[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Én is úgy gondolom, hogy a németek hitelvesztése szavakkal nehezen körülírható. Ahogy írod is, önmagában az is megkérdőjelez egy kisebb állam komolyan vehetőségét, ha minden hónapban mást mond. De ők nem kis állam. Az orosz gáztározók fizetés nélküli lefoglalásánál meg konkrétan az forgott az agyamban, hogy ezt közel bármelyik másik államnál technikai államcsődként értékelné a piac. És vajon lesz-e olyan hatás, hogy a hitelminősítők nem fogják leértékelni az országot, továbbra is prémium ultra kategóriában tartják, de a hitelek kamatai meg elkezdenek a semmiből felfelé szaladni? (Fordítva megtörtént ez már velünk is, mikor a minősítők nem emeltek kategóriát, mégis évről évre csökkent a kamatunk a múltban.)

Németországot nem fogják leminősíteni, mert éppen azt csinálja ami a "gazda" szempontjából elvárt. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a világ nyugaton kívül eső része ezt nem fogja vastagon beárazni. Ez azért kellemetlen, mert pl. az olaj- és gázszállítások jelentős részét az EU továbbra is a " világ nyugaton kívül eső részétől" várja.

Azaz most csak egy példa a sok közül. Ezzel (csak energetikai szektorból példák) az NS2 szerződés felrúgása, gáztározók illetve majd kőolaj finomító és egyéb infrastruktúrák államosítása, még a csak tőzsdei kereskedelemmel foglalkozó leányvállalatokat is államosítják (!!), egyéb muszka lóvé zabrálása felütéssel környékezték Katart. Költői kérdés - Katar mekkora "hevülettel" fog beszállni egy olyan "bizniszbe", ahol mondjuk saját pénzen (!!) építsen gázkitermelő platformot (persze kutatással, próbafúrásokat követően), építsen plussz LNG terminálokat és adott esetben még a hajókat is szerválja, ha ezen évekig tartó és "kiscsiliárdba" kerülő folyamatot követően a német fapofával bejelenti, hogy "kösz, de nem - inkább a muszka (vagy akárki másé) gáz, mert arra megvan az infrastruktúra és olcsóbb is sokkal" ... Ők meg ott állnak megfürödve ...

Azaz az a minimum, hogy kőkeményen beárazzák a dolgot. Én, ha katari lennék - minden beruházás német lóvéból előre fizetve és minden kockázatot vállaljanak. Akkor esetleg ... Ez a németnek azért fáj, mert Nekik is kellene LNG terminálokat + infrastruktúrát építeni továbbá ugye a hajó kérdés. Hát nem két filléres projekt és csak arra, hogy jóval többért vehessék a gázt. Itt már azért Ők is vakarózhatnak rendesen ...

Tehát a német, ha nem is a kamatokkal (idővel lehet az is) fizeti meg az árát a hajlékony gerincének, de ilyen vagy olyan módon megfogja ... Persze az más kérdés, hogy a "lebensraum" -ból meg beszedi a rávalót (ugye pl. a központosított beszerzés pont erről szólna, hogy az infrastrukturális fejlesztéseiket meg a giga drága folyamatos költségeikbe beszálljunk). Ugye ez nem újdonság - ezt csinálták az elmúlt évtizedekben is ...
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 031
6 352
113
Most vagy én aludtam át ennyi évet, vagy Ukrajnában ennyire rossz a történelem oktatás:


Kuleba: Nem az én dolgom, hogy retorikai harcot vívjak a magyar hatóságokkal​

"Az uniós szankciókkal és Magyarországgal összefüggésben feltett kérdésre válaszolva azt mondta: A két ország évszázadok óta szomszédos, és ahogy a múltban, most is megoldást kell találniuk a problémákra."

Ilyenkor eszembe jut a régi vicc, amikor az ősember nézi a fia bizonyítványát:
  • Azt értem fiam, hogy barlang rajzból megbuktál. Ez készség tárgy és valljuk be, hogy neked nincsenek készségeid.
  • Azt is megértem, hogy mamut vadászatból is megvágtak, hiszen be kell látnom, hogy sajnos gyenge vagy.
  • DE HOGY AZT AZ EGY ROHADT OLDALT NEM VOLTÁL KÉPES MEGTANULNI A TÖRTÉNELMÜNKBŐL!!!!!!!!
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 313
16 105
113
Nem, arra gondolok, hogy Izrael mintájára létrehoznak egy új nemzetállamot, csak hogy nehogy véletlenül is stabilizálódjon a környék. Itt igazából az első fázison már túl is vannak: a nemzetállam már létezik egy ideje, csak hát a sajátjaik lopkodták szét az elmúlt 30 évben, ellentétben Izraellel. Most felgyorsítanák a folyamatot azzal, hogy megteremtik a "nagy háborút", ami majd később még jobban összekovácsolhatná az ukránokat (Wilsonok is ezt mondják, ugye :) ) - az izraeli állam életében is meghatározó volt az 1947-49-es háború, meg nyilván az összes többi nagy háborújuk utána.
És ezzel párhuzamosan tömik őket fegyverrel, kiképzéssel, katonával. Szerintem nemsokára gazdaságilag is megpróbálják majd szorosabbra húzni a szálakat, erre volt is már példa.

Nekem úgy tűnik, az USA egy új hídfőállást akar Európában, a lengyeleken kívül kell nekik egy B-terv is. A britek használhatatlanok katonailag és hát nincsenek a kontinensen.

És én csak arra vagyok kíváncsi, hogy a forgatókönyvükben mi hol szereplünk.
Azt nem tudnám megmondani,hogy mi hol szerepelnénk,de az biztos,hogy a nyugat bukta az ukrán kisérletet. Egyszerűen nincs meg az a képességük,hogy bármilyen politikai,vagy gazdasági mutatvánnyal térdre küldjék az oroszokat. Amondó vagyok,hogy Putyin azért várt mostanáig az ukrán dologgal,mert minden opciót kielemeztek a legapróbb részletekig,amit nagyjából egyeztettek a kínaiakkal is,meg szerintem néhány más állam vezetőivel,hogy kikkel arra mondjuk nagyon kíváncsi lennék,mert csak tippelni tudok. Amit most látunk,az a világ geopolitikai átrendezése némi lövöldözéssel fűszerezve,de sajnos ez az egyetlen járható út,hogy az angolszász dominanciát végleg a történelem szemétdombjára küldje. Ehhez a bulihoz pont kapóra jött a Covid miatti gazdasági reccsenés,ami az ellátási láncokat elég komolyan megzavarta,a fejlett országok gazdasági megtorpanása,és kezdődő mélyrepülése,aminek ráadásul még csak az elején vagyunk. Plusz a nyugati politikai elit tökéletes impotenciája. Amit az oroszok meghagynak Ukrajnából,az mindenféle ilyen nyugati ármányra alkalmatlan lesz. Ez volt az orosz elképzelés sarokköve.Egy lenullázott maradék terület,ami gazdaságilag ki lesz herélve,alsó hangon a lakosság 30-40 %-a otthagyta,és nem is igazán fognak tolongani visszafelé,mert annyira nem hülyék,hogy egy Koszovó szintre leamortizált államban éljenek,aminek esélye sem lesz normál szintre fejlődni kb. 40-50 évig. Lehet itt hangzatos kijelentéseket tenni,hogy majd az EU felépíti Ukrajnát,de ez csak a plebsnek szól,realitása nincs.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Már akár 1 millióról is beszéltek az ukránok, de azt is hozzátették annyira nincs is szükség, hogy ennyi embert hívjanak be a hadseregbe. Nem tudom mekkorák az orosz aktív erők még, amiket bevethetnek tartalékosok mozgósítása nélkül. Ami viszont tény, akkorák az anyagveszteségeik, hogy az orosz hadiipar nem tudja pótolni. Raktározott tartalék nehézfegyverzetük pedig, mind régebbi típus, amelyek mai harcértéke alatta van a kívánt követelményeknek. Kiderül majd mire mennek, de hosszú távon nem nekik áll a zászló. Nekünk okosnak kell lenni nagyon most. Az már látszik, az orosz barátság hazánk részéről ejtve lett. Maradt a gáz és olaj üzlet még és szerintem ennyi. Az ukránokkal kell majd valami módon rendezni a viszonyunkat, aztán talán nem fenyeget bennünket háborús vész. A többiből meg kimászunk valahogy.
Meg az Euval kell még normalizálni a viszonyt. teljesen mindegy társadalmi maszlag ami ezzel jár, azt polgári szinten kell kezelni, de nagyon úgy néz ki hogy újra jön a vadnyugat. A konfliktus miatt kiéleződő kelet nyugat ellentétben nincs itt semleges tér, a ruszkik bukták kelet Európát amig nem lesz valami komolyabb rekonszolidáció addig gyakorlatilag el lesz vágva a nyugattól. Ha az eut bukjuk gazdaságilag az fog minket prédálni aki akar, még csak nem is kell hozzá szankció, meg hangzatos politikai lozungok, a piaci szereplőkre olyan szinten rá leszünk utalva hogy ők fogják diktálni a feltételeket.
remélem a viktorék felfogják hogy a harcias retorikából vissza kell venni mert hiába győzik meg a lakosságot arról hogy az eu a szemét amikor majd kidobnak és mindenki csóró lesz aki nincs a nagyüstnél.
Megjegyzem hogy kishazánk szavazói úgy látszik nem értették hogy a háborúval megváltozott a helyzet, vagy benyalták az MZP háborút akar retorikát, ami megmosolyogtató. Felnőtt emberek azt hiszik hogy van beleszólása a honvédségnek abba hogy egy ruszki-nato háború esetén melyik fél hova megy.
Szerintem az utóbbi évtizedek relatív jól léte elfejtette az emberekkel hogy milyen a háborús politika. Azt hiszik hogy ebbe van beleszólásuk, nem értik hogy mások a szabályok mint tavaly.
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 911
7 609
113
Pontosabban úgy fogalmazott, hogy a Honvédségből hadsereg váljon.
Szerintem ez esetben fontos a szóhasználattal figyelni. Ajánlom meghallgatni a beszédet.
448.jpg

akkor a nagy magyar térképek a kormány irodákba nem csak történelmi erekjék hanem hosszú távú tervek ?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 177
113
A történelem ismétli önmagát. Annak idején az Antall-kormány rögtön a kezdeteknél még azzal számolt, hogy a Jugoszlávokra támaszkodva kezdhetünk valamit a nemzetközi gazdasági útvonalak tekintetében, az újradefiniálódó közép-kelet európai régióban. Az akkori számításokat pontosan ugyanúgy húzta keresztbe az 1991 tavaszán kitört délszláv háború, mint most a jelenlegi keleti nyitást az orosz-ukrán balhé.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
A történelem ismétli önmagát. Annak idején az Antall-kormány rögtön a kezdeteknél még azzal számolt, hogy a Jugoszlávokra támaszkodva kezdhetünk valamit a nemzetközi gazdasági útvonalak tekintetében, az újradefiniálódó közép-kelet európai régióban. Az akkori számításokat pontosan ugyanúgy húzta keresztbe az 1991 tavaszán kitört délszláv háború, mint most a jelenlegi keleti nyitást az orosz-ukrán balhé.
Hát lehet hogy biztosabb alapokra kéne helyezni a külpolitikánkat. Mind a két esetben voltak jelei a közeledő konfliktusnak. Nyugatra meg béke honol már mióta?
 
  • Vicces
Reactions: megazez

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 794
113
Hát lehet hogy biztosabb alapokra kéne helyezni a külpolitikánkat. Mind a két esetben voltak jelei a közeledő konfliktusnak. Nyugatra meg béke honol már mióta?
Csak arra nincs fejlődési potenciál, a piacok telítettek, nincs esélye magyar cégnek betörni, csak alvállalkozóként bedolgozni.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 467

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 097
113
Holnapután többed magammal hivatalos vagyok miniszter úr által adott vacsorára. Meghívta azokat az újságírókat, médiában tevékenykedőket, akik hivatali ideje alatt akik segítették a honvédelem munkáját.
Én erőt és egészséget kívánok neki a továbbiakban is, hiszen ha csak az elmúlt nyolc évet nézzük, először mint a honvédség első embere, aztán pedig szakmabeliként de polgári öltönyben egy tényleges főtiszti tudással rendelkező hadügyére volt hazánknak.

Az új miniszterrel valószínűleg nem ilyen kapcsolatom lesz. Az az ember aki Századvégnél vezetői beosztásban dolgozott, aztán a nagykövetség után Vajna kaszinóinak egy részét kapta meg visszaosztásra a slepnek (marhára érthetett a kasszinókhoz, hozzá a volt Szurmais százados és koronaőr tapasztalata, vagy Londoni kasszinókba járt....). Aztán a MÁV Dunkeszi Járműjavítot akarta eladni a sok egyiptomi munkával az oroszoknak, persze ismét csak visszaosztva a pénz a magántőkealapba. A háború közbeszólt elvtársaknak.. Párhuzamosan jött a NER bankok, + kaszinó nyereség és magántőkealap állami garanciával az Aero bevásárálása szintén visszaosztásra megvéve a L-39NG-k ...

A haderőprogram racionalitása helyett a szakmai színvonalú beszerzést és gyártást felváltja majd saját jövőképemben, a saját tőkealapok által bevásárolt és gyártott dolgokat, valamint már a látszatra sem ügyelünk dolgokat várom ettől az embertől, és eddigi tevékenysége miatt, nem érdemli meg nálam a semleges álláspontot és talán a bizonyítást.

Ha csalódom, az országnak lesz jó, és inkább pozitívan csalódjak.
 
H

Hummen23

Guest
Holnapután többed magammal hivatalos vagyok miniszter úr által adott vacsorára. Meghívta azokat az újságírókat, médiában tevékenykedőket, akik hivatali ideje alatt akik segítették a honvédelem munkáját.
Én erőt és egészséget kívánok neki a továbbiakban is, hiszen ha csak az elmúlt nyolc évet nézzük, először mint a honvédség első embere, aztán pedig szakmabeliként de polgári öltönyben egy tényleges főtiszti tudással rendelkező hadügyére volt hazánknak.

Az új miniszterrel valószínűleg nem ilyen kapcsolatom lesz. Az az ember aki Századvégnél vezetői beosztásban dolgozott, aztán a nagykövetség után Vajna kaszinóinak egy részét kapta meg visszaosztásra a slepnek (marhára érthetett a kasszinókhoz, hozzá a volt Szurmais százados és koronaőr tapasztalata, vagy Londoni kasszinókba járt....). Aztán a MÁV Dunkeszi Járműjavítot akarta eladni a sok egyiptomi munkával az oroszoknak, persze ismét csak visszaosztva a pénz a magántőkealapba. A háború közbeszólt elvtársaknak.. Párhuzamosan jött a NER bankok, + kaszinó nyereség és magántőkealap állami garanciával az Aero bevásárálása szintén visszaosztásra megvéve a L-39NG-k ...

A haderőprogram racionalitása helyett a szakmai színvonalú beszerzést és gyártást felváltja majd saját jövőképemben, a saját tőkealapok által bevásárolt és gyártott dolgokat, valamint már a látszatra sem ügyelünk dolgokat várom ettől az embertől, és eddigi tevékenysége miatt, nem érdemli meg nálam a semleges álláspontot és talán a bizonyítást.

Ha csalódom, az országnak lesz jó, és inkább pozitívan csalódjak.
Az első alkalom, hogy minden szavaddal egyet kell értsek.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and kamm

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 745
26 199
113
Aztán a MÁV Dunkeszi Járműjavítot akarta eladni a sok egyiptomi munkával az oroszoknak, persze ismét csak visszaosztva a pénz a magántőkealapba
Még is csinálta, nem csak akarta. Annak ellenére, hogy a MÁV nagyon ellenezte mert oda akarta vinni az IC+ gyártást meg a KISS-eket is ott szerelték össze...
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 911
7 609
113
tetszik hogy akik általában eddig előszeretettel kritizálták a Zrinyi programot , siratják most a legjobban , úgy hogy konkrétan még semmi se történt :confused:
hozzám tenném hogy 2016 előtt Maróthról is csak annyit lehetett tudni hogy valami MRE gép mutyihoz van köze ... persze ezt már tisztázta ... de hát nah , ezt írták róla a szabad sajtóba ! :oops::confused:

amúgy nekem se feltétlen szimpatikus pali , benkő szimpatikusabb volt
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 459
113
Holnapután többed magammal hivatalos vagyok miniszter úr által adott vacsorára. Meghívta azokat az újságírókat, médiában tevékenykedőket, akik hivatali
Érzek itt némi ellentmondást... :rolleyes:

Mindenesetre Benkő ennél a posztnál többet érdemelt volna. o_O
Sikerült egy az utódját pocskondiázó hozzászólásban belekeverni. Bravó!