[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 421
55 291
113
Hát ha úgy készíti elő az operatív törzset a pintér, mint ahogy két hét alatt rend lett, vagy ahogy a családnév rokona a válogatottat akkor nagy kakiban leszünk.

Amúgy a cikkről és a titkos Hende-Lengyel buliról csak nekem jutott eszembe a Molotov-Ribbentrop paktum?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 347
113
http://hungarian.ruvr.ru/2014_01_30/Ukrajna-a-roman-nacionalistak-celkeresztjeben/
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Roman barátaim csak bátran. Avatkozzanak be Ukrajnába.
10-20 év múlva talán mi megerősödünk. USA másra figyel és Berlintől Moszkváig utálják önöket akkor majd mi lépünk.
Miközben az szerbek és az ukránok is sorba fognak állni, hogy ők is lekevernének egy pofont.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Antigonosz sajna nem csak idegen rendészet terén van így
börtöneinkbe egy rab élelmezésére az álla 1200/ napi pénzt ad.
Korházak meg napi 400 ft oldják meg a beteg étkeztetést.
Abszurd.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
nekerdez

Mégis mivel lépünk és hogyan? Ébredj fel gyorsan! Átküldesz egy víztisztító szakaszt, hogy ne legyen ciános a víz?
Amit meg a börtönről írtál az demagógia, vagy mondhatnám így is, hogy: Hordót a szónoknak!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 887
65 714
113
Az érdekelne ha a románok nekimennének ukrajnának ebben a kusza helyzetben, és az ukránok lerendeznék őket, akkor a nato betámadná ukrajnát? Vagy már az elejétől velük mennének? Mert azt tudjuk hogy jól fexenek az usánál, aki a natot irányítja.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 518
15 010
113
Na... ez meglódította a fantáziám. Mármint a magyar operatív törzs.... Vajon azért a pár milláért mit csinálnak felkészülés címén? Talán küldenek Kárpátaljára magyar nyelvű SMS-t a következő szöveggel: ".... Kijevben balhé van, ha Ön körül is balhét lát, forduljon..... fel.."
Mert ha - ne adj'Isten - gebasz lesz, akkor arra nem lehet jól felkészülni.....
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 899
4 447
113
Az érdekelne ha a románok nekimennének ukrajnának ebben a kusza helyzetben, és az ukránok lerendeznék őket, akkor a nato betámadná ukrajnát? Vagy már az elejétől velük mennének? Mert azt tudjuk hogy jól fexenek az usánál, aki a natot irányítja.

Kicsit túlértékelték magukat a Románok ebben a helyzetben. Nem hiszem, hogy bármely másik állam merne támogatni egy ilyen területszerzésre irányuló törekvést, ugyanis ebben a térségben beindítana egy dominó-effektust és mindenki elkezdene követelőzni. Az USA-nak pedig nincsenek barátai csak érdekei (ezt a Ruandai ügy kapcsán mondta az egyik politikus v. diplomata). Ha pedi Ukrajna szétszakadna az USA érdekei is eltolódnak Romániából Nyugat-Ukrajna felé. Így aztán benne lennének a kakiban.
Ahoz, hogy a NATO bárki ellen támadást indítson ENSZ felhatalmazás kell (jobb esetben) amit az EU államok többsége megvétózna (beleértve minket is).

Ebból a mi politikusainknak kellene levonni a következtetést, hogy a környékünk nem idilli és többet kellene költeni a védelemi képességeink garantálására, -és nem a rendőrség további erősítésére gondolok.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Alfa74 mit írtam 10-20 év múlva!!!
Ma semmivel se holnap politikai környezet se olyan.
Ha ők kb 100 év után területi követeléseik vannak gyakorlatilag minden szomszédjaikkal szemben is. Abszurd e még velünk szemben is.
akkor 20 éve múlt egy 15 éves program révén. Székely földért reálisan nekik lehet menni.
Mostani folyamatok iránya szerin mivel USA-n és franciákon kívül a környéken mindenki utálni fogja őket.
Viszont USA 10-15 év múlva Ázsiával lesz elfoglalva és mindenűt nem lehet jelen. Franciák meg oroszok és németek mellett nem rúghatnak labdába.
Ha a magyar-török kapcsolatok így fejlődnek akkor. A törökök is bele fognak szólni a dologba.

Senki nem szereti a kiszámíthatatlan agresszív szomszédot/ tényezőt ebben a régióba.

Az, hogy hazánk és románok olyan pálya görbére lépjenek ami ehhez vezessen 30-35% esély most.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Tegyük hozzá ha románok támadnának németek és oroszok együtt lépnek a nyakukra. Németeket a gazdasági érdekeik mozgatnák.
Más kérdés, hogy akkor Berlinben a magyar kormányra ráparancsolnának szárazföldi erők fejlesztésére. Mivel mi is az ő gazdasági érdek övezetük vagyunk.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 887
65 714
113
Csak azért írtam mert románia nato tag. Nem tudom mi ilyenkor az eljárás. Igaz a törökök meg görögök is harcolásztak egymással nato tagként és abba se szóltak bele. Amúgy bexari társaságnak tartom őket de ez más kérdés. Viszont ha úgy kezdődne a játék hogy a másik visszaütött? Kiprovokálva.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 950
18 442
113
Nincs a NATO részéről szerintem olyan protokoll hogy mi a teendő, ha két, a szervezeten belüli tag megy egymásnak. Szerintem nem avatkoznak be erővel, csak békítgetnének Brüsszelben. Max ennyit tudok elképzelni.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
@Ijasz
<i>"Kicsit túlértékelték magukat a Románok ebben a helyzetben. Nem hiszem, hogy bármely másik állam merne támogatni egy ilyen területszerzésre irányuló törekvést, ugyanis ebben a térségben beindítana egy dominó-effektust és mindenki elkezdene követelőzni."</i>

Ettől függletlenül nyíltan jelen van a politikai életükben a terjeszkedés, minden lehetséges irányban... A Moldáviával kapcsolatos retorika bizonyos körökből, az Ukrajnával kapcsolatban együtt ismert... De volt valami "balhé" nem is olyan rég a szerbekkel is, talán vallással kapcsolatos, már nem emlékszem.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Az érdekelne ha románia a hasára csapva betámadná ukrajnát. Támogatná e a nato?

Valószínűleg nem. Mint ahogy eddig minden ENSZ határozat nélküli akciót se. De egyes tagállamok saját rovásukra tehetnek másképpen is.

Akkik románokat esetleg támogatnák fizikálisan nagyon nehezen érnék el.
Román agressziót meg a szomszédos államok minket is bele értve nem díjaznák.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 347
113
<i> De volt valami "balhé" nem is olyan rég a szerbekkel is, talán vallással kapcsolatos, már nem emlékszem. </i>

Talán erre gondoltál.
http://www.hirek.sk/kulfold/20120301161930/Majdnem-elgancsoltak-Szerbiat-a-vlachok-miatt.html
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Nem konkrétan ez, de egyrészt ez még cukibb történet, másrészt a lényeg, hogy a Szerbiában élő vlachok-románok kapcsán van feszkó a két ország között... Ahogy azt pedig mondani szokták, hogy ahol járt már egyszer román, arra igényt tartanak. :)
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 060
6 565
113
Valaki korábban kérdezte, hogy mi a bajunk a Románokkal.
Nos azon kívül, hogy vérlázító történelem hamísításokat hazudnak, még az alább is bajom:
http://eurocom.wordpress.com/2014/01/31/roman-diplomata-kisjenoben-az-ujraegyesulesre-hamarabb-sor-kerulhet-mint-ahogy-arra-szamitunk-ii-adevarul/
A Román nagykövet nyilatkozata:
"Mi nem egy „nagyobb Romániát” akarunk, vagyis nagyobbat annál, ami bennünket megillet, hanem azzá akarunk újra válni, ami voltunk, ennyi az egész. Tehát nem hiszem, hogy beszélhetünk valamilyen „stratégiai tét”-ről, tekintettel arra, hogy azt kérjük, adják vissza azt, ami a mienk, mivel nem vagyunk terjeszkedők."
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
715
113
http://hvg.hu/vilag/20140205_Ez_a_boszniai_tavasz_kezdete__osszecsapa#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg