[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 537
97 558
113
Fico: Szlovákia olyan lépéseket tehet Ukrajna irányába, amelyek nem fognak neki tetszeni

Az ukrán elnök az EU-csúcson egyértelműen kijelentette, hogy Ukrajna az új év első napjától leállítja a területén keresztül nyugati irányba tartó gáztranzitot. Ha ez valóban megtörténik, Fico miniszterelnök nem zárta ki Szlovákia kölcsönös fellépését Ukrajnával szemben.

Ha mi segítünk Ukrajnának, azt várnám, hogy Ukrajna is segítsen nekünk. Egész karácsony alatt a fejemben lévő dilemmával fogok foglalkozni. A közvélemény majd megkérdezi, most, hogy Zelenszkij elküldte a fenébe, ön továbbra is áramot és humanitárius segélyt fog küldeni Ukrajnába? Nem zárom ki teljesen, hogy ebben a helyzetben nem kellene-e elgondolkodnunk kölcsönös intézkedéseken”
– mondta Fico a brüsszeli csúcstalálkozó után.

A szlovák kormányfő emlékeztetett arra, hogy például Szlovákia segíti Ukrajnát az áramellátásban.

Most tél van, és áram érkezik hozzájuk Szlovákiából. Most nekem is ugyanazt kellene mondanom, hogy Zelenszkij elnök úr, felejtsd el, nem lesz semmiféle kockázatos áramszolgáltatás. Nem, bocsánat, én nem vagyok itt szolga, én nem háborúzom senkivel. Mi csak egyszerűen segítünk egy háborúban álló országnak, de nem vagyok a parancsok követésének szolgálója.

Elvárnám, hogy Zelenszkij elnök velünk szemben is szolidárisan viselkedjen, és ne számoljon fel és égessen fel mindent csak azért, mert neki más érdekei vannak
– hangsúlyozta Fico.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 320
51 613
113
Fico: Szlovákia olyan lépéseket tehet Ukrajna irányába, amelyek nem fognak neki tetszeni

Az ukrán elnök az EU-csúcson egyértelműen kijelentette, hogy Ukrajna az új év első napjától leállítja a területén keresztül nyugati irányba tartó gáztranzitot. Ha ez valóban megtörténik, Fico miniszterelnök nem zárta ki Szlovákia kölcsönös fellépését Ukrajnával szemben.

Ha mi segítünk Ukrajnának, azt várnám, hogy Ukrajna is segítsen nekünk. Egész karácsony alatt a fejemben lévő dilemmával fogok foglalkozni. A közvélemény majd megkérdezi, most, hogy Zelenszkij elküldte a fenébe, ön továbbra is áramot és humanitárius segélyt fog küldeni Ukrajnába? Nem zárom ki teljesen, hogy ebben a helyzetben nem kellene-e elgondolkodnunk kölcsönös intézkedéseken”
– mondta Fico a brüsszeli csúcstalálkozó után.

A szlovák kormányfő emlékeztetett arra, hogy például Szlovákia segíti Ukrajnát az áramellátásban.

Most tél van, és áram érkezik hozzájuk Szlovákiából. Most nekem is ugyanazt kellene mondanom, hogy Zelenszkij elnök úr, felejtsd el, nem lesz semmiféle kockázatos áramszolgáltatás. Nem, bocsánat, én nem vagyok itt szolga, én nem háborúzom senkivel. Mi csak egyszerűen segítünk egy háborúban álló országnak, de nem vagyok a parancsok követésének szolgálója.

Elvárnám, hogy Zelenszkij elnök velünk szemben is szolidárisan viselkedjen, és ne számoljon fel és égessen fel mindent csak azért, mert neki más érdekei vannak
– hangsúlyozta Fico.
Ezt nem is értem hogy hogy gondolták az ukránok?

Taknyosra szopatnak minket meg a szlovákokat, és toljuk nekik tovább az áramot, gázolajat, kaját, ruhát, mindent?!

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 320
51 613
113
Mi gázt rajtuk keresztül már nem kapunk. Tehat ez a gázcsapelzárás minket nem érint.
Az olajat még küldik. Amíg jön, addig mi semmit sem fogunk tenni.
A szlovákoknak vág húsba ez a gáz.
Nem jön valami átcímkézett ex orosz "azeri", az is már délről jön?

Akkor amúgy miért is toljuk őket pl. árammal, gázolajjal ha ennyire nyíltan ellenségesek velünk?!

• Tetszik
Reactions: Pogány

hana

Well-Known Member
2014. június 4.
126
306
63

Akkor amúgy miért is toljuk őket pl. árammal, gázolajjal ha ennyire nyíltan ellenségesek velünk?!
Minden gázmolekula délről jön hozzánk. Sőt, még rajtunk keresztül megy szlovák és ukrán irányba.
https://fgsz.hu/
Mondjuk amikor veszik az áramot tőlünk, akkor sokszor épp áramszünet van Kárpátalján... szóval egyből adják is tovább a románoknak, nehogy ki keljen fizetni a felhasználást.
(Egyébként az EU tömi őket pénzzel, így minek is keresnének gáztranzittal?)

• Tetszik
Reactions: zsolti and SilvioD

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 537
97 558
113
Hozzánk minden azeri, török, orosz gáz már délről jön.
Korábban jött orosz gáz az osztrákoktól, ami oda Ukrajnán keresztül érkezett, de már az osztrákok is felmondták a szerződést az oroszokkal.
Ez az ukrán zárás a csehszlovákokat érinti sztem a legjobban.
Max. még a piaci árakat tolhatja fel, bár mivel már egy éve bejelentették az ukránok, sztem már bekalkulálta a piac.
Mert egyoldaluan ki vagyunk szolgáltatva az olajjal. Az alternatív horvát útvonal kapacitása kisebb és a tranzitdíj magasabb mint az ukrán. Másrészt valszeg nincs annyi tengeri kikötői kapacitása sem a horvátoknak, hogy pótolják az ukrán vezeték kiesését.

• Tetszik
Reactions: zsolti

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 537
97 558
113
Mert egyoldaluan ki vagyunk szolgáltatva az olajjal. Az alternatív horvát útvonal kapacitása kisebb és a tranzitdíj magasabb mint az ukrán. Másrészt valszeg nincs annyi tengeri kikötői kapacitása sem a horvátoknak, hogy pótolják az ukrán vezeték kiesését.
Viszont....

Csütörtök óta szünetel az orosz és kazah olaj áramlása Magyarországra, Szlovákiába, Csehországba és Németországba a Barátság-vezetéken keresztül. A leállás oka egy orosz szivattyúállomás műszaki problémája – közölte az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva a Reuters, amit a Portfolió összegzett.

A Mol Csoport arról tájékoztatta az Indexet, hogy információik szerint pár napon belül újraindulhat a szállítás. A leállás nem befolyásolja a régió ellátásbiztonságát:

a Mol Csoport finomítói teljes kapacitással gyártják az üzemanyagot, partnereink és kiskereskedelmi hálózatunk ellátása zavartalan, az érintett országokban pedig elegendő, a nemzetközi előírásoknak megfelelő mennyiségű stratégiai tartalék áll rendelkezésre.

• Tetszik
Reactions: Pogány