"2019 februárjában indult a Corvinus és a Fudan Egyetem közös, az MNB szakmai támogatásával működő, magyar-kínai kettős diplomát adó MBA-képzése, de ez nem az első nyugati bástyája a kínai oktatásnak.
De ami a lényeg, a Fudannak 1996 óta van a világ legjobb egyetemének számító, amerikai MIT-val közös nemzetközi MBA-programja, de van két diplomát adó képzésük az London School of Economics-szal és a Sydney Egyetemmel is. A sanghaji Tongcsi Egyetem 2014-ben Firenzében, a Peking Egyetem 2018-ban Oxfordban nyitott campust, a Csinghuának pedig Seattle-ben és Milánóban is vannak kisebb intézményei. A Harvard 2010 óta van campussal jelen Sanghajban, a New York Egyetem 2011 óta szintén ott, a Yale 2014 óta Pekingben is oktat, de két brit egyetemnek (Nottingham és Liverpool) is van kínai campusa.
„Nyugat-Európa már évekkel ezelőtt megkezdte a kínai egyetemek befogadását. Nyugat-Európában nem káros ez az egyetemek és országok számára, Magyarországon sem lesz az” – összegez Horváth Levente. Úgy fogalmaz:
„Az eurázsiai korszak idején sok Ázsiához és Kínához értő szakemberre lesz szükségünk, a Fudan Egyetem magyarországi campusa mindenképpen nagy támogatást fog biztosítani Magyarországnak e téren” – vallja Horváth, aki szerint a gazdasági és a turisztikai kapcsolatokra is áldásos hatással lesz a kínai egyetem megjelenése – tudomása van több kínai cégről, akik a Fudan Egyetem megjelenése kapcsán terveznek magyarországi befektetéseket, gyáralapításokat.
Míg Horváth Levente „a magyar oktatási rendszer minőségének növelését” és „egészséges versenyt” jósol, Salát Gergely lát a magyar egyetemek számára kockázatot is a Fudan terjeszkedésében:
„Ha a Fudan komolyan veszi a dolgot, és fogad magyar diákokat, akkor nagyon komoly versenytársa lehet a magyar egyetemeknek. Ez az egyetemeknek nem lesz jó, a hallgatóknak és az országnak jó eséllyel igen”, elemez a Kína-szakértő."
Szóval mielőtt tolod ezt az csúsztatásos libernyák narratívát, kicsit nézz utánna a dolgoknak.