hm...az attól függ, de inkább pár sorral lejjebb...
MO konstans, de csak szimbolikus módon állt ki eddig a rutén kérdés mellett. Ha jól emlékezem vissza, a Fico "éra" alatt ill. az ukrajnai konfliktus kibontakozása után éreztem úgy a szlovák médiában és nyilatkozatokban, hogy hirtelen fontos lett az ottani kissebbség sorsa, terjedelemes "nagy szláv" irások és "testvéri" lelkesitő cikkeket olvastam, és valóban az a kép jött le, hogy SVK esélyt lát arra, hogy megteremtse kvázi a maga kis határon túli "tömbközösségét",...legalább papiron. DE:
Ha pl. valaha is népszavazásra kerül sor, akkor nem a valamiféle szláv-kéréds fog dönteni, hanem
- az, hogy a kelet-szlovákiai "gazdasághoz", vagy a kelet-magyarországi gazdaság vérkeringéséhez akarnak-e csatlakozni,
- SVK vagy MO lesz-e erősebb bel és kül-politikai stabilitás terén,
Ahol jobbak lesznek az életkörülmények, ahol világosabb és biztatóbb a jövőkép, ahhoz az országhoz fog "vonzódni" egy ilyen közösség...
Az hogy "a nagyhatalmaknak" mi az érdeke az igy semmit nem jelent, mert melyik nagyhatalomról beszélünk,...,ugyebár?! Abban egyetértek, hogy önmagában bizony elég izgalmas lenne, ha kialakulna egy ilyen puffer-államocska...bár én erre látom ma a legkisebb esélyt.