V4-Brazilia. Hááát... ezen miért is lepődünk meg? Olvassuk itt a katonai fejlesztéseket országonként (de nézzük most csak a környékünket), mindenki óvja, javítgatja, fejlesztgeti ami van neki. Nálunk...? Majd... majd... majd a válasz mindenre.
Gondolkoztam ezen a nagyon együttmüködősdin. Kezdem kicsit régebbről. Nálunk a haderőcsökkentést "racionalizálást" sem értették meg az illetékesek. Csehek, lengyelek is összezsugorodtak, mégis szerintem egyikőtök sem kérdőjelezi meg, hogy közben óriásit fejlődtek. Mert ez volt a lényeg. Ott sem volt több lóvé, mégis valahogy ez sikerült. Itt meg ment a "zsugorítunk (persze csak a harcoló állományt) majd ha végeztünk, akkor tudunk ám igazán fejleszteni". Most itt van ez a képesség megosztósdi. Jó dolog egy ilyen HAW század, kell is, hisz kis országok ezt egyedül nem tudnák megoldani. Viszont az a félelmem támadt, hogy a mi illetékeseink ezt megint rosszul fogják értelmezni. Félek, hogy kiemelnek "csoportokat", "képességeket", melyben mi tudunk hozzájárulni a közöshöz, majd a többit hagyják visszafejlődni, vagy elsorvadni. Lengyel vagy cseh nem hinném, hogy egy magyar fegyverrendszer beszerzés után hátradől, "Oh, nincs gond, hisz V4-kedünk, meg smart-ok vagyunk, így ez a gond már megoldva, hisz a magyar vett, nekünk már nem kell". Ellenkező esetben viszont a mi hadügyünkben ezt el tudom képzelni..