Én annyira nem látom, hogy full amerikai katonai érdek. Első sorban inkább befektetői, hisz már arra voltak próbálkozások. (De a kettő persze nem zárja ki egymást). Szerintem megnézték, hogy jééé, Romániában milyen kevés az autópálya, baráti ország, majd mi megépítjük (haszonnal), az USA adminisztráció meg majd hat ösztönzőleg, hogy "mi" építsük meg. Kb szerintem ennyi lehetett a szitu.
A Via-Carpatia meg nem új keletű. Szerintem nem is amcsi dolog. Ennek részeként épültek meg utak eddig is és ha ügyesen csinálják ennek része és finanszírozásában fog még épülni (M47). Valószínűleg nem az az elsőrendű kérdés, hogy É.-Erdélyben megy-e az út, hanem, hogy Debrecen-Nagyvárad-Arad, vagy Debrecen-Békéscsaba-M43-Arad lesz e az útvonal. Én ha kivitelben érdekelt lennék (és nem Románia iránti ellenszenvből, csak racionalitásból) inkább bíznék a magyarországi megvalósulásban, mint a romániai partnerben. Meg hosszútávon is jobban bővíthető a Nyugat-Balkán felé. Aztán persze megépülhet egyszer az é.-erdélyi is, de egyenlőre ne az legyen a prioritásunk.
Más.
Néha felmerül bennem a kérdés, hogy Romániában élnek e románok? Az elnök Johannis, a miniszterelnök Orbán, a közlekedési miniszter Böde stb...még a magát románnak valló fórumtagunk is Sebestyén.
A kérdés régóta jogos.