Szerintem a tortenelmet ilyen szinten nem lehet visszaporgetni. Amik viszont szerintem aggasztobb trendek:Nekem osztrák magyar monarchia mégegyszer rémálmomban se jöjjön elő, egyenesen vezetett trianonhoz és a nemzet megcsonkításához.
- az elkovetkezo idoben a "nagyok" ereje es akarata fog ervenyesulni a vonzaskorukben (epp ennek a hatarait tologatjak/hatarozzak meg eppen)
- viszont, mivel valsagos idok jonnek igy a "kicsik", barmely szferaba is kerulnek, ki lesznek "zsigerelve". Mint a szervezet, amely ha eletben akarja tartani a kozponti fontosabb szerveket hagyja el-/lepusztulni a periferiat. Tehat nyersanzagok, szellemi, eloero elszivasa stb.
Tehat a "kicsiknek" erre valami megoldast kell talalni:
- Lengyelorszag, Torokorszag ugy dontottek, hogy akkor inkabb "megnonek", aktivizaljak magukat es sajat "onfentarto-periferiat", szovetseg/befolyasi ovezetet epitenek ki.
- lesznek olyanok, akik mint leggtobbszor csak sodrodnak az arral es remelik, hogy nem fog annyira fajni
Ezeket a szempontokat nezve kell a Karpatmedencebe is donteseket hozni. Lehet itt sok "kicsi" ontudatos nep/orszagocska, de akkor ki lesznek zsigerelve.
Az alternativa nem annyira megelpo modon itt is a "lengyel/torok-modell" helyi sajatos verzioja. Megpedig, hogy akik nem akarnak kiszolgaltatottak lenni es azonos geopolitikai szferaba tartoznak egy politikai-gazdasagi egyseget alkotnak. (Latjuk, hogy a Lengyel-Litvanstb. szferanak mas pontok letfontossaguak, mint a karpatmedence+balkan regionak.) Tehat az alternativa csak az, ha letrejon itt egy kompromisszumos entitas, lehetoleg kijarattal az adriai tengerre.
Ehhez azonban esznel kene nagyon lenni,mert pl. NY-Eu-nak ez vegkepp nem erdeke stb. stb.