Itt egy buta félretájékoztatás folyik. A NATO keleti szélén lévő országok mindegyikében az amerikaiak saját forrásból adnak pénzt a katonai repülőterek fejlesztésére. (lásd román, bolgár, szlovák, lengyel, balti államok). Az amerikaiak álláspontja, hogy ezekre a repülőterekre amerikai repülőgépek települhessenek előretolt bázisként (amely egybként szerintem természetes, hiszen a jelen amcsi bázisok a régi hidegháborús területeken vannak, és éppen az adott országok nem is szeretnék, ha elmennének, mert elég nagy piac is gazdasági tényező az ott lakóknak, valamint az amcsik meg beletoltak iszonyú pénzt az ottani bázisokba. A másik hogy kellenek ilyen előretolt bázisok, a NATO légierőknek is, hiszen, ha a medve a keleti határon van, akkor a portugál, holland, belga, francia, spanyol stb. országok légierői egy részének is ide kéne települnie, veszélyes időkben.
Az atomfegyver egy harmadlagos dolog. Tudni kell, hogy vannak atomhordozásra képes repülőgépek és atomhordozóként dedikált évente több gyakorlatot tartó országok. Utóbbiak európában, USA, Britek, Franciák, Olaszok, és Németek. Az utolsó két nemzet dedikáltan atomhordozó a Tornado-kkal, majd F-35 gépekkel. Éppen ezért vették a németek, mert a Lengyelek már jelentkeztek F-16-al és az Eurofighter mert kurva drágán akarták csak beengedni a klubba az amcsik.. F/A-18E/F szintén ezért esett ki.
A többi ország gépe "csak" potenciálisan képes nukleáris fegyverzet szállítására és bevetésére. Kvázi az összes F-15E, F-16, F-35. Rafale.. Ezekkel nem gyakorolnak atomcsapást "hivatalosan".
A kecskeméti bázis jelen mivoltában nem alkalmas több század repülőgép huzamosabb településére. Túl van az egész lihegve. Ja amcsi elnökválasztás. Éppen Trump állította le a pénzeket. Az elnökválasztás után (én Kamalára teszem a voksom), nem lesz nagy változás. Ha nem akarja a magyar kormány, akkor nem lesz amcsi pénzből a reptér fejlesztve.
A románok, bolgárok és szlovákok lengyelek más cípőben járnak, mert F-16 és 35 gépeket szereztek be, ezeknél amúgy is szükséges volt az amcsi modernizáció. MK pedig a keleti Ramstein az amcsiknak, mert közelebbről érik el a szállító repülőgépeikkel a közel/közép kelet országait..
Én felesleges hisztériakeltésnek érzem az éppen most ismét naplivágra tett de majd 10 éves történetet.