A beruházás adó és járulék tartalma meg azonnal visszatesz majdnem ugyanennyit abba a minden magyar zsebbe. (A jövedelem centralizációs arány névre hallgató, költségvetési bevételek / GDP mutatónk 44 %.) Az egyetem és a diákváros építési költségeinek minimális hányada import. A túlnyomó része magyar GDP és magyar adó- és járulékalap. Azaz még az említett 44 %-nál is több hazai költségvetési bevételt generál pusztán a beruházás.
Majd ezt követően az egyetemen és a diákvárosban megtermelt GDP folyamatosan pakol abba a minden magyar zsebbe bevételt. Akik itt tanulnak, itt is költenek. Meg azok is, akik itt tanítanak, illetve az egyetemen, diákvárosban dolgoznak. És még sokaknak fog munkát adni, akik ráépülnek, kiszolgálják.
Már a rómaiaknál is komplett városok épültek a légiótáborok köré és ez ma sincs másként. Többen fognak ott dolgozni és tanulni és ezáltal többen fognak költeni, mint a legnagyobb magyar ipari beruházások bármelyikében. Csak ez nem ipari beruházás, hanem szolgáltatási.
A külföldi diákok ide csábítása pedig ugyanúgy jövedelmező az ország számára, mint a turizmus.
Ha egy szálloda építésnél nem probléma, hogy hitelből történik, akkor az egyetem és diákváros esetében miért gond? Ha a szállodát eltartják a belföldi és külföldi vendégek és ebből visszafizeti a hitelt, akkor miért probléma, hogy az egyetemet és a diákvárost szintén eltartják a belföldi és külföldi diákok és ebből kitermeli a hitelt?
Ráadásul a belföldi diákok esetleg talán még egy jól használható, értelmes, keresett szakon szerzett és nemzetközileg is elismert diplomát is kapnak, nem pedig gender- és büfé szakosat.
Kicsit egyoldalú egy beruházást úgy szemlélni, hogy csak a kiadásokat nézzük, a bevételeket viszont figyelmen kívül hagyjuk. Ezen logika alapján semmit sem szabadna építeni, mert pénzbe kerül.
Nulla rálátással a mögöttes költségvetési megtérülési számításokra és az egyetem pénzügyi tervére, csalhatatlanul tudni vélik egyesek, hogy ez nekünk milyen rossz lesz.
Persze vannak, akik azt érzik sikernek, ha meg tudnak fúrni valamit.
Ez a válasz elsősorban nem neked szól, hanem a Wilson, Redreg, Rferi66, Negan féle csapatnak, akik azonnal fikázni igyekeznek, ha valami épül Magyarországon és részben zsigeri Kína gyűlöletet nyomnak. Kinek melyik inge, azt vegye magára!