Talán tanulmányozd a magyar történelmet. 1520 előtt a magyar réz kitermelése és árusítása a Fuggereké volt, az állam semmit sem kapott belőle. 1521-ben II. Lajos és felesége habsburg Mária ezt megelégelte, visszavette a Fuggerektől a jogokat, hogy az államé legyen a bevétel. A Fuggerek elérték, hogy a nyugatra menő utakat a környező országok lezárták, nem engedték át a magyar rezet és hiába volt, ha senki nem vette. 1522-ben a Fuggereknek visszaadták a jogokat éls kártérítést fizettek, az állam pedig semmit nem keresett. Az amik nem engedik senkinek, hogy Venezuelától olajat vegyen, illetve az átutalásokra rátették a kezüket. Na, ez a nyomor oka. Hogy a rabló nem engedi ki kezéből az áldozatát.Mondjuk ahhoz is művészet kellett, hogy a világ egyik legnagyobb olajkitermelő országából a világ egyik legszegényebb országát csinálták. Ehhez még az arabok is jobban értenek mint ez a buszsofőrből átvedlett elnök (na nem mintha Chavez jobb lett volna, ős sem volt egy szellemi zseni, ezt első kézből tudom, a volt főnököm diákja volt a caracasi egyetemen) Ami nekem ebben a mostani történetben nem tetszik ez Guidado fickó. Abszolút egy önhatalmúlag, a nagyhatalmak által kikiáltott báb. De! Ugyanakkor az is igaz, hogy Maduro totálisan alkalmatlan az ország vezetésére. Szóval a népharagot abszolút megértem, csak hát igazából már réges - régen a népnek kellett volna elzavarnia őt a hatalomból, belső erők által.
Hiába van valamid, ha embargó miatt nem tudod eladni, az olaj meg a többség számára ehetetlen.
Remélem, ettől okosabb lettél a kereskedelem kérdésében.