Engem leginkább az zavar ebben, hogy mi miért nem lépük ezt már meg akár a Rheinmetallal, akár a Patriaval... Mindkét gyártóban lett volna pedig hajlandóság.
Engem több dolog zavar, amit te leírtál az is elég rendesen.. a másik része meg,hogy azért a Boxer az egyik legjobb a saját feladatkörében.. szerintem a Patriánál is jobb, bár ugye nagyon stratéga függő... nagyon nem örülök neki, hogy nekünk semmi sincs, a szomszédaink (főleg ők, akikkel az egyik legrosszabb a viszonyunk) fejlesztenek elég durván, eddig talán megtudtuk volna őket állítani... de ezek után...
Mára olyan szintű fegyverkezés+toborzás+kiképzés lenne szükséges a teljes Honvédség szintjén hogy egyre inkább lehetetlen küldetésnek érzem. Ráadásul szükséges volna egy teljesen új tisztikar is a semmiből, úgy hogy a jelenlegihez,és a jelenlegi oktatáshoz semmi köze sem szabadna lenni. Plusz politikusi hozzáállás és ami a legfontosabb, pénz. Kb a jelenlegi 1 % helyett 11% egy két évig... Ááá ,felejtős. Inkább ne is kezdjünk bele mert fél meg negyed munkának nincs értelme. Inkább integessünk mint a csehek. Még anno ők úszták meg legjobban ha visszaemlékezek.
A román elvileg nem támad meg mert egy csoportban vagyunk, Putyinék ellen meg golyófogónak a nyugatiak hatalmasságok kedvéért... ez is felejtős.
A románok csodafegyverei éppúgy elolvadnak mint a mi BRDM2-ink, ha meg nem lesz semmi akkor éppúgy megeszi a rozsda az övékét is, és a végén elviszi a MÉH-be a kalapos cigány.
Én sajnos rohadtul nem így látom, a technikai felszereléseket nézve... volt szerencsém és néha még picit van is rá látni pl a román sürgősségi ellátásra / védelmi szektorra (mentők, tűzoltóság (kat.védhez hasonló),rendőrség + itt a román hadseregre.)
Csak féloff: Technikailag nyugatira térnek át. A mentőknél szerintem átlagosan jobb a felszerelés, mint nálunk, a tűzoltóságnál is elég komoly járműveket vesznek pár éve.. (néhány román szutyok is becsúszik.. de annyira nem is gagyik) a rendőrségnél és a csendőrségnél is vannak brutális technikák. Az előbbiek pedig elég kemények... A mentőknél és tűzoltóságnál elég erős mozgósítási gyakorlatokat tartanak 1x-1x, szerintem azt mi itthon k. nehezen tudnánk lekezelni. A románoknál már láttam elég nagy román konvoyt hajnalban.. csak román katonai járművekből és ott sem papucs dácsiák mentek.. az újak közül... bár láttam DAC-okat is az útszélén...
Nekem úgy tűnik, hogy a modernizációs szinten a beszerzéseknél rámennek a minőségre.
Az infrastruktúra az ami náluk nagyon gáz, meg egy két ágyazatnál a tudás.. viszont hozzájuk került az előny.
Illetve náluk azért még a korruptció és a kommunista rendszer jellege erősen fent áll főleg az ilyen szervezetekben..
Viszont ők ezek után nagyobb erőt és modernebb eszközöket fognak tudni felvonultatni.. minden téren és ők azért rendszeresen nagyobb méretű gyakorlatokat tartanak, mint mi.. a kérdés az, hogy fent tudják-e majd tartani az új eszközöket azon a szinten, számban?!
Szerintem született egy olyan politikai döntés ott, hogy ők bizony csendesen, (Görögországig bezárólag?) szeretnének teret nyerni, sőt a "vezető" állammá válni, politikai és katonai értelemben is (bár a szerbek rohadt nagy kihiviók ezen a téren.) De az is lehet, hogy csak a harapófogó miatt teli lett a gatya és ebből ők most hasznot húznak a szövetségesektől + megmutatják, hogy őket bizony senki sem veri meg..
Na elmentem megkeresni a szemüvegem meg a gyógyszerem... hová is gurulhatott?!