[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
De igazából Brüsszel mit tud csinálni? Blokkolja az EUs pénzeket, kizár a tanácsból, gyakorlatilag kidob az EUból. És akkor mi lesz? A nyersanyagok még mindig nem az EUban vannak, márpedig minden gazdaságot a termelés éltet. A szolgáltatás alapú gazdaság azért tud(na) működni, mert akárcsak a mezőgazdaságban, az iparban is, akkora termelékenységnövekedés volt, hogysok helyen valójában 10 ember eltart 50et. (Megjegyezem ezért vagyok picit háklis az alacsony hozzáadott érték kifejezésre. Mert már nem 50 emberre jut 1 irodista, hanem lassan fordítva, ez viszont kevés helyen látszik a fizetéseken)
Innentől viszont jön a kérdés, milyen olyan kompromisszum van, ami nekünk jobb, mint a kiállás amellett, hogy nem kérünk a gazdaságot tönkretevő szankciókból?
Meg az a kérdés, hogy ha itt marad a relatíve használható munkaerő, és az olcsóbb energia+ elérhető nyersanyag kombó, akkor melyik falu mellett nem lesz termelő üzem, ha az unióban továbbra is felfele száguldanak az árak?
Nyilván ezt jól látod, csak az a baj, hogy ez a történetnek csak egy része.

Akárhány gazdasági szakembert kérdezek, mindegyik azt vallja, hogy a Huxit-nak nincsenek meg a feltételei. Nem tudok ennyire belemenni, mert elemezni kellene az elmúlt évek külkereskedelmi forgalmának volumenét. Illetve, hogy ennek (Mivel Eu túlsúlyt fogsz látni) mi az alternatívája.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 288
33 894
113
annyi a különbség hogy engem ezért nem égetnek meg mágján. mert a közgazdászok nem tökösek annyira mint a papok vóltak anno. csak simán hülyének neveznek... vagy még a betörés fázisába járunk és téríteni próbálnak... templom falu főtere helyett a neten.... mert még nemrakta elég ember hurokba anyakát hogy megégessenek bebörtönözzenek. hogy a hatalmuk csökkentem.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 296
2 487
113
Nem az volt a kérdés, hogy melyik a sikeresebb gazdasági rendszer.
Mit kaptunk a nyugattól, ami több mint amit a Szu adott?
A te befizetsz 80 pénzt, és bezárod az összes üzemed, cserébe adok 100 pénzt amit nálunk költhetsz el, nem több

Értem mire gondolsz.
De valóban csak ennyi lenne.(?)
Úgy velem a lehetőség nyílt meg, h másképpen legyen.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 288
33 894
113
nézd meg az új autót mire kifizetik rá a hitelt és valóban az ember tulajdonába kerül -70% az értéke... akkor van értelme ? van benne racionalitás? mert szerintem nincs... máris rá vagy kényszerítve hogy újat vegyél amin újra buksz.. elég a munkád értéke mire odakerül hogy ténylegesen a tulajdonod legyen... csak azért mert már 3 új modelt toltak ki a piacra (ami szinte ugyan az a kocsi csak kicsit átszabták a karosszériaelemek lemezeinek hajlítását meg más lámpát tettek bele...) nézd meg a telefonod 2 évente cserélheted mert nem fut rajta semmi normálisan... hirtelen szar lessz miközbe 2 éve még csúcs mobil vólt... és mivel tud többet valójába? az aksija szarabb a kijelző törékenyebb... mi értelme ? ez fejlődés? hogy kidobd azt amiért dolgoztál ? csilivili külcsinért...
nézd meg a számítógépes játékokat 20 éve csodálkozok az új játékok grafikáján hogy milyen élethű... miközbe a 20 évvel ezelötti ma már nagyon nem élethű. abba az időbe az vólt. és lekötött. van valami fejlődés? nincs csak be van állítva ha megrekedtünk vólna a 20 évvel ezelötti játékok szintjén azok a mai napig tök élethű grafikájúak lennének.... fejlődés nem. csak az addigiakba beletett munka ment a semmibe.... ez igaz mindenre.

az hogy a saját munkánk infláljuk el folyamatosan van fejlődésnek beállítva de valódi fejlődés nincs csak marketing meg külcsíny....

a régi szerénysor tök szépnek látta az ember amikormegvette ma ocsmánynak látja és cserélni kell. mi változott? semmi.
mi változik a gazdaságba egyik percről a másikra amikor hirtelen semmit nem ér a ft vagy zuhannak a észvények? jóskabá elment napot lopni a richternél ezért zuhant a részvényárfolyam vele a cég értéke? nem hanem yoe kattintott 2 őt a számítógépén....

átverés az egész....
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 918
91 557
113
az hogy az eu ba nem mi vagyunk a mintaállam míg a VSZ be azok vóltunk. jobb vólt az élet mint számos nyugati országba...
Magyarország tele nyaralókkal présházakkal hétvégiházakkal hobbikertekkel stb... anno könyebb vólt egy ilyen hétvégi ingatlanhoz jutni mint ma egy garázshoz...
Ezt elhiszed?? Egy posvány, lágy xarban tapicskolás volt. Nem volt szabad átjárás a hatarokon. Vasguggöny, Munkásőrség.

Vmilyen alapszinten mkinek elérhető volt az élet, de közben a nyugati életszinvonal elment mellettünk. Amikor valutakorlátozás mellett először ki lehetett menni Bécsbe, mkinek leesett az álla és rájött, mi a különbség.

És ezt a viszonylagos jólétet az MSZMP nyugati hitelekből teremtette meg. Ekkor adósodott el az ország.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 288
33 894
113
Ezt elhiszed?? Egy posvány, lágy xarban tapicskolás volt. Nem volt szabad átjárás a hatarokon. Vasguggöny, Munkásőrség.

Vmilyen alapszinten mkinek elérhető volt az élet, de közben a nyugati életszinvonal elment mellettünk. Amikor valutakorlátozás mellett először ki lehetett menni Bécsbe, mkinek leesett az álla és rájött, mi a különbség.

És ezt a viszonylagos jólétet az MSZMP nyugati hitelekből teremtette meg. Ekkor adósodott el az ország.
mér most nem vagyunk eladósodva?

leesett az áll persze mert új vólt.

lágy szarba tapicskolás. lehet de vólt idő élni.
most aludni nincs idő a családdal lenni nincs idő.
jobb a gépkocsi ellátottság de kevesebbet jársz üdülni és családlátogatni. mert nincs időd...

lehet hogy akkor a lágy szarba tapicskoltak az emberek. de most meg a tulpörgött világba égetik szét magukat. hajtják magukat rabszolgahajcsár nélkül is...

szabad vagy bármit megtehetsz csak nincs bármire pénzed vagy időd...

joban élsz? az akkorihoz képest biztos. de akkor elégedett vóltál azzal amid vólt? mert most senki nem elégedett. ha ma az vagy biztosíthatlak hogy holnap nem leszel az.

maga a fogyasztói társadalom nem engedi...

a politika meg más tészta
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 918
91 557
113
Nem az volt a kérdés, hogy melyik a sikeresebb gazdasági rendszer.
Mit kaptunk a nyugattól, ami több mint amit a Szu adott?
A te befizetsz 80 pénzt, és bezárod az összes üzemed, cserébe adok 100 pénzt amit nálunk költhetsz el, nem több
Ez a mit kapunk a Nyugattól olyan hozzáállás, amikor a cigányok hó elején vártak a segélyre hogy mit kapnak az államtól.

Lehetőséget. Ami a Szu alatt nem volt. Be voltunk zárva a komcsi érdekszférába. Most kinyíltak az ország lehetőségei, szerencsére az elmúlt 10 évben éltünk is vele. jó politikával, jó ajanlatot kell tennünk a Nyugatnak és elveznünk a hasznát. Nem kiraboltatni magunkat, ami a szervilis nyugatmajmoló SZDSZ politika volt. Ettől nem kell a Keletre sem rázárni a kaput, de mindenképpen aljalmazkodni kell a változó körülményekhez.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 918
91 557
113
Hallottál már az NDK-NSZK különbségről, esetleg észak és dél -kórea megvan?
Ezt nem is értem miert kell magyarázni. Egy vicc!!! Ámulok és bámulok, hogy hajlítja meg a valóságot az elmúlt 10 év brusszeli politikai csatája egyesek szemében. Mondom ezt úgy, hogy támogatom teljesen az Orbáni csatát, csak néha taktikusabb harcot javaslok, de ezt ők is tudják fent, hogy szükséges.

Viszint már ne haragudjatok, de ez az ostobe Szovjetunio nosztalgia. Még a kádári akkor jobb voltot picit értem, mert a 90es évek vadkapitalizmusa tenyleg sokat rombolt, de ma fényévekre vagyunk tőle életminőségben.

Ezek olyan alapok, amikről csodálom, hogy vita van.
 

Attti

Active Member
2019. július 1.
40
222
33
A rendszer váltás nem sikerült, állandósult a lemaradásunk a nyugat felé. Gyakorlatilag gyarmat lettünk(és így is bánnak velünk,jól látható, állandóan fenyegetnek, fúrnak ha nem a kottábol játszunk). Ha nálunk is a kínaihoz hasonló , vezérelt gazdasági átmenet lett volna , akkor nemcsak be értük volna a nyugati gazdaságot, hanem rájuk is verünk. (A német venné a GANZ mozdonyt, nem mi a simenst aranyáron.) Az adósságról meg annyit, tessék megnézni most mennyi, és mennyi a fedezete. Kontra annó. Viszont a 80as években felvett pénzekből nagyot fejlődött a gazdaság,pld még ma is mennek azok a gépek a mezőgazdaságban sok esetben.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 037
113
Csakhogy ahoz,hogy a nép jol éljen,gyarapodjon,nem csak ideiglenesen hanem tendenciózusan,ahoz egy tartósan rentábilis és fejlődőképes gazdasági rendszer kell-ehez pedig egy olyan politikai rendszer,ami azt lehetővé teszi.Sem a kommunizmus,sem a most regnáló NER nem ilyen.
Melyik ilyen?

Az a rendszer ilyen szerinted, ami onnan szerezte a helyzeti előnyét hogy végig rabló-gyilkolta Afrikát, a Közel-Keletet, Indo-Kínát?
Kutyából szerintem nem lesz szalonna, ŐK bármennyire is jó a marketing, a valóságban nem abban érdekeltek hogy Nekünk jó legyen, hanem abban hogy őket jó vazallusként kiszolgáljuk!

Ez egy olyan játék, ahol minden ország magáért játszik, ez van!
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: Pogány and Negan

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 318
31 465
113
Melyik ilyen?

Az a rendszer ilyen szerinted, ami onnan szerezte a helyzeti előnyét hogy végig rabló-gyilkolta Afrikát, a Közel-Keletet, Indo-Kínát?
Kutyából szerintem nem lesz szalonna, ŐK bármennyire is jó a marketing, a valóságban nem abban érdekeltek hogy Nekünk jó legyen, hanem abban hogy őket jó vazallusként kiszolgáljuk!

Ez egy olyan játék, ahol minden ország magáért játszik, ez van!
Hogy mennyire fals propiszemüvegen át nézed a dolgot,azt pont az USA létrejötte,és a Spanyol Birodalom,benne magának Spanyolországnak a sorsa mutatja.
 
  • Vicces
Reactions: zsolti

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
553
2 788
93
Úgy velem a lehetőség nyílt meg, h másképpen legyen
Én meg úgy, hogy nem nagyon látom a különbséget. Meghúzták a határokat, amin belül ha mozgunk szabad, ha feszegetjük jön az úthenger. A különbség az, hogy a szu egy szar gazdasági rendszeren belül adta meg a lehetöséget, hogy a legtöbbet kihozd, a nyugat meg egy jobb rendszerben nem enged ki a gyarmati létből.
Hallottál már az NDK-NSZK különbségről, esetleg észak és dél -kórea megvan?
Igen, és? Mondtam bárhol, hogy visszasírom a tervgazdálkodást? Mert nem teszem. Viszont milyen Dél-Kórea? Akarsz napi 20 órát dolgozni, és végletekig kizsákmányolni magad? Hajrá, irány a Samsung. Öcsi mint részlegvezető hetente kapja meg, hogy rossz a részlege, mert nem jelentkezik mindenki szombatozni, meg délutánozni önként, és bérmentve...
Ezt elhiszed?? Egy posvány, lágy xarban tapicskolás volt. Nem volt szabad átjárás a hatarokon. Vasguggöny, Munkásőrség.
Ez a határokon való szabad átjárás valami fétis?
Ez a mit kapunk a Nyugattól olyan hozzáállás, amikor a cigányok hó elején vártak a segélyre hogy mit kapnak az államtól
Nem, ez olyan, mint amikor jön a verőlegény, havonta leveri a veséd, csak az egyik cserébe megvéd, a másik meg még beléd is rúg.
Most kinyíltak az ország lehetőségei, szerencsére az elmúlt 10 évben éltünk is vele. jó politikával, jó ajanlatot kell tennünk a Nyugatnak és elveznünk a hasznát.
Nem éltünk mi semmivel. Van egy két terület, ahol valamivel jobban élhetünk, mint 1985ben a borsodi cigány, minden máshol meg marad a napról napra élés, és a kilátástalanság.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Én meg úgy, hogy nem nagyon látom a különbséget. Meghúzták a határokat, amin belül ha mozgunk szabad, ha feszegetjük jön az úthenger. A különbség az, hogy a szu egy szar gazdasági rendszeren belül adta meg a lehetöséget, hogy a legtöbbet kihozd, a nyugat meg egy jobb rendszerben nem enged ki a gyarmati létből.

Igen, és? Mondtam bárhol, hogy visszasírom a tervgazdálkodást? Mert nem teszem. Viszont milyen Dél-Kórea? Akarsz napi 20 órát dolgozni, és végletekig kizsákmányolni magad? Hajrá, irány a Samsung. Öcsi mint részlegvezető hetente kapja meg, hogy rossz a részlege, mert nem jelentkezik mindenki szombatozni, meg délutánozni önként, és bérmentve...

Ez a határokon való szabad átjárás valami fétis?

Nem, ez olyan, mint amikor jön a verőlegény, havonta leveri a veséd, csak az egyik cserébe megvéd, a másik meg még beléd is rúg.

Nem éltünk mi semmivel. Van egy két terület, ahol valamivel jobban élhetünk, mint 1985ben a borsodi cigány, minden máshol meg marad a napról napra élés, és a kilátástalanság.
"Nem éltünk mi semmivel. Van egy két terület, ahol valamivel jobban élhetünk, mint 1985ben a borsodi cigány, minden máshol meg marad a napról napra élés, és a kilátástalanság."

Ezt a részt kicsit részletesebben lehetne.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 032
54 098
113
Fejezzük már abba a 2 rendszer összehasonlítását,mert elharapom a nyaki ütőereimet...;)
Ugyanaz a kör müködtette mindkettőt, ahogy most is,az egyiket nekünk találták ki,a másikat meg maguknak.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 918
91 557
113
A rendszer váltás nem sikerült, állandósult a lemaradásunk a nyugat felé. Gyakorlatilag gyarmat lettünk(és így is bánnak velünk,jól látható, állandóan fenyegetnek, fúrnak ha nem a kottábol játszunk). Ha nálunk is a kínaihoz hasonló , vezérelt gazdasági átmenet lett volna , akkor nemcsak be értük volna a nyugati gazdaságot, hanem rájuk is verünk. (A német venné a GANZ mozdonyt, nem mi a simenst aranyáron.) Az adósságról meg annyit, tessék megnézni most mennyi, és mennyi a fedezete. Kontra annó. Viszont a 80as években felvett pénzekből nagyot fejlődött a gazdaság,pld még ma is mennek azok a gépek a mezőgazdaságban sok esetben.
Ez nem teljesen igaz, mert van felzárkózás, csak a 2008as falhoz verése az orszagnak évekre befagyasztotta az előrelépési lehetőséget. És ez nem a. Nyugat, hanem a hazai baloldali politikai elit hibája volt.

Magyarország vásárlóerő-paritáson számított GDP-je 2021-ben 2 százalékponttal került közelebb az uniós átlaghoz, a 2020-as 74 százalék után tavaly már a 76 százalékát tette ki. Ezzel a visegrádi országok közül a legnagyobb fejlődést érte el, hiszen míg Lengyelország felzárkózása 1 százalékpontos volt, addig Csehország 1, Szlovákia pedig 2 százalékponttal még távolodott is az átlagtól. De talán ennél is fontosabb, hogy beigazolódott, amit korábban csak sejtettünk:

Magyarország megelőzte az 1986 óta uniós tagállam Portugáliát, ezzel egy hellyel előrelépett a GDP-rangsorban.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3Njg0NjY3NGM3MTQ1NjdiOGU4MThjMTY0NTYyMjE3.jpg


A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy az elmúlt bő évtizedben a körülöttünk lévő mezőny alapjaiban rendeződött át: Lengyelország a 22. helyről a 19.-re, Litvánia a 24.-ről a 16.-ra lépett előre, miközben Portugália a 18.-ról a 21.-re, Görögország a 15.-ről a 26. helyre, Szlovákia pedig a 19.-ről a 25.-re csúszott vissza. Magyarország és Lengyelország között kifejezetten szoros a verseny, most épp ők állnak 1 százalékponttal jobban.

Annak megértéséhez, hogy miért ilyen lassú Magyarország fejlődése, Regős Gábor egyfajta kettősségre mutatott rá: a felzárkózás 2008-tól 2017-ig tartó első szakaszában alig kerültünk közelebb az uniós átlaghoz (64 százalékról 69-re), de 2017 és 2021 között már sokkal intenzívebb volt a felzárkózás a 6 százalékpontos közeledéssel.

Ez egyrészt a 2008-as válság elhúzódó hatását mutatja, másrészt cáfolja azt a vélekedést, hogy az elmúlt évek növekedése csak a kedvező külső körülményekből vagy éppen az uniós forrásokból fakad, hiszen uniós források korábban is voltak

– magyarázta. Hozzátette azt is, hogy a kohéziós források nem eredményeznek automatikus felzárkózást, és a kedvező külső körülmények sem vezetnek önmagukban felzárkózáshoz, csak párhuzamos fejlődéshez.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 918
91 557
113
Én meg úgy, hogy nem nagyon látom a különbséget. Meghúzták a határokat, amin belül ha mozgunk szabad, ha feszegetjük jön az úthenger. A különbség az, hogy a szu egy szar gazdasági rendszeren belül adta meg a lehetöséget, hogy a legtöbbet kihozd, a nyugat meg egy jobb rendszerben nem enged ki a gyarmati létből.

Igen, és? Mondtam bárhol, hogy visszasírom a tervgazdálkodást? Mert nem teszem. Viszont milyen Dél-Kórea? Akarsz napi 20 órát dolgozni, és végletekig kizsákmányolni magad? Hajrá, irány a Samsung. Öcsi mint részlegvezető hetente kapja meg, hogy rossz a részlege, mert nem jelentkezik mindenki szombatozni, meg délutánozni önként, és bérmentve...

Ez a határokon való szabad átjárás valami fétis?

Nem, ez olyan, mint amikor jön a verőlegény, havonta leveri a veséd, csak az egyik cserébe megvéd, a másik meg még beléd is rúg.

Nem éltünk mi semmivel. Van egy két terület, ahol valamivel jobban élhetünk, mint 1985ben a borsodi cigány, minden máshol meg marad a napról napra élés, és a kilátástalanság.
Borsod.

Sereghajtóból az ország egyik gazdasági motorja: Borsod már az országos ipari kibocsátás 8,5 százalékát adja

48 nagy, kiemelt beruházás valósult meg az elmúlt 6 évben, több mint 1000 milliárd forint értékben

a Mol Petrolkémiai Zrt. 65 milliárdos propilénüzeme Tiszaújvárosban, amivel 1200 munkahely megőrzéséhez járulnak hozzá és 300 újat hoznak létre.

A BorsodChem Zrt. 80 milliárd forintos beruházással három üzemet is létesített, amellyel a cégóriás 3 ezer munkahely megtartása mellett új munkahelyeket is létrehoz.

A Linde Gáz Magyarország Zrt. új levegőbontó üzemet létesít Kazincbarcikán 14,14 milliárd forintos beruházással, és
több mint 11 milliárdból fejleszti sajóbábonyi gyáregységét az indiai érdekeltségű Kischemicals Gyártó és Kereskedelmi Kft.

A Hell Energy pedig tavaly nyáron jelentette be kapacitásbővítő beruházását, amit 2021 és 2023 között hajtanának végre, összesen 79,5 milliárd forint értékben. 2021-ben pedig a szikszói alumíniumdoboz-gyárukat fejlesztették 19 milliárdból, ezzel 165 új munkahelyet létrehozva.

A megyei édességipar emblematikus helyszínén, Szerencsen a Szerencsi Bon-Bon Kft. 600 millió forintos fejlesztése

Új logisztikai üzemet épített Miskolc-Alsózsolca Ipari Parkjában a Magyar Posta, mintegy 1,7 milliárd értékben

A magyar tulajdonú Wellis Magyarország Zrt. pedig Ózdon hajt végre 8,5 milliárdos beruházást

Nem túlzás kijelenteni, hogy az elmúlt bő tíz évben sereghajtóból Magyarország egyik gazdasági motorja lett Borsod-Abaúj Zemplén megye, amely

MA AZ ORSZÁG TELJES IPARI KIBOCSÁTÁSÁNAK 8,5 SZÁZALÉKÁT ADJA.

A GDP volumene 2008 óta nő, az egy főre jutó bruttó hazai termék az országos átlag 60 százalékát érte el 2010-ben, 2018-ban pedig már a 74 százalékát, igaz, ugyanez az érték 2020-ban 70,5 százalék volt. Az elmúlt tíz év alatt ugyanakkor 76 százalékkal nőtt a térség ipari teljesítménye.

 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 985
113
Az EU nem adott Hazánknak növekedést…..
Talán azért is mert a magyar gazdaság növekedésért első helyen a hazai szereplők a felelősek.
Az EU a hazai GDP 4-4,5% adta külső forrásként éves szinten.
Ehhez képest volt olyan év amikor az éves növekedés még a források arányát se érte el…nominálisan! Nem hogy reál értéken.
s akkor még nem is beszéltünk a multiplikátor hatásról, mely optimálisan jelentkezik megfelelő forrás felhasználás mellett.
Ebbe biztos belevetted a mesés 2010-es kiindulási helyzetet, a foglalkoztatottságot, a két és fél éve tartó covidot, a majd 3 hónapja tartó háborút költségeivel együtt+migrációs költségek. Megemlíteném még a folyamatos vitát a hazai ellenzékkel és a szintén folyamatos vitát, gáncsoskodást az eu-val. Ezt csak amiatt említem mert ezek az állandó viták szellemi kapacitást vonnak el egyéb konstruktív feladatoktól.
 
  • Tetszik
Reactions: dkes