[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 458
113
Valószinűleg az EU ügyészségbe való belépéshez fogják kötni.Ezt Orbán nem lépheti meg,mert a NER a lopásra épül.MZP minden további nélkül belépne,igy utalhatják is a pénzt politikai felhang nélkül.Probléma inkább a NER ellenzékben lévő része (nem tekintem a szocikat másnak,mint a fikuszt-ugyan azok,csak pepitábamn).
Komplett államszervezetünket le kéne cserélni-már 89ben le kellett volna cserélni
Figyelj inkâbb az ùtra... :)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Annyiban igazad van, hogy, ha megjön ez a "pénz", akkor egy kicsit könnyebb lesz. (Bár a magyar gazdaságban strukturális problémák vannak illetve az ÁHT működése pazarló, és senki sem vállalja fel a szükséges változtatások végrehajtását, mert nagy népszerűségvesztéssel jár,
Nem tudom, mire gondolsz, de a covid előtti 6 évben lazán tartható volt a 3%-os hiány. Elképesztő november-decemberi pénzszórással is inkább 2% körül volt, mint 3. Igazából lehetett volna 0-ás költségvetést is csinálni, de nem volt ilyen kényszer.

így Magyarország ennek a helyzetnek a fogja már egy jó ideje.)
Ha viszont nem jön meg a "pénz", akkor olyan mélypontnak leszünk tanúi (függetlenül attól ki nyer) ami a rendszerváltás korában még nem volt, ez is egyértelmű.
Csak azért elgondolkodom, hogyha nyer a Fidesz, akkor az Unió sietve kifizeti majd a pénzt biztosítékok nélkül? Hiszen akkor saját maga vallaná be, hogy csak Orbánnal szúrt ki a választás előtt. nem ezt nem hiszem, nem számítok arra, hogy ez gyorsan megtörténik. Áthidaló kölcsönökre lesz szükség addig (Bár már most is nyomasztó az államadósság, de nemzetközi példák bizonyítják, hogy ezt még lehet fokozni), és muszáj lesz pár dologban engedni Brüsszelnek.
Ezeket nem tudom honnan veszed, semmilyen költségvetési szitu nem indokolja. 3.5000 Mrd. adókönnyítéssel tervezte az idei költségvetést a kormány a választások miatt és még így csökkenő allamadossagot és EU átlag hiányt tud elérni.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Valószinűleg az EU ügyészségbe való belépéshez fogják kötni.Ezt Orbán nem lépheti meg,mert a NER a lopásra épül.MZP minden további nélkül belépne,igy utalhatják is a pénzt politikai felhang nélkül.Probléma inkább a NER ellenzékben lévő része (nem tekintem a szocikat másnak,mint a fikuszt-ugyan azok,csak pepitábamn).
Komplett államszervezetünket le kéne cserélni-már 89ben le kellett volna cserélni
Az ügyészséghez csatlakozni felérne egy hazaárulással. Teljesen Brüsszeltől függő helyzetbe kerülnénk. A NER-t ha akarja az új kormány elszámoltathatja, de brüsszeli ügyészségnek és ebből következő folyamatos politikai zsarolásnak kitenni az országot történelmi hiba lenne.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Az ügyészséghez csatlakozni felérne egy hazaárulással. Teljesen Brüsszeltől függő helyzetbe kerülnénk. A NER-t ha akarja az új kormány elszámoltathatja, de brüsszeli ügyészségnek és ebből következő folyamatos politikai zsarolásnak kitenni az országot történelmi hiba lenne.
Gyúrcsány éppen úgy nem fogja elszámoltatni Orbánt,ahogy forditva sem történt meg-holló a hollónak nem vájja ki a szemét.
Sima marhaság.EU ügyészség csak az EU pénzek elszámolásával kapcsolatos ügyekben lesz illetékes.Még jol is járnánk vele,hisz itthon a komplett rendszer korrupt,sosem fogja megakadályozni a lopásokat.
 
  • Tetszik
Reactions: KoviUbi

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 690
13 356
113

Tippelek az ilyen nyilvánosan meghirdetett jelentkezések összetételére:

  1. 25-35% SECURITATE(-utódoktól),
  2. 10-15% ukránok,
  3. 10-20% szerbek,
  4. kb. 15% profin előkészített orosz...
  5. kb. 15% magyar, az amcsi/Eu-s "oktatásokon" átállítva...


...gratulálok! "Kiváló ötlet" kettős-ügynök kereséséhez! Remélem arra használjuk!!! Lebuktatni jó az ilyen pályázat, ezt a kategóriát! :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:


.



Mikor ezen hozzászólás indító hírét olvastam --és egy másik korábbit, ahol a nemzeti elitképzőbe invitálják --a köztudottan többségében ügynöki hátterű USA nagykövetségi dolgozókat-- képletesen sírva fakadtam a durva szakmai hibának tűnő PR húzásnak "álcázott" akción.

Azután egyik csapattagom mondott egy lehetséges megoldást.
Kinevettem...
Átgondoltam...
Megint sírva fakadtam, mert megadta mindkét --leglogikusabb :( :( :( -- lehetséges választ:


A korábbi hazai szolgálatba beépített --valószínűleg kiöregedő-- tag így hivatalosan felveheti az ifjú utódot, hivatalosan, és még segítheti a karrierjét.
Ez a legnagyobb valószínűségű ok, a következő a szakmai hiba.
A végeredmény szinte ugyanaz!!! a jövőbeni kockázatot tekintve a szolgálatok számára tragikus!
Én megkeresném, hogy ki áll emögött.
...csak "játékból"!

U.I: ..."kicsit" félelmetes a logikai, és igaz is lehet!
.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Ezt teljesen félreérted. Folyamatosan vesz fel minden ország hitelt. Azt írta Alkotmányba éppen ez a kormány, hogy 55%-os GDP arányig kötelező csökkenteni a GDP arányos adósságmutatót. Ezt mindig be is tartotta egyedüliként a kormányok közül. 2020-ban a covid lockdownra mint rendkívüli állapotra tekintettel nem kellett betartania. De azóta él ujra ez a szabály és tavaly már csökkent is.
Kicsit propaganda szagú...
Úgy csökkent, hogy nőtt..
Mind nominalisan, mind reálértéken...
A pandémia biztos bekavart, a cél jó, csak most nem az történik amit mondasz...
 
  • Tetszik
Reactions: hunemperor

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Negant mi gyozné meg?
:D
A szamár azt mondta a tigrisnek:
- A fű kék.
A tigris válaszolt:
- Nem, a fű zöld.
A vita elmérgesedett, és mindketten úgy döntöttek, hogy döntőbíróság elé viszik a dolgot, ezért az oroszlán, a dzsungel királya elé járultak.
A szamár már azelőtt kiabálni kezdett, hogy elérte volna az erdei tisztást, ahol az oroszlán ült a trónján:
- Őfelsége, igaz, hogy a fű kék?
Az oroszlán válaszolt:
- Igaz, a fű kék.
A szamár sietett és továbbment:
- A tigris nem ért egyet velem, ellentmond és bosszant, kérlek, büntesd meg.
A király ekkor kijelentette:
- A tigris 5 év hallgatással lesz büntetve.
A szamár vidáman ugrott, és elégedetten, ismételgetve folytatta útját:
- A fű kék ...
A tigris elfogadta a büntetését, de előtte megkérdezte az oroszlánt:
- Felség, miért büntettél meg engem, elvégre a fű zöld.
Az oroszlán válaszolt:
- Valójában a fű zöld.
A tigris megkérdezte:
- Akkor miért büntetsz engem?
Az oroszlán válaszolt:
- Ennek semmi köze ahhoz a kérdéshez, hogy a fű kék vagy zöld. A büntetés azért van, mert egy ilyen bátor és intelligens teremtmény, mint te, nem vesztegetheti az idejét arra, hogy egy szamárral vitatkozzon, aki ráadásul még idejön és ezzel a kérdéssel engem zaklat.
A legrosszabb időpocsékolás a bolonddal és fanatikussal vitatkozni, akit nem érdekel az igazság vagy a valóság, csak a hite és az illúziói győzelme. Soha ne vesztegessük az időt olyan érvekre, amelyeknek nincs értelme. Vannak emberek, akiknek bármennyi bizonyítékot mutatunk is be, nem képesek megérteni, másokat pedig elvakít az ego, a gyűlölet és a harag, és csak azt akarják, hogy igazuk legyen, még akkor is, ha nincs igazuk."
Amikor a tudatlanság ordít, az intelligencia hallgat. A te békéd és nyugalmad többet ér.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Beraktam az ábrát, szted??
adossag210817-472100.jpg
Az elmúlt fél év államadósság felvételei:

2021. Szeptember 1600 mrd

2021. November 900 mrd

2022. Január 180 mrd

A grafikonod kb. az első félévig mutat csökkenést. Korábbam már leírtam az aggasztó jeleket. 81% a Gdp arányos ráta, 73-ról, szerinted mi csökken?
És a jobb adósság kezelést láttam eddig, persze ahhoz, ami volt szinte minden jobb, de a hurráoptimizmus is egy téves felfogás ...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
Már fenyegetőzik a végrehajtó maffia Toroczkaiék folytatják a végrehajtó maffiáról szóló sorozatukat, amellyel megbuktatták a kormányig érő bűnszervezetet. Munkájuk nyomán már nem csupán Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke került előzetes letartóztatásba, de megbukott Völner Pál államtitkár is. Így talán nem is meglepő, hogy dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom szakértője fenyegető üzeneteket kapott egy álnéven író végrehajtótól.
Forrás: https://kuruc.info/r/2/238673/
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Nem tudom, mire gondolsz, de a covid előtti 6 évben lazán tartható volt a 3%-os hiány. Elképesztő november-decemberi pénzszórással is inkább 2% körül volt, mint 3. Igazából lehetett volna 0-ás költségvetést is csinálni, de nem volt ilyen kényszer.


Ezeket nem tudom honnan veszed, semmilyen költségvetési szitu nem indokolja. 3.5000 Mrd. adókönnyítéssel tervezte az idei költségvetést a kormány a választások miatt és még így csökkenő allamadossagot és EU átlag hiányt tud elérni.
Várjuk ki a végét! :p Egyébként ezt az általad említett hiánycélt több ágazat végső "kiéheztetésével" sikerült elérnie a kormánynak. Miközben meg igazad van más területen pénzszórás volt valóban.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Az elmúlt fél év államadósság felvételei:

2021. Szeptember 1600 mrd

2021. November 900 mrd

2022. Január 180 mrd

A grafikonod kb. az első félévig mutat csökkenést. Korábbam már leírtam az aggasztó jeleket. 81% a Gdp arányos ráta, 73-ról, szerinted mi csökken?
És a jobb adósság kezelést láttam eddig, persze ahhoz, ami volt szinte minden jobb, de a hurráoptimizmus is egy téves felfogás ...
A múlt évi extra hitelfelvételek két fő oka volt. Az egyik, hogy 2021-ben a piac még nem "büntette", az extra eladósodást, kievétel nélkül minen EU tagállam kitolta a lehetőségeit, a cél a gazdaság újraindítása volt nem a makrogazdasági megfelelőség valamely külső intézménynek, vagy befektetői körnek. A kormány annyi hitelt vett fel amennyit csak tudott, amennyi a GDP növekedésbe belefért, élénkíti is rendesen a gazdaságot és a lakosságon keresztül a fogyasztást is.
A másik indok ami miatt a tartalékok is nőttek a hitelfelvétellel párhuzamosan az a választási év, a kormány előre bebiztosította magát, hogy külső nyomás nélkül legyen képes az idei államadósság finanszírozására, legyen tere a forintot védeni azoktól a támadásoktól amikre a választások közeledtével számít. Külön hozadéka a dolognak, hogy a kamatok azóta megugrottak, viszont a Magyar Államon nincs hitel felvételi kényszer a tartalékképzés miatt így olyan hitelt vehet fel ami megéri, a Jen kötvények ilyennek tűnnek.
Az EU helyreállítási alap hitel részét pedig sok ok miatt nem használjuk ki, a Román Biztpol topicban sokat írtam erről, röviden jelenleg 3 EU pénzforrás is rendelkezésre áll ami hihetetlen pénzbőség, csak a negyedik a Covid alap hitel része. Még lehívhatóak a 2014-2020-as felzárkóztatási alap támogatásai is 2023-ig (nem hitel), már megnyílt a 2021-2027-es felzárkóztatási alap is (nem hitel) és az idézett Covid helyreállítási alapnak is van vissza nem térítendő része, de az is csak 2026-ig, szintén nem hitel. Akkor éri meg ezeken kívül a hitelt is felvenni ha ezt mind ki tudjuk használni, meg tudjuk tölteni programokkal. A sokat emlegetett "ingyen hitel" valóban nagyon kedvező, 30 év futamidejű, de akkor is hitel, ráadásul nem költhető akármire, a fentebb felsorolt három alap jószerivel átfedi egymást. Az említett román út pont az ellenkezője a miénknek, ők már most januárban felvettek egy 1,9 Mrd Eurós hitelt úgy, hogy a 2014-2020-as lehívásokkal EU szinten az utolsó háromban vannak, valszeg bennragad a pénzük ami viszont nem hitel hanem valóban ingyen pénz volt. Szóval a helyzetet , meg az "ingyen hitel" esélyét érdemes így is nézni, nem érdemes mindenáron eladósodni amíg van támogatási keret is és az is van bőven 10Mrd Eurókról beszélünk a 3 alapot összeadva, ha hitelt veszünk fel akkor azt érdemes arra költeni amire az EU nem ad pénzt. Nagyon populista és demagóg politikai vircsaft amin a sajtó lovagol, hogy ingyen hiteltől esik el az ország, nem így van, az ország felelősen az ingyen pénzeket fogja elkölteni, nem mindenáron a hitelekből finanszírozza ugyanazt, nem mellesleg a felzárkóztatási alapok kihasználásában és a kialakított támogatói környezetben Európa bajnokok vagyunk, a lengyelek tőlünk veszik át a struktúrát.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Gyúrcsány éppen úgy nem fogja elszámoltatni Orbánt,ahogy forditva sem történt meg-holló a hollónak nem vájja ki a szemét.
Sima marhaság.EU ügyészség csak az EU pénzek elszámolásával kapcsolatos ügyekben lesz illetékes.Még jol is járnánk vele,hisz itthon a komplett rendszer korrupt,sosem fogja megakadályozni a lopásokat.
Épp elég ha az összes EU pénzt átirányítják a multikhoz. Nem mondom, hogy ne kapjanak, de kell egy egészséges arány. Ráadásul az európai főügyész ellen eljárás van Romániaban bizonyíték hamisitás, hatalommal való visszaélés, a titkosszolgálatok manipulativ, jogosulatlan használata miatt. Politikai alapon tisztitotta a román elitet. 0% bizalmam van az európai ügyészséggel szemben. Nincs kétségem afelől, hogy az ország zsarolására és nem a korrupció visszaszorítására használnák, maximum a pénzek nyugatra szivattyúzásában segiteni. Már ha ez segítség.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Valószinűleg az EU ügyészségbe való belépéshez fogják kötni.Ezt Orbán nem lépheti meg,mert a NER a lopásra épül.MZP minden további nélkül belépne,igy utalhatják is a pénzt politikai felhang nélkül.Probléma inkább a NER ellenzékben lévő része (nem tekintem a szocikat másnak,mint a fikuszt-ugyan azok,csak pepitábamn).
Komplett államszervezetünket le kéne cserélni-már 89ben le kellett volna cserélni

Aza helyzet, hogy ha az EU Magyarország és Lengyelország egy csomó dolgot megvétózhat, ill. anyagilag pénzelhet nyugati értékrenszeritn bomlasztó jobboscsoportokat, vagyis elég nagy károkat tud okozni az EU-nak.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Kicsit propaganda szagú...
Úgy csökkent, hogy nőtt..
Mind nominalisan, mind reálértéken...
A pandémia biztos bekavart, a cél jó, csak most nem az történik amit mondasz...
Nincs ilyan ország a világon, ahol az adósság nominalisan csökken, max. 1% kivétel és időlegesen. Nincs is nagyon értelme ennek a számnak.

Példa.
Van 1 milliód meg 100.000 Ft adóssagod. Jövőre lesz 4 milliód meg 200.000 Ft adossagod.

Nekem van 100.000-em meg 100.000 ft adósságom. Jövőre lesz 150.000-em meg 150.000 Ft adósságom.

Te megdupláztad az adósságod, mégis sokkal lazábban törleszted a vagyonodhoz képest.
Nekem fele annyira nőtt és nominálisan kevesebb is, mégis én vagyok nagyobb xarban.

Ezért érdemes GDP arányos adósságot nézni. Van más szempont is, lejárat, kamatok, ÁHT hiány, növekedési kilátások stb. De leegyszerűsítve a GDP aranyos adósság trendszerű változása jó mutató.
Az elmúlt fél év államadósság felvételei:

2021. Szeptember 1600 mrd

2021. November 900 mrd

2022. Január 180 mrd

A grafikonod kb. az első félévig mutat csökkenést. Korábbam már leírtam az aggasztó jeleket. 81% a Gdp arányos ráta, 73-ról, szerinted mi csökken?
És a jobb adósság kezelést láttam eddig, persze ahhoz, ami volt szinte minden jobb, de a hurráoptimizmus is egy téves felfogás ...
Most ez a sok hitelfelvétel mit bizonyít?? Már irtam minden állam folyamatosan vesz fel a piacról hitelt, amivel a kiadásait és a korábbi hiteltörlesztéseit finanszírozza. Egy évben vehetünk fel 5.000 Mrd-ot is, ha mellette ugyanígy törlesztünk és a gazdasági növekedés kompenzálja. Márpedig az elmúlt evekben ez volt a trend, soha nem látott mértékben csökkent a GDP arányos adósság. Ezt eladósodásnak nevezni téves.

A 2020as év kilóg, de az okokat nem kell részletezni. 2021ben már jelentős csökkenés is elérhető lett volna, de a kormány szolíd csökkenés mellett döntött. Fontosabb neki a választási győzelem. Mivel a kormányzás sikerét szavazatokban mérik, ezért ez logikus döntés volt. Nagy lúzer lett volna, ha nagyobbat csökkent, de áprilist elbukja.

A grafikonod kb. az első félévig mutat csökkenést. Korábbam már leírtam az aggasztó jeleket. 81% a Gdp arányos ráta, 73-ról, szerinted mi csökken?
Nézd meg jobban. 83%-ról levitte a kormány 66-ra. Ilyen csökkenést előtte egyik kormány sem hajtott végre.
Tavaly, mivel lelőtték jópár hónapra a világgazdaságot meg a magyart is, visszaugrott 81-re, de már újra csökkenő trend van, ami nem csoda, hisz a tavalyi leállás mesterséges volt. Jópár év lesz visszatornázni, de ha egyszer ment nekik nem alaptalan feltételezés, hogy vissza tudják vinni. A szándék sztem megvan, csak hozni akarják a választást. Most más út kell, de nem hülyegyerekek, elég jól látnak a pályán, mar bizonyították.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113
Nincs ilyan ország a világon, ahol az adósság nominalisan csökken, max. 1% kivétel és időlegesen. Nincs is nagyon értelme ennek a számnak.

Példa.
Van 1 milliód meg 100.000 Ft adóssagod. Jövőre lesz 4 milliód meg 200.000 Ft adossagod.

Nekem van 100.000-em meg 100.000 ft adósságom. Jövőre lesz 150.000-em meg 150.000 Ft adósságom.

Te megdupláztad az adósságod, mégis sokkal lazábban törleszted a vagyonodhoz képest.
Nekem fele annyira nőtt és nominálisan kevesebb is, mégis én vagyok nagyobb xarban.

Ezért érdemes GDP arányos adósságot nézni. Van más szempont is, lejárat, kamatok, ÁHT hiány, növekedési kilátások stb. De leegyszerűsítve a GDP aranyos adósság trendszerű változása jó mutató.

Most ez a sok hitelfelvétel mit bizonyít?? Már irtam minden állam folyamatosan vesz fel a piacról hitelt, amivel a kiadásait és a korábbi hiteltörlesztéseit finanszírozza. Egy évben vehetünk fel 5.000 Mrd-ot is, ha mellette ugyanígy törlesztünk és a gazdasági növekedés kompenzálja. Márpedig az elmúlt evekben ez volt a trend, soha nem látott mértékben csökkent a GDP arányos adósság. Ezt eladósodásnak nevezni téves.

A 2020as év kilóg, de az okokat nem kell részletezni. 2021ben már jelentős csökkenés is elérhető lett volna, de a kormány szolíd csökkenés mellett döntött. Fontosabb neki a választási győzelem. Mivel a kormányzás sikerét szavazatokban mérik, ezért ez logikus döntés volt. Nagy lúzer lett volna, ha nagyobbat csökkent, de áprilist elbukja.


Nézd meg jobban. 83%-ról levitte a kormány 66-ra. Ilyen csökkenést előtte egyik kormány sem hajtott végre.
Tavaly, mivel lelőtték jópár hónapra a világgazdaságot meg a magyart is, visszaugrott 81-re, de már újra csökkenő trend van, ami nem csoda, hisz a tavalyi leállás mesterséges volt. Jópár év lesz visszatornázni, de ha egyszer ment nekik nem alaptalan feltételezés, hogy vissza tudják vinni. A szándék sztem megvan, csak hozni akarják a választást. Most más út kell, de nem hülyegyerekek, elég jól látnak a pályán, mar bizonyították.




Hulyeseg, ha makrogazdaság, akkor kérdezz egy kamionost,rúgják ki a sok balfaszt a pénzugy minisztériumból a pcsába.
;):D
Peace.