Hát elég hajmeresztőek azok a gondolatok, amit a külföldi melóról meg a fiatalságról írtok..
Én talán még bőven a fiatalabbak közé tartozom, szinte csak 1 érettségivel + pár szakmai tapasztalattal (legfőképpen sűrgősségis)
Azért azt tisztázzuk, már, hogy az a hülye a mai fiatalok közül, aki 300+ -os fizetést akar... Igen bizonyára ők a hülyék... számolt valaki? Pesten, vagy egy nagyobb városban 120ezertől(rezsivel, jobb esetben!) kezdődik egy albérlet és nem mindig tudsz mások mellé beköltözni, ezért 120 az alap, ezen felül kajálni is kéne, ami mondjuk jó esetben 20-25 ezer, ja erre kéne mondjuk 1 BKV bérlet, ami újabb 10 ezer.. viszont ruhát is kéne venni, meg takarítószereket. Eddig 155 ezer Ft és akkor van 1 minimális kényelmi szintem. De megtakarításom nincs és mivel a legtöbben a jogosítványt a fizetésükből szeretnék kifizetni, így egy időszakra +10 - 20 ezer Ft. Ezen felül bármilyen botrányos, a mi fiatalok, szeretnénk ÉLNI és SZÓRAKOZNI nem csak robotolni, ami egy jobb hétvégén 10 ezret szintén elvihet. A jogosítvány után pedig egy autót szintén szeretnének, ami kb 400.000től indul, amit ugye ki kell fizetni + átírás +jövedelem szerzési illeték + teljesítmény adó + KGFB + fogyasztás + karbantartás. Esetleges tanfolyamok.
Hozzáteszem:
- Ma már az érettségi alap,
- A saját autó is pár éven belül olyan lesz, mint az érettségi
- Bármilyen hihetetlen, azért ha nem is hónapról hónapra, de a mai világban, a lehető legtöbb képesítést meg kell szerezni, mivel egyre több dologra kell hivatalos ENGEDÉLY.
Na igen, az esetek többségében, erős fizikum, jó megjelenés, idegen nyelv ismerete és több év tapasztalat szükséges. Na ezt csináld meg most 17-19 évesen.
Na akkor ki is a hülye, meg irreális?
Igen, ma illene 150 - 200 ezer forint körül keresni, hogy ténylegesen élhessen az ember és mondjuk létbiztonsága is legyen.
De akkor legyek a konkrét példa:
Egy magyar cégnek dolgozom, jelenleg a minimálbér 1,5x-éért és januártól már az 1,8 - 1,9-ért alapfizetésben. Amire a hétvégi túlóra 200%, a hétköznapit nem súlyozzák, a hétvégi nem kötelező, de érződik, hogy kell. Heti szinten több százezres bevételt generálunk, erre jönnek ezek a fizetések. Januárban, ha mindennap dolgozom 9 órában, akkor elérhetem a 200-at és csak 1 érettségim van, hivatalos végzettség gyanánt. A kollégám hasonló feltételekkel játszik:
Én szinten mindennap melózok, túlórázok ahogy tudok, meg is voltak a tervek, mennyit rakok félre az autóra. Én lassan építkeznék, míg a kollégám, aki hétvégén NEM AKAR dolgozni(ez 1 kicsit már változott), de már AUDI-t akar venni, úgy, hogy jogosítványa sincsen.
Szerintem a 2 véglet vagyunk, a különbség: ő kényelmesen maradni fog, én pedig remélem a nyáron már külföldön fogok havi 780 euróért, szállással lifeguardolni, ahol csomó vizsgát megszerezhetek ingyen + nyelvtudás.
és magamra veszem, a kimegyek, mert kint jobb az élet, mivel már voltam külföldön 1 évet.
Igen, kint jobban keresel, először a legaljára tesznek és ha akarsz és tudsz akkor feljebb juthatsz, még ha csak 1 auslander vagy is. Mert a jó munkásembereket keresik és megakarják tartani, hiszen a betanítás IDŐ, amit más nem hoz vissza. Igen, itthon a boltban 1 euró 1kiló kenyér vagy 1 sör, kint meg 3, csak itthon keresek 400 eurót jó esetben, kint meg 1000 - 1200 eurót kezdőként. De az életképesebbek 1500 - 2200 eurót is elérhetik. Kint viszont fejlődsz, ami itthon kevésbé mondható el. Ja igen, itthon sarcot fizetsz mindenre és nem vagy biztonságban, nem véd meg senki, a z eü-t sem kell említeni, hogy áll, a jogok és kötelezettségek. Már a szomszédban is alapvető dolgok ezek, csak valahogy nálunk nem működnek, mert mi robotok vagyunk. Igen tényleg hülye aki kimegy..
Az itthon maradáshoz pedig:
Mindenképpen váltani akarok 1 váltott 2 v 3 műszakos munkára, lehetőleg Bp közelében, ahol a fizetésem hasonló. Ma felhívott az egyik cégtől a HR-es leányka, aki elmondta, hogy mi lenne a dolgom (ugyanaz) és mikor benyögte, hogy 140 bruttó ... majdnem elnevettem magam, de leesett, hogy komoly. Megkérdezte, hogy mennyi lenne az ideális, mondtam, hogy pesti munkahely révén, szombati kötelező túlórával 160.000 nettó, mert ennyit keresek, erre csak annyit tudott mondani, hogy náluk a túlórával együtt 125-140 ezer nettó..
Én Bp-től nem messze egy eldugott helyen dolgozom, majdnem a minimálbér 1,5x-ért és ekkora kezdő bérrel is vadássza a főnököm az embereket, mert pl amíg a minimálbér volt, csak 2-en voltunk olyan hülyék akik jöttek, aztán hamar fel is emelte, a kezdőbért, mielőtt elmentünk volna.. Komolyan kérdezem, ki az aki a BP belvárosában 80.000 ft-ért dolgozik heti 5x8 órát??
Itt tartunk jelent pillanatban, hát nem tudom inkább kimegyek a szigetre és keresek 750eurót, amiből kb 300-400 -at még félre is tudok rakni, minthogy itthon szenvedjek a 200-ért és ha valamit tanulni vagy gyakorolni akarok nincs lehetőségem..
Ja igen, mostanság éljük azt a korszakot, amikor beértek a gondolkodók és nincs normális szakember, ezért keresnek jól a fémiparban dolgozók és a műszerészek. Az IT munkák nagyrészére meg erős szakembert várnak (akiket ők akarnak nem fogják otthagyni a mostani munkahelyüket, mert 100x jobb ott nekik), a többi pedig az asztalra fekvő Irénkéket keresi..
De gyorsan hozok 2 ellenpéldát:
Apámé: Kamionsofőrként dolgozik 10 év után végre 1 olyan cégnél, ahol ha valami kis alkatrész meghibásodik akkor nem spórolnak, hanem kicserélik, a karbantartásokat elvégzik. Ha nagy a gond a gányolás helyett a szervízeket választják. Pl fateromat, heti 1,5 napot látom, mert annyit van itthon, ha szerelni vagy segíteni kell valamit a cégnél akkor bent marad és megteszi, meg szívességet és erre ki is fizetik neki a 370 - 450 ezret. Szabadidejében nem csesztetik és mivel nincs itthon a hivatalos ügyeit a főnökök ingyen és szívesen elintézik neki. Mivel mindenki meg van becsülve és a munkára fókuszálnak, ezért a cég eléggé durván fejlődik..
Tesómé: Fémipar, múlthónap 340, hétvégi túlórákkal. Ha jól teljesítenek akkor + jutalmat kapnak, 10.000-res nagyságokban. Kérnek, elvárnak és ha megcsinálják kifizetik, ha valamit elbakknak akkor a hibát minél hamarabb ki kell javítani, volt olyan, hogy a gépet vágták tönkre, mert 10x értéket adtak meg és a gép szét is vágta magát.. nem rúgták ki az emberkét, csak szóltak, hogy jobban figyeljen. A cég szintén fejlődik.
Rengeteg tapasztalat van azokkal a cégekkel, akik alig akarnak fizetni, nem becsülnek meg.. nos ott nincs is fejlődés.. az emberek feszültek, nem motiváltak, ezért félvárról veszik a dolgokat na meg lopnak is.
(Mi még viszonylag jól megvagyunk fizetve a cégemnél, de mi is többször csinálunk olyan akciókat, ami több 10ezres, esetenként 100ezres tétel a cégnek, de nem érdekel, mert tudjuk, hogy bőven nyernek még azon felül, mi meg kevesen vagyunk és annyira nem is keresünk jól, hogy 100%-osan nyomjuk)