[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 187
113
Tehát azt teszik amit vár tőlük a fröcsögő brigád is, kiegyezést keresnek ahol tudnak, ahogy tudnak a hatékony és mozgástérrel rendelkező kormányzáshoz. Tudom, hogy neked pontosan ugyanezek a dolgok pontosan ugyanígy lefolytatva nem urambátyámnerfasiszta, hanem függetlenobjektívdemokratikus folyamatok lennének, ha más csinálná, de azért na. :D
Tévedsz.
Ha egy gyakorlati összehasonlitó vizsgálat után,csekély különbséget mutató eszközök közül politikai alapon van a vállasztás,azt nem tartom pőroblémásnak.
De mi nem is létező eszközöket rendeltünk igy.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
809
2 096
93
OFF
Hallottam olyan elemzést, hogy nyárra akár másfél-kétszeres ukrán fölény is lehet, ahogy folyamatosan képzik ki az embereiket. Amint ez bekövetkezik akkor az új nyugati nehézfegyverekkel indul az ellentámadás.
Jó pár hónapig vagy évekig eltart ez még.
ON
Na én most ezt nem értem.
Itt mindig azt olvastam, de ezt megerősítették a bennfentes ismerőseim is, hogy ezekre a nyugati nehézfegyverekre kb. 2 év a kiképzés.
Az ukránoknak miért rövidebb? Tényleg tudják majd ezeket hatékonyan használni, vagy csak politikai nyomásgyakorlásra lesz jó? Esetleg megint a saját lakóházaikat lövik rommá?
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 551
10 877
113
Az ukránoknak miért rövidebb?
Mert 1. valójában nem kell rá két év. 2. az amerikai kiképzési programokban valószínűleg többen már valamilyen szinten megismerték a cuccokat 3. szakképzett zsoldosok is vannak köztük akik be vannak osztva az ukrán legénység mellé.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 068
38 467
113
Na én most ezt nem értem.
Itt mindig azt olvastam, de ezt megerősítették a bennfentes ismerőseim is, hogy ezekre a nyugati nehézfegyverekre kb. 2 év a kiképzés.
Az ukránoknak miért rövidebb? Tényleg tudják majd ezeket hatékonyan használni, vagy csak politikai nyomásgyakorlásra lesz jó?
Egy vontatott tarackra, mint a M777 tuti hogy nem 2 év.
Annyi idő alatt kb. F-16-osra is kiképeznek, ha már van pilóta tapasztalatod.

Eleve olyanokat küldenek az ukránok vélhetően akiknek van már tüzér vagy harcjárműves tapasztalatuk, szóval nem nulláról kezdenek. Azért tüzér-tudomány alapjai mindenhol ugyanazok...
 
  • Tetszik
Reactions: hunemperor

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 980
8 534
113
Igazság szerint kerekes lövegből egyedül a Caesar és a Dana (152mm) az, amelyikkel van harci tapasztalat.
Különben milyen ismereteid vannak a HX3 alapú lövegről?


Mi van velük? Azok sem jártak még harcban.

Ebbe megint nem nagyon gondoltál bele.
Milyen parnerrel szeretnél együttműködni?
  • A GDELS-sel, aki nem bír több mint 10 éve egy működő láncos járművet összefércelni az angoloknak az AJAX-ból.
  • A BAE Hagglunds -sal a CV90-es kapcsán, amelyiknek gyakorlatilag nincsen fejlesztési potenciálja, mivel a HH-s időkben tervezték. Nem véletlenül rostálták ki az ausztrál és az amerikai tendereken sem. Én nem vagyok ellene, de látni kell, hogy a BAE Land Systems döglődik. Az angol részleget már eladták a RM-nak.
Kell ennél több infó? Milyen platformjaik vannak még, amelyek a modern igényeknek megfelelnek? AMPV? :)
Az ACV-ben még lenne is potenciál, de én akkor is a konformizáció mellett kardoskodnék - másrészt ahhoz meg vajmi kevés köze van a BAE-nak. Ugye bár az nagyrészt Iveco.

- A Hanwha-val, amelyikben lenne potenciál (K2, K9, K21, stb), de a Redback ugyan úgy protó szinten létezik. Arról nem beszélve, hogy míg a német technika kapcsán a katonáink mehetnek a német páncélos/tüzér iskolába a már kifejlesztett német eljárásokat ingyen/puszira tanulni, addig a koreai technika esetén kicsit messzebre kellene menni.
A koreaiakkal a haditechnika kapcsán az a probléma, hogy a németekkel ellentétben ők azért a saját otthoni gyártói kapacitásaikat akarják elpasszolni.
Ott náluk nem akarnak nyakra főre menekülni a gyártással Koreából.
- A lengyelekhez a Borsuk miatt? Hagyjuk már! :rolleyes:
De alapvetően a fő probléma a lengyelekkel, hogy ők aztán nem visznek semmilyen gyártást külföldre.

A szoros rendszerintegráció miatt viszont hatalmas előny lehet a szárazföldi technikák közötti átjárás.
Tehát egy új 8x8-ban ülő toronylövész simán át fog tudni ülni egy Lynxbe, mert ugyan azok az elektronikai, optikai és szoftveres megoldások lesznek mindkettőben.
Emiatt pl. nem kell majd 2 külön szimulátor az egyikhez, meg a másikhoz.
Ha ebben nem látod a rációt, és követeled továbbra is a divezifikációt, akkor már nem tudok mit mondani.

Különben diverzifikációnak meg ott vannak a törökök! (tudom, azt meg muszáj köpködni)
Amennyiben megnézzük a német!!! hadsereget ott sem csak az RM állítja össze a haderő szárazföldi alakulatainak felszerelését. Lehet magyarázkodni, de a stratégiai szövetséget nem Németországgal (csak a német politika egyes szereplőinek "megvételével" próbálja az Orbáni politika megkötni. A gazdasági szereplők közül a katonai piacon ez az RM. A diverzifikációhoz az szükséges, hogy ne egyetlen katonai gyártó érdekcsoporthoz kösd le az összes nemzeti megrendelésedet. Itt a nehéztechnikát az MBT kivételével (mert a Leo gyártói szépen összevesztek és külön utakon folytatják már néhány éve) egyetlen katonai korporációtól szerezzük be. Ez nem diverzifikáció. Hozzá téve a török vonalat, amelyet úgy harangoztak be, hogy azok adják a fejlesztőket akik az Eyder Yalcint erdetileg fejlesztették, a RM!!! adja a német technikát és hazánkban lesz a gyár. A diverzifikációt jelenti az is, hogy a török járműbe NEM RM!!! aknavetőt aplikáltak, mikor van Hinterberger gyáram (magyar államnak) vagy éppen léteznek még más aknavető gyárak is. Nem azt írtam, hogy harcászati-technológiai probléma van a germán hadiisten féle aknavetővel, de például létezik Sholtam automata is, amely a világ egyik legjobb aknavetője.. Meg aztán gyártanak a spanyolok is, meg ott van az osztrák gyárunk stb. Mégis RM!!!.... persze ez kvázi véletlen..

A tény, ami tény, hogy éppen a recesszió miatt szükül a bevételi forrása egyrészt a NER oliknak, mert nem lesz pénz útra, vasútra, stadionból már nem lehet többet kitalálni, de a védelmi iparból még ki lehet húzni néhány 100 Mrd forintot a bajtársaknak. Ami meg közút, vasút, működő infrastruktúra azt kiszervezzük, hogy ne az Állam kapja meg a teljes nyereséget, hanem szintén a fiuk az átláthatatlan tőkealapjaikkal. Akik persze a védelmi iparban is vegyesvállalatok formájában állami garanciákkal, és állami miniszteri stb. stromanokkal ezt szépen bezsebelik és leosztják akiknek kell.

Igy lett egy gázszerelőből okosabb mint Zuckerberg, igy lesz egy volt angol nagykövetből valószínüleg miniszter, de mindenestre katonai repülőgépgyártó és és persze a fönök benősült vejéből milliárdos..

Ez egy világos folyamat, és ebbe kell a katonai beszerzésnek olyan szakmai szinthez tartani magát, hogy megfelelő legyen a katonáknak is esetleges konfliktus esetén. Nem irigylem Maróth Gáspárék munkáját, mert amig az előző ciklusban némi szabad mozgásterük volt, arra most rá akarja tenni a kezét a "nemzeti tőke"-nek nevezett oligarchacsoport, amely vagyonát eddig is a többi piaci szegmensből nekik adott beszerzéseken keresztül megszerezte, majd abból már könnyen lehet újra pénzt csinálni.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 636
3 340
113
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 402
8 669
113
diverzifikációhoz az szükséges, hogy ne egyetlen katonai gyártó érdekcsoporthoz kösd le az összes nemzeti megrendelésedet. Itt a nehéztechnikát az MBT kivételével (mert a Leo gyártói szépen összevesztek és külön utakon folytatják már néhány éve) egyetlen katonai korporációtól szerezzük be. Ez nem diverzifikáció. Hozzá téve a török vonalat, amelyet úgy harangoztak be, hogy azok adják a fejlesztőket akik az Eyder Yalcint erdetileg fejlesztették, a RM!!! adja a német technikát és hazánkban lesz a gyár. A diverzifikációt jelenti az is, hogy a török járműbe NEM RM!!! aknavetőt aplikáltak, mikor van Hinterberger gyáram (magyar államnak) vagy éppen léteznek még más aknavető gyárak is. Nem azt írtam, hogy harcászati-technológiai probléma van a germán hadiisten féle aknavetővel, de például létezik Sholtam automata is, amely a világ egyik legjobb aknavetője.. Meg aztán gyártanak a spanyolok is, meg ott van az osztrák gyárunk stb. Mégis RM!!!.... persze ez kvázi véletlen..
Hülyeségeket beszélsz. Helikopterek is RM pl?
Az aknavetők pedig Hirtenberger. Erősen félrehúz az a bizonyos balos szemüveged...
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 402
8 669
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 528
93 830
113
Hirtelen megkülönböztetjük a politikai jóindulatvásárlást legierőre, meg szárazföldiekre? Torzít rendesen az a szemüveg.
A legierőnél nem jóindulatot vásárolunk, ott a NER oligarchák vannak. :cool: Mondjuk az Airbus meg a Saab nem, de a KC390 az már igen. Qrvára számít ám itt KKEn, mit gondolnak a brazilok. Figyelj jobban!!! o_O
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Amennyiben megnézzük a német!!! hadsereget ott sem csak az RM állítja össze a haderő szárazföldi alakulatainak felszerelését. Lehet magyarázkodni, de a stratégiai szövetséget nem Németországgal (csak a német politika egyes szereplőinek "megvételével" próbálja az Orbáni politika megkötni.
Áhháháhhha
Mi is RM a BW-ben?
Az összes ágyú és gépágyú. Lőszerek. A Fuchsok, a Wieselek, a Marder, "fél" Boxer, fél PZH, fél Leo2, fél PUMA, a Büffel, a KZO
A teherautók jelentős része. Ők tartják karban a CH-53G-ket.
Szerk.: A komplett IdZ-ről már nembeszélnék...
Tehát, ha kivonul RM Németországból, akkor mi marad a BW-ből? :)

De vegyük csak az angolokat: Boxer, Challenger 3, valószínűleg a várható kerekes tüzérség vagy HX3 vagy Archer MAN alapon, MAN logisztikai alapjármű, Fuchs NBC,
Az AJAX bukta után kitalálod, hogy kihez fognak fordulni?

A Koreaiaknál minden Hanwha!

A Spanyoloknál minden GDELS!
A franciáknál minden ami eredetileg páncélozott, az Nexter (a Scorpion program minden eleme), a könnyű járművek meg Arquus (még a Ford Rangereket is az Arquuson keresztül veszik)

Svájc: RUAG mindenben benne volt.

Singapúr: csak az ST!

Az amerikaiaknál:
ami páncélozott nehéz technika, az BAE Systems: Bradley, AMPV, AAV, ACV, M109,
ami páncélozott, de "könnyű" és logisztika, az meg Oshkosh

Olaszország: egy szó, Iveco

Majd megőrülök ettől a sokszínűségtől!

Ez nem diverzifikáció. Hozzá téve a török vonalat, amelyet úgy harangoztak be, hogy azok adják a fejlesztőket akik az Eyder Yalcint erdetileg fejlesztették, a RM!!! adja a német technikát és hazánkban lesz a gyár. A diverzifikációt jelenti az is, hogy a török járműbe NEM RM!!! aknavetőt aplikáltak, mikor van Hinterberger gyáram (magyar államnak) vagy éppen léteznek még más aknavető gyárak is. Nem azt írtam, hogy harcászati-technológiai probléma van a germán hadiisten féle aknavetővel, de például létezik Sholtam automata is, amely a világ egyik legjobb aknavetője.. Meg aztán gyártanak a spanyolok is, meg ott van az osztrák gyárunk stb. Mégis RM!!!.... persze ez kvázi véletlen..
Csak ne lennél ennyire képben! :rolleyes:
Most egy világ fog szerintem összedőlni benned! Maga az aknavető nem RM lesz benne, hanem Hirtenberger. :D
Én igen furcsállom, hogy ezen információ nem jutott el az oknyomozó military újságíró alteregódhoz.

Tudod a Ragnaröknek az az egyik fő feature-e, hogy hogy a vásárló tetszőleges csövet tehet a mechanizált állványba. (Benne van a prosijába is! :oops: )
És bármilyen hihetetlen is, mi nem Sholtamot fogunk bele tenni, hanem Hirtenbergert.
Biztos jó lenne, főleg az adófizetőknek, ha izraeli gyártású cső kerülne bele, és nem a Magyar Állam tulajdonában lévő Hirtenberger terméke.
Tudod, a SRAMS is csak annyira volt Hirtenberger, hogy a cső meg a digitalizált tűzvezető rendszert adta a cég hozzá. Az ST meg megcsinálta a mechanizációt.
A gond az a SRAMS-szal, hogy szerintem minimum 1,5x annyi helyet foglal el a küzdőtérből. Így kevesebb hely lesz a személyzetnek, és jóval kevesebb hely lesz a lőszernek.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
553
1 549
93
A Haderőfejlesztési program az elégséges elrettentő erő alapján épül ki . Helyesen nem voltak istentől elrugaszkodott számok a nehéztechnika területén, és más platformoknál sem (kivéve L-39). Ezekhez az ország ki tudja gazdálkodni a beszerzési költséget, és normális kormányzás esetében (mindegy, hogy kik vannak hatalom) elégséges szupport, kiképzési és humán erőforrás költséget is lehet mellé rakni. Amit nem szabad elfelejteni a haderő nem technikák összessége. A humán erőforrás igényt is meg kell nézni, mert nem Szaúd-Arábia vagyunk, hogy külfödli zsoldosok repüljenek a gépekkel, legyenek műszakiak stb. Amennyi humán erőforrást tud bevonni a haderőbe az ország, és azokat kiképzeni a technikák üzemeltetésére, olyan erős lesz a haderő. Hozzá kell tennem, hogy persze kiváló a tüzér vagy harkocsizó fegyvernem, a légi harderőnem stb. de a lövészkatonából kell a legtöbb, és mindig náluk vannak a legnagyobb veszteségek is (bocsánat).. Igy lövészt keresni (nem SOF-ost) a legnehezebb. Ráadásul az illetményük sem a legjobb..
Tehát ebből az aspektusból igenis jól halad a haderő program, mert nincs elszállva. Nekünk kvázi 24 óránk van, amig a NATO tagországok erősítést nyujthatnak (persze Szlovákia és Románia, Szlovénia mint szomszédok előbb is. Ráadásul nem Oroszország ellen készülünk, és nem is Ukrajna ellen. De mindkettő ellen véd az 5. cikkely. NATO-n belüli háború meg nem volt amióta van az Atlanti szerződés (Ciprus, és a görög-török dolgok kisebb csetepaténak tekinthetőek..).

Egyébként az előző írásomban kicsit rámásztam a diverzifikáció hiányára. Az hátrány, hogy ha rossz a kapcsolat az RM-el, vagy Németországgal akkor nagyon sok hadigépünknek lenne szupport problémája. Az viszont előny, hogy kvázi a fegyverrendszerekkel tagozódunk a NATO-ba, kvázi a magyar katonák lassan a német vezényszavakat is értik mint 1940-45-ben, mert közel azonos technikát alkalmaznak. Értem én a stratégiai vállalatok és együttműködés fontosságát, és vallom azt is, különben, hogy a sok közbeszerzésen beszerzett (nem haderő) eltérő nyertesekkel által megnyert tenderek után, pld. egységes járműpark, fegyverpark stb. nagyon nehéz, és a szupport logisztikai rémálom. Azonban ahogy látom, akármilyen pld szárazföldi harceszközről van szó akkor az van, hogy kell, gyilkos drón (gyártson az RM, kell kerekes tüzérség gyártson az RM, a török járműra aknavető kéne?? Gyárton az RM.. Teszem hozzá, hogy éppen az RM eszközeit sokszor szinte a rajzasztalról,prototípusról vesszük meg, amely tecnhikailag lehet, hogy jó, lehet, hogy nem válik be.. A kerekes tüzér eszközök esetében, például lehetőség lett volna, francia, cseh, szlovák, szerb együttműködés kialakítására, ráadásul ezek az eszközök nem prototípus szinten vannak mint a RM-é. Ezért nem látom a diverzifikációt. A politikai kérdés, hogy jolakassuk a francia és német fegyvergyártó cégeket, hogy a kormányuk úgy viszonyuljon a fidesz bel és külpolitikájához, nem biztos, hogy csak ezzel megnyerhető, közben pld. a kerekes tüzérségi járművek esetében kihagyunk V4, Szerb stb. együttműködési és diverzifikációs lehetőségeket.
A diverzifikáció témához: Így csak a németekkel kell jóban lenni, a magyar-német kapcsolat pedig történelmileg jónak mondható. Persze voltak, vannak benne hullámvölgyek, de még mindig a legjobbak között van. A 20. sz összes szarviharában egy oldalon voltunk (hogy ez jó volt-e, azt most hagyjuk, de így volt), legnagyobb támogatók között voltunk az újraegyesítésüknél, amit nem felejtettek még el, és szorosabb velük a kulturális, műszaki-kulturális azonosság, mint más EU országokkal. Az általam ismert területeken biztosan. Adja magát az együttműködés. Ha diverzifikálnánk az országokat, akkor meg sokkal több irányba köteleződnénk el. Egyszer a franciák tagadnának meg valamit, máskor meg a szerbek nem adnának alkatrészt, mindig hiányozna valami. Szerintem nem baj a német irány, sokan követik ezt Európában. De a RM-t más cégekkel (akár némettel is) tényleg meg kellene versenyeztetni, mert az RM egy piaci alapon működő cég, ami ha túlnövi magát egy területen, azt kegyetlenül ki fogja használni, versenytörvény ide vagy oda. (Ha eléri a kiválthatatlan szintet, akkor nagyon meg fog drágulni az együttműködés velük, amit kénytelenek leszünk kifizetni). És ezért még csak haragudni sem lehet rájuk, mert ez a gazdasági törvényszerűség. Remélem, ezt a beszerzéseknél és a hadiipar fejlesztésnél is figyelembe veszik, és van ott olyan ember is a döntéshozók között, aki látott már belülről nemzetközi nagyvállalatot.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 474
67 849
113