[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 491
14 281
113
Kedvenc közéleti gondolkodóm:


Nekem tiszta a lelkiismeretem. Annak idején a NATO ellen szavaztam. Remélem, rám nem haragszanak mi testvéri, elvtársi orosz barátaink. Ennyi brüsszeli elnyomás és amerikai imperialista nyomulás után lassan ideje lenne kilépnünk mindkét szervezetből. Annak idején a KGST és a Varsói Szerződés sokkal szabadabb egyesülés volt. Ott minket egyenlő félnek és valódi barátoknak tekintettek! És akkor volt még rend is.”
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
A fegyveradományozással kapcsolatos gondolatmeneted azon bukik el, hogy igen kaptak a lengyelek is tankokat a 72-esek helyére....csakhogy személyzettel együtt.
Itt mire gondolsz?
Ingyen ebéd nincs, és ha valami túl szép, hogy igaz legyen az 99%, hogy nem igaz. Ez a hadviselésre különösen igaz.

Oroszország szerepének meggyengülésével alapvetően egyetértek (bár ha lábon lövi magát az EU ez könnyen változhat), de a fegyvereink kisöprése valamilyen furcsa alku keretében egy olyan gondolat amit nagyon gyorsan felejtsünk el.
Itt alapvetően okyan fegyverekről van szó, amik elavultak, illetve úgysem használjuk. De pl. akár alkatrésznek jó lehet.

Egyrészt tényleg meseszerűen hangzik ez a csere, másrészt könnyen lehet is belőle vmi, elnézve a nyugati hisztériát, de nem úgy...
A legvaloszinűbb, hogy Uniós közös alapból tolnak zsét ezeknek a keleti államoknak, akik ezt továbbutalják a németeknek, használt, de még potens, felújitott német vasak beszerzésére. Ebben akár a magyar hadiipar is részt vehetne.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 275
9 642
113
Itt mire gondolsz?
A szlovák Patriotra. Odaadják a cuccot, helyette nem saját tulajdonú cseregépeket kapnak, hanem egy hús-vér katonai alakulatot a nyakukra.

Itt alapvetően okyan fegyverekről van szó, amik elavultak, illetve úgysem használjuk.
De ilyen nincs. Ha lenne, most nem értékelődött volna fel az elfekvő ex-VSZ technika.

A legvaloszinűbb, hogy Uniós közös alapból tolnak zsét ezeknek a keleti államoknak,
Igen, csakhogy amíg nincs itt a vas, addig ezek üres ígéretek lennének. Magasról tesznek a jogszerűségre (lsd. magánemberek vagyonelkobzásai), de a velünk kapcsolatos jogállamisági kérdéskör is egy utólag kitalált valami. Megkeresnék a módját, hogy kib@sszanak velünk, de cserébe ennél is gyengébbek lennénk. Simán kitelik tőlük, hogy technika ÉS pénz nélkül maradjunk.

Könyörgöm, tényleg felejtsük el ezt a témát, most az utolsó AK-ra is szükségünk van.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Ha minden NATO szomszédunnakciósan lecseréli fejletteb nyugatira a szovjet ócskavasokat Ukrajna támogatása kapcsán, mi meg letolt gatyával nézegetjük a hidegháborús roncsokat és a környező orszagok megerősödnek aprópénzért katonailag, akkor stratégia hibát követünk el.
Milyen számok és vállalások szerepelnek a megkötött szerződésekben?
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
594
2 001
93
Uniós országokat írtam. Nekünk az számít, mert a gazdaság fellendítéséhez Unios pénzre és nem jó szerb kapcsolatokra van szükségünk. Rajtunk van a politikai nyomás, hogy lépjünk.

Bulgária már sűrűn elnézést kért Zselétől és..
Május 4-én szavaz a szófiai parlament a katonai segélyek odaítéléséről Ukrajnának

Macron
14:50 (04. 30.)
A francia elnök bejelentette az Ukrajnának szánt humanitárius és katonai segélyek növelését. Ez a két ország vezetői közötti telefonbeszélgetés során történt.

Hidd el messziről nem érdekel, ha az oroszok elfoglalnák Ukrajna felét. Még az lenne számunkra a legkisebb rossz. De idáig nagyon nyögvenyelős a projekt. Az orosz vezetés egészségén is látszik. Kijev, Szumi, Észak, Észak-Nyugat kiürítése is kudarc. Rengeteg fegyvert és embert vesztettek a semmiért.

Több hónapja tart a háború és Donyecknél minimális előrelépés volt. A megye több mint fele ukrán kézen. Anélkül pedig nincs orosz siker. A beígért orosz offenzíva sehol. Ott 60.000 ukrán katona állomásozik. Értem a tétovázást, de ez nem egy erős orosz haderőre utal.

Erre az USA-orosz háborúra nagyon kicsi esélyt látok. De mivel NATO tagok vagyunk itt a fegyverszállítás vagy más ukrán katonai segély nem ront a helyzeten. Persze jobb lenne fegyverszállítás nélkül megúszni, és tenyleg nagyon necces pont Ukrajnának küldeni, aki potencialis ellenfelünk, de ez lassan nem kívánságműsor.

Persze kell az orosz nyersanyagimport, nem is kell róla lemondani. A szlovákok, csehek talán lemondtak? Nem. Putyin balfasz módon ellátja őket mindennel, közben ők meg az ukrikat fegyverrel. Cserében még akciósan modern szlovák - cseh haderő is épülhet.

Ha minden NATO szomszédunnakciósan lecseréli fejletteb nyugatira a szovjet ócskavasokat Ukrajna támogatása kapcsán, mi meg letolt gatyával nézegetjük a hidegháborús roncsokat és a környező orszagok megerősödnek aprópénzért katonailag, akkor stratégia hibát követünk el. Ezt kötelező mérlegelni!!!

Ukrajna győzelméről nem beszéltem. Bár nekik már egy patthelyzet Donyeckben is siker. Sokkal jobban teljesítenek, mint bárki várta volna és az oroszok sokkal rosszabbul. Ezen minden nyugati fegyversegély csak javíthat ukrán szempontból és mindezt Putyin látszólag tehetetlenül nézi.

Ez a háború eddig Mo. szempontjából a legtosszabbul alakul. Minden negatív gazdasági következményt szenvedünk. Minden szövetséges KKE ország távolabb lépett tőlünk. A. Nyugati balliberális ellenfeleink további muníciókat kaptak ellenünk. Az ukrán haderőt gombokért megerősítik. Sőt úgy néz ki akár a román és a szlovák is szinte ingyen megkapja azt, amiert mi kemény euróért megfizetünk.

Ha vki szerint ez igy jó és nem érdemes a magyar stratégiát átgondolni, az vak!!! Sorry.
Egyelőre a szovjet ócskavasakat nyugati kohószökevényekre cserélik, olybá tűnik...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Egész pontosan Marder1-re. A cseh haderőfejlesztés topoicban ott van a link az ezt taglaló cikkre cikkre.
A lengyelek Leopard A4 upgradeben és Challengerben gondolkodnak. Ez utobbira ajánlatuk is van. A csehek Abramsben. Persze mit kapnak más kérdés.

Ha csak xarokat kaphatunk nem kel belemenni. De ha A4 szintűt akkor óriási hiba kihagyni.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 314
16 106
113
Ugyan már, miért adna Putyin bármilyen plusz ajánlatott abban a helyzetben, amiben OV van? :rolleyes:

Meg kell már végre érteni, hogy az oroszok senkinek semmit nem hagynak át, nem csupán azért, mert "russkij mir", stb., hanem Kárpátalja orosz szemmel nézve hasonló fontosságú lehetne, mint mondjuk Kaliningrad - egy eloretolt pozíció. Onnan katonailag sakkban lehetne tartaniuk a Kárpát Medence oszes országát. Az oroszoknak ugyanis nem az jelenti a biztonságot, amikor védheto határuk van, hanem az, amikor katonailag fenyegethetik a szomszédjaikak és ezzel hatást gyakorólhatnak rájuk ...
Csak az oroszok nagyságrendekkel jobban viszonyulnak a nemzetiségekhez,mint ti,vagy az ukránok.Jól mondom?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 000
13 307
113
Csak az oroszok nagyságrendekkel jobban viszonyulnak a nemzetiségekhez,mint ti,vagy az ukránok.Jól mondom?
Oo-ban semmi nem olyan, aminek elsore látszik. Akik nem az oroszok kottájából játszanak, azok simán tarkon lehetnek love, mint a Krími Tatárok esetében a anexió után, de a most nyomozás alatt alló háborús buntények mogott is egy nemzetiségi politika lappang.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 520
113
Oo-ban semmi nem olyan, aminek elsore látszik. Akik nem az oroszok kottájából játszanak, azok simán tarkon lehetnek love, mint a Krími Tatárok esetében a anexió után, de a most nyomozás alatt alló háborús buntények mogott is egy nemzetiségi politika lappang.



Azért felköptél,és alá álltál,mielőtt ezt le bírtad írni,ugye? ;)
:D
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 314
16 106
113
Oo-ban semmi nem olyan, aminek elsore látszik. Akik nem az oroszok kottájából játszanak, azok simán tarkon lehetnek love, mint a Krími Tatárok esetében a anexió után, de a most nyomozás alatt alló háborús buntények mogott is egy nemzetiségi politika lappang.
Persze,az oroszok tarkón lőtték a tatárokat,az ukránok meg körbehaknizzák a világot a hollywoodi sztorikkal,a szlovákok meg megvonják az állampolgárságot. Így stimmel?
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
594
2 001
93
A lengyelek Leopard A4 upgradeben és Challengerben gondolkodnak. Ez utobbira ajánlatuk is van. A csehek Abramsben. Persze mit kapnak más kérdés.

Ha csak xarokat kaphatunk nem kel belemenni. De ha A4 szintűt akkor óriási hiba kihagyni.
Érdekes módon EDDIG (a tavalyi lengyel "Abrams-pánikvásárlásig", akik amúgy sem mérvadók, hiszen a mindenük mellé még K9 alvázon önjáró löveget is bírtak rendszeresíteni...) SENKINEK NEM KELLETT EURÓPÁBAN SEM AZ ABRAMS, SEM A CHALLENGER... Az angolok közben átállnak a felújítandó Challengerek esetében Rheinmetall simacsövű ágyúra, de összesen nem lesz 150 tankjuk.
És ekkor hirtelen, megvilágosodva Közép-Kelet-Európa elkezd betárazni ezekből a cuccokból...
Fokozni lehetne még véleményem a szitut M60 és M113 beszerzésekkel (combat proven!), van még szemét a tengerentúlon bőven...
 

Daneel

Well-Known Member
2021. február 10.
158
837
93
Jah és a lényeg. A KKE országok most akciósan megszabadulhatnak a szovjet ócskavasaktólt, minimun 1-2 szinttel magasabb használt nyugati t3vechnikáért vagy kis pluszpénzzel modernebbért. Ha mki megcsinálja, mi meg kimaradunk a nagy semmiért, qz stratégiai hiba lesz.

A politikai kommunikáció Orbán dolga. Csak védelmi fegyvert küldünk. Nem Ukrajnának küldjük hanem Németországnak. Nem fegyver csak pótalkatrész. Stb, stb.
1. Kérdés : mit? Mi mit tudnánk adni ami már nem kell?
2. Ki kapott bármit is cserébe? Konkrétan nem spekulatív találgatas mentén elmélkedve......,!
3. Mit tettek azért az Ukránok valaha is, hogy mi bármit is tegyünk értük? (a menekültek ellátásán kívül)
4. Voltak e valaha hálásak azért amit adtunk nekik (pl covid éljen)?
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 908
113
1. Kérdés : mit? Mi mit tudnánk adni ami már nem kell?
2. Ki kapott bármit is cserébe? Konkrétan nem spekulatív találgatas mentén elmélkedve......,!
3. Mit tettek azért az Ukránok valaha is, hogy mi bármit is tegyünk értük? (a menekültek ellátásán kívül)
4. Voltak e valaha hálásak azért amit adtunk nekik (pl covid éljen)?
5. Volt-e valaki bármikor hálás a fegyverekért? (Horvátok vs Mol)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 520
113
Úgy tudom,hogy az ukránoknak adott fegyverekért olyan nyugati fegyvereket kaptak az adományozók,amikkel jöttek a nyugati kezelök is,és nem betanítani,hanem üzemeltetni,vagyis teljes usa függés/kontroll.
Persze tévedés jogát fentartom.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Úgy tudom,hogy az ukránoknak adott fegyverekért olyan nyugati fegyvereket kaptak az adományozók,amikkel jöttek a nyugati kezelök is,és nem betanítani,hanem üzemeltetni,vagyis teljes usa függés/kontroll.
Persze tévedés jogát fentartom.
Ez a sztori még nagyon nem kiforott, főleg ötletelés megy, de illik odafigyelni, kben egy falsul értelmezett és itt a fórumon főleg érzelmi alapú, orosz szolidaritársért cserében lelépnek minket a szomszédok a haderőfejlesztés terén. Aztán oda a stratégiai előnyünk, ami a szisztematikus, 2016ban indított, haderőfejlesztési építkezést jelenti.

Szlovákia kapott külföldi katonákkal Patriotot. Elvileg 2 év múlva lelécelnek vassal együtt a hollandok és a németek, viszont az amcsik a cuccot, kiképzett szlovák katonákkal otthagyják. Persze az ár nem ismert.

Én nem is az amcsi cuccokra utaznék. Minek, mikor ott a német és kiképzett katonáink ahhoz vannak. További Leopard A4 vagy afölötti, illetve Pzh2000 is jöhet. Mi magunk is tudjuk használni.

Persze ha csak ennél xarabbat adnak, akkor hagyjuk. De 1 kérdést megér. Putyin irányunkba nem tud pattogni. Ha kibaszik velünk, akkor nem vizezzük az Uniós szanciókat, aztán utána johet sirni. :D késő bánat lesz. :p Elveszti az egsetlen Uniós országot, aki hajlandó néha az oroszokra is figyelni.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
5. Volt-e valaki bármikor hálás a fegyverekért? (Horvátok vs Mol)
A horvátok vinnnyogása nem hat meg, az INA bulit zsákoltuk.

De, ha most hátralépünk kettőt, akkor vhol érthető. Ha fordítunk a szerepeken. Gyurcsány az osztrakoknak eladta volna a MOLt, akkor 2010 után Orbán is mindent megtett volna, hogy sztornózza az üzletet. Vmi ilyen történt magyar-horvát viszonylatban. Ezt az nem befolyásolja, hogy 30 éve pár teherautónyi Kalasnyikovot eladtunk.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
1. Kérdés : mit? Mi mit tudnánk adni ami már nem kell?
Most olvastam 180 körüli D20 van raktaron. Ott van jópár T-72. Aztan a MIGek alkatrésznek. Gondolom lőszer a szovjet vasakhoz is van raktáron.
2. Ki kapott bármit is cserébe? Konkrétan nem spekulatív találgatas mentén elmélkedve......,!
Nagyon nem. Ez a gyenge pont. De figyelni kell, nem ám a végén meglepődünk. Egyeztetések tutira zajlanak. Aki kimarad, könnyen lemaradhat.
3. Mit tettek azért az Ukránok valaha is, hogy mi bármit is tegyünk értük? (a menekültek ellátásán kívül)
Semmit. Sőt sokat dolgoznak ellenünk. De nem is értük kell tennünk, hanem magunkért. Politikailag és katonailag is nyerhetünk rajta. És attól tartok, ha nem mi adunk, ad más, csak kimaradunk a kompenzációból. Duplán szivunk.
4. Voltak e valaha hálásak azért amit adtunk nekik (pl covid éljen)?
Nem, de mondom nem ők számítanak. Abszolút önös érdekből kell vizsgálni a kérdést. Ez a szeret nem szeret a politikában nem játszik. Ezek a szovjet rohadó vasak vagy most érnek vmit, vagy örökre itt rohadnak rajtunk. Most lehet értéke, 5 év múlva semmi.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Érdekes módon EDDIG (a tavalyi lengyel "Abrams-pánikvásárlásig", akik amúgy sem mérvadók, hiszen a mindenük mellé még K9 alvázon önjáró löveget is bírtak rendszeresíteni...) SENKINEK NEM KELLETT EURÓPÁBAN SEM AZ ABRAMS, SEM A CHALLENGER... Az angolok közben átállnak a felújítandó Challengerek esetében Rheinmetall simacsövű ágyúra, de összesen nem lesz 150 tankjuk.
És ekkor hirtelen, megvilágosodva Közép-Kelet-Európa elkezd betárazni ezekből a cuccokból...
Fokozni lehetne még véleményem a szitut M60 és M113 beszerzésekkel (combat proven!), van még szemét a tengerentúlon bőven...
Vett itt vki a térségben tankot rajtunk kívül az elmúlt 20 évben? Senki. Tavaly a lengyelek. Mki a régi szovjet csodákat koptatja. A csehek, a szlovakok, a romanok, a szlovének és a horvatok is.
Ezért kerültünk előnybe (-lengyelek) a Leopard beszerzésünk kapcsán.

Most viszont mki lépni fog. Ha mi állva maradunk, feljönnek mellénk. Ha mi is lépünk tartjuk az előnyt. Nekünk ráadásul van a Leopardokhoz kiképzett személyzet, aki tovabbadhatja a tudást. Ők meg a nulláról kezdik.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm