[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 219
67 136
113
Igen, alap/vegytiszta esetben így lenne az 5. cikkely nyomán.
De ha élesbe fordul a helyzet, ahol akár atom is jöhet, mivel az orosz megmiondta, hogy ha az államisága veszélybe kerül akkor beveti. Márpdedig egy össz NATO támadás esetén veszélybe kerülne. Aztán jöhetnének a taktikai atomfegyverek részben orosz, részben európai NATO országok területén. És ez még nem érintené az USA területét, így - védelem ide, 5. cikkel y oda - ő nagy valószínűséggel nem is pattogna (mert ha igen, akkor indulnának az interkontinentális rakéták, ami neki sem jó).
Vagy azt gondolod, hogy az orosz nézné ahogy a nyugat beveszi Moszkvát?
Gondolom annyi a nagy alapvetés, hogy Hitler sem vetette be végül a rendelkezésére álló mintegy 13000 tonna szarin és tabun harcanyagot.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 193
61 169
113
Elég távol élek a fővárostól. 250 km.

Lengyelországba már érkeznek a Dél koreai nehéz vasak. Illetve gyártani is ott fogják őket. Valamint létezik saját hadiiparuk ma is és gyártanak nehézfegyverzetet. A NATO egyik legfontosabb tagja keleten. Megvédése alapvető amerikai politikai érdek.
5. cikkely esetén nincs apelláta. Aki ott nem megy együtt a többivel, az kikerül és a senki földjén lesz szabad préda.
( Mi lehet úgy is oda kerülünk, ha nem változtatunk ezen az önsorsrontó, kritika nélküli oroszbarát álláspontunkon )
Mellesleg, a britek már maguktól is mennének Ukrajnába, ha tehetnék.
Egy összecsapás totálisan, a végén orosz vereséget hozna.
Oroszország szárazföldi erőinek zöme jelenleg lekötve harcol, Ukrajnában. Az országban lényegében hadigazdaság van már több területen.
A végén Ukrajna elesik, de ettől még az oroszok nem tudják legyőzni a NATO erőit.
Békeállapotában is nagyságrendi a különbség. Haditengerészet, légierő tekintetében említeni sem érdemes mi a helyzet.
Szárazföldi erőkben is erősebb a NATO, összességében.
Atomháborút meg nem érdemes kezdeni senkinek, mert mindenki pusztul.

A történelmi tények azt mutatják az agresszorok rendszerint lebecsülik ellenfeleiket, a háború kitörésekor. Így volt ezzel Japán és Németország egyaránt. Bár Japánban Yamamoto admirális felvetette, hogy fél év alatt győzni kell, vagy nem biztos semmi. Nem igazán hittek neki.
A háború elején a Japán flotta erőteljes fölényben volt az amerikai flottával szemben. Aztán kitört a háború, az amerikai gazdaság rákapcsolt, a haditermelésre. A végét mindenki tudja.

Oroszország és a nyugat ipari kapacitásai közti különbséget szintén nem érdemes említeni.

Putyin egy nagy Orosz birodalomban gondolkodik, de nem hinném hogy annyira elbízná magát hogy háborút kezdjen a NATO szövetségi rendszerével. Annál okosabb.
Ukrajna, Belarusz, Modova, ami kell neki úgy gondolom alapvetően. A balti népek megússzák, mert a NATO tagjai.
Aztán jön majd a Kaukázus és a Közép ázsiai térség államai.
Persze ha bírják végig az oroszok is erővel.
Majd kiderül.

Európai nagy háborúban jelenleg nem gondolkodnék. Persze bármi megtörténhet.
Hogy mi nekünk a nagyobb önsorsrontás, azzal vitatkoznék.
Az orosszal földrajzi okokból természetes kapcsolatunk kellene, hogy legyen, ha hagynák.
Viszont a NATO - lévén ez nem más, mint a messzi, tengerentúli USA proxyja - pont a gazdája kényelmes távolsága miatt nem lehet a szövetségesünk, csak a hűbérurunk.
A NATO az teszi, amit az USA mond neki. Ennek engedelmeskedni az igazi önsorsrontás számunkra, mert ahogy a mondás is tartja: "kibicnek semmi sem drága".
Ez az ország az elmúlt harminc évben, mióta tart a "nyugati integráció", azaz lohol, hogy nyalhassa a Nyugat seggét, elvesztette teljes önállóságát.
Csak az terjeszti a fals igét, hogy a szuverenitás drága és teljes elhagyatottságot és elszigeteltséget jelent, aki az amerikaiak ócska vazallusa.
Az ilyen legyen büszke magára, mert beárazták. Pont annyit ér, mint a nyomtatott dollár, amin megvették.
Már, ha megvették.
Mert, ha magától, ingyen és meggyőződésből ilyen hülye, az mégrosszabb.

Persze, kinek nem inge...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 908
22 398
113
Kimondta a lengyel alkotmánybíróság: alkotmányellenes volt a lengyel közmédia felszámolása

Nemtom volt-e már, de ajánlott olvasmány, Shiffer tegnapi FB posztja:

“Az Európai Bizottság elnöke a Magyarországnak járó -és még befagyasztott- 20 mrd eurós fejlesztési forrásról ma a következőket mondta: „A szexuális kisebbséget érintő jogokkal, az akadémiai szabadsággal és a menedékjoggal kapcsolatos aggályok miatt visszatartott pénzeszközök azonban mindaddig befagyasztva maradnak, amíg Magyarország nem teljesíti az összes szükséges feltételt”. Az uniós források nem könyöradományok, folyósításuk a közösségi jogon alapuló szerződéses kötelezettség az Unió oldalán. A források befagyasztására az ún. jogállamisági mechanizmusrendelet teremtett alapot.

A Rendelet 3. cikk 1. pontja úgy fogalmaz, hogy ezeket az intézkedéseket akkor kell bevetni, ha a tagállamban a jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosság sérti vagy veszélyezteti a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvét vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét.

A 3. cikk 2. pontjában ezt találjuk: „A jogállamiság tekintetében különösen a következők bizonyulhatnak általánossá vált hiányosságnak: (a) a bíróság függetlenségének veszélyeztetése; (b)a közigazgatási szervek – többek között a bűnüldöző hatóságok – által hozott önkényes vagy jogszerűtlen határozatok megelőzésének, kijavításának és szankcionálásának elmulasztása, a megfelelő működésüket befolyásoló pénzügyi és emberi erőforrások visszatartása, vagy az összeférhetetlenség elkerülésének elmulasztása; (c)a jogorvoslati lehetőségek rendelkezésre állásának és hatékonyságának korlátozása, többek között korlátozó eljárási szabályok révén, az ítéletek végrehajtásának hiánya, illetve a jogsértések hatékony kivizsgálásának, büntetőeljárás alá vonásának vagy szankcionálásának korlátozása.”

Ez adott alapot azoknak az igazságszolgáltatási korrekcióknak a kikényszerítésére, amelyeket végül – Von der Leyen elmondása szerint – Magyarország teljesített is. Most már csak azt kéne megfejteni: a szexuális kisebbségeket érintő jogok, az akadémiai szabadság és a menedékjog sérelme mennyiben sérti vagy veszélyezteti a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvét vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét? Ha pedig erre nem sikerül választ kapni, a következő kérdés úgy szól: érvényesül-e a jogállamiság elve az Európai Unióban?”

Ugye ugye :oops:
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 203
20 233
113
Hogy ez igaz-e azt nem tudni, de akár igaz is lehet.
Nem újdonság, hogy az oroszok tudják zavarni a GPS-t, Izrael tud erről mesélni már 2016-ból, amikor élesben tapasztalta. Az is biztos, hogy az orosz technikai képességek nem lettek rosszabbak azóta.
Persze azt is tudjuk, hogy az USA a GPS műholdak sugárzási teljesítményét a háromszorosára tudja növelni, átmenetileg.

Ezért kéne többet tudni arról, hogyan irányítják az ukrán fronton a nyugati irányított eszközöket, legyen az akár HIMARS, akár siklóbomba, vagy épp a PZH-2000 70 km-es hatótávú lőszere.

A lengyelek most mindössze élesben próbálgathatják a dolgot.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 882
35 615
113
Lengyelország nem indít pert Oroszország ellen a Szmolenszk közelében történt repülőgép-szerencsétlenség miatt
Sikorsky: Lengyelország nem indít pert az Orosz Föderáció ellen a Szmolenszk közelében történt repülőgép-szerencsétlenség miatt
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Lengyelország nem indít pert Oroszország ellen a Szmolenszk közelében történt repülőgép-szerencsétlenség miatt
Sikorsky: Lengyelország nem indít pert az Orosz Föderáció ellen a Szmolenszk közelében történt repülőgép-szerencsétlenség miatt
Mondjuk az a világ vicce lenne. A Titanic miatt se?
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 209
2 689
113
Nekem osztrák magyar monarchia mégegyszer rémálmomban se jöjjön elő, egyenesen vezetett trianonhoz és a nemzet megcsonkításához.
Szerintem a tortenelmet ilyen szinten nem lehet visszaporgetni. Amik viszont szerintem aggasztobb trendek:

  • az elkovetkezo idoben a "nagyok" ereje es akarata fog ervenyesulni a vonzaskorukben (epp ennek a hatarait tologatjak/hatarozzak meg eppen)
  • viszont, mivel valsagos idok jonnek igy a "kicsik", barmely szferaba is kerulnek, ki lesznek "zsigerelve". Mint a szervezet, amely ha eletben akarja tartani a kozponti fontosabb szerveket hagyja el-/lepusztulni a periferiat. Tehat nyersanzagok, szellemi, eloero elszivasa stb.

Tehat a "kicsiknek" erre valami megoldast kell talalni:
  • Lengyelorszag, Torokorszag ugy dontottek, hogy akkor inkabb "megnonek", aktivizaljak magukat es sajat "onfentarto-periferiat", szovetseg/befolyasi ovezetet epitenek ki.
  • lesznek olyanok, akik mint leggtobbszor csak sodrodnak az arral es remelik, hogy nem fog annyira fajni

Ezeket a szempontokat nezve kell a Karpatmedencebe is donteseket hozni. Lehet itt sok "kicsi" ontudatos nep/orszagocska, de akkor ki lesznek zsigerelve.

Az alternativa nem annyira megelpo modon itt is a "lengyel/torok-modell" helyi sajatos verzioja. Megpedig, hogy akik nem akarnak kiszolgaltatottak lenni es azonos geopolitikai szferaba tartoznak egy politikai-gazdasagi egyseget alkotnak. (Latjuk, hogy a Lengyel-Litvanstb. szferanak mas pontok letfontossaguak, mint a karpatmedence+balkan regionak.) Tehat az alternativa csak az, ha letrejon itt egy kompromisszumos entitas, lehetoleg kijarattal az adriai tengerre.

Ehhez azonban esznel kene nagyon lenni,mert pl. NY-Eu-nak ez vegkepp nem erdeke stb. stb.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 185
10 941
113
Amúgy ha a NATOn múlik (ami ugye USA becsomagolva) akkor Kárpátalját Szlovákia kapja, még Ficoval is.

Nem, az orosz azt fogja elmondani, hogy ezek a nyugatiak elvették tőletek a területeiteket, gyertek testvérek vegyük vissza. Na akkor nagy szarban lesznek akik bent lesznek.

Szerintem az sem lenne baj, ha Kárpátalja Szlovákiához kerülne. Azzal rászabadulna kb. egymillió főnyi magyar, ruszin, ukrán meg ki tudja még kicsoda az államra a kb. négymillió tót mellé.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 203
20 233
113