Ötszáz négyzetméter felett és 0,06 százalékot meghaladó ópium¬tartalmú fajta esetén (ipari mák) mindenki köteles bejelenteni és engedélyt kérelmezni a termesztéséhez a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézettől (OGYÉI)
viszont a klímaváltozás - persze az mint tudjuk zöldkamu- lassan betesz ennek is,
" Családunk 6 éve felhagyott a mákkal, mert meglehetősen kockázatossá vált a termesztése. Felborult az időjárási rend, amely egykoron, ha nem is minden évben egyformán, de hosszabb távon megteremtette a feltételeket a vegetációhoz és ily módon a kedvező terméshez. Újabban azt látjuk, hogy például a korai kukoricafajták még a száraz nyarakon is jobban fizetnek a mákhoz képest, amely pedig összességében csak feleannyi csapadékot igényel, mint a tengeri. Ha kicsit késik az eső, nincs nagy gond, ellenben a mák, ha nem kapja meg tőrózsás állapotában a kellő vizet, elvész a termése. Mondhatom még egyebek közt a homokverést, ami szintén gyakoribb rizikó az újkori máktermesztésben.+
Az ipari mákot 10 ezer, az érkezésit 2 ezer hektáron termesztik országosan a statisztikai adatok szerint, az összes terület körülbelül ötödrésze fekszik Bács-Kiskun megyében. Az ágazat mérete folyamatosan csökken, hiszen a máktermesztés bizonytalanabb tervezhetősége üzemgazdasági megítélését is átértékeli. A jövedelmezőségéről adott jelenleg is kedvező megállapítások változatlan, hosszú távon viszonylag stabil éghajlati, időjárási viszonyok mellett lennének igazak. A mák, legalábbis az étkezési, beszorult az öntözhető és egyéb feltételek kialakításához alkalmasabb kisüzemi területekre, ez az irány azonban nem kedvező, hiszen a mák jövedelmezősége a jól gépesített nagy felületeken lehet optimális. baon.hu 2019