 242
113
Szerintem meg megszállt országnak, annak lakosának lenni sehol sem jó.
Az egyértelmű hogy anyagilag jobban járt mindenki akit a nyugat szállt meg, mint akit a kelet. De akkor is ára volt a legyőzöttségnek, meg kell nézni pl. hogy mentálisan mi történt a fejekben az eltelt évek alatt, s az NSZK NDK párhuzam már nem is ennyire egyértelmű hogy melyik a jobb - rosszabb. Mostanra pl. nekem nagyon úgy tűnik, hogy a józanul gondolkozó németek nagy része NDK-s, nem véletlen hogy az AFD onnan jön, az a bázis. Japán is egy büszke szamuráj hagyományokkal rendelkező országból mostanra egy olyan ország lett, ahol a vezetőjük lemegy bármikor kutyába, vagy Elvis imitátorként omegásat játszik,bármikor megragadva az alkalmat hogy alázhassa saját magát. A világ legelöregedőbb országai.


Bejött a nyugati megszállás az NDK-nak, Japánnak valóban, anyagilag. Máshogy nézve: lassú méreg.

Szóval köszi, nem kérek egy amerikai helytartóból sem.

Már megbocsáss, no offence, de te miről beszélsz???
Én huzamosabb időt éltem Japánban, nemzetközi hármas nyelvvizsgám van, így merek nyilatkozni - milyen kutyába megy le Japán??
Az megvan, hogy a legfőbb szövetséges USA meghatározott részeken mozoghat csak az országban? Hogy inkább egy szgetre száműzték őket, csak, hogy ne a Hokkaido vagy Honshun legyenek támaszpontjaik (a fő szigetek, melyeket Iganagi emelt ki az evezőjével a legenda szerint)?
Arról meg, hogy nem olyan savanyújóska az ország agyilag, mint Mo. az meg egy más tészta. Vidámak a műsoraik, vidámak az emberek, a politika ott nem a nyers hányadék mocskolódás - és a kedvenc témáid egyikeként xenofóbok mint az állat és leszarják az UN migrációs hülyeségeit, szóra se nagyon méltatják. Az emberek vidámak, jó kedélyűek, jól élnek, büszkék a hazájukra és a hagyományaikra, továbbviszik egyben megvédik őket. Felfogják, mit jelent egy szövetség tagjának lenni - nem csak elvenni abból, hanem adni is - de azt teszik ésszel, magukra igen jó eredménnyel. Nem hátbatámadják a szövetégesüket, mint sok másik újabban - nem csoda az USA legfontosabb szövetségese a térségben (lásd F-35 összeszerelő üzem).
Szóval nem látomn át, miért menne le kutyába Japán, csak mert egy szövetség részei, amiben megbízhatóan teljesítenek, cserébe pedig nem kérnek tőlük semmit, ami az identitásukat vagy bármit veszélyeztetné (pl. nem keresztények, a karácsonyt konkrétan buliból ünneplik, mert tetszik nekik. Az ország Sintoista). Ja, és nekik ez tökéletesen megfelel, nem tudom melyik zseni nyögte be valahol itt, hogy DK meg Japán majd szövetségre lép Kínával az USA ellen - ekkora baromságot csak olyan írhat, akinek fogalma nincs a térségről... (lásd a valahol linkelt videóról, ahol szépen elmagyarázzák, hogy DK azért nem lép be a helyi NATO szerű kezdeményezésbe - holott nekik lenne a legjobb - mert Japán is a részese).

Amúgy van itt olyan élőlény, amelyik É koreát jobbnak tarja valamit Délnél????? :D:D:D:D Wow, just wow, nem találok szavakat :D