te tényleg Nagy románia létrehozását szeretnéd??? Valójában mind romániát, mind ukrajnát fel kell osztaniazon országok között akitől területeiket rabolták
Földrajzi realitásokról írtam.
Meg arról ha már néhányan itt kisinyov központú mai moldova /nem a román köztársaságbeli rész/ felosztásáról beszélnek akkor ha román ukrán felállás van akkor lehetne a dnyeszter menti terület + dnyeszter jobbparti moldava 1/3-a ukrán államé 2/3-a román államé /így románia kb. 20-21.000,-km2-t kapna a kb. 33.000-ből /ha a aur pártból valaki olvassa e sorokat akkor nem nagyon rajongana értük
. A térség etnikai gazdaság földrajzi viszonyai miatt kb. ez lenne a reális Ukrajna számára és így Románia se nyelné le egyben a kis szomszédot.
Meg írtam arról is egy két szót ha orosz vonulna be a térségbe akkor mit tartanék kívánatosnak.
Nem könnyű erről írni mert román ukrán kavarás /ebben a sorrendben lenne ha lenne/ a nagy vízen túli határozott igenen rábolíntáson alapulhatna.
Ennek jele a nyilvános kommunikációban nincs.
De itt is változhat az hogy pl. orosz veszély megelőzősére ez a forgatókönyv is szóba jöhet /és nem Románia vagy Ukrajna jutalmazása miatt hanem a ottani emberek érdekében stb.
Valahogy ez úgy került szóba hogy hetek óta mondják több állambéli szakértők hogy a háború nagy valószínűséggel tovább fog terjedeni más államokra itt első helyen említik a kisinyov és a talán tirauspol? által felügyelt területeket.
Egyébként biztos vagyok benne hogy Ukrajnának nincsenek ilyen céljai, tervei.
Nekik bőven a leg optimálisabb ha Moldova a jelenlegi feltételekkel független állam marad.
Csak hát ugye a térségben nem csak ők döntenek.
És ha pl. román vagy orosz lép akkor a saját érdekeik mentén mintegy kikényszerített lépésként ők is neki állhatnának a térségben intenzívebben tevékenykedni.