1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Guest által indítva @ 2013. február 20..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Lehet az is a bajuk, hogy így potenciálisan van arra esély, adott esetben kevesebb gázt fognak kapni (mondjuk Ukrajna lezárja az Orosz gázvezetéket, így az Oroszok külön tudnak szállítani északra és délre. És abban az esetben ha a Kelet ( és akár Dél) Európai országok leválnakaz EU-rol, Németország gázellátása potenciálisan veszélybe kerülhet. Fôleg ha figyelembe vesszük Kína, India, Japán, Dél-Korea már most jelentkezô igényét, mely még jócskán nôhet.

  Na, valószínûleg ettôl parázik Nyugat-EU, és kiemelten Németország- tehát Merkel- és ezért akarják mindenáron megakadályozni a déli áramlatot.
   
 2. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Pedig milyen igaza van annak a néhány embernek, ugyanis HTKA-s pólóban kellett volna kiállnia! :)
   
 3. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member


  <b>A háború nem kell félnetek jó lesz!</b>

  Itt az első amerikai cikk, amivel talán az USA kormányzata teszteli, mennyire vígan és dalolva mennénk háborúzni Oroszország ellen.

  http://bekialtas.blog.hu/2014/11/19/a_haboru_nem_kell_felnetek_jo_lesz?
   
 4. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Ez lemaradt:
  <b>
  Hátborzongató ötlet: Magyarország a következő Ukrajna</b>

  www.napi.hu/magyar_gazdasag/hatborzongato_otlet_magyarorszag_a_kovetkezo_ukrajna.589775.html

  Bemásolom, mert asszem 1 hét után csak előfizetők nézhetik meg:

  ***

  A Nyugat és Oroszország közötti küzdelem következő frontvonalát vizionálva kommentálja a hét végi tüntetéseket az egyik népszerű amerikai üzleti portál, a birkózásban Orbán Viktor olyan szerepet játszhat, mint amilyet Viktor Janukovics volt oroszbarát elnök alakított Ukrajnában.


  Magyarország a következő Ukrajna? Ez az ország megérett arra, hogy az Oroszország és Európa közti konfliktus új frontvonalává váljon - ezzel a felütéssel indítja a hét végi tüntetésekről beszámoló cikkét az International Business Times (IBT), az USA negyedik legolvasottabb internetes üzleti portálja. A tudósítás szerint a korrupció és az egyre inkább oroszbarát kormányzat elleni mozgalom bontakozott ki Magyarországon.


  Magyarország stabilabb, mint Ukrajna, amelyben politikai szekták harca dúl hónapok óta, továbbá kevésbé látszik valószínűnek, hogy a belpolitikai küzdelem erőszakossá válik, ám az erősödő kormányellenes demonstrációk a Nyugat és Kelet harcának újabb csataterévé tehetik az országot. A hét végi budapesti tüntetés jelszavai, mindenekelőtt az Európa, Európa! hátborzongatóan hasonlítanak arra, mellyel a kijevi demonstrálók tiltakoztak Viktor Janukovics volt államfő politikája ellen.

  Hasonlóságok, különbségek

  A Janukovics-adminisztráció tavaly decemberben 15 milliárd dolláros hitelszerződést kötött az orosz kormánnyal, nem sokkal azt követően, hogy elállt az EU-ukrán társulási szerződés aláírásától. Ezzel mozgósította maga ellen az ukrán társadalom Európa-barát részét, tüntetések kezdődtek Kijevben, amelyeket a tél végén erőszakkal próbált leverni a hatalom.

  Az államfő megbukott, Nyugat-barát ideiglenes kormány alakult, de Ukrajna végletesen megosztott maradt a Nyugat és Oroszország között. Ez nyitott utat a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása és délkelet-ukrajnai polgárháború előtt, amelyben az oroszbarát szeparatisták igyekeznek leszakítani egy részt Ukrajnából - emlékeztet az elmúlt egy év fejleményeire az IBT.

  Magyarország fizikailag jóval távolabb van Oroszországtól, mint Ukrajna, de egy 2010-es felmérés szerint a magyarok 72 százaléka úgy vélte, hogy rosszabbul él, mint a Kádár-rendszerben, amelyben az ország a szovjet blokk részeként szorosan kapcsolódott Oroszországhoz. A megkérdezettek 94 százaléka szerint a gazdaság rossz helyzetben volt akkoriban és csak 46 százalékuk tartotta jónak az áttérést a piacgazdaságra 1989 után. Majdnem akkora arányuk, 42 százalékuk nosztalgiát táplált az állami irányítás alatt álló gazdaság iránt. A válaszadók 71 százaléka szerint az európai integráció gyengítette Magyarországot.

  Lépésről lépésre

  Akárcsak Janukovics, korábban Orbán sem mélyítette országa kapcsolatait Moszkvával. Ami azt illeti az antikommunista politikus Európa felé akart mozdulni, ám később Oroszországnál keresett gazdasági lehetőségeket és politikai inspirációt. Magyarország tagja az Európai Uniónak, de nem vezette be az eurót, ezért viszonylag távol van az uniós közösség magvát jelentő eurózónától.

  Az IBT kiemeli azt a két üzletet, a paksi atomerőmű bővítéséről között 10 milliárd eurós orosz-magyar megállapodást és a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítése előtt utat nyitó döntéseket, amelyek az energetika terén kiszolgáltatják Magyarországot az oroszoknak. Az utóbbi például azt jelenti, hogy a Gazprom gyakorlatilag a ország monopolhelyzetben lévő gázszolgáltatójává válik. A kormány azzal védi aktív bekapcsolódását a Déli Áramlat projektbe, hogy az Ukrajnát elkerülő szállítási útvonal biztonságosabbá teszi Magyarország gázellátását.

  A paksi bővítéssel kapcsolatban Orbán bírálói nemcsak az erőmű orosz szállítójától való függőséget vetik a kormányfő szemére, hanem azt is, hogy a projekt finanszírozására Oroszországtól felvett megahitel növeli az amúgy is magas magyar államadósságot. Ez a kifogás az IBT szerint lényegében ugyanaz, amit az ukrán Európa-pártiak Janukovics 15 milliárd dolláros orosz hitelével szemben megfogalmaztak.

  Meghátrált

  Az Orbán-kormány tagjai az elmúlt hetekben nyilatkozataikban nagyobb rész bírálták az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókat, mondván: ezek az egész világgazdaságra káros hatással lesznek. A kormányfő például arról beszélt, hogy azokkal lábon lőtte magát az EU. Az Európából és az USA-ból érkező bírálatok hatására azonban meghátrált, és hangot váltott.

  A magyar kormány azonban nem először kap erős kritikát az EU-tól és az Egyesült Államoktól - emlékeztet az IBT az orbáni rendszert ért korábbi bírálatokra. Mindez a hat magyar állami tisztviselő amerikai vízumtilalmában csúcsosodott ki: az Egyesült Államok immáron nyíltan korrupcióval és a demokrácia gyengítésével vádolja az orbáni vezetést.

  Az ellenszél azonban nem tartotta vissza Orbánt attól, hogy kifejezze az orosz, a török és a kínai politikai és gazdasági rendszer iránti csodálatát, amikor Tusnádfürdőn a nyáron arról beszélt, hogy ezek az államok nem liberális demokráciák, talán nem is demokráciák, de sikeresek. Ezentúl még arról is értekezett, hogy szakítani kellene az európai dogmákkal. Ezzel együtt nem feledhető, hogy a miniszterelnök és pártja igen népszerű, az idei parlamenti választáson is kétharmados többséget szerzett.

  Hasonlóan a többi posztszovjet országhoz, Magyarország is a Nyugat és a Kelet határán fekszik. Miután mindkét oldalról húznák maguk felé, a két világ feszültségeinek egyik töréspontjává válhat - vélik az IBT szerzői.

  Hozzászólások:

  http://www.napi.hu/forumtopic/hatborzongato_otlet_magyarorszag_a_kovetkezo_ukrajna.31473.html
   
 5. therob

  therob Active Member

  Ilyen alapon horogkeresztes pólóban is ki lehet állni, és mi ne szóljunk ellene, hanem hallgassuk meg azt, aki viseli??!! Azért ezen gondolkozz már el egy kicsit...</blockquote>

  Ezek szerint nem ment át amit mondani akartam. Nem baj ez van...
   
 6. czulu

  czulu Well-Known Member

  <i>"A portál szerint az ország területén négy olyan rejtekhelyet alakítottak ki, ahová veszély esetén kell a koronát szállítani. Az egyik ilyen helyszín Nyugat-Magyarországon, egy Vas megyei kis településen található. A hétfőtől péntekig tartott gyakorlat során mind a négy titkos helyre rendben megérkezett a korona - tették hozzá."</i>

  hvg.hu/itthon/20141119_Gyakoroltak_a_korona_Orszaghazbol_valo_ki?s=hk

  honvedelem.hu/cikk/47690_a_szent_korona_menekitesenek_allomasain_rottak_le_tiszteletuket_a_koronaorok
   
 7. nalson

  nalson New Member

  Vas megyei kis település? :D Kíváncsi lennék. Dél-Vasi vagyok. Amúgy ezt legalább jó látni, hogy funkcionális feladata is van a Koronaőrségnek. :)
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Sokat nem látsz belőle, pár éve még elég romos volt az egész bejárat. Be úgyse mehetsz, bár mikor régebben arra szoktam járni járőrben néha elkapott a gondolat hogy... Megnézheted Google mapon, Kőszeg Kálvária utca, ahol a házaknak balról vége áll egy zsuk, ott volt a Stirling villa, azt úgy tudom lebombázták , ma már semmi nyoma csak egy kis falszakasz. Azután kb 30m-re meglátod a lejáratot. A másik hely Velemben van a Sibrik kastélynál, valaki azt mondja ott őrizték,valaki azt hogy a kastélykerítése mögötti két sziklába vájt lyuk valamelyikében.
   
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Bazz micsoda hülyeséget írtam keverem a szezont a fazonnal hogy jött ide Bozsok... A Stirling villa Velemben van, ott van jobbra a buszmegállóval szemben, kézműves táborok szoktak ott lenni. Az udvarra bárki bemehet.
   
 10. boki

  boki Well-Known Member

  Joseph Stiglitz és az illiberális demokrácia.....
  http://www.flagmagazin.hu/politika/sorosek_csapdaja
   
 11. boki

  boki Well-Known Member

  Goodfriend az Amerikának nem tetsző kormányok megbuktatásával foglalkozó irodánál dolgozott korábban - Csehországban is sikerült nekik
  Forrás: https://kuruc.info/r/2/136010/

  Most ugyanilyen figura lett az USA moszkvai nagykovete. Direkt visszahívta diplomáciai szolgálatba Obama, miután sikeresen véghezvitte a grúziai(Szakácsvili) és narancsos urán(Juscsenko) forradalmat.
   
 12. ecso

  ecso New Member

  http://mno.hu/ahirtvhirei/amerikai-tamadas-goodfriend-nincs-egyedul-1259359
  Egyik hozzászóló: A történethez tartozik, hogy ez ellen a jelentés ellen már augusztusban a sajtó útján tiltakozott a Jobbik, mert akkor úgy tűnt, hogy csak ellenük folyik a lejárató kampány. Sejtésem van, hogy nincs vége, és ezt a cirkuszt az USA-ból tudják csak leállítani, mondjuk a republikánusok!!!
   
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Bulgária
  Szerbia
  Magyarország

  Mi a kozos nevezojuk? :)
   
 14. ecso

  ecso New Member

  http://mno.hu/vezercikk/amputalt-hasonlat-1259399
   
 15. emel

  emel Well-Known Member

  Mindháromnak szüksége van a Déli Áramlat gázvezetékre - sőt, ne hagyjuk ki belőle Ausztriát se!
   
 16. boki

  boki Well-Known Member

  Mindháromnak szüksége van a Déli Áramlat gázvezetékre - sőt, ne hagyjuk ki belőle Ausztriát se!</blockquote>

  Igen ez is igaz. De épp ezekben az országokban keveri a sz..t az EU és az USA, hogy megakadályozzák a DÁ megépítését.
  Bulgáriában már sikerrel jártak.
   
 17. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  <b>Lovas István: Polgárháborúra készülnek</b>

  Az egész nyugati világ alig várja, hogy Magyarországon véres polgárháború robbanjon ki.

  http://magyarhirlap.hu/cikk/10452/Polgarhaborura_keszulnek
   
 18. laiki

  laiki Well-Known Member

  Azért ez valószínűleg kivitelezhetetlen.

  A nagy testvér orrvérzésig próbálkozik ugyan kormánybuktatással:
  "Az amerikai ideiglenes ügyvivő is megjelent a Gyurcsány-párti közíró, Bitó László lakásán tartott balliberális összejövetelen."
  http://gondola.hu/cikkek/93683-Andre_Goodfriend_balliberalis_partin_jart_.html
  "Az amerikai ügyvivő, André Goodfriend felesége, Frances Goodfriend is részt vett a hétfői kormányellenes tüntetésen"
  http://mno.hu/belfold/tarsadalmi-parbeszedert-tuntetett-a-liga-1259565
  "Egyre nyilvánvalóbb, hogy az Egyesült Államok a magyar kormány elmozdításán munkálkodik. A forgatókönyvet egy amerikai jogvédő szervezet jelentése vázolta fel, amelyet Soros György pénzel, aki a hazai ellenzéki szervezeteket is támogatja."
  http://gondola.hu/cikkek/93709-Soros_Gyorgy_ismet_a_hatterben.html
  "Mintegy 35 millió forinttal, pontosan 142 ezer dollárral támogatta a Soros György alapította Nyílt Társadalom Intézet (OSI) a Transparency International, a Political Capital, a K-Monitor, illetve az Átlátszó.hu „önkormányzati kampánymonitor” című kutatását."
  http://pestisracok.hu/soros-milliok-az-atlatszos-korrupcio-kutatasra/

  Azonban az elemi erejű össznépi tüntetéssorozatot valahogy nem sikerül összehozni, pedig majdnem minden napra szerveznek egyet:
  "Az Együtt tüntetést szervez a magánnyugdíj-pénztárak védelmében"
  http://www.hirado.hu/2014/11/22/az-egyutt-tuntetest-szervez-a-magannyugdij-penztarak-vedelmeben/
  "Több ezren voltak a pedagógustüntetésen ... Az előzőleg a Szécheny téren, az MTA előtt gyülekező két-háromezres tömeg előbb átvonult a Kossuth téren át az EMMI épületéhez."
  http://www.origo.hu/itthon/20141122-tobb-ezren-vannak-a-pedagogustuntetesen.html
  "Megint demonstráltak a Kossuth téren. Ezúttal a LIGA Szakszervezetek tüntettek. Nagyjából háromszázan."
  http://www.hir24.hu/belfold/2014/11/21/a-liga-szakszervezetek-utan-a-pedagogusok-tuntetnek/
  "A korkedvezményes nyugdíj védelmében tiltakoztak a közel 30 szakszervezet által támogatott rendezvényen."
  "A több tüntetést szervező Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen még az idén tervez egy újabb demonstrációt."
  „Nem álltunk meg, szervezzük a következő demonstrációt! Ez mindent visz majd, de kérlek legyetek egy kis türelemmel!”
  http://www.hir24.hu/belfold/2014/11/21/hatalmas-dobast-igernek-a-tuntetesszervezok/
  "Majdnem több volt a rendőr, mint a tüntető"
  http://1.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/141121/majdnem-tobb-volt-rendor-mint-tunteto
  "Január 2-ára tüntetést szervez Várady Zsolt"
  http://www.atv.hu/belfold/20141118-varad/
  "Néhány hónap és eljön az ellenállás ideje - fogalmazott a kormányellenes tüntetések kapcsán Korózs Lajos, aki azt sem tartja kizártnak, hogy hamarosan egy vér nélküli forradalom lesz Magyarországon. Az MSZP-s országgyűlési képviselő..."
  http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/139088/
  "Akárcsak néhány hete a Fidesz székháznál, hétfő este is erőszakba fordult a kormányellenes tüntetés a fővárosban."
  http://www.hirado.hu/2014/11/18/ismet-eroszakba-torkollt-a-fovarosi-tuntetes/

  Ezeken a tüntetéseken 30 szakszervezet összehoz 300 résztvevőt, a pedagógusok, a szülőkkel a diákokkal és a politikai alapon résztvevőkkel együtt 2-3 ezren vannak. A közfelháborodás napján több ezren, akár tízezren is lehettek. Hát azért ez nem az az elsöprő tömegerő. A CÖF bármikor kiráz a kisujjából egy 50 ezres békemenetet, ehhez képest a tettleges közfelháborodásra pár száz, pár ezres "tömegek" kaphatók.

  Hétfőn, a Kossuth téren nagyjából 500-1000 ember maradt ott balhézni és a kemény magot talán ha százan alkották. A Fidesz székház dobálásánál is hasonló volt a helyzet. Pár száz huligánt bármikor bármilyen célra össze lehet szedni, de ez nagyon távol áll a Majdantól. Inkább önmaga paródiája és inkább visszatetszést és lesajnálást vált ki, semmint forradalmi hevületet. Nem véletlen, hogy a baloldali pártok sem mertek közösséget vállalni a tüntetőkkel. Pedig például Barabás Richárd az Együtt infjú reménysége ugyanúgy részt vett a Fidesz székház ostromában, mint a Sándor Palota megmászásában vagy a felháborodás napján a balhéban.

  Már tavasszal tavaly sem vezetett pozitív eredményre ez az erőszakos tüntetősdi. Sem az Orbán szobor döntés, sem a Fidesz székház ostrom, sem a Sándor Palota mászás. Azóta pedig volt 3 választás. Nem túl hiteles 3, a Fidesz által fölényesen nyert választás évében forradalmat szervezni az ismét csúnyán megvert, éppen széteső félben lévő politikai erőknek.

  André Goodfriendnek személy szerint sem jött be a Magyarországi küldetés:
  "Goodfriend napjai meg vannak számlálva? ... A küszöbönálló hálaadásnapi hétvégét követően, december 1-jén szavaz majd az amerikai szenátus a Barack Obama elnök által a budapesti amerikai nagyköveti posztra jelölt Colleen Bell producer kinevezéséről."
  http://valasz.hu/vilag/goodfriend-napjai-meg-vannak-szamlalva-10-nap-es-minden-kideru-106805

  Magyarországon egyszerűen nincs meg az a mértékű társadalmi elégedetlenség, amit meg lehetne lovagolni, hogy forradalmat szervezzenek külföldről. Pár ezer, hetente több tüntetésre is kapható aktivista és pár száz rendőröknek nekimenő huligán ehhez kevés.
   
 19. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Mondjuk az USA nem igazán számol azzal, hogy kis hazánkban nagyjából 50 évente van forradalom vagy felkelés. (1848; Őszi Rózsás Forradalom; 1956; 2006)
  A legutóbbi felkelés 2006-ban volt, azt le is verték elég brutálisan.
  Szóval az USA majd legközelebb 2056 környékén próbálkozhat nálunk eredményesen :)
   
 20. drako

  drako New Member

  http://youtu.be/dGOC-_Jngzc nem szabad alulobecsülni az usa-t gladio a titkos hadeseregük bármire képes , és bárhól bevethetők akár Magyarországon is. http://youtu.be/8QGmEqimUWI
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása