Abban biztos vagyok, annyira nem sötét a helyzet amennyire ez elő van adva.
Xilinx FPGA (integrált áramkör, egykor kommersz darab, ma már kicsit öregecske, de máig támogatott, gyártott elvileg):
- Egy éve 15€, már akkor akadozott az ellátás, és drágult akorábbi 10€ körüli árához képest: 1-3 hónap szállítási határidők a nagykerektől.
- Most a nagyker bekamuzta, hogy van raktáron, ugyanúgy 15€, majd a szállítási határidő letelte után (30 nap) megkérdezve, hogy hol is a csomag, semmi kommunikáció nem volt, közlik, hogy ja, hopika, nincs, de decemberben talán kapunk a gyártótól! Több nagyker 52 hetes gyártói utánrendelési időt ír (valószínűleg nem tud a szoftverük többet kiiírni, vagy nem mernek többet kiiírni) (és más elvileg raktáron levő termékeket se küldtek el... taktikusan és németes precizitással nem válaszolnak az érdeklődésre azok állapotát illetően
)
- Most kaptam egy szlovák cégtől árajánlatot, akiknek van raktáron valamennyi: 38€ a kiforrasztott darab, garancia nélkül, 86€ a garantált minőségű bontatlan gyári, beültetőgépbe tárazható szalagos kiszerelés.
Három év alatt 10€ -> 86€. Kb a 10. hely volt ahol végre találtam egyáltalán. Szerinted nem vészes a helyzet? Ez lesz majd más területen is. Már tudok olyanokról, akik úgy dolgoznak, hogy a főkomponensek előre berendelik, és ha bejött, utána állnak neki az áramkör tervezésnek. Mi már újra kell írjuk egy szoftver egy részét, és át kell tervezzünk dolgokat helyettesítő termékre egy áramkörnél, mert esélytelen az eredetileg válaszott cuccok beszerezni. Ma volt az, hogy sima mezai relékre mondták,hogy nem tudnak szállítani, csak 4 hónap múlva. Ez lesz majd a gazdaság minden területén, és nem azon megy a szörnyülködés, hogy a bmw úgy adja ki az autóit, hogy a carplay-t majd utólag pattintja be a szervíz "garanciálisan", amikor végre elkészül, hanem majd a állunk sorba élelmiszerjeggyel, mert munkánk úgysem lesz már.
Ez a gazdasági csapás az ország társadalmi stabilitását, biztonságát fogja aláásni, ha tovább fajul a gazdasági háborúban az ikább nekünk ártó lépések erőltetése. Kína még igazán bele se kezdett a szopatásunkba, szinte mindent önszargolamból értünk el eddig, de már sokan kongatják a vészharangokat.