[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag 4082

Guest
Igen, tény ők megmaradtak, bár nem lehet azt mondani, hogy mindig harmóniában éltek a németekkel, sőt.
Ez most indirekt bizonyítás? :eek: :D
Na most már hosszabban válaszolok. Részben magyar töri, rrészbn valóban biztpol. Ha @Tcat Tud neki jobb helyet, megkérem rakja át.

Tehát kezdjük az elején. A magyar történelemszemléletben nagyjából az 50es években jelent meg a mindenről a habsburgok tehettek, és a törökök nem is voltak olyan rossz szemlélet. Ezt a kommunista történetírás erőltette ránk, erősen felnagyítva a dinasztia vélt vagy valós bűneit.

A valóságban a Habsburgok és a magyarok közös történelme 1200as évek vége fele kezdődött, amikor Rudolf hálából a magyar támogatásért beszállt a csehek ellen magyar oldalon. Hogy ez mennyire kellett elég csak annyi, hogy valaki utánanéz a soproni túszok történetének. Innentől elég hosszú időn keresztül jelentéktelen szomszédok, még a magyar trónra is meghívtuk őket, amikor épp olyan királyra volt szükség, aki nem túl erős.
Ezt rúgta fel a német-római császári cím (oda is azért kerültek, mert jelentéktelenek voltak) és a Mátyás féle felismerés, hogy a török ellen, Mo önmagában kevés.
Zápolya öldöklő századát most hagyjuk, lényeg a lényeg 1500as évek végén már egyértelműen ők az úr Mon. És a terület megtartása eszméletlen ráfizetés. Ugyanakkor a magyar nemesi réteget nem baszogatják, a felnagyított felségsértési perek száma minimális, és a "szégyenletes" váradi béke is kb csak franciák által pénzelt pár nemes kitalációja. Mármint nem maga a béke, hanem a hadihelyzet alapján a szégyenletes jelző.
Innentől kezdve minden ment a maga útján, a habsburg ház nem népszerűtlen, bár valóban nem magyar, hanem birodalmi érdekek mentén politizál.
De az, hogy a magyarok elnyomottak lennének egyszerűen nem igaz. Pálffy, Hadik az Esterházyak stb mind ott vannak az élvonalban. Az már a mi szégyenünk, hogy se Pállfy se Hadik nincs olyan becsbe tartva, mint a Prinz (Szavolyai Jenő) annak ellenére, hogy az utóbbi semmivel se marad el tőle eredményekben és képességben.
Ennek ellenére nyilván vannak érdeksérelmek.

Ugyanakkor a kvázi független magyar elit nem fut bele abba, mint a csehek, akikben ott a nemzeti büszkeség, hogy ők függetlenek voltak. De ez megfigyelhető a magyar szlovák vs magyar horvát viszonyban és az osztrák szlovén viszonyban is. Lényegében a sose független szlovén és szlovák kisebbség gyakorlatilag lázadozás nélkül, magát a nemzethez tartozónak veszi (igen 48ban branyiszkónál több szlovák harcol, mint amennyi összesen zavargott akkoriban)
A horvátok viszont ugye annak ellenére, hogy kvázi autonómok is folyamatosan elszakadnának, és csatáznak a magyar vezetés ellen.
Ennek ellenére a Habsburgokat nem kell szeretni, csak a helyükön nézni. Márpedig ha így nézzük nem nyújtottak rosszabb teljesítményt, mint az Árpádok, és az Anjou ház +Matyi és Zsigmond párost leszámítva a vegyesháziaknál klasszisokkal jobban szerepeltek. Ezt bizonyítja, hogy lényegében Ferdinánd királtól kezdve a porosz, francia, török hármas mindent megtett azért, hogy összeugrassza a rendeket az Ausztria házzal, minden siker nélkül.

És innen jön a biztpol. Az elején egy Móriczos aha élmény előtti személyes történettel: (a fent nevezett személy is meg volt győződve arról, hogy Görgey áruló, amíg az apja csendben meg nem jegyezte, hogy amúgy az oroszok előtt tette le a fegyvert)
Anno volt egy feladat földrajzon, hogy hozzunk létre a térkép segítségével új, erős államot. A többség európában nem is keresgélt, én meg az infrastrukrúrát, és a forrásokat figyelve lényegében újraalkottam a Monarchiát csak Közép-Európai Köztársaság néven (hiába no, fiatalság bolondság, akkoriban még hittem a Köztársaság eszmélyében, később lettem legitimista, és még később "Karlista")
Mivel ez a térség lényegileg, kultúrálisan, és történelmileg is összetartozik, így egyszerüen adja magát, hogy össze is kapcsolódjon. Az elmúlt 100 (igazából több, de ugye ha nem veszít a Birodalom nehéz ráerőszakolni a szakadást) történelme azt bizonyítja, hogy mégis a teljes nyugat pánikba esik még egy V4ektől is, amikor meg még Ausztria is közeledik akkor "véletlenül" meghal Haider, vagy megbukik az osztrák kormány. És itt jön be a miért ez a nagy pánik? Mert 100 év testvérharc, 60 év kommunizmus után a térség szumma GDPje vagy 1500 millió USD, a gazdasági kapcsolatok, és infrastruktúra újraegyesülése esetén jó kilátással arra, hogy ez belátható időn belül 2000 millió fölé ugorjon. (Gyak G8)
Csak ez nem érdeke a nyugati hatalmaknak. Sőt
Ezek után talán nem meglepő talán, ha azt várnám a magyar politikától, hogy az integrációért kűzdjön, ahol a magyar érdek lehet, hogy a birodalmi érdek mögé szorul, és azzal nem teljesen összeegyezthető, csakhogy a nyugati hatalmak ellen a jóval nagyobb szinten érvényesülő birodalmi érdek miatt a magyar érdek is sokkal jobban teljesül mint így. (Már csak azért is, mert egy ilyen államalakulat komolyan vehető összfegyvernemi hadsereget tarthat fenn, és ugye érvelni legjobban egy felfejlődött hadosztállyal lehet)
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 289
16 062
113
Bocsáss meg, de alapvetően igen. A Magyar Királyság egyházi és világi főméltóságai ellenére szinte lehetetlen volt. Esztergomi érsek+koronázási ékszerek+Székesfehérvár. Ráadásul a megkoronázott királyt az Aranybulla értelmében, meg is foszthatták a királyságától. Bocskai pedig valóban sokat tett a magyarságért. Persze lehet másként vélekedni. De Erdély fejedelmei, illetve a reformáció nélkül, ma Magyarország, mint szuverén entitás nem létezne már. Az I. Vh. is a Habsburgokon ment el-Trianon.

Butaság.
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 289
16 062
113
:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Aki lehetőleg minden mást képvisel, ahogy az már oly régóta vágyálma volt a keresztény barátaink közösségének? Nem is értem, hogy vagy képes ennyire idegen szemszögből gondolni a jót ide. Ezek szerint az osztrákoknak egy spanyol kellett volna nem? Azok még katolikusabbak voltak, szóval jobban beágyazottak.

Az ugye megvan, hogy a király az ugye a király. ÚŐ senkinek nem az embere, hanem neki vannak emberei.

És kb. az összes királyi ház tele van/volt külföldi származású uralkodóval. És hogy egy csomó remek királyunk is külföldi származású volt.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 554
68 137
113
Az ugye megvan, hogy a király az ugye a király. ÚŐ senkinek nem az embere, hanem neki vannak emberei.

És kb. az összes királyi ház tele van/volt külföldi származású uralkodóval. És hogy egy csomó remek királyunk is külföldi származású volt.



Az a gond, hogy germán-római jogrendszerbe igyekeztek akkor és igyekszik azóta is a keresztény szemlélet tuszkolni a saját jogrendjén (is) építkező magyarságot. Ugyanakkor mégis megmaradt a nem internacionalista keresztény, nem internacionalista kommunista és bármilyen egyéb nemzetköziséget alapártelmezetten akaró magyarság, bár nagynehezen, hiszen Magyarországon még mindig létezik a magyarkodás, mélymagyar, turbómagyar és sok egyéb degradáció ami ugye ebből fakadóan aligha magyar szemszögből érkező indíttatással bíró csomag.

Senki nem vitatja, hogy voltak és akár még lehetnek is külföldi jó vezetők a nemzetünk életében, ugyanakkor túl rég volt már saját. :) Olyan turbómagyar.

És alighanem a saját érvelésed okán el kellene fogadnod, hogy Szapolyai János magxar király volt, és hát a király az király....
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 289
16 062
113



Az a gond, hogy germán-római jogrendszerbe igyekeztek akkor és igyekszik azóta is a keresztény szemlélet tuszkolni a saját jogrendjén (is) építkező magyarságot. Ugyanakkor mégis megmaradt a nem internacionalista keresztény, nem internacionalista kommunista és bármilyen egyéb nemzetköziséget alapártelmezetten akaró magyarság, bár nagynehezen, hiszen Magyarországon még mindig létezik a magyarkodás, mélymagyar, turbómagyar és sok egyéb degradáció ami ugye ebből fakadóan aligha magyar szemszögből érkező indíttatással bíró csomag.

Senki nem vitatja, hogy voltak és akár még lehetnek is külföldi jó vezetők a nemzetünk életében, ugyanakkor túl rég volt már saját. :) Olyan turbómagyar.

És alighanem a saját érvelésed okán el kellene fogadnod, hogy Szapolyai János magxar király volt, és hát a király az király....

Az Aranybullavolt az egyik legkárosabb dolog a magyar történelemben a Werbőczy hármaskönyv mellett.

Jellemző, hogy mindkettőt a magyarság legnagyobb és második legnagyobb tragédiája követte.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 554
68 137
113
Az Aranybullavolt az egyik legkárosabb dolog a magyar történelemben a Werbőczy hármaskönyv mellett.

Jellemző, hogy mindkettőt a magyarság legnagyobb és második legnagyobb tragédiája követte.
Ja, helyette már akkor Habsburg kellett volna, mondjuk egy jó tömeggyilkos ferencjóska, aki letöri ezt a rohatt' magyarkodást itt a rohatt' Magyarországba' mert így sokkal jobban láthattuk volna, mi a magyar. Hiszen a németek magyarságban is ötven évvel előttünk járnak mi? :D
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 652
5 436
113
És kb. az összes királyi ház tele van/volt külföldi származású uralkodóval. És hogy egy csomó remek királyunk is külföldi származású volt.
Az európai királyi házakban szinte mindenki mindenkinek a rokona.

Az első világháborúban az angol király, a német császár és az orosz cár unokatesók voltak. Mondhatjuk, hogy családi viszály volt. :D
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 289
16 062
113
Ja, helyette már akkor Habsburg kellett volna, mondjuk egy jó tömeggyilkos ferencjóska, aki letöri ezt a rohatt' magyarkodást itt a rohatt' Magyarországba' mert így sokkal jobban láthattuk volna, mi a magyar. Hiszen a németek magyarságban is ötven évvel előttünk járnak mi? :D

Ferencjóska volt az, aki végre megengedhette magának, hogy tojjon a rendek fejére és felszabadítsa a hazai jobbágyságot. Elég komoly elmagyarosodást és prosperitást hozott az uralkodása.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 554
68 137
113
Ferencjóska volt az, aki végre megengedhette magának, hogy tojjon a rendek fejére és felszabadítsa a hazai jobbágyságot. Elég komoly elmagyarosodást és prosperitást hozott az uralkodása.
Ferencjóska volt, aki beleülve a hatalomba, legyilkoltatta a szabadságharcunkat, ami a konkrét családja ellen már sokadjára robbant ki, köztük a fura módon nemcsak nemesi rendű harcosokat is. Ami nemesi rend csak úgy mellékesen a JOGÁVAL élt, amikor fellázadt, immáron sokadjára. Jóska persze megengedhette magának, hogy letojja ezt, el is bukta szépen az egészet, csak volt ugye cár rokonevics. Aztán ez az áldott jó lélek küldött nekünk egy derék haynau-t, mert hát így láthattuk milyen jó is nekünk, hogy ő letojja a rendiségünket. Természetesen a rohadt lázadó magyarokkal szemben őt a jázusi szeretet vezérelte amikor jobbágyfelszabadított, semmi megosztó hatalomtechnika nem felfedezhető ebben(mellékesen és istvántól kezdve okádok a jobbágyosító uralomra, de hát az, hogy pesta ezt a féregséget kényszerítette a népére, az ugyanolyan jó a te szemszögedből, minthogy jóska iktatta ki, csak nehogy egyszer is véletlenül magyar szemszögből nézz a történelemre).
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
Ferencjóska volt, aki beleülve a hatalomba, legyilkoltatta a szabadságharcunkat, ami a konkrét családja ellen már sokadjára robbant ki, köztük a fura módon nemcsak nemesi rendű harcosokat is. Ami nemesi rend csak úgy mellékesen a JOGÁVAL élt, amikor fellázadt, immáron sokadjára. Jóska persze megengedhette magának, hogy letojja ezt, el is bukta szépen az egészet, csak volt ugye cár rokonevics. Aztán ez az áldott jó lélek küldött nekünk egy derék haynau-t, mert hát így láthattuk milyen jó is nekünk, hogy ő letojja a rendiségünket. Természetesen a rohadt lázadó magyarokkal szemben őt a jázusi szeretet vezérelte amikor jobbágyfelszabadított, semmi megosztó hatalomtechnika nem felfedezhető ebben(mellékesen és istvántól kezdve okádok a jobbágyosító uralomra, de hát az, hogy pesta ezt a féregséget kényszerítette a népére, az ugyanolyan jó a te szemszögedből, minthogy jóska iktatta ki, csak nehogy egyszer is véletlenül magyar szemszögből nézz a történelemre).
Ennyire ne legyünk szemellenzősek 48-al kapcsolatban. 1848-ban a sors nyújtott egy egyedül álló lehetőséget azzal kapcsolatban, hogy megegyezzünk a körülöttünk élő nemzetiségekkel és kiadjuk az útjukat, mondván:

-"Oké srácok, mi lelépünk a Monarchiából, elválnak útjaink. Itt a térkép, ezeken a területeken mi vagyunk többségben, ezek az új Magyarország határai, a többi a tietek. Saját magatok között úgy húzzátok meg a határokat, ahogy akarjátok. Isten veletek. Sok sikert az önállósághoz."

Nem tették, a végeredmény ismert.

Ha sikerült volna velük megállapodni, a Monarchia szétesik egy sor önálló államra. Nincs a szarajevói merénylet. Az I. Világháború ha kirobban is, nem lett volna hozzá közünk, szerencsével ki is maradhattunk volna belőle. Nincs Trianon, annak minden következményével együtt, nem törik meg az ország gazdasági átalakulása/fejlődése.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 371
56 021
113
Azért azt tisztázzuk,hogy amíg a sz r,a h gy,és a f s között kell választani,addig tűnnek jó választásnak a nevezett uralkodók.
Az utóbbi 1600 év királyai közül 3 számít Magyarnak,Attila,a élete főműve előtt ott volt aljtó,ablak helyzetben,megbillentették,azonnal kivették.
Vajk ott állt ajtó,ablak helyzetben,megbillentették,sajnos nem kicsit,mert már a faterja intézte,paktumot kötött,ezért sajnos sokáig maradt,Mátyásig kb elqrt mindent,már rothadt szét a teste,de még eljátszotta Vazulnak,hogy tárgyaljanak,lesz valami megegyezés,erre meg vakíttatta,meg süketítte,stb.
Mátyás szintén ajtó ablak,ott áll bécs alatt,megbillentették,Kinizsi kis hiján kardélre hányta,hogy gyakjákle bécset,megbillentették,rögtön kivették.
Utána l@fasz,és esti fény,nem is értelmezhető a Magyar szakralitás,Így a Magyar érdek,Magyar királyság,jahve f@sza alatt vagyunk gátőr,mit vártok mégis?
Álmos volt az utolsó király,aki végig vitte a dolgot,elvégezte amit vállalt,majd egyből hazament.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 596
94 024
113
Ennyire ne legyünk szemellenzősek 48-al kapcsolatban. 1848-ban a sors nyújtott egy egyedül álló lehetőséget azzal kapcsolatban, hogy megegyezzünk a körülöttünk élő nemzetiségekkel és kiadjuk az útjukat, mondván:

-"Oké srácok, mi lelépünk a Monarchiából, elválnak útjaink. Itt a térkép, ezeken a területeken mi vagyunk többségben, ezek az új Magyarország határai, a többi a tietek. Saját magatok között úgy húzzátok meg a határokat, ahogy akarjátok. Isten veletek. Sok sikert az önállósághoz."

Nem tették, a végeredmény ismert.

Ha sikerült volna velük megállapodni, a Monarchia szétesik egy sor önálló államra. Nincs a szarajevói merénylet. Az I. Világháború ha kirobban is, nem lett volna hozzá közünk, szerencsével ki is maradhattunk volna belőle. Nincs Trianon, annak minden következményével együtt, nem törik meg az ország gazdasági átalakulása/fejlődése.
Igazából nem is volt kiegyezési lehetőség a nemzetiségekkel, mert már 48 tavaszán ellenünk indították őket az osztrákok. A szerbekkel kezdődött a Délvidéken, aztán jöttek a horvatok és Jelasics, Pákozd , majd a románok hátulról.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 357
20 881
113
a teljes nyugat pánikba esik még egy V4ektől is, amikor meg még Ausztria is közeledik akkor "véletlenül" meghal Haider, vagy megbukik az osztrák kormány. És itt jön be a miért ez a nagy pánik? Mert 100 év testvérharc, 60 év kommunizmus után a térség szumma GDPje vagy 1500 millió USD, a gazdasági kapcsolatok, és infrastruktúra újraegyesülése esetén jó kilátással arra, hogy ez belátható időn belül 2000 millió fölé ugorjon.
Nem tudom honnan veszed a számokat. Én az angol wiki-ből.

V4 GDP nominális/ppp, 1 főre, USD

magyar: 2020 becslés 150/316 milliárd, 15 400/32 400
szlovák: 2021 becslés 118/190 milliárd, 21 500/34 800
lengyel: 2021 becslés 642/1363 milliárd, 17 ezer/36 ezer
cseh: 2020 becslés 262/432 milliárd, 24 600/40 600

össz. GDP: 1162/2301 milliárd
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 289
16 062
113
Ferencjóska volt, aki beleülve a hatalomba, legyilkoltatta a szabadságharcunkat, ami a konkrét családja ellen már sokadjára robbant ki, köztük a fura módon nemcsak nemesi rendű harcosokat is. Ami nemesi rend csak úgy mellékesen a JOGÁVAL élt, amikor fellázadt, immáron sokadjára. Jóska persze megengedhette magának, hogy letojja ezt, el is bukta szépen az egészet, csak volt ugye cár rokonevics. Aztán ez az áldott jó lélek küldött nekünk egy derék haynau-t, mert hát így láthattuk milyen jó is nekünk, hogy ő letojja a rendiségünket. Természetesen a rohadt lázadó magyarokkal szemben őt a jázusi szeretet vezérelte amikor jobbágyfelszabadított, semmi megosztó hatalomtechnika nem felfedezhető ebben(mellékesen és istvántól kezdve okádok a jobbágyosító uralomra, de hát az, hogy pesta ezt a féregséget kényszerítette a népére, az ugyanolyan jó a te szemszögedből, minthogy jóska iktatta ki, csak nehogy egyszer is véletlenül magyar szemszögből nézz a történelemre).

Ferencjóska kib. korrekt volt 49 után, mert ha jól tudom a kivégzetteket rendesen el lehetett temetni, ill. az özvegyeik még kaptak is valami jövedelmet utánuk ami a korábbi szolgálatuk után járt.

Vesd össze ezt mondjuk a korábbi királyárulások - akár itthon, akár máshol - megtorlásaival vagy a XX.századi megtorlásokkal.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Nem tudom honnan veszed a számokat. Én az angol wiki-ből.

V4 GDP nominális/ppp, 1 főre, USD

magyar: 2020 becslés 150/316 milliárd, 15 400/32 400
szlovák: 2021 becslés 118/190 milliárd, 21 500/34 800
lengyel: 2021 becslés 642/1363 milliárd, 17 ezer/36 ezer
cseh: 2020 becslés 262/432 milliárd, 24 600/40 600

össz. GDP: 1162/2301 milliárd
Egy Monarchiáról szóló eszmefuttatásból nem gondolod, hogy hiányzik pár ország?
Hogy mást ne mondjak Ausztria?
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
Igazából nem is volt kiegyezési lehetőség a nemzetiségekkel, mert már 48 tavaszán ellenünk indították őket az osztrákok. A szerbekkel kezdődött a Délvidéken, aztán jöttek a horvatok és Jelasics, Pákozd , majd a románok hátulról.
Ebben szvsz vastagon hibás volt Kossuth és környezete a "Dunamenti Köztársaság" ideájával, azaz egy föderális Magyarországban gondolkodtak, az ország részeként, nekünk továbbra is alávetve élő nemzetiségekkel (mert a magyar nemességet ismerve ismét alávetettség lett volna vége), de lássuk miről is lett volna szó:

"Kossuth szerint a Duna-tájon élő kis nemzetek külön-külön védtelenek, szövetségben azonban elsőrendű, gazdag és hatalmas állam lennének 30 millió lakossal, mely sokat fog nyomni Európa mérlegében. Ezért Magyarország, Horvátország, Szerbia és a román fejedelemségek konföderációját javasolta. Az államok egyenrangú szövetségében közösen intéznék a külügyet, a hadügyet, a pénzügyet és a vele kapcsolatos vám- és pénzügyi politikát. A főváros fölváltva Pesten, Zágrábban, Belgrádban és Bukarestben volna. Magyarország megtartaná határait, de az országon belül minden község és megye maga szabná meg belső hivatalos nyelvét, Erdély lakói pedig népszavazáson döntenék el, hogy Magyarországgal közös államot alkotnak-e, vagy kapcsolatukat perszonálunióvá alakítják."

Most őszintén, tedd a kezed a szívedre, az idézőjelben leírtak közül melyiknek volt realitása. Persze tudom, innen a jelenből a múlt ismeretében könnyű okosnak lenni, de mi hiányzott a fenti fantazmagória (mert másnak nem tudom nevezni) megvalósításához?

Hiányzott a Habsburg-monarchia felszámolásának kilátása. Ez egy föderális állam igéretével nem is ment volna, csak a teljes függetlenség ígéretével. Erre írtam, hogy nem tették. Kossuth nem értette meg az idők szavát, nem értette meg, hogy nekünk akkor és ott egyedül kell folytatnunk a saját lábunkon megállva a nemzetiségek nélkül.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 098
88 141
113
Ferencjóska volt, aki beleülve a hatalomba, legyilkoltatta a szabadságharcunkat, ami a konkrét családja ellen már sokadjára robbant ki, köztük a fura módon nemcsak nemesi rendű harcosokat is. Ami nemesi rend csak úgy mellékesen a JOGÁVAL élt, amikor fellázadt, immáron sokadjára. Jóska persze megengedhette magának, hogy letojja ezt, el is bukta szépen az egészet, csak volt ugye cár rokonevics. Aztán ez az áldott jó lélek küldött nekünk egy derék haynau-t, mert hát így láthattuk milyen jó is nekünk, hogy ő letojja a rendiségünket. Természetesen a rohadt lázadó magyarokkal szemben őt a jázusi szeretet vezérelte amikor jobbágyfelszabadított, semmi megosztó hatalomtechnika nem felfedezhető ebben(mellékesen és istvántól kezdve okádok a jobbágyosító uralomra, de hát az, hogy pesta ezt a féregséget kényszerítette a népére, az ugyanolyan jó a te szemszögedből, minthogy jóska iktatta ki, csak nehogy egyszer is véletlenül magyar szemszögből nézz a történelemre).
48-49ben két baromság volt:
1. Batthyány Lajos lefogása az osztrákok részéről
2. részünkről pedig a trónfosztás

Az első után már nem volt diplomáciai megoldásra lehetőség, mert azt kapcsolták le, aki királyhű volt, főnemes volt és még rugalmas is egyéb megoldásokra, plusz még hallgattak is rá, a második után - miután a Habsburgok onnantól a konkrét megmaradásukért küzdöttek, és ebben nagyon jók, lásd: máig léteznek!!! - már nem volt esély arra, hogy úgy érjen véget, mint a Rákóczi-szabadságharc ...

Az első, hogy miért tudták lefogni Batthyányt, abban a Kossuth-féle nagyotmondás épp úgy benne volt, mint a főúr monarchia iránti hűsége, a másodikban pedig szintén Kossuth egoja volt az, ami katasztrófába vezette az országot. Szvsz!, Kossuth - bár csak alig másfél évig kavart a magyar belpolitikában - bár kétségtelenül remek szervező volt, az egoja miatt tudat alatt kb. annyit ártott neki kicsiben, mint később Károlyi nagyban.