Természetes dolog, kisebb ingatlanra van csak jogod, mint szüleidnek, ezt nem érted!?!?!?
Miért lenne csak kisebb ingatlanra jogod? Max. ha csak here életet élsz és semmit nem tudsz felmutatni. Akkor örüljön az ember, ha csak kisebb ingatlan is részéül jut. Azért szerencsés esetben mire oda jut az ember, hogy a természet törvényeinél fogva örököl (ha örököl), azért illik valamit felmutatni, vagy addig mit csinált? Hol lakott? Tehát ha a ma 48 milliós ingatlan (meg ilyen és ilyenebb árakat írnak sokan) négy felé megy, mert 4 gyerek van és nem egy, az nem segítség mondjuk hitelt visszafizetni, vagy felújítani?
(Lehet, hogy van, akinek nem tetszik, hogy így, az öröklésről írok, de ez egy természetes folyamat. Én is még relatív a középkorúság első felében azon gondolkodok, hogy olyanra költsek, amit egyszer a gyerekem is majd hasznára tud fordítani valamilyen formában.)
Vagyis húsz évvel ezelőtt könnyebben meg tudtam volna venni ezt a lakást a fizetésemből, mint most.
Így van. De most most van; ez már elúszott.
a kontrollálatlan belső nyereségvadász hullám árfelhajtó ereje, lásd korábban az airbnb regionális hatását, vagy most az élelmiszer árakét.
Ezt a jelenséget nem nevezhetjük jónak, vagy természetesnek.
Kiveszik? Megveszik? Ha igen, akkor a piac meg tudja fizetni. Nyilván ennek ára van, de ezt általában hol kellene érdekelje a tulajt?
Meg erre írtam, hogy mind a két oldalról ki kellene alakulnia egy hosszútávon fenntartahó rendszernek.
Például van, aki sokért adja ki, aztán gyakran cserélődnek a lakói, amivel azt éri el, hogy gyakran vannak olyan hónapjai, hetei, ami kiesik bevételileg. A mindenkori lakó -mivel tudja, hogy relatív rövid távon marad- nem foglalkozik az ingatlan állagával és ráadásul a kiadás is egy macera; mert 5-ből jó, ha egy tényleg oda is ér a megbeszélt időpontban és még egy van, aki képes szólni, hogy nem fog jönni -tehát elmegy egy hosszabb idő, meg ha nem helyben lakik, akkor plusz költség, plusz idő, plusz macera. Még ha olcsóbban van kiadva, és mind a két oldalről korrekt hozzáállás van, akkor hosszú távon ugyan ott van az ember, csak kevesebb stresszel és időveszteséggel. Legalábbis így látom, tapasztalom. Ennek talán idő kell, hogy kialakuljon, de ehhez nem csak a kiadói oldal változása, hanem a bérlői oldalé is kell.