<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-12/" rel="nofollow">xfotel</a>
A föld hő hasznosítása fűtésben/hűtésben valóban jó lenne. Igen hatékony dolog.
Ha már a mire kéne beruháznia az államnak kérdéskörnél járunk. Szerintem egy teljesen új atomerőmű lenne a nyerő ötlet.
Ennek az az oka, hogy a Paksi folyamatos üzemidő hosszabbítás, szerintem hosszú távon nem megoldás.
Vízi erőmű építés szintén, tudtommal a magyar vizekből kinyerhető kapacitás maximálisan 1 Gw/h. Szóval ez sem játszik.
A magyar fogyasztás 4.5-6.5 Gw/h között ingadozik.
Ezért szerintem kéne egy 4 reaktoros atomerőmű, amit 2+2 képletben építenénk meg. (vagy 2 blokkal bővítenénk Paksot, (utána leállna a jelenlegi 4 reaktor), és létesülne még egy 2 blokkos másik erőmű is)
Tavaly írtam erről egy munkát, akkor 220 Ft-os dollár árfolyam mellet egy kétreaktoros VVER1200 blokkos erőmű építési költsége 1980 milliárd forint volt.
Ez olyan finanszírozási konstrukcióval számolva, ahol mi fizetjük az erőmű építésének 51%-át, a másik 49%-ot az oroszok, 5 éves kifutású konstrukció esetén évi 202 milliárd forinttal terhelné meg a magyar költségvetést.
Ez szerintem kigazdálkodható. Továbbá a beruházást anyagilag nem csak hitellel támogathatnák az oroszok, hanem, mint tagrészvényesek. Ez alatt azt értem, hogy a 49% tőkéért 49%-os részvényesek lennének az erőműben. Ez azért lehet előnyös nekik, hiszen a részvényeket el lehet adni, vagyis gyorsan pénzé lehet tenni ha kell, viszont évente osztalék jár nekik a profitból. Vagyis ez jobb (szerintem) egy sima hitel konstrukciónál, és nekünk is jó, hiszen nem kell még később is a hiteleket fizetnünk, viszont van olcsó áramunk.
A paksi atomerőmű jelenleg 8 Ft/Kw/h áron értékesíti az áramot.
Tudtommal jelenleg az E.on 18 Ft/Kw/h ért adja az áramot. (ez csak az áram ára nettó) (
http://www.eon.hu/eon.php?id=1,2,1,1)
Ha sikerülne 10 év alatt (2*5 év, 5 évente 2 új reaktor) kiépíteni 4 Gw/h atomerőművi kapacitást, akkor a magyar árampiacon tartósan le lehetne szorítani az áram árát.
Következményei:
-Az építés ideje alatt kb. 10000 új építőipari munkahely keletkezne.
-A csökkenő energiai árak, csökkentenék a termelés költségeit, növekedne a beruházási kedv, így a külföldi tőke beáramlás is, és még a hazai cégek versenyképessége is növekedne.
-A lakossági rezsi terhek csökkennének. Így más téren nőhetne a fogyasztás.
-A haszon 51%-a tartósan (60 év üzemidő) gazdagítaná a magyar költségvetést.
-Csökkenne a káros anyag kibocsátás.
-Csökkenne a pénzkiáramlás az országból
Ez csak egy példa volt arra, hogy szerintem milyen egy jó állami beruházás. Persze önmagában ez sem old meg sok mindent, de hasonló stratégiai lépéseket szerintem megtenne egy reálisan gondolkodó politikai vezetés.
(Aki sokallja az évi 202 milliárdot, annak részben igaza van, de hozzáteszem, hogy a magyar költségvetés 2012-ben, 13176 milliárd forint volt bevételi oldalon)