Táppánzen vagyok, nem bírok aludni XD
Kutakodtam kicsit még a Leopárd megrendelés ügyében, a konkrét ára a járműcsomagnak egy német forrásokra hivatkozó cikk szerint 1.4 milliárd euró.
(103 millió valami szimulátor. Jó olcsó az is...így volt 1.5 milliárd)
Meg kikutattam, hogy a horvátok a
PZH 2000 darabját 3.4 millió euró körül vették. (41 millió 12 járgány)
Ebből ki lehet számolni, hogy a magyar csomagban (44 db Leopárd 2A7+, meg 24 db PZH 2000. Meg lízingre 12 db oktatójármű (A4) 3 hídvető és 5 mentő jármű.) a PZH-k ára kb. 82 millió euró. Szerintem a 3 hídvető és az 5 vontató meg az A4 lízing el kell férjen 18 millió euróban.
Szóval rendszeresítési költségen, (de tudtommal lőszerek nélkül!) 1.3 milliárd euró a 44 db A7-es járgány.
Egyszóval a
Leopárd 2A7+ 29.5 millió eurós darab áron fut.... Elképesztően drága.
Az M1-nél a komplett csomag ár 24 misi /db.
Ha ott úgy számolunk, hogy a kb. 45,000 db (!) lőszer és az egyéb belefér egy milliárd dollárba (kötve hiszem, de jó fej leszek a Leóval) akkor kereken
20 millió dollárba került egy M1A2-es Abrams.... Az se olcsó! De sokkal olcsóbb, mint a Leopárd.
És akkor jöjjön a tökön döfés.... 2014-ben Szingapúrnak felajánlották megvételre a Merkava 4-et, akkor 50 db tankot akarta eladni 500 millió dollárért!
Szóval a
Merkava 4-es 10 millió dollár/db áron megy rendszeresítési költséggel.
Kolumbiának a csupasz tankok (APS nélkül) 4.5 milliós darab áron mentek volna.
34 שנה אחרי תחילת ייצורו: טנק הדגל יימכר במאות מיליוני דולרים. מחירו הרשמי של מרכבה סימן-4 הוא 4.5 מיליון דולר
www.calcalist.co.il
A lengyelek meg konkrétan most szerződnek 2.3 milliárd dollárért 180 db
K2-re, ami
12.8 millió dolláros darab ár, így háborús időkben....
The Polish government is reportedly discussing the acquisition of K-2 tanks from Hyundai Rotem, FA50 light attack aircraft from KAI, and K9 self-propelled artillery from Hanwha under a long-term arrangement.
www.defensenews.com
Amúgy a franciák is pedánsak a pénzzel, a francia wikin fönn vannak a számvevőszéki számok.
Annak idején egy Leclerc S2 8 millió euró volt.
2016-ban 241 tank szolgált náluk , 61%-os rendelkezésre állás mellet havi 20,000 eurós költségen.
2020-2028 között 200 db tankjukat fejlesztik XLR szintre 330 millió eurós darab áron, ez kb. 1.5 millió euró per tank.
Hogy ez miért fontos?
186 db Leclerc S2-es harckocsijuk van letárolva, amik vevőre és felújításra várnak.
Ezeket 2008/10 fele állították le. Magyarán a Zrínyi kezdetekor pár éve álltak csak, és alig 10 év körüli használt technikák voltak.
Csak mondom