A probléma, hogy Kassán voltam dugig tömött Magyar nyelven miséző magyar templomban mégpedig a COVID előtti évben, tehát nem nagyon rég.
Egyébként meg, többször voltam Román Bázistúrákon angolokkal, hollandokkal, franciákkal. Több társammal. és minő érdekesség, egyszer sem ért semmiféle atrocitás pedig több társammal egymással magyarul beszéltünk. Voltam Aranyosgyéresen szintén több alkalommal nyilt napokon. Minden esetben teljesen normálisan fogadtak, románok és magyarok egyaránt. Egyébként Szerbiában is, sőt olyan napra mehettünk be, amire csak Szerb állampolgárok mehettek volna be, és a fotós cuccon tetején ott volt az útlevelem véletlenül..
Szlovákiában sem köptek utánunk, pedig vagy 20-30x biztos jártam ott.
Azt nem írom le, hogy egyes emberek éppen 1000-ből nem akartak megszólalni magyarul, pedig értették stb. de ez nálunk is előfordul amikor külföldiekkel találkoznak itteni honfitársaink, és ugyanúgy utálják őket, mert szlovákok románok, szerbek (illetve saját szavajárásukkal, tóthok, oláhok, rácok.. ami kifejezések erősen lenézőek, tehát észre kéne venni aki ilyet ir (pld a japánnak álcázót névvel kommentelő kollégának is magát)
Igaz, nem kiabáltam, hogy Bratislava az Pozsony, meg nem mondtam, hogy nem Oradea, hanem Arad, ahogy a sógorokat sem oktatjuk ki a Wien-Bécs névhaszálatról. Mert minden városnak lehet több neve, ahogy több nemzetisége is. Nem szeretem azokat nagymagyarországos matricás autókkal mászkáló honfitársaimat, akik kínai polóra himzett hunnia felirattal rohangálnak, német autóban, koreai telefonnal .. és innen oktatják vagy baszogatják az ottani magyar diaszpórát. A nyelvében és kultúrájában él a Nemzet. Nos elértük azt 2010 óta, hogy az addig több országban (Szlovákia, Románia) kormánytényező magyar pártokat a Fidesz szétverte félig saját maga által gründolt pártoknak adva pénzt, a többi magyar pártot természetesen ellenségnek kiállította ki és manapság már nincs egységes képviseletük sok ország parlamentjében. Hozzáteszem, ha én szorvány szlovák, vagy román vagyok itthon akkor saját anyanyelvemen kurvára semmilyen ügyet nem tudnák intézni sehol, és még annyi képviseletem se lenne, mint a kinti magyaroknak a környező országok legtöbbjében. Vegyük már észre, hogy magyar anyanyelvű és kultúrájú európaiak vagyunk. Amig ez nem jön le.. érdekes módon már a nyugati országokban teljesen szokványos, a sok vegyes cég miatt, a globalizáció miatt, és max. a sporteseményeken meg nemzeti ünnepeken kerül a nemzet mint tényező elő (persze most erősen sarkítok, de a lényeget meg kell érteni)..