Igazság szerint kerekes lövegből egyedül a Caesar és a Dana (152mm) az, amelyikkel van harci tapasztalat.
Különben milyen ismereteid vannak a HX3 alapú lövegről?
Mi van velük? Azok sem jártak még harcban.
Ebbe megint nem nagyon gondoltál bele.
Milyen parnerrel szeretnél együttműködni?
- A GDELS-sel, aki nem bír több mint 10 éve egy működő láncos járművet összefércelni az angoloknak az AJAX-ból.
- A BAE Hagglunds -sal a CV90-es kapcsán, amelyiknek gyakorlatilag nincsen fejlesztési potenciálja, mivel a HH-s időkben tervezték. Nem véletlenül rostálták ki az ausztrál és az amerikai tendereken sem. Én nem vagyok ellene, de látni kell, hogy a BAE Land Systems döglődik. Az angol részleget már eladták a RM-nak.
Kell ennél több infó? Milyen platformjaik vannak még, amelyek a modern igényeknek megfelelnek? AMPV?
Az ACV-ben még lenne is potenciál, de én akkor is a konformizáció mellett kardoskodnék - másrészt ahhoz meg vajmi kevés köze van a BAE-nak. Ugye bár az nagyrészt Iveco.
- A Hanwha-val, amelyikben lenne potenciál (K2, K9, K21, stb), de a Redback ugyan úgy protó szinten létezik. Arról nem beszélve, hogy míg a német technika kapcsán a katonáink mehetnek a német páncélos/tüzér iskolába a már kifejlesztett német eljárásokat ingyen/puszira tanulni, addig a koreai technika esetén kicsit messzebre kellene menni.
A koreaiakkal a haditechnika kapcsán az a probléma, hogy a németekkel ellentétben ők azért a saját otthoni gyártói kapacitásaikat akarják elpasszolni.
Ott náluk nem akarnak nyakra főre menekülni a gyártással Koreából.
- A lengyelekhez a Borsuk miatt? Hagyjuk már!
De alapvetően a fő probléma a lengyelekkel, hogy ők aztán nem visznek semmilyen gyártást külföldre.
A szoros rendszerintegráció miatt viszont hatalmas előny lehet a szárazföldi technikák közötti átjárás.
Tehát egy új 8x8-ban ülő toronylövész simán át fog tudni ülni egy Lynxbe, mert ugyan azok az elektronikai, optikai és szoftveres megoldások lesznek mindkettőben.
Emiatt pl. nem kell majd 2 külön szimulátor az egyikhez, meg a másikhoz.
Ha ebben nem látod a rációt, és követeled továbbra is a divezifikációt, akkor már nem tudok mit mondani.
Különben diverzifikációnak meg ott vannak a törökök! (tudom, azt meg muszáj köpködni)